śruby, że się ukręciły to raz. Utleniły się w tym aluminiowym mocowaniu co dociska rurki do środka osuszacza. Grzanie, delikatne stukanie nie przyniosło efektów. Niestety nie udało się wyciągnąć z osuszacza, choć i tak chłodnice przepisałem na straty, ponieważ puszczała w jednym miejscu.Kenobi pisze:te od osuszacza się nie dały odkręcić ??Góral pisze:chodnicy klimy, ponieważ zaśniedziały śruby i nie dało się odkręcić,
u mnie też się nie odkręciły - wystarczy je ukręcić bo są wkręcane w osuszacz który i tak idzie do śmieci więc nie ma potrzeby wymieniać z tego powodu chłodnicy czynnika
Klimatyzacja- wydajność, eksploatacja, osiągi itp. dyskusja
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Góral
- Forumowicz T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: Multivan
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Re: Klimatyzacja- wydajność, eksploatacja, osiągi itp. dysku
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
rozumiem, mnie się udało rozdzielić kołnierz dociskający rurki od osuszaczaGóral pisze:Utleniły się w tym aluminiowym mocowaniu co dociska rurki do środka osuszacza. Grzanie, delikatne stukanie nie przyniosło efektów.
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: Multivelle Long
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA
sekcja "MŁODE WILKI" - Lokalizacja: Kraków
- podziekowal za post: 51 razy
- otrzymal podziekowanie: 127 razy
- Kontakt:
Chcac byc trendy dzisiaj rowniez wymienilem osuszacz
Weze odkrecily sie bez przykrych niespodzianek wiec wymiana trwala kilka chwil
Nieco dluzej zeszlo z nabijaniem bo po pierwszym nabiciu padl zawor przez ktory sie napelnia wiec caly cykl trzeba bylo powtarzac od nowa
Poprawa jest,chodz szczerze mowiac nie wiem czy warta wydanych pieniedzy na osuszacz i obsluge klimatyzacji
Moment zalaczenia sprezarki odczuwalny w benzynce niezaleznie od obrotow i jednak zamulanie przy wlaczonej klimie zostalo chodz mniejsze
Pod gore na ktora bez problemu wyjezdzam na 5 biegu (Mogilany) na wlaczonej klimie musze posilkowac sie 4 biegiem
Przy okazji fundnalem pasciowi ozonowanie wnetrza
Weze odkrecily sie bez przykrych niespodzianek wiec wymiana trwala kilka chwil
Nieco dluzej zeszlo z nabijaniem bo po pierwszym nabiciu padl zawor przez ktory sie napelnia wiec caly cykl trzeba bylo powtarzac od nowa
Poprawa jest,chodz szczerze mowiac nie wiem czy warta wydanych pieniedzy na osuszacz i obsluge klimatyzacji
Moment zalaczenia sprezarki odczuwalny w benzynce niezaleznie od obrotow i jednak zamulanie przy wlaczonej klimie zostalo chodz mniejsze
Pod gore na ktora bez problemu wyjezdzam na 5 biegu (Mogilany) na wlaczonej klimie musze posilkowac sie 4 biegiem
Przy okazji fundnalem pasciowi ozonowanie wnetrza
-
ba57ardo
- Aktywny T4
- 13
- Tematy: 14
- Model:
- Auto: Allstar
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
Chcę dołożyć sobie klime do 2.5 benz mod. 94 i jako, że jestem jeszcze na etapie szukania dawcy, może pokombinować ze spężarką i zamontować inną niż ori?? Czy różnią sie te sprężarki w zależności od pojemności/rodzaju zasilania w t4? Może coś z innego modelu?kurol pisze:Moment zalaczenia sprezarki odczuwalny w benzynce niezaleznie od obrotow i jednak zamulanie przy wlaczonej klimie zostalo chodz mniejsze
-
TRUST
- Stały bywalec
- 13
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: T4 2000 Escapade I
- Opis: IS 300 18r, Civic IX 16r, Ducato 15r, FZ1 Fazer 12r
- podziekowal za post: 19 razy
- otrzymal podziekowanie: 8 razy
- Kontakt:
Kolego sprężarki różnią się kołem pasowym (załączane przez cewkę elektromagnetyczną), czyli będziesz miał kłopot z jej napędem z paska. Czym większa pojemność tym większa wydajność. Nie można włożyć do instalacji pod t4 zbyt dużej bo nie będzie to hulało, podobnie zbyt małej bo spowoduje to brak wydajności chłodniczej Standardowo oferowaną w T4 sprężarką jest Sanden SD7V16 i takiej też powinieneś szukać + cała instalacja tj. parownik, skraplacz( z wentylatorami), zawór rozprężny, osuszacz( nowy koniecznie!!!), instalacja elektryczna, itd...
