swap 2,4D -> 1,9TDI
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Last active: -
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Re: swap 2,4D -> 1,9TDI
Za puszką filtra tego co masz wstawiasz przeplywke i łączysz ja silikonem z nim. Z drugiej strony powinien podejść na harmonijkę. Kolega Jabłuszko ma tak zrobione
-
radex
- Forumowicz T4
- 10
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: aab
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Były na forum może gdzieś tego zdjęcia? Nie kolektor a rurę wydechową od turbiny do kolanka.
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Zwykły TRANSPORTER
- podziekowal za post: 55 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Gdyby to było takie proste to pewnie na forum nie mieli byśmy już teczek z silnikami 2.4 i 1.9 <śmiech>
Niestety swap nie jest rozwiązaniem fabrycznym i trzeba w się w wielu kwestiach wykazać kreatywnością. Co do filtra to można jeszcze pokombinować z tymi z osobówek ale też bez rzeźby się nie obejdzie, ja bym jednak postawił na oryginał z t4, wpakować obudowe pod maskę i wtedy pomyśleć jak pociągnąć pod nią powietrze lub tak jak pisze Probe.
Niestety swap nie jest rozwiązaniem fabrycznym i trzeba w się w wielu kwestiach wykazać kreatywnością. Co do filtra to można jeszcze pokombinować z tymi z osobówek ale też bez rzeźby się nie obejdzie, ja bym jednak postawił na oryginał z t4, wpakować obudowe pod maskę i wtedy pomyśleć jak pociągnąć pod nią powietrze lub tak jak pisze Probe.
-
krzysaudi
- Stały bywalec
- 15
- Tematy: 6
- Model:
- Opis: Elektronika nade wszystko - Touran i A3 :)
- otrzymal podziekowanie: 22 razy
- Kontakt:
Ja zostawiłem okrągłą puszkę filtra powietrza , nie dawałem przepływomierza tylko zamiast niego diodę :) i dałem harmonijkę od silnika 2.4 :) jakoś ładnie to pasowało - nie mam żadnej druciarni :)
-
krzysaudi
- Stały bywalec
- 15
- Model:
- Kontakt:
I tak i nie jeśli chodzi ten przepływomierz :) JA wybrałem opcję bez niego tym bardziej że jak zmienię koła na 17" - czyli na dniach - bo muszę koła pomalować na typowy alufelgowy kolorek , to wpadnie soft i wtedy przepływomierz powie i w sofcie papa .
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Z diodą jest lepiej niż bez lub z uszkodzoną przepływką. Ale jeśli w sofcie przepływka jest to najlepsze osiągi są na sprawnym przepływomierzu :)
-
krzysaudi
- Stały bywalec
- 15
- Model:
- Kontakt:
U mnie sprawny przepływomierz będzie leżał na półce :) Wtrysk 216 już leżą . Na razie jakieś 2 tyś km zrobiłem od swapa i silnik już chyba się dotarł :) Więc lada moment moc będzie szła w górę ,,, Mi wystarczy niewiele do szczęścia więc poprzestanę na tym ( przynajmniej na razie ) he he ... bardziej interesuje mnie temat skrzyni i skończenia klimy ...
-
radex
- Forumowicz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Założyłem intercooler od t4 2.5tdi niema w nim czujnika i teraz pytanie czy zaślepić go czy może kupić i wstawić z 2.5tdi tylko jaki i czy będzie pasował pod 1z?
-
radex
- Forumowicz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Po przejechaniu 5km podniosłem maskę i odkręciłem korek i robi się ciśnienie w układzie w innych autach tego niema. Nie robiłem odpowietrznika w głowicy co może być przyczyną?
-
radex
- Forumowicz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Dla mniej wtajemniczonych pedał gazu w moim t4 został nie ruszony jest na linkę i zrobiony mechanizm
Może tandetny ale spełnia swoją rolę nikt go nie widzi bo jest w środku auta pod kokpitem. Wykonany z oryginalnego mocowania kawałka płaskownika i uchwytu linki z pompy 1.6d golfa2 . Czas realizacji 10 min więc chyba szybciej niż z przerabianiem jak w 2.5tdi.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Mieszko
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: Multisporter
- Opis: Strażacy płakali jak wyprzedawali.
