modyfikacja T4 czyli autolaweta z pryczy
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
woj250
- Forumowicz T4
- 11
- Last active: -
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: caravelle
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Re: modyfikacja T4 czyli autolaweta z pryczy
Ja bym wybrał ducato/boxer/jumper 2006+ silnik 2.2 lub 2.3.... z jakąś fajną lekką alu zabudową lub mastera 2.5dci czyli przed ostatni model. Ewentualnie oczywiście masz do wyboru bardzo fajne wersje naszego kochanego t4 ale tego towaru jest troszkę mało na rynku.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
po żadnym pozorem tych silników z roczników do 2010 2.2HDI 120km to jest fordowski 2.2 TDCI, w nich do maks 300tyś kilometrów pękają/wypalają się tłoki, dopiero po 2010 roku zmienili ich konstrukcję.woj250 pisze:/boxer/jumper 2006+ silnik 2.2
-
b8tz
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: Transporter Kombi
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 30 razy
- Kontakt:
Po 2010 też się to dzieje. Wcale nie poprawili. Obecnie mam masę samochodów które wracają na kampanię serwisową wymiany pompy oleju. Zdarzyło mi się raz, że samochód jechał na kampanię i silnik wysrał się wjeżdżając w bramę ASO.
Co do silników 2.3 (tylko Fiat i Iveco) - dużo bardziej żywotne, niejedno auto przejechało mi ponad 400 000 km i ma się dobrze.
Co do silników 2.3 (tylko Fiat i Iveco) - dużo bardziej żywotne, niejedno auto przejechało mi ponad 400 000 km i ma się dobrze.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
opierałem się na tym, że od 2011 roku tłoki nie pasują katalogowa do wcześniejszych roczników - w serwisie twierdzili, że są poprawione.b8tz pisze:Po 2010 też się to dzieje. Wcale nie poprawili
naprawa albo na nowych tłokach wraz z kompletem korb itp. albo na chińskich zamiennikach starszej wersji.
-
faraon3021
- Samodzielny mechanik
- 12
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 36 razy
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
Legalne T4, z dobra ladownoscia to stanowczo unikat.
Jakie wersje mialy wieksze DMC?
-
Frantic
- Nowy T4
- 11
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T4
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Niestety to prawda, te mały koła mają znacznie mniejszą średnicę więc się muszą obracać wiecej razy niż przednie normalne koła, stąd wynika zużycie. Teraz już są w normalnych cenach, wiec za ok 400 zl sztuka kupisz opone tą 13 lub 10 calową. Dawniej to był dramat.woj250 pisze:Frantic powiedz wkoncu jak to jest z tymi dwoma kołami z tyłu. Znajomy miał t4 na podwójnym tylko na tych małych kółkach i sprzedał bo stwierdził ze nie idzie zarobić na opony. Rzeczywiście tak szybko się scierają?
Ja mam 192 cm, ducato dla ciebie odpada. Tam sie siedzi z tym wzrostem jak na kiblu a kierownicę masz między kolanami, W ducato po 2006 roku na wysokości wzroku masz półkę i słoneczniki. Też jest tam lipa z miejscem.faraon3021 pisze:Na miejsce kazdego pytania na ktore uzyskam odpowiedz, pojawiaja sie dwa nowe.Frantic pisze:Nowy master ma 2.3 największy silnik.
Stare miały dobry silnik 2,5, 3,0 nie ma juz takiej reputacji ale sa tańsze w zakupie.
Na lawetę jeżeli nie masz powyżej 185 cm wzrostu to ducato nadaje się jak najbardziej.
Jak masz pytania co do autolawet to służę pomocą.
Co do wzrostu, to mam 193 cm. Czyli co? Moze byc ciasno?
Masz moze jakis komunikator? Bo pytan jest sporo.
Nie mam komunikatora, mozesz mnie znaleść na FB Marcin Maślanka Kraków
3360 kg DMCfaraon3021 pisze:Legalne T4, z dobra ladownoscia to stanowczo unikat.
Moje ma czary mary 3500 kg DMC ;)
Moze chce kupić moje, w budżecie się zmnieścisz. Ja się rozglądam z tym samym, ale w dobel kabinie.
-
edibus
- Aktywny T4
- 14
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4 laweta
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
Koledzy a propo tematu to jest firma pod Rybnikiem która robi takie zabudowy alu na T4, T5 ... zabudowa super,podwójna ośka z tyłu na poduchach,nisko środek ciężkości.na pojedynczej kabinie robią ładowność w granicach 1800 a na dublu 1700kg
Nie tak dawno miałem przyjemność jechać po Hyundaia Santa Fe taka pomocą do Frankfurtu i powiem tylko tyle REWELACJA! hyundai ważył 1815kg. plus koła zimowe w aucie,czyli jakieś 1900kg.na liczniku 120km/h i jechało się jak po sznurku! Żadnego bujania ,noszenia itp.
Koledze proponuję kupić ładne t4 i zawieść do nich,obetną za kabiną i robią co chcesz.Cena takiej usługi ok.30 ptysi netto włącznie z niemiecka homologacja i wszystkimi papierami! Oczywiście DMC w papierach 3500kg.
Jak coś to mam namiar.
Pozdrawiam1
Nie tak dawno miałem przyjemność jechać po Hyundaia Santa Fe taka pomocą do Frankfurtu i powiem tylko tyle REWELACJA! hyundai ważył 1815kg. plus koła zimowe w aucie,czyli jakieś 1900kg.na liczniku 120km/h i jechało się jak po sznurku! Żadnego bujania ,noszenia itp.
Koledze proponuję kupić ładne t4 i zawieść do nich,obetną za kabiną i robią co chcesz.Cena takiej usługi ok.30 ptysi netto włącznie z niemiecka homologacja i wszystkimi papierami! Oczywiście DMC w papierach 3500kg.
Jak coś to mam namiar.
Pozdrawiam1
-
Frantic
- Nowy T4
- 11
- Tematy: 1
- Model:
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
znam tą firmę. "Już jade" się nazywają.
Na gotowo taka T4 wyjdzie ok 45 tysięcy złotych, łącznie z zakupem sensowanego podwozia. Niestety wadą tego typu przeróbki jest to, że masz cięta ramę i dospawywaną. Może być problem w czasie w kontroli za granicą.
U mnie jest oryginalnie kryza na kabiną (VIN Pojazdu WV3... pojazd do zabudowy) i rama z osiami i najazdem jest przykręcana. Jest to zrobione jak przez czołowych producentów typu Fitzel, Algema itp.
Dodatkowo podwozia do zabudowy z podniesionym przez VW DMC do 3360kg miały hamulce przednie z wersji 151 KM. Warto o tym pomyśleć przerabiająć zwykłe T4 bo szczególnie jak się jeżdzi z przyczepą to potrzeba dużo hamulca :)
Na gotowo taka T4 wyjdzie ok 45 tysięcy złotych, łącznie z zakupem sensowanego podwozia. Niestety wadą tego typu przeróbki jest to, że masz cięta ramę i dospawywaną. Może być problem w czasie w kontroli za granicą.
U mnie jest oryginalnie kryza na kabiną (VIN Pojazdu WV3... pojazd do zabudowy) i rama z osiami i najazdem jest przykręcana. Jest to zrobione jak przez czołowych producentów typu Fitzel, Algema itp.
Dodatkowo podwozia do zabudowy z podniesionym przez VW DMC do 3360kg miały hamulce przednie z wersji 151 KM. Warto o tym pomyśleć przerabiająć zwykłe T4 bo szczególnie jak się jeżdzi z przyczepą to potrzeba dużo hamulca :)
-
edibus
- Aktywny T4
- 14
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4 laweta
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
Firma nazywa się "Już jadę" :-)
Namiary maja na necie i fajne filmy na You tubie aby zobaczyć jak to działa,
tel.606 951 545
Nie powinno byc problemu bo oni robia od podstaw całe auto wraz z homologacja,byłem, widziałem i rozmawiałem.jak dla mnie fajna sprawa!
Namiary maja na necie i fajne filmy na You tubie aby zobaczyć jak to działa,
tel.606 951 545
Frantic pisze:znam tą firmę. "Już jade" się nazywają.
Nie powinno byc problemu bo oni robia od podstaw całe auto wraz z homologacja,byłem, widziałem i rozmawiałem.jak dla mnie fajna sprawa!
-
Kloit777
- Forumowicz T4
- 16
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: T4 Lift będzie ;-))
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
Nie może ale będzie problem ;) .W czasie drobiazgowej kontroli bądź poddaniu zestawu na wagę albo zatrzymaniu przez BAG.Frantic pisze:...Niestety wadą tego typu przeróbki jest to, że masz cięta ramę i dospawywaną. Może być problem w czasie w kontroli za granicą...
W takich przypadkach wszystko wychodzi.
Po drugie : jeszcze nie słyszałem ażeby ktoś inny jak producent mógł zmienić DMC w samochodzie.Jak się mylę to proszę mnie poprawić :P
Parę lat temu sprowadzałem VW T4 jako pojazd specjalistyczny i w numerze VIN też było WV3 ... identycznie jak piszesz ale niestety nie pamiętam jaka była DMC :cry: jak odszukam kopie to dam znać.Frantic pisze:...U mnie jest oryginalnie kryza na kabiną (VIN Pojazdu WV3... pojazd do zabudowy) i rama z osiami i najazdem jest przykręcana. Jest to zrobione jak przez czołowych producentów typu Fitzel, Algema itp....
Miałem dużo telefonów i głównie pytali właśnie o tą ramę czy jest dokręcana czy spawana na stałe.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Nic nie wyjdzie bo to się robi w miejscu fabrycznych łączeń/zgrzewów i nic nie mogą zrobić
-
Kloit777
- Forumowicz T4
- 16
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: T4 Lift będzie ;-))
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
Probe041 proszę Cię :P Taki Niemiec wpisuje w swój system VIN kontrolowanej T4 i na miejscu ma wszystkie dane jakie otrzymała T4 w dniu "narodzin"Probe041 pisze:Nic nie wyjdzie bo to się robi w miejscu fabrycznych łączeń/zgrzewów i nic nie mogą zrobić
Po drugie: jeżeli zobaczy brak tabliczki znamionowej bądź będzie ona nieoryginalna to od razu będzie węszył :lol:
Już nie wspomnę o opcji gdy dojdzie do wypadku :(
Oczywiście piszę tu o skrajnych przypadkach na przykładzie Niemiec bo takie występują.
-
faraon3021
- Samodzielny mechanik
- 12
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 36 razy
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
I to wlasnie najwiekszy problem z T4
Juz mialem problemy ze swoja, ktora kupilem z Holandii na kolach 16cali i zabudowa. Wszystko ori opcje, wypuszczone przez VW
A we Francji mialem straszne problemy, bo z homologacji na Francje wynikalo, ze to auto ma dwa miejsca i kola 15.
Wole zaplacic wiecej, lub szukac dluzej, ale chce jezdzic spokojnie i nie obawiac sie kontroli i klopotow.
Juz mialem problemy ze swoja, ktora kupilem z Holandii na kolach 16cali i zabudowa. Wszystko ori opcje, wypuszczone przez VW
A we Francji mialem straszne problemy, bo z homologacji na Francje wynikalo, ze to auto ma dwa miejsca i kola 15.
Wole zaplacic wiecej, lub szukac dluzej, ale chce jezdzic spokojnie i nie obawiac sie kontroli i klopotow.