Nie wiem czy czytałeś wątek:
http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?t=1525&f=9
Nie wiem czy czytałeś wątek:
http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?t=1525&f=9
-
TRUST
- Stały bywalec
- 13
- Model:
- Kontakt:
T4 benzyna 2.5 miały w ogóle montowane klimy?
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Nie sądzę aby to było konieczne, już kilka klim założyłem do T4 na starych osuszaczach i w dodatku na starych oringach (ale fabrycznych i nie sklepanych) i działają już kilka lat :idea:TRUST pisze:osuszacz( nowy koniecznie!!!),
-
TRUST
- Stały bywalec
- 13
- Model:
- Kontakt:
Oringi jak oringi ale osuszacz jak nazwa mówi osusza(filtruje), więc gdy jest otwarty(zdemontowany - nie zaślepiony) chłonie wilgoć z otoczenia zmniejsza się jego przepustowość,a następnie nie pochłania wilgoci z układu, olej PAG zakwasza się w sprężarce a dalej to już wiadomo co się dzieje. Dopiero co o tym rozmawialiśmy, co niektórzy mieli pozapychane filtry i efekt był przy włączeniu klimy jak by im ktoś przyczepkę doczepiał...więc sam oceń czy powinno się go zmieniać czy nie. Działać to będzie na starym filtrze zależ y w jakim stanie jest jego wkład.
-
rubik...
- Nowy T4
- 13
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
Witam !
jaka jest żywotność klimatronika ?
Czy lepiej manualną klimę mieć ? tz.jeden przycisk na konsoli ?
Pozdr. :)
jaka jest żywotność klimatronika ?
Czy lepiej manualną klimę mieć ? tz.jeden przycisk na konsoli ?
Pozdr. :)
-
Lazar1310
- Nowy T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Mam pytanie czy klimatyzacja z 2.5 benzyny podejdzie do 1.9D chodzi mi o wnętrze oraz elektrykę klimy wiadomo że pompa paski nie spasują...
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Wnętrze w każdej wersji jest takie samo nawet od 2,5tdi podejdzie
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
A to da się?Lazar1310 pisze:Mam pytanie czy klimatyzacja z 2.5 benzyny podejdzie do 1.9D chodzi mi o wnętrze oraz elektrykę klimy wiadomo że pompa paski nie spasują...
Co ją napędzi w 1,9D??? i jeszcze pojedzie????
Poważnie pytam, bo jak jest to możliwe to kupię drugie t4 dla żony ( 1,9 bo tańsze ,ale warunek klima)
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Jaki problem, montujesz łapę alternatora od 1.9TDI z miejscem na sprężarkę i montujesz na patencie kolegi Mikoli cały zestaw. Jechać pewnie będzie ale tylko z górki :)
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Będzie jechać ale osiągi będą gorsze, ale i tak różnicy nie będzie bo auto samo w sobie nie jedzie
-
albert_N
- Początkujący T4
- 13
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: T4 '99
- podziekowal za post: 6 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Mam pytanie o podwojna klime w klimatroniku, czy tylny modul tez podlega jakiemus okresowemu serwisowi- wymiana filtrow itd ?
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
to co wkleiłeś nie jest wentylatorem od klimy tylko zwykłego nawiewu z zewnątrz,
przy klimie na tył nie ma żadnego filtra, działa w obiegu zamkniętym, pobiera powietrze z wewnątrz przez otwór przy dolnej krawędzi zaślepki,
tak to wygląda przy klimie po zdjęciu tapicerki:
http://images61.fotosik.pl/689/e0e699845657cd95m.jpg
przy klimie na tył nie ma żadnego filtra, działa w obiegu zamkniętym, pobiera powietrze z wewnątrz przez otwór przy dolnej krawędzi zaślepki,
tak to wygląda przy klimie po zdjęciu tapicerki:
http://images61.fotosik.pl/689/e0e699845657cd95m.jpg
-
rubik...
- Nowy T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
kto podpowie,z jaką klimą lepiej manual czy klimatronik? czy klimatronik sie nie psuje ?
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
nie ma reguły, jak poczytasz forum to nie ma zbyt wiele tematów o uszkodzeniu się elektroniki w climtronicu,
ale jak to z elektroniką bywa trudniej ją naprawić niż manualne sterowanie, za to wygoda nieoceniona,
oprócz tego climatronic jest dwustrefowy i w tej wersji łatwiej dostępny, manualna klima dwustrefowa zdecydowanie rzadziej występuje
ale jak to z elektroniką bywa trudniej ją naprawić niż manualne sterowanie, za to wygoda nieoceniona,
oprócz tego climatronic jest dwustrefowy i w tej wersji łatwiej dostępny, manualna klima dwustrefowa zdecydowanie rzadziej występuje
-
rubik...
- Nowy T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
-
czoper
- Samodzielny mechanik
- 15
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: caravelle
- Opis: Sekcja Dolnośląsko-Opolska!