- podziekowal za post: 24 razy
- Kontakt:
Drodzy Teczkownicy, czy można by ten temat uprościć i napisać od początku. po prostu : "Instrukcja Swapa 2,4 D na 1,9 TDI"
Tak krok po kroku, jak krowie na rowie???
1. Łączymy TDi z naszą skrzynią ( i tu fotka) i newralgiczne punkty.
2. Wiercenie otworów do łapy.
3. Wymiana łapy półosi.. i tak dalej i tak dalej :-)
Wiem marzenie, ale czytanie wielu wątków wracanie do tematu... ja się gubię i potem wypisuję i wydzwaniam do doświadczonych kolegów :-)
Tak krok po kroku, jak krowie na rowie???
1. Łączymy TDi z naszą skrzynią ( i tu fotka) i newralgiczne punkty.
Wiem marzenie, ale czytanie wielu wątków wracanie do tematu... ja się gubię i potem wypisuję i wydzwaniam do doświadczonych kolegów :-)
-
radex
- Forumowicz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
1 Łączysz jak każdy silnikMieszko pisze:1. Łączymy TDi z naszą skrzynią ( i tu fotka) i newralgiczne punkty.
2 Rozwiercasz na m8 przy 3 prawdź głębokość
3 Łapa pasuje od 1.9 a dalej to żeźba
.... wysłałem ci już jakieś zdjęcia.....
-
Mieszko
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: Multisporter
- Opis: Strażacy płakali jak wyprzedawali.
- podziekowal za post: 24 razy
- Kontakt:
:-D radex to wiem, chodzi aby te punkty rozwinąć aż do "zamknięcia klapy". Tak od początku do końca - Pełna Instrukcja w/w SWAPa.radex pisze:1 Łączysz jak każdy silnikMieszko pisze:1. Łączymy TDi z naszą skrzynią ( i tu fotka) i newralgiczne punkty.
2 Rozwiercasz na m8 przy 3 prawdź głębokość
3 Łapa pasuje od 1.9 a dalej to żeźba
.... wysłałem ci już jakieś zdjęcia.....
-
kwachu13
- Początkujący T4
- 13
- Tematy: 2
- Model:
- Kontakt:
czemu pakujecie 1,9tdi nie lepiej i prosciej uturbić 2,4 ?? tak to działa https://www.youtube.com/watch?v=Y6vFiyg478w
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
doświadczenie dowodzi, że nie jest dużo prościej i wcale nie lepiejkwachu13 pisze:czemu pakujecie 1,9tdi nie lepiej i prosciej uturbić 2,4 ?
to nie jest pokrywa tylko kolektor dolotowychmielik pisze:Na pokrywie pisze 2.5 ACV
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- podziekowal za post: 9 razy
- Kontakt:
Ogólnie to temat rzeka (pewne rzeczy można zrobić na kilka sposobów) i cokolwiek trzeba się znać aby się tego podejmować (nikt nie jest wszystkowiedzący i nie zgłębi wszystkiego, jak się nie czujesz w tym to znajdź kogoś kto to zrobi, a sam w czym jesteś dobry odrobisz spokojnie poniesione nakłady), co mają powiedzieć Ci co przecierali szlak bez jakichkolwiek wskazówek.Mieszko pisze:Drodzy Teczkownicy, czy można by ten temat uprościć i napisać od początku. po prostu : "Instrukcja Swapa 2,4 D na 1,9 TDI"
Jest temat uturbiania 2.4, każdy ma jakąś zajawkę, tylko że zwykłe silniki D są starej generacji, a TDI to już dość poważny skok w technologi Diesla i nie chodzi tu o turbo.kwachu13 pisze:czemu pakujecie 1,9tdi nie lepiej i prosciej uturbić 2,4 ??
-
radex
- Forumowicz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Ja też chciałem wsadzić 1.6tdic sb ale mi odradzili i mieli rację mimo że 1.6 miał te same parametry co 2.4d tylko spalanie nie do opisania na przewagę 1.9tdi jeżdżę 90 km i spala z 6.5ON tylko się cieszyć gdzie stary 2.4d z 9L.
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
Jeszcze gdybyś był łaskaw stosować znaki interpunkcyjne, bo nawet poprawić nie umiem tego co napisałeś?radex pisze:Ja też chciałem wsadzić 1.6tdic sb ale mi odradzili i mieli rację mimo że 1.6 miał te same parametry co 2.4d tylko spalanie nie do opisania na przewagę 1.9tdi jeżdżę 90 km i spala z 6.5ON tylko się cieszyć gdzie stary 2.4d z 9L.
-
PawelMusic1989
- Początkujący T4
- 10
- Tematy: 3
- Model:
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
A powiedzcie mi cźy ktoś z Was robił swap z 2,4 na 1,9 tdi w blaszaku ktory wozi ciężary. Auto używam w zespole muzycznym woze duże ciężary nieraz z przyczepka. Mam porównanie bo jeździłem poprzednio sharanem z przyczepą i tam miałem silnik 1,9 90konny i jak jeździłem a zaznaczam że u nas dużo górek to sobie średnio radził ten silnik. Teraz jak jeżdżę t4 może jest trochę wolniej ale zapas mocy jest. Boje się ze jak bym zrobił swap na 1,9 tdi był by on za słaby. Juz chyba lepiej 2,5 tdi. Co wy na to ?
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
-
szczepek76
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: T4 2000r
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
pawełMusic1989 zależy ile masz kasy nie miałem 2.4 ale to silny mułek na spokojną jazde
też wożę zespół grają riki taki i miałem 1.9TD ABL i z zespołem czyli 5 osób elektronika i światła na busie a kolumny stojaki i inne leluty na przyczepce to miał dość ciężko 80-100 max spalanie koło 10l
po zmianie pompy z golfa z bost pinem i trąceniu dawki dawał se rade smiało
teraz mam 1.9 tdi 1Z z osprzętem AFNa jest jeszcze lepiej chodzi mi o leprze przyśpieszanie z zestawem
co Ci mogę doradzić to zależy ile masz kasy na twoim miejscu jak bym szukał 1.9 to tylko AFNa jak by mało było mocy zawsze można jakiś program zrobić
2.5 jest dość drogim motorem ewentualnie zmienić na innego busa z 2.5
też wożę zespół grają riki taki i miałem 1.9TD ABL i z zespołem czyli 5 osób elektronika i światła na busie a kolumny stojaki i inne leluty na przyczepce to miał dość ciężko 80-100 max spalanie koło 10l
po zmianie pompy z golfa z bost pinem i trąceniu dawki dawał se rade smiało
teraz mam 1.9 tdi 1Z z osprzętem AFNa jest jeszcze lepiej chodzi mi o leprze przyśpieszanie z zestawem
co Ci mogę doradzić to zależy ile masz kasy na twoim miejscu jak bym szukał 1.9 to tylko AFNa jak by mało było mocy zawsze można jakiś program zrobić
2.5 jest dość drogim motorem ewentualnie zmienić na innego busa z 2.5
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
2.4d to muł jakich mało porównując nawet do 1.9 TDI 1Z. Nie wiem co było z sharanem nie tak ale na pewno nie był sprawny skoro go porównujesz do harczoka 2.4 a nawet mówisz, że ten drugi jest silniejszy... Napisz skąd jesteś to może się znajdzie ktoś z okolicy po swapie i obejrzysz na żywo lub nawet się przejedziesz i będzie wszystko wiadomo.
Mi się zdarza wozić bardzo ciężkie rzeczy i bardzo daleko na zachód ale nie mogę porównywać, bo mój silnik nie ma nic z serią wspólnego..
Mi się zdarza wozić bardzo ciężkie rzeczy i bardzo daleko na zachód ale nie mogę porównywać, bo mój silnik nie ma nic z serią wspólnego..
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Zwykły TRANSPORTER
- podziekowal za post: 55 razy
- Kontakt:
No właśnie PawelMusic1989 tak jak pisze Probe041, spotkaj się z kimś kto jest po takim swapie a najlepiej właśnie z Probe041 <38> bo masz do niego całkiem niedaleko a zobaczysz co oznacza taki SWAP przez duże S. Jednak w takim wypadku musisz liczyć się z kosztami. <55>