Wygłuszenie T4
-
krzysztofek
- Forumowicz T4
- 14
- Last active: -
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: T4 Caravelle
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Re: Wygłuszenie T4
Ja nie kapuje o co wam chodzi. Najpierw macie pretensje że pisze oględnie, opisze co i jak to zaś chcecie zdjęcia a teraz, że wam się nie podoba, a 17 stron pisania o próbach wygłuszenia przez was nic nie dają. Gość napisał pokazał i uważam że zrobił dobra robotę bo ma ciszej i na tym się skupmy zdało egzamin to fajnie jak się komuś nie widzi to niech zrobi ładniej i się pochwali. O gustach się nie dyskutuje to tak jakby postawić przed Wami dziewczynę jednym się spodoba innym nie. Ważne że PIP jest zadowolony z efektu :) gratuluje że masz ciszej :)
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Czyli co ?? Najpierw napisał nic nie wyjaśniając, a jak opisał i pokazał to wszyscy mają chwalić.krzysztofek pisze:Gość napisał pokazał i uważam że zrobił dobra robotę bo ma ciszej i na tym się skupmy zdało egzamin to fajnie jak się komuś nie widzi to niech zrobi ładniej i się pochwali.
Ja nie będę, uważam, że zrobione to jest w tragiczny sposób i szkoda wysiłku pomimo, iż zapewne cel został osiągnięty - takie moje zdanie, które szczerze wyraziłem ( nie po raz pierwszy ).
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 122
- Model:
- Auto: T5 długi i wysoki
- Opis: Był Ponury Mściciel 2,4TD
Jest T5 - Lokalizacja: Warszawa
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
Jeśli robiłbym wygłuszenie silnika to wolałbym brzydko i skutecznie, niż odwrotnie :) No chyba, że dałoby się ładnie i skutecznie,.. ale bez wyciągania silnika.
-
krzysztofek
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: T4 Caravelle
- Kontakt:
@rafflex nie będę wymieniał z nicku więc pisze Wam. @Kenobi ja nie mówię że trzeba wpadać w zachwyt i uwielbienie chłop coś zrobił i zdało egzamin teraz może ktoś inny zrobi to skutecznie i ładnie. Dowalanie że brzydkie itp nie wpłynie na wygłuszenie w samochodzie tak czy nie?
@Radauskas zdroworozsądkowe podejście które popieram :)
@Radauskas zdroworozsądkowe podejście które popieram :)
-
Patrick
- Specjalista T4
- 13
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 53 razy
- otrzymal podziekowanie: 73 razy
- Kontakt:
Panowie, jak to jest mniej więcej montowane? Jakieś wkręty czy coś? Lewa , prawa stronavwyogi pisze:żeby nie zakąłdac nowego watku wrzucam tutaj. Ostatnio rozbierałem Multivana z 2002roku z silnikiem 2.5TDI i miał pod deską takie wyciszenia:
https://lh6.googleusercontent.com/-9cdu ... G_0416.JPG
spinki mocujące prawą część:
https://lh5.googleusercontent.com/-3B37 ... G_0417.JPG
https://lh4.googleusercontent.com/-Fic9 ... G_0418.JPG
Spotkał się ktoś z tymi osłonami? W moim multivanie również z 2002 ale ciut starszy nie ma tych osłon i tak się zastanawiam czy dawali je tylko do wersji z dieslem ( głośniejsze) czy może zaczęli montować w drugiej połowie 2002roku i mój bus się nie załapał? Dodatkowo nagrzewnica od klimy pod deską też była osłonięta pianką wokół.
Oczywiście w łikendzik montuje do siebie, zobaczymy czy będzie coś ciszej. ;)
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
To dolne (czy też lewe górne) wchodzi w to środkowe (na stałe przykręcone) i dodatkowo jeden wkręt (w otwór widoczny na dolnym zdjęciu - lewy dolny róg).
Na górnym zdjęciu to po prawej to od strony pasażera chyba.
Na górnym zdjęciu to po prawej to od strony pasażera chyba.
-
Szpejt
- Nowy T4
- 11
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: T4 Kamper
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Witam,
A propo's wyciszania to ostatnio zdziwilo mnie jak mocno mozna wyciszyc silnik zmieniajac olej na naprawde porzadny (amsoil 5w40 ecf - z 10w40 nie pamietam ktorego ale ze "sredniej" polki). Roznica jest spora. Kultura pracy tez lepsza mimo ze byla ladna z racji dobrego stanu i malego przebiego.
Wczesniej jako ze samochod byl pusty z tylu, za wyjatkiem gumowej podlogi, polozylem filc poroso na scianach i suficie a potem tapicerke na wierzch. Z tylu jest tez zabudowa a'la kempingowa z lozkiem ktore sporo wycisza szum od dolu.
Z przodu na podlodze i nadkolach maty butylowe plus kauczuk 7mm rowniez maty b. pod maska. Poza tym filc poroso wklejony w drzwi pod plastik na calej powierzchni.
Jak kupilem samochod (wersja transporter ma naprawde niewiele wyciszen fabrycznych) i pojechalem w trase do domu pomyslalem ze tak sie bawic nie bedziemy..bylo naprawde glosno.
Teraz po wszystkich zabiegach przy 100 km/h mozna zupelnie normalnie rozmawiac, choc benzyna to nie jest, jest dobrze ;).
pozdrawiam
p.s sorry tylko takie mam zdjecie z przodu
A propo's wyciszania to ostatnio zdziwilo mnie jak mocno mozna wyciszyc silnik zmieniajac olej na naprawde porzadny (amsoil 5w40 ecf - z 10w40 nie pamietam ktorego ale ze "sredniej" polki). Roznica jest spora. Kultura pracy tez lepsza mimo ze byla ladna z racji dobrego stanu i malego przebiego.
Wczesniej jako ze samochod byl pusty z tylu, za wyjatkiem gumowej podlogi, polozylem filc poroso na scianach i suficie a potem tapicerke na wierzch. Z tylu jest tez zabudowa a'la kempingowa z lozkiem ktore sporo wycisza szum od dolu.
Z przodu na podlodze i nadkolach maty butylowe plus kauczuk 7mm rowniez maty b. pod maska. Poza tym filc poroso wklejony w drzwi pod plastik na calej powierzchni.
Jak kupilem samochod (wersja transporter ma naprawde niewiele wyciszen fabrycznych) i pojechalem w trase do domu pomyslalem ze tak sie bawic nie bedziemy..bylo naprawde glosno.
Teraz po wszystkich zabiegach przy 100 km/h mozna zupelnie normalnie rozmawiac, choc benzyna to nie jest, jest dobrze ;).
pozdrawiam
p.s sorry tylko takie mam zdjecie z przodu
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Patrick
- Specjalista T4
- 13
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 53 razy
- otrzymal podziekowanie: 73 razy
- Kontakt:
Szpejt pisze:Witam,
Według mojego info i tego co mnie uczyli w szkole to nie powinno się schodzić w dół bo "wypłuka" nam silnik...
Ostatnio zmieniony 05 cze 2015, 20:32 przez Patrick, łącznie zmieniany 1 raz.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Brednie kolego piszesz to już nie te czasy ja leje do swojego teraz 5w50 i to z korzyścią dla silnika, dla tych silników 15 to zabójstwo zwłaszcza dla popychaczy
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Odgrzeję wątek, jako pokrewny. Mam na oku mocno styranego Muiltivana '95 i jeśli kupię to pierwsze co będzie to wyjazd golcem do blacharza. Fotele wylatują pięknie ale ile jest pracy ze zdjęciem tapicerki bocznej (w tym i drzwiowej) oraz wyjęciem podłogi?
-
woj250
- Forumowicz T4
- 11
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: caravelle
- podziekowal za post: 4 razy
- Kontakt:
Ja rozbieralem caravelle i nie jest to aż tak dużo pracy. Myśle ze jak robisz to pierwszy raz to 2-3h powinno wystarczyc. Ale przygotuj się że coś może się połamać i będzie Ci potrzebnych kilka nowych kołeczków.
Z multivanem najwiekszy problem to chyba z gumową podłogą o podobno jest przyklejona. Ja miałem materiałową więc poszło od kopa.
Z multivanem najwiekszy problem to chyba z gumową podłogą o podobno jest przyklejona. Ja miałem materiałową więc poszło od kopa.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
materiałowa też jest klejonawoj250 pisze:.Z multivanem najwiekszy problem to chyba z gumową podłogą o podobno jest przyklejona. Ja miałem materiałową więc poszło od kopa.
-
woj250
- Forumowicz T4
- 11
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: caravelle
- podziekowal za post: 4 razy
- Kontakt:
To sorki za wprowadzenie w blad ale ja mialem nie przyklejona. Mozliwe ze ktos juz wczesniej demontowal :D
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Na pewno była demontowana, każda "wykładzina" (z gumową włącznie) jest fabrycznie w T4 klejona na klej w rodzaju kleju do szyb
-
Steppenwolf
- Początkujący T4
- 12
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: Multivan
- podziekowal za post: 3 razy
- Kontakt:
Hejka, przeczytałem całe te 18 stron i mądrzejszy nie jestem. Mam obecnie busa w warsztacie blacharskim, więc dość porozbierany jest. Idealny moment, żeby go powyklejać. I dlatego mam pytanie: który z wymienianych przez Was tutaj materiałów sprawdzi się najlepiej jako izolacja termiczna? Czy np użycie samego alubutylu załatwia sprawę, czy lepsze poroso? Wygłuszanie nie jest dla mnie takim priorytetem jak utrata ciepła i nadmierne nagrzewanie. Wiem, że pewnie najlepiej zastosować kombo. Ale może ktoś ma doświadczenia tylko z jedną z warstw i może się tu wypowiedzieć? Muszę się posiłkować wersją low budget bo i blachy i malowanie...
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
MSZ z tego watku jasno wynika, ze mata butylowa jest tylko gluszaca. Jesli ma byc chlodno to po pierwsze wywietrznik w dachu i jakas mata lekka ale gruba
-
Cyklon
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Auto: MULTIWAN
- otrzymal podziekowanie: 23 razy
- Kontakt:
tylko na dachu od temperatur zew i wew skrapla się woda i np proso będzie piło wodę i powoli pleśniało:)
-
Steppenwolf
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Natomiast z opisu produktu http://allegro.pl/mata-wygluszajaca-but ... 88788.html wynika, że ma rewelacyjne właściwości izolacyjne. Tutaj nikt nie napisał, że te właściwości są do bani, wszyscy skupili się na tłumieniu dźwięków. Stąd moje pytanie.
Ponadto interesuje mnie, jak ta izolacja zachowuje się w obie strony.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Widze, że czytanie ze zrozumieniem to nie jest Twoja mocna strona :(Steppenwolf pisze:Natomiast z opisu produktu http://allegro.pl/mata-wygluszajaca-but ... 88788.html wynika, że ma rewelacyjne właściwości izolacyjne. Tutaj nikt nie napisał, że te właściwości są do bani, wszyscy skupili się na tłumieniu dźwięków. Stąd moje pytanie.
W zalinkowanej aukcji nie ma slowa o izolacji termicznej i jasno wyłożono, że mata butylowa to tyko jeden z elementow wygluszenia. Dodatkowo wątek jest też o wygłuszeniu a nie jak zrobić z busa izotermę
-
Steppenwolf
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
@Adampio,
Cytat z zalinkowanej aukcji: "Mata nie posiada napisów ani logotypów, dzięki czemu ma estetyczny wygląd. Mata butylowa posiada także doskonałe właściwości izolacji termicznej."
W związku z czym uważam, że to jednak nie ja mam problemy z czytaniem ze zrozumieniem.
Ponadto doskonale widzę, że temat jest o wygłuszaniu, nadal moje czytanie ze zrozumieniem ma się świetnie. Jednakże jeżeli ktoś sobie auto wykleił w tym celu, to może też coś powiedzieć na temat izolacji termicznej? Może wyklejał tylko jednym bądź drugim i podzieli się doświadczeniem w tym zakresie? Twoje odpowiedzi są akurat średnio pomocne, poza mędrkowaniem nic w nich nie ma. Niemniej dziękuję.
Cytat z zalinkowanej aukcji: "Mata nie posiada napisów ani logotypów, dzięki czemu ma estetyczny wygląd. Mata butylowa posiada także doskonałe właściwości izolacji termicznej."
W związku z czym uważam, że to jednak nie ja mam problemy z czytaniem ze zrozumieniem.
Ponadto doskonale widzę, że temat jest o wygłuszaniu, nadal moje czytanie ze zrozumieniem ma się świetnie. Jednakże jeżeli ktoś sobie auto wykleił w tym celu, to może też coś powiedzieć na temat izolacji termicznej? Może wyklejał tylko jednym bądź drugim i podzieli się doświadczeniem w tym zakresie? Twoje odpowiedzi są akurat średnio pomocne, poza mędrkowaniem nic w nich nie ma. Niemniej dziękuję.
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Zwykły TRANSPORTER
- podziekowal za post: 55 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Mata którą podałeś jako przykład owszem ma jakieś właściwości izolacji termicznej jednak bardziej akustycznej. Najlepszym rozwiązaniem była by warstwa foli aluminiowej przyklejonej na blache przy zachowaniu ciągłości bez przerw aby nie robić mostków cieplnych, następnie warstwa izolacji np. wełna i na to warstwa foli aluminiowej termicznej z pęcherzykami powietrza gdzie też należałoby zachować ciągłość klejąc łączenia i ubytki taśmą aluminiową. Opcja taka jest jednak droga i trudna ze względu na pierwszą warstw foli alu na blache. A więc najprostszy i podstawowy sposób to mata tego typu:
http://www.muzimershop.Szczecin.pl/p25, ... 30-m2.html
I tutaj trochę przykładów:
http://www.vwt4forum.co.uk/showthread.p ... 959&page=4
http://t4bus.wordpress.com/category/how-to/
-
Steppenwolf
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Fantastycznie. O taki rodzaj podpowiedzi mi chodziło. Wielkie dzięki!xxxkamil pisze:Mata którą podałeś jako przykład owszem ma jakieś właściwości izolacji termicznej jednak bardziej akustycznej. Najlepszym rozwiązaniem była by warstwa foli aluminiowej przyklejonej na blache przy zachowaniu ciągłości bez przerw aby nie robić mostków cieplnych, następnie warstwa izolacji np. wełna i na to warstwa foli aluminiowej termicznej z pęcherzykami powietrza gdzie też należałoby zachować ciągłość klejąc łączenia i ubytki taśmą aluminiową. Opcja taka jest jednak droga i trudna ze względu na pierwszą warstw foli alu na blache. A więc najprostszy i podstawowy sposób to mata tego typu:
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Gwoli sprawiedliwości: odszczekuje brak wzmianki o izolacji termicznej przeoczonej przy czytaniu forum na telefonie :oops:
-
Steppenwolf
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Nie ma sprawy, nikt się nie obraził <england>
Najważniejsze, że mam odpowiedź, mam szanse na zrobienie termosu niskim kosztem. <yahoo>
Najważniejsze, że mam odpowiedź, mam szanse na zrobienie termosu niskim kosztem. <yahoo>
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 32
- Model:
- Auto: Caravelle Business
- Opis: 2.8 V6
- podziekowal za post: 18 razy
- otrzymal podziekowanie: 51 razy
- Kontakt:
ALUFOX wspomniany przez kolege Steppenwolf's to ulubiony materiał izolacyjny kolegów kamperowców. Na forum camperteam.pl jest duzo przykładów zastosowania i ochów achów na temat tego materiału. Na wiosne będę wyciszał/izolował koleje auto to na pewno skorzystam z tego materiału + maty alu butylowe STP na drzwi bo teraz jak w nowym nabytku trzasnę drzwiami to efekt akustyczny słaby - swiadczacy o braku jakiejkolwiek izolacji.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Panowie, czy ktoś izolował termicznie sufit? Np. przywołanym w poprzednim poście ALUFOX-em?