- podziekowal za post: 18 razy
- otrzymal podziekowanie: 18 razy
- Kontakt:
Czy po włączeniu klimy w waszych teczkach słyszalne są jakieś zmiany?U mnie jak włączę klimę to w środku słychać takie jakby falowanie obrotów silnika(trudno to opisać słowami)ale jak podniosę maskę to silnik chodzi normalnie.Dzwięk ten słyszalny jest bardziej w środku auta.Po wyłączeniu klimy cisza.Zastanawiam się tak czy w innych teczkach też tak jest czy to u mnie coś świruje.Ogólnie klima chłodzi w miarę dobrze,ale jak załączam ją to słychać od razu różnicę,taki dzwięk w środku auta jakby silnik pracował nierówno.
-
TRUST
- Stały bywalec
- 13
- Model:
- Kontakt:
To bardziej wygląda na działanie zaworu rozprężnego od klimy, może małej ilości czynnika w układzie.
-
czoper
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Kontakt:
Dzisiaj dokładniej zbadałem temat i wygląda,że to wentylatory chłodnicy wpadają w jakieś wibracje tak,że aż cała buda się trzęsie,po wyłączeniu się wentylatorów cisza jak w kościole.Za chwilę zabieram się za wyciąganie wentylatorów.
-
TRUST
- Stały bywalec
- 13
- Model:
- Kontakt:
a na pierwszym, czy drugim biegu? Może odepnij jeden z nich i będzie wiadomo który hałasuje.
-
czoper
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Kontakt:
No i już wiem,co jest grane.Okazało się,ze jeden z wentylatorów,a właściwie jego obręcz jest połamana w dwóch miejscach.Objawiało się to po włączeniu klimatyzacji(wentylatory startują)na pierwszym biegu w kabinie słychać było takie jakby falowanie obrotów i lekkie wibracje,wczoraj kiedy przygrzało na zewnątrz wentylatory pracowały na pełnych obrotach i wibracje były tak silne,ze aż cała buda się trzęsła jakby auto miało się rozlecieć.Nie znam przyczyny uszkodzenia(może starość,zmęczenie materiału)ale słyszałem moment uszkodzenia,parę dni temu w trasie z Norwegii.I tak się to nasilało w miarę kilometrów.Na wysokich obrotach siła odśrodkowa sprawiła,że obręcz wentylatora w miejscu uszkodzenia obcierała o obudowę.Dziś zamawiam nowe wentylatory i zobaczymy jak będzie.Za parę dni trasa do Chorwacji,więc fura musi być znowu w formie.Piszę to tutaj,bo może komuś przytrafi się podobny problem i będzie podobnie jak ja myślał,że wina leży po stronie klimatyzacji.Bo taki był mój pierwszy trop.Jeżeli wątek jest w złym miejscu,proszę o przeniesienie.
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
Co może być przyczyną grzania się sprzęgła kompresora klimatyzacji, tak, że nowe po krótkim czasie (max. rok od wymiany - pracy wiele, wiele mniej) robi się zardzewiałe (jakby farbę opalić w ognisku).
Poprzednio spaliła się cewka w końcu, od temperatury jak sądzę, bo była potopiona, stare sprzęgło wydawało już na koniec dźwięki. Łożysko w między czasie wymienione ze 2 razy - pewnie szlag trafia jedne po drugim od temperatury.
Teraz nie podoba mi się wygląd tego nowego, niby załącza, ale jest przegrzane, zardzewiałe, na razie ciche.
Może to zapchany osuszacz powoduje, że sprężarka ma taki opór, że sprzęgło się uślizguje i grzeje przez to?????
Poprzednio spaliła się cewka w końcu, od temperatury jak sądzę, bo była potopiona, stare sprzęgło wydawało już na koniec dźwięki. Łożysko w między czasie wymienione ze 2 razy - pewnie szlag trafia jedne po drugim od temperatury.
Teraz nie podoba mi się wygląd tego nowego, niby załącza, ale jest przegrzane, zardzewiałe, na razie ciche.
Może to zapchany osuszacz powoduje, że sprężarka ma taki opór, że sprzęgło się uślizguje i grzeje przez to?????
-
Ikis
- Forumowicz T4
- 11
- Tematy: 4
- Model:
- otrzymal podziekowanie: 10 razy
- Kontakt:
Szczelinę ustawiłeś na 0,4? bo wg zaleceń serwisowych luz lepiej utrzymywać w dolnym zakresie.niebieski-n2 pisze:Co może być przyczyną grzania się sprzęgła kompresora klimatyzacji, tak, że nowe po krótkim czasie (max. rok od wymiany - pracy wiele, wiele mniej) robi się zardzewiałe (jakby farbę opalić w ognisku).
Wymieniasz samą tarczę sprzęgła sprężarki) bez wymiany koła pasowego? a jeśli to czy było ono wyrównane i wycentrowane po wymianie łożyska?