Los Caravanos
-
Caravan
- Aktywny T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: T4 Czarna Rozpacz
- Opis: 28 do setki... :o)
- Kontakt:
Los Caravanos
Na wstępie pozwole sobie skopiować swój opis, zamieszczony niegdys na bus-forum:
Pod koniec czerwca 2008 r. stałem się szczęśliwym posiadaczem T4 Multivan z 1993 roku. Przebieg minimalny gwarantowany szacowany na 269kkm Rok w kraju.
Silnik AAB 2.4D, wspomaganie, elektryka szyb i lusterek i..... to wszystko. Cena: 15,5kPLN
Oczywiście zadbany, bezwypadkowy, itp. - jak każdy Pojechałem, zobaczyłem, kupiłem. I tym samym rozpocząłem swoją "drogę krzyżową" do doprowadzenia auta do stanu używalności. Jako, że cena nie była najgorsza, liczyłem się z koniecznością włożenia dodatkowych 3-4 tysięcy. Okazało się, ze to wierzchołek góry lodowej. Dodam tylko, że poprzedni właściciel nie potrafił jednoznacznie określić, co było robione, wiec zakładałem, że niewiele. Po wjeździe do warsztatu i dokładnym przejrzeniu niemal kazdej części zaczęło się. Do tej pory:
1. Wymieniono paski rozrządu, pompę wody, rolkę napinajacą,
2. Wszystkie płyny (poza spryskiwaczem szyb )
3. Wymieniono końcówki drążków,
4. Wymieniono akumulator,
5. Wymieniono sworznie (górne i dolne)
6. Wymieniono komplet amortyzatorów,
7. Wymieniono tłumik środkowy
8. Wymieniono końcówki wtryskiwaczy,
9. Wymieniono świeczki,
10. Wyczyszczono i wyregulowano pompę wtryskową,
11. Ustawiono kąt wtrysku,
12. Wymieniono poduszkę skrzyni (nawet dwa razy )
13. Wymieniono połamaną osłonę rozrzadu,
14. Wymieniono przegub wewnętrzny,
15. Wymieniono elektrozawór,
16. Wymieniono rozrusznik,
17. Wymieniono komplet opon
18. Wymieniono połamaną osłonę bezpieczników,
19. Wymieniono połamaną rączkę przyśpieszacza zapłonu,
20. Wymieniono pompę sprzęgła,
21. Uzupełniono braki w plastikowych elementach wnętrza, dorzuciłem osłonę akumulatora
Ale nie jest tak źle. T4 w prostej linii muszą być potomkami PzKpfw IV, bo mimo wszytsko ciągle jeździ
Ponadto powalczyłem trochę z instalacją elektryczną, która średnio działała.
Dodatkowo wyłożyłem całą podłogę wykładziną (jakoś tak mniej surowo się zrobiło), wymieniłem podstawę fotela pasażera na obrotową (o wiele wygodniej w czasie noclegów) i dorzuciłem dwa szyberdachy Webasto. To ostatnie okazało się zbawienne tego lata Aaaaa, no i wstawiłem brakujący fotel za siedzeniem kierowcy.
Na wiosnę auto pójdzie do gruntownego "odrdzewiania" i przynajmniej częściowego lakierowania. Ze zderzaków farba schodzi płatami a w próg od strony pasażera ostatnio mi palce wpadły
Ponadto na wiosnę zamierzam nieco przeorganizować wnętrze auta tak, aby było bardziej funkcjonalne przy wyjazdach "krajoznawczych". W tym roku kawał Polski zjechaliśmy, wykorzystując busa jako noclegownię i już wiem, czego mi na chwilę obecną brakuje, a czego ze spokojnym sumieniem mogę się pozbyć
Po przeszło roku jazdy T4 mogę na pewno powiedzieć jedno: nigdy więcej małego auta
Tyle historii. Co się zmieniło od tego czasu? Niestety pogorszył się stan wizualny. Zaczęła wyłazić rdza, pojawiły się dziury w progach i nadkolach. Pewne elementy zaczęły sie rozsypywać ze starości. Mechanicznie równiez zaczął dawać się we znaki. Na początku roku stanąłem przed dylematem: pozbyc się dziada, czy może jednak dać mu jeszcze jedną szansę. Ponieważ bardzo się zwiazałem z nim emocjonalnie :mrgreen: (w końcu to mój pierwszy bus), skłoniłem sie ku drugiej opcji. Niestety ograniczone środki nie pozwoliły na jednoczesne zajęcie sie wygladem zewnętrznym i bebechami, także postanowiłem doprowadzić go do porządku przede wszystkim mechanicznie. Wyszedłem z założenia, że co mi po ładnym aucie, jak w polu stoi :mrgreen:
I tak, w tym roku, udało się:
- naprawić grzanie świec,
- wymienić świece na Bosch (były Iskry - nie polecam)
- wymienić poduszkę pod skrzynią (3 raz!)
- wymienić poduszkę silnika
- wymienić sworznie dolne
- wymienić sprężyny na standardowe (poprzednie wzmocnione nie zdały egzaminu w aucie osobowym)
- wymienić pasek alternatora
W tej chwili w warsztacie głowią się nad:
- cieknącym wtryskiwaczem,
- wyciekiem płynu chłodzącego
- rzęrzeniem/chrobotaniem na biegach I-III (podejrzenie padło na synchronizatory) -> wymienimy olej w skrzyni i zobaczymy różnicę.
Jak to zrobię, to mechanicznie auto będzie jak z fabryki :mrgreen:
Za blachę sam się zabrałem i wyszło.... jak wyszło :mrgreen: Laik w tym względzie jestem i piknie nie jest - powiem więcej, jest paskudnie :mrgreen: Ale wnętrze udało mi sie do porządku doprowadzić, także przunajmniej tutaj jestem zadowolony ;)
Aktualne zdjątka wstawię jak odbiorę busa z warsztatu.
Pod koniec czerwca 2008 r. stałem się szczęśliwym posiadaczem T4 Multivan z 1993 roku. Przebieg minimalny gwarantowany szacowany na 269kkm Rok w kraju.
Silnik AAB 2.4D, wspomaganie, elektryka szyb i lusterek i..... to wszystko. Cena: 15,5kPLN
Oczywiście zadbany, bezwypadkowy, itp. - jak każdy Pojechałem, zobaczyłem, kupiłem. I tym samym rozpocząłem swoją "drogę krzyżową" do doprowadzenia auta do stanu używalności. Jako, że cena nie była najgorsza, liczyłem się z koniecznością włożenia dodatkowych 3-4 tysięcy. Okazało się, ze to wierzchołek góry lodowej. Dodam tylko, że poprzedni właściciel nie potrafił jednoznacznie określić, co było robione, wiec zakładałem, że niewiele. Po wjeździe do warsztatu i dokładnym przejrzeniu niemal kazdej części zaczęło się. Do tej pory:
1. Wymieniono paski rozrządu, pompę wody, rolkę napinajacą,
2. Wszystkie płyny (poza spryskiwaczem szyb )
3. Wymieniono końcówki drążków,
4. Wymieniono akumulator,
5. Wymieniono sworznie (górne i dolne)
6. Wymieniono komplet amortyzatorów,
7. Wymieniono tłumik środkowy
8. Wymieniono końcówki wtryskiwaczy,
9. Wymieniono świeczki,
10. Wyczyszczono i wyregulowano pompę wtryskową,
11. Ustawiono kąt wtrysku,
12. Wymieniono poduszkę skrzyni (nawet dwa razy )
13. Wymieniono połamaną osłonę rozrzadu,
14. Wymieniono przegub wewnętrzny,
15. Wymieniono elektrozawór,
16. Wymieniono rozrusznik,
17. Wymieniono komplet opon
18. Wymieniono połamaną osłonę bezpieczników,
19. Wymieniono połamaną rączkę przyśpieszacza zapłonu,
20. Wymieniono pompę sprzęgła,
21. Uzupełniono braki w plastikowych elementach wnętrza, dorzuciłem osłonę akumulatora
Ale nie jest tak źle. T4 w prostej linii muszą być potomkami PzKpfw IV, bo mimo wszytsko ciągle jeździ
Ponadto powalczyłem trochę z instalacją elektryczną, która średnio działała.
Dodatkowo wyłożyłem całą podłogę wykładziną (jakoś tak mniej surowo się zrobiło), wymieniłem podstawę fotela pasażera na obrotową (o wiele wygodniej w czasie noclegów) i dorzuciłem dwa szyberdachy Webasto. To ostatnie okazało się zbawienne tego lata Aaaaa, no i wstawiłem brakujący fotel za siedzeniem kierowcy.
Na wiosnę auto pójdzie do gruntownego "odrdzewiania" i przynajmniej częściowego lakierowania. Ze zderzaków farba schodzi płatami a w próg od strony pasażera ostatnio mi palce wpadły
Ponadto na wiosnę zamierzam nieco przeorganizować wnętrze auta tak, aby było bardziej funkcjonalne przy wyjazdach "krajoznawczych". W tym roku kawał Polski zjechaliśmy, wykorzystując busa jako noclegownię i już wiem, czego mi na chwilę obecną brakuje, a czego ze spokojnym sumieniem mogę się pozbyć
Po przeszło roku jazdy T4 mogę na pewno powiedzieć jedno: nigdy więcej małego auta
Tyle historii. Co się zmieniło od tego czasu? Niestety pogorszył się stan wizualny. Zaczęła wyłazić rdza, pojawiły się dziury w progach i nadkolach. Pewne elementy zaczęły sie rozsypywać ze starości. Mechanicznie równiez zaczął dawać się we znaki. Na początku roku stanąłem przed dylematem: pozbyc się dziada, czy może jednak dać mu jeszcze jedną szansę. Ponieważ bardzo się zwiazałem z nim emocjonalnie :mrgreen: (w końcu to mój pierwszy bus), skłoniłem sie ku drugiej opcji. Niestety ograniczone środki nie pozwoliły na jednoczesne zajęcie sie wygladem zewnętrznym i bebechami, także postanowiłem doprowadzić go do porządku przede wszystkim mechanicznie. Wyszedłem z założenia, że co mi po ładnym aucie, jak w polu stoi :mrgreen:
I tak, w tym roku, udało się:
- naprawić grzanie świec,
- wymienić świece na Bosch (były Iskry - nie polecam)
- wymienić poduszkę pod skrzynią (3 raz!)
- wymienić poduszkę silnika
- wymienić sworznie dolne
- wymienić sprężyny na standardowe (poprzednie wzmocnione nie zdały egzaminu w aucie osobowym)
- wymienić pasek alternatora
W tej chwili w warsztacie głowią się nad:
- cieknącym wtryskiwaczem,
- wyciekiem płynu chłodzącego
- rzęrzeniem/chrobotaniem na biegach I-III (podejrzenie padło na synchronizatory) -> wymienimy olej w skrzyni i zobaczymy różnicę.
Jak to zrobię, to mechanicznie auto będzie jak z fabryki :mrgreen:
Za blachę sam się zabrałem i wyszło.... jak wyszło :mrgreen: Laik w tym względzie jestem i piknie nie jest - powiem więcej, jest paskudnie :mrgreen: Ale wnętrze udało mi sie do porządku doprowadzić, także przunajmniej tