Muł Bagienny 1.9d Multivan :)
-
urq
- Forumowicz T4
- 14
- Last active: -
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: T4 x 2
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Re: Muł Bagienny 1.9d Multivan :)
Zaletą tego swapa na 1.9TD jest właśnie brak wszelakich komputerów, wiązka silnika jest identyko w 1.9 i 1.9TD (zostaje stara) i to wszystko, nic nie trzeba przerabiać, poza zamianą dekla zaworów, miski i smoka...
Fotel kupiłem za 500, nie widzę powodu, żeby oddawać go za 450.. <cisza>
Co do zamiany piątki, to tylko zdejmuje się boczny dekielek i cała piątka będzie na wierzchu, wymiana to max 1h, niezależnie czy silnik w ramie, czy obok...
Ja mówię o prawdziwych 100-110km/h, nie licznikowych <cool>
Od razu piszę, 1.9TDI jest silnikiem lepszym, ale spooooro droższym...jeśli nie robisz nie wiadomo jak dużych przelotów, to 1.9TD jest na prawdę dobrą opcją...
Zdrówko...
Fotel kupiłem za 500, nie widzę powodu, żeby oddawać go za 450.. <cisza>
Co do zamiany piątki, to tylko zdejmuje się boczny dekielek i cała piątka będzie na wierzchu, wymiana to max 1h, niezależnie czy silnik w ramie, czy obok...
Ja mówię o prawdziwych 100-110km/h, nie licznikowych <cool>
Od razu piszę, 1.9TDI jest silnikiem lepszym, ale spooooro droższym...jeśli nie robisz nie wiadomo jak dużych przelotów, to 1.9TD jest na prawdę dobrą opcją...
Zdrówko...
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Trochę Ciebie urq fantazja poniosła z tymi 120km/h przy 3krpm na 0,717 :) Co najwyżej 113km/h licznikowe a w praktyce jest trochę ponad 110km/h na liczniku
Co do zmiany z 1.9d na 1.9td to nie jestem pewien ale może być jeszcze potrzebny początek wydechu pod turbo.
ToJaMot, przyjedź do Wrocławia to Ciebie przewiozę 1.9 TDI i nie będziesz chciał nigdy więcej słyszeć o 1.9 TD haha
Tutaj popatrz http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?f=19&t=9767
Co do zmiany z 1.9d na 1.9td to nie jestem pewien ale może być jeszcze potrzebny początek wydechu pod turbo.
ToJaMot, przyjedź do Wrocławia to Ciebie przewiozę 1.9 TDI i nie będziesz chciał nigdy więcej słyszeć o 1.9 TD haha
-
urq
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Literówka, dwa posty wcześniej napisałem właśnie 100-110km/h, tu się przeliterowałem...Probe041 pisze:Trochę Ciebie urq fantazja poniosła z tymi 120km/h przy 3krpm na 0,717 :) Co najwyżej 113km/h licznikowe a w praktyce jest trochę ponad 110km/h na liczniku
Probe, Ty zdaje się masz porobioną skrzynię fajnie, ja oprócz Transportera ABL-a, mam jeszcze MV AJT, który zmierza powoli na kurację wzmacniającą (celuję w ok 110-115KM), i chciałem mu dłuższą piątkę założyć, jaka byłaby najlepsza??
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Nie ma czegoś takiego jak najlepsza piątka, wszystko zależy od auta, użytkownika i tego gdzie auto jest użytkowane nie mówiąc o kosztach takich przeróbek. Wszystko jest na forum w wiadomym temacie, jak czegoś tam nie znajdziesz to tam kontynuuj. EOT
-
ToJaMot
- Forumowicz T4
- 12
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: Multivan 92'
- podziekowal za post: 3 razy
- Kontakt:
A znacie kogoś kto wstawił tdi do krótkiej skrzyni i dalej tak pomyka ? Chetnie bym posluchał za/przeciw od takiej osobistosci, juz nie wiem co myśleć ... :<
-
krzysaudi
- Stały bywalec
- 15
- Model:
- Opis: Elektronika nade wszystko - Touran i A3 :)
- otrzymal podziekowanie: 22 razy
- Kontakt:
Ja mam możliwość takim brykać . jechalęm takim na dniach po drzwi do swojego rumaka . Bardzo dobrze to jezdzi . Wląściciel autka zalożyl jeszcze duże opony - profil duży - i autko nawet śmiga :)
-
ToJaMot
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
No i kaplica, silnik mi padł, z dokładniej poszedł pasek klinowy, wbił się pod pokrywę paska rozrządu i samochód z bomby się wyłączył.
Rozkręciłem go dzisiaj z kolegą mechanikiem, ustawiliśmy sam rozrząd, bez pompy - ale nic to nie dało dalej silnik kręci bardzo dziwnie, a do tego widać że jedna szklanka nie chowa się całkowicie w momencie gdy krzywka jej już nie dotyka ...
Zaraz po uszkodzeniu było tak - widać że pasek się poluzował :
https://www.youtube.com/watch?v=h1ICh0m ... 0A&index=2
I po złożeniu na nowo rozrządu i napięciu było tak :
https://www.youtube.com/watch?v=ffM9UG7 ... OsKh0SJV0A
Jutro bede dzwonił po warsztatach i lawetach i oddam go na wymiane serca, 1.9td albo 1.9tdi - zobaczymy.
:( szkoda mi tego muła bo go polubiłem...
Rozkręciłem go dzisiaj z kolegą mechanikiem, ustawiliśmy sam rozrząd, bez pompy - ale nic to nie dało dalej silnik kręci bardzo dziwnie, a do tego widać że jedna szklanka nie chowa się całkowicie w momencie gdy krzywka jej już nie dotyka ...
Zaraz po uszkodzeniu było tak - widać że pasek się poluzował :
https://www.youtube.com/watch?v=h1ICh0m ... 0A&index=2
I po złożeniu na nowo rozrządu i napięciu było tak :
https://www.youtube.com/watch?v=ffM9UG7 ... OsKh0SJV0A
Jutro bede dzwonił po warsztatach i lawetach i oddam go na wymiane serca, 1.9td albo 1.9tdi - zobaczymy.
:( szkoda mi tego muła bo go polubiłem...
-
ToJaMot
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Auto dalej u mechanika - zostaje 1.9d
Poszły 4 zawory (nie wiem które jeszcze)
Prawdopodobnie pęknięta głowica ... itd
Ale coś tam już tym autem przemierzyłem więc pare fotek :)
Gdzieś w górach, Bromma. I tak to ja - profesjonell maler.
http://s17.postimg.org/b3w6b5jaj/SAM_1198.jpg
Konnerud ale widok na Drammen / Norwegia
http://files.tinypic.pl/i/00579/qk26k474pwud_t.jpg
Przygotowania do campingu gdzieś nad jeziorem Ovre Eiker (widać ile skrzynek z żarciem stoi za fotelem kierowcy :P)
http://files.tinypic.pl/i/00579/5or2z5k5ghsd_t.jpg
Jeden podjazd był wyjątkowo męczący dla muła ... Baaardzo stromo i baardzo długo - czasem tylko 1 bieg dawał rade
http://files.tinypic.pl/i/00579/wquzrsbjsr8u_t.jpg
A tu mały bonus :
http://files.tinypic.pl/i/00579/n2mtitylxwki_t.jpg
Koledze miałem motocykloskuter zawieźć - przypiąłem go prawilnie, hamulce zablokowałem jakąś linką i spokojnie po Gdańsku dało rade, nawet się nie ruszył.
Poszły 4 zawory (nie wiem które jeszcze)
Prawdopodobnie pęknięta głowica ... itd
Ale coś tam już tym autem przemierzyłem więc pare fotek :)
Gdzieś w górach, Bromma. I tak to ja - profesjonell maler.
http://s17.postimg.org/b3w6b5jaj/SAM_1198.jpg
Konnerud ale widok na Drammen / Norwegia
http://files.tinypic.pl/i/00579/qk26k474pwud_t.jpg
Przygotowania do campingu gdzieś nad jeziorem Ovre Eiker (widać ile skrzynek z żarciem stoi za fotelem kierowcy :P)
http://files.tinypic.pl/i/00579/5or2z5k5ghsd_t.jpg
Jeden podjazd był wyjątkowo męczący dla muła ... Baaardzo stromo i baardzo długo - czasem tylko 1 bieg dawał rade
http://files.tinypic.pl/i/00579/wquzrsbjsr8u_t.jpg
A tu mały bonus :
http://files.tinypic.pl/i/00579/n2mtitylxwki_t.jpg
Koledze miałem motocykloskuter zawieźć - przypiąłem go prawilnie, hamulce zablokowałem jakąś linką i spokojnie po Gdańsku dało rade, nawet się nie ruszył.
-
cebek
- Stały bywalec
- 16
- Tematy: 23
- Model:
- Auto: syncro long, króciak
- podziekowal za post: 14 razy
- Kontakt:
Mocno go zagrzałeś :P U mnie na najstromszych podjazdach wskazówka maksymalnie dochodziła do tej grubej kreski nad połową skali :P
-
ToJaMot
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
...
Auto dalej w warsztacie - to juz zaraz bedzie 3 tydzień chyba, ale to tam pół biedy - najgorsze jest to :
Dałem do nich i mówię że jak dadzą do specjalisty od głowic to żeby dali mi info czy warto to robić czy może mam kupić używkę
tsaaa -głowica co chwile jeździ i ciągle coś jest nie tak - ale nic się nie odzywałem - teraz znów miało być auto do odbioru - i dupa - znów coś z głowicą - tym razem ponoć coś ze szklankami że nadwymiarowe sratatata
Ale dostałem już wycene całej zabawy - 2 600 zł !)#$!@%#$^%#$ >? @!>>>????
Miałabyć wymiana 4 pogiętych zaworów planowanie i sprawdzenie szczelności + wymiania pierścieni - za robocizne krzykneli - 700 zł
a teraz za wszystko 2.600 zł ?!@
Jeden zawór to około 70 zł x 4 - 210
Robocizna - 700
Planowanie - 100
Babranie z głowicą dajmy - 100
pierścienie - też koło 240
uszczelki głowica ~100 zł
pasek rozrządu nowy dałem im więc nie wliczam
to daje 1440 zł
A tu teraz się okazuje żę 2x więcej - za co ? :(
Zaczynam żałować że kupiłem ten samochód ...
Auto dalej w warsztacie - to juz zaraz bedzie 3 tydzień chyba, ale to tam pół biedy - najgorsze jest to :
Dałem do nich i mówię że jak dadzą do specjalisty od głowic to żeby dali mi info czy warto to robić czy może mam kupić używkę
tsaaa -głowica co chwile jeździ i ciągle coś jest nie tak - ale nic się nie odzywałem - teraz znów miało być auto do odbioru - i dupa - znów coś z głowicą - tym razem ponoć coś ze szklankami że nadwymiarowe sratatata
Ale dostałem już wycene całej zabawy - 2 600 zł !)#$!@%#$^%#$ >? @!>>>????
Miałabyć wymiana 4 pogiętych zaworów planowanie i sprawdzenie szczelności + wymiania pierścieni - za robocizne krzykneli - 700 zł
a teraz za wszystko 2.600 zł ?!@
Jeden zawór to około 70 zł x 4 - 210
Robocizna - 700
Planowanie - 100
Babranie z głowicą dajmy - 100
pierścienie - też koło 240
uszczelki głowica ~100 zł
pasek rozrządu nowy dałem im więc nie wliczam
to daje 1440 zł
A tu teraz się okazuje żę 2x więcej - za co ? :(
Zaczynam żałować że kupiłem ten samochód ...
-
urq
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Samochodu nie masz co żałować kupna, mówiłem: kup silnik 1.9TD, silnik + wymiana = max 1500zł i masz czym jechać w stosunku do 1.9d
Remont głowicy to nie tylko wymiana szklanek, to również zawory + prowadnice + docierania + planowanie, uszczelniacze + uszczelki...itd
Silników się teraz nie remontuje, przy takiej podaży używek wymienia się na inne...
Remont głowicy to nie tylko wymiana szklanek, to również zawory + prowadnice + docierania + planowanie, uszczelniacze + uszczelki...itd
Silników się teraz nie remontuje, przy takiej podaży używek wymienia się na inne...
-
krzysaudi
- Stały bywalec
- 15
- Model:
- Opis: Elektronika nade wszystko - Touran i A3 :)
- Kontakt:
Nie poddawaj się . Ja kupilem za ok 3 tyś zl a po remoncie wyszedł ok 8-9 tyś może mniej ale nie liczę tego bo lubię a autko zaczyna na siebie zarabiać i co najważniejsze inni TeCzwórkowcy oglądają się za moją SZCZAŁĄ :)
-
mirski_mi
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Transporter
- podziekowal za post: 6 razy
- Kontakt:
Nie załamuj się. Miałem podobny przypadek.Wywaliłem starego grata i zamontowałem 1,9 td./kupiłem fabrycznie nowy"słupek" za sto euro/.Reszta to tylko wymiana,podmiana i chodzi jak cacucho już trzy lata. Łączny koszt razem z wymianą to kwota 2,2 tys. Warto było wydać.
-
ToJaMot
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Mówiłeś wstaw 1.9td ale weź kup silnik o którym nie wiesz nic, też musisz w niego zainwestować i nie masz pewności co z tego wyjdzie ...
Przeliczyłem i wyszło mi że się nie bangla, może kiedyś pomyśle o gratach od td i wstawie do swojego, ale to pewno w przyszłym roku jak zrobie znow jakiś pieniądz ...
A co do głowicy i tych wszystkich rzeczy o których mówisz urq - czyli mogło tyle pieniądzy wyjść ?
Mam nadzieję że jak już teraz w niego zainwestowałem to zapomne o problemach z silnikiem na dłuuugie kilometry ;).
Ponoć pierścienie stare/nowe to różnica kolosalna - tak stwierdził mechanik i powiedział że na 99 % przestanie chlać ten nieszczęsny olej - kompresja też pewno wzrośnie więc może będzie mniej palił i dostanie małego kopa ? :D
A z innej beczki - myślę o ebersprachu 1lc czy jakoś tak - można dostać w dobrej cenie takowe ale pod 24V - mam 2 aku więc dałoby radę - ale ktoś w innym temacie napisał że to głupi pomysł :
Ma ktoś doświadczenia z podobnym motywem ?
Chce wydać max 700 zł na ten bajer, a w tej cenie 12v nie widziałem - bez tysiąca nie podchodź.
Przeliczyłem i wyszło mi że się nie bangla, może kiedyś pomyśle o gratach od td i wstawie do swojego, ale to pewno w przyszłym roku jak zrobie znow jakiś pieniądz ...
A co do głowicy i tych wszystkich rzeczy o których mówisz urq - czyli mogło tyle pieniądzy wyjść ?
Mam nadzieję że jak już teraz w niego zainwestowałem to zapomne o problemach z silnikiem na dłuuugie kilometry ;).
Ponoć pierścienie stare/nowe to różnica kolosalna - tak stwierdził mechanik i powiedział że na 99 % przestanie chlać ten nieszczęsny olej - kompresja też pewno wzrośnie więc może będzie mniej palił i dostanie małego kopa ? :D
A z innej beczki - myślę o ebersprachu 1lc czy jakoś tak - można dostać w dobrej cenie takowe ale pod 24V - mam 2 aku więc dałoby radę - ale ktoś w innym temacie napisał że to głupi pomysł :
Ma ktoś doświadczenia z podobnym motywem ?
Chce wydać max 700 zł na ten bajer, a w tej cenie 12v nie widziałem - bez tysiąca nie podchodź.
-
mirski_mi
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Auto: Transporter
- podziekowal za post: 6 razy
- Kontakt:
Widzisz. Problem jest w tym,ze wymiana pierścieni na tłokach to pic na wodę.Na krótki okres to będzie funkcjonować. Cylindry po dłuższym użytkowaniu stają się owalne /elipsa/.Poza tym do Twego silnika nie wstawisz turbiny.Są różnice w td i d. chociażby w tłokach. Osobiście przejechalem się na takim druciarstwie i nie po to piszę aby Cię zniechęcic a ostrzec.
Wielu z forumowiczów pozmieniało silniki kupując używane i są zadowoleni. Zapytaj "Chmielika" i innych.
Wielu z forumowiczów pozmieniało silniki kupując używane i są zadowoleni. Zapytaj "Chmielika" i innych.
-
mateusz2920
- Początkujący T4
- 13
- Tematy: 3
- Model:
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Remont warto zrobić. Ja w swoim t4 robiłem ok. 15 tyś. km temu i oleju nie bierze tylko gubi. Ja robiąc remont wymieniałem tłoki, panewki, sworznie tuleje cylindrów, pierścienie co się rozpisywać kapitalny remont od samego dołu do góry. Co prawda z robocizną kosztowało mnie 4 tyś.zł ale warto było. Tak więc pomyśl nad remontem bo to są silniki nie do zajechania. Muł to jest sam przyznam, ale warto mieć auto z takim silnikiem.
-
ToJaMot
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Od remontu juz spokojnie z 3-4 tyś zrobione.
Oleju coś tam siorbnie - ale to nic w porównaniu do czasów sprzed remontu :p. Trochę płynu chłodniczego ucieka jakąś drogą - nie wiem jakim cudem - głowica cała zrobiona, nowe uszczelki itd... Skopali cos przy remoncie?
Ostatnio stał 3-4tygodnie i przy najwiekszych mrozach w tym roku odpalił od strzała :) (tylko muszę mieć lekko wciśnięty gaz, bo inaczej lekko świruje pompa (jakby się zapowietrzała)). Po drodze znów miałem kłopot z paskiem klinowym na obwodnicy, ale 18 zł i założyłem nowy na stacji benzynowej przy drodze.
Autem jeżdze codziennie ostatnio, i nie ma żadnych kłopotów :).
Wpadł mi do głowy pomysł - żeby pozbyć się obracanego fotela pasażera i wstawić w to miejsce dwójkę. Ale zastanawiam się czy w takiej konfiguracji podczepie fotel za pasażera ? (jeszcze go nie mam :P)
Czy znalazłby się ktoś kto by chciał takiej zamiany ? W sensie - moj fotel pasażera z obrotnicą i podłokietnikiem za dwójkę z fotelem za pasażera.
Oleju coś tam siorbnie - ale to nic w porównaniu do czasów sprzed remontu :p. Trochę płynu chłodniczego ucieka jakąś drogą - nie wiem jakim cudem - głowica cała zrobiona, nowe uszczelki itd... Skopali cos przy remoncie?
Ostatnio stał 3-4tygodnie i przy najwiekszych mrozach w tym roku odpalił od strzała :) (tylko muszę mieć lekko wciśnięty gaz, bo inaczej lekko świruje pompa (jakby się zapowietrzała)). Po drodze znów miałem kłopot z paskiem klinowym na obwodnicy, ale 18 zł i założyłem nowy na stacji benzynowej przy drodze.
Autem jeżdze codziennie ostatnio, i nie ma żadnych kłopotów :).
Wpadł mi do głowy pomysł - żeby pozbyć się obracanego fotela pasażera i wstawić w to miejsce dwójkę. Ale zastanawiam się czy w takiej konfiguracji podczepie fotel za pasażera ? (jeszcze go nie mam :P)
Czy znalazłby się ktoś kto by chciał takiej zamiany ? W sensie - moj fotel pasażera z obrotnicą i podłokietnikiem za dwójkę z fotelem za pasażera.
-
ToJaMot
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
http://allegro.pl/fotel-kanapa-vw-t4-dw ... 26969.html
Czy takie fotele pojawiały się z przodu ? W sensie nie chodzi mi o kolor ale o motyw podłokietnikiem między pasażerami?
Ile miejsca zostanie między Fotelem kierowcy a dwójką ? Będzie się dało przecisnąć do tyłu bez wychodzenia z auta?
Czy takie fotele pojawiały się z przodu ? W sensie nie chodzi mi o kolor ale o motyw podłokietnikiem między pasażerami?
Ile miejsca zostanie między Fotelem kierowcy a dwójką ? Będzie się dało przecisnąć do tyłu bez wychodzenia z auta?
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Auto: Zwykły TRANSPORTER
- podziekowal za post: 55 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Niestety pomiędzy dwójką a fotelem kierowcy raczej nie da się przecisnąć, pomiędzy oparciami zostaje 10cm. <bezradny>ToJaMot pisze:http://allegro.pl/fotel-kanapa-vw-t4-dw ... 26969.html
Ja czasami jak mam potrzebe przeskoczyć na tył to składam oparcie dwójki i wtedy można przejść nad fotelem.
-
ToJaMot
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
A jest ktoś na forum kto wstawił taką ławkę do MV i dołożył krzesełko seryjne tyłem do jazdy ? (Przewiduje ze bez spawania się nie obejdzie)