swap TD -> TDI
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Last active: -
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Re: swap TD -> TDI
Niestety ale licznik nie potrafi właściwie czytać tego sygnału, kiedyś próbowałem i skala leci na max na obrotomierzu
-
waram
- Nowy T4
- 10
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 5 razy
- Kontakt:
Jeśli wszystko podpiales dobrze prawdopodobnie masz do przestawienia zworki w liczniku. Licznik od tdi pasuje p&p z tym że temp i paliwo oszukuje, ja przestawiłem wskazówki i teraz temp. Pokazuje ok ale paliwo trochę oszukuje. Przy zakładaniu swojego 1z pisałem parę milionów stron wcześniej że silnik trochę faluje, i dymi dość mocno na czarno i niebiesko przy odpalaniu i na zimnym, winny oczywiście brudny nastawnik który wczoraj wyczyscilem i szczerze nie poznałem auta:) ciągnie teraz jak szatan od samego dolu, wcześniej był strzał turbo od 2000 obr. Polecam wszystkim wyczyścić nastawnik przed swapem gdyż potem można się cieszyć tylko jazda:) typowe oznaki brudnego nastawnika: nie równe wolne obroty, kopcenie z rury, szarpanie poniżej 2000, szarpanie przy jeździe na biegu bez gazu, słabe odpalanie na ciepłym silniku(szczegolnie dotyczy tds:)) , słaba reakcja na gaz(najcxesniej objawia się to tym że dając gaz do oporu auto gorzej jedzie niż jak wcisniemy ok.80% gazu). Szczerze rozbierajac pompę byłem prawie że pewny że już z niej nic nie będzie , widząc tonę opilkow w pompie i 3,5kg szlamu. Nic bardziej mylnego auto lepiej odpala i przyspieszenie ma jak z fabryki:)
-
daniel199208
- Nowy T4
- 8
- Model:
- podziekowal za post: 2 razy
- Kontakt:
Mam i ja.... 5 dobrych dni i mój tdi w t4 już żyje. Obeszło się prawie bez problemu wszystko tutaj opisane jak w poradniku zrób to sam. Zostało założyć IC i pedal gazu. Prośba tylko do kolegów bo jeden mały szkopuł się wkradł. Na liczniku tylko kontrolka swiec nie gasnaca przy odpaleniu.... Przebiegu nic paliwo i temperatura także nic kontrolki oleju i poziomu plynu także brak... Licznik zielony bez obrotka z przebiegiem elektronicznym. Help!
-
daniel199208
- Nowy T4
- 8
- Model:
- podziekowal za post: 2 razy
- Kontakt:
Czekając na odpowiedź poradziłem sobie liczniku usprawniony. Ostatnia rzecz podcisnienia... Podrzuci ktoś jak to ma wyglądać aby auto nie lapalo "notlauf"? Jest to 1z kolektory z ABL
-
meniolszpeniol
- Nowy T4
- 8
- Model:
- Auto: T 4
- Kontakt:
Witam wszystkich
mam pytanie , czy wpięcie zaworka N75 w wężyk mechanicznego sterowania turbiną WG z ABLa jest możliwe , tzn sensowne,
po prostu zamiast na podciśnieniu z VNT od AFNa sterowałby nadciśnieniem WG z ABLa
mam pytanie , czy wpięcie zaworka N75 w wężyk mechanicznego sterowania turbiną WG z ABLa jest możliwe , tzn sensowne,
po prostu zamiast na podciśnieniu z VNT od AFNa sterowałby nadciśnieniem WG z ABLa
-
meniolszpeniol
- Nowy T4
- 8
- Model:
- Auto: T 4
- Kontakt:
Dziekuje z odp
ale dlaczego ; zaworek się rozleci ?
czy sterowanie zaworka N75 jest w przeciwfazie ?
bo rozumiem że podanie napięcia z ECU na zaworek N75 otwiera go a przepływające przez niego podciśnienie zasysa gruszkę a ta pociąga z dźwignię ograniczajacą turbinę
ale dlaczego ; zaworek się rozleci ?
czy sterowanie zaworka N75 jest w przeciwfazie ?
bo rozumiem że podanie napięcia z ECU na zaworek N75 otwiera go a przepływające przez niego podciśnienie zasysa gruszkę a ta pociąga z dźwignię ograniczajacą turbinę
-
ostryt4
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 6
- Model:
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 67 razy
- Kontakt:
I zrobione <01>ostryt4 pisze:Pojeździłem ostatnio trochę zczipowanym AJMem i po powrocie do teczki muszę nogami się odpychać co by to jechało, mogę mieć te graty i bardzo mnie kusi iść w stronę pompowtryska, a najbardziej przemawia skrzynia szóstka za takim swapem <01>
-
mikolaj211
- Nowy T4
- 12
- Tematy: 2
- Model:
- Kontakt:
Witam, również jestem na etapie przygotowań do swapa, główne rzeczy już mam, teraz zbieram resztę. Zacząłem od przeczytania tego tematu i kilku podobnych, więc coś już tam wiem. Mam taki problem - kupiłem IC, niestety okazało się, że jest od nowszej wersji, czujnik jest 4 pinowy, wraz z pomiarem ciśnienia. Czy komuś udało się to połączyć ze sterownikiem AFN? Mam na myśli oczywiście wykorzystanie dwóch pinów od czujnika temperatury, a króciec na wężyk od mapsensora umieścić poza IC.
-
ostryt4
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
MAP sensor możesz umieścić w dowolnym miejscu na dolocie, najlepiej jak najbliżej kolektora ssącego w miarę możliwości.
Ja kiedyś zrobiłem takiego moda jak mi ten czujnik padł w ECU, oryginał nie za bardzo dostępny i finansowo droższy (przynajmniej wtedy kiedy szukałem tak było). Ten zewnętrzny jest lepszy, z dostępem w razie czego jak i wymiana na np. 3 barowy w razie podniesienia mocy w przyszłości. Opis tej przeróbki jest dość szeroko dostępny na necie
Ja kiedyś zrobiłem takiego moda jak mi ten czujnik padł w ECU, oryginał nie za bardzo dostępny i finansowo droższy (przynajmniej wtedy kiedy szukałem tak było). Ten zewnętrzny jest lepszy, z dostępem w razie czego jak i wymiana na np. 3 barowy w razie podniesienia mocy w przyszłości. Opis tej przeróbki jest dość szeroko dostępny na necie
-
Jackall
- profil zaufany

- Stały bywalec
- 10
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: T4 long i Caravelle
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
U mnie było odwrotnie nowszy ecu, a intercooler stary typ, dwa piny i wężyk. Przerobiłem czujnik na cztery piny, a wężyk w icku zaślepiłem.
W Twoim przypadku postarałbym się wywalić czujnik z ecu, a w jego miejsce wlutować przewody i pociągnąć do czyjnika w icku.
W Twoim przypadku postarałbym się wywalić czujnik z ecu, a w jego miejsce wlutować przewody i pociągnąć do czyjnika w icku.
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Da się tak owszem zrobić ale wypadałoby sprawdzić potem czy ecu właściwie czyta ciśnienie w dolocie, bo to zależy jaka mapa jest wgrana.
-
mikolaj211
- Nowy T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Dzięki Panowie za odpowiedzi. Chyba mało klarownie napisałem w pierwszym poście - chciałbym zrobić tak, żeby mapsensor został oryginalny w ecu, wężyk podłączył bym do króćca np. w kolektorze ssącym (albo gdzieś do drodze między kolektorem a IC, zależnie od możliwości), natomiast z czujnika 4 pinowego wykorzystał bym dwa piny odpowiedzialne za temperaturę. Pytanie, czy ECU będzie poprawnie czytał taki sygnał temperatury?
@Jackall, a może chciałbyś się zamienić? Pokrył bym koszty wysyłki, mogę Ci wysłać swój najpierw i poczekać, bo swap jeszcze nie ruszył. Moje IC przynajmniej z wyglądu jest w bdb stanie.
@Jackall, a może chciałbyś się zamienić? Pokrył bym koszty wysyłki, mogę Ci wysłać swój najpierw i poczekać, bo swap jeszcze nie ruszył. Moje IC przynajmniej z wyglądu jest w bdb stanie.
-
Jackall
- profil zaufany

- Stały bywalec
- 10
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: T4 long i Caravelle
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
Chętnie, bo długo szukałem nowszego typu, ale już za późno, ponieważ króciec w IC obciąłem i zaślepiłem nieodwracalnie.
-
hdi
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
pytanie mam, czy to wiązka silnika od sharana jest "upośledzona" i wszystko jest skręcone w jedno czy z innych vw jest lepiej? pytam bo mnie trafia z rozwijaniem wiązki i oddzielaniem sterowania silnikiem od klaksonów,świateł,wycieraczek itp...
-
kszumek
- Początkujący T4
- 14
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
-
hdi
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
jeszcze jedno odnośnie swapa, da rade spasować 1z/afn ze skrzynią afk? moja obecna to dqm a więc ślimak straszny i nie widzi mi sie tdi z tą skrzynią a afk ma całkiem znośne przełożenia
-
hdi
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
no ale co tam nie pasuje? jak 2.5tdi wychodził na skrzni 02b i 02g i skrzynia 02b pasuje do 1.9 a ta druga niby nie, w czym ta różnica że nie pasuje? chodzi o półoś że w 02g jest podpora do silnika mocowana a w 02b wystaje taki pindol i do niego się przykręca?
-
PawelM
- Forumowicz T4
- 12
- Tematy: 3
- Model:
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
Przy swapie na 1.9tdi poszukaj skrzyni DUJ / EWB będziesz miał przy 3tyś obr 125km/h i bez rozbierania skrzyni możesz założyć jeszcze dłuższą piątkę...
-
raf11
- Początkujący T4
- 13
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: Transporter
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Zanim zrobie omawiany wyzej swap, chcialbym sprobowac reanimowac moj ABL wymieniajac wał korbowy od 1z z pólksiezycem zamiast klina. Mysle ze byloby taniej i szybciej niz wyciagac caly silnik. Szukam warsztatu w Warszawie ktory by to zrobil. Katos cos wie?
Ostatnio zmieniony 06 lis 2019, 12:42 przez raf11, łącznie zmieniany 1 raz.
-
ostryt4
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Mój ABL jakimś dziwnym sposobem miał wał z TDi, zapewne dlatego że pochodził z końca produkcji rok 2000.
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Owszem, sprawdziłem w etka swego czasu i modele po 99 miały już wał jak tdi czyli fabryka się poprawiła
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 42
- Model:
- Auto: t4 caracelle
- podziekowal za post: 33 razy
- otrzymal podziekowanie: 201 razy
- Kontakt:
Zacząłem robić przekładkę z ABL na 1Z. Na początek mam kilka pytań:
Żeby przełożyć mocowanie silnika przeszkadza rąbek z mocowaniem obudowy paska rozrządu. Wyciąć go czy zamienić obudowy. Drugie pytanie to jak rozwiązaliście temat wydechu. Bardziej mnie interesuje zostawienie wydechu z 1Z. Mam prośbę do Mikoli czy ma jeszcze zdjęcia z początku wątku, bo już ich niema na forum. Zdjęcia jednak dużo dają.
Żeby przełożyć mocowanie silnika przeszkadza rąbek z mocowaniem obudowy paska rozrządu. Wyciąć go czy zamienić obudowy. Drugie pytanie to jak rozwiązaliście temat wydechu. Bardziej mnie interesuje zostawienie wydechu z 1Z. Mam prośbę do Mikoli czy ma jeszcze zdjęcia z początku wątku, bo już ich niema na forum. Zdjęcia jednak dużo dają.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
ROMEK3
- Forumowicz T4
- 8
- Model:
- Auto: Caravelle
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
U mnie w 1Z rura wygląda tak :
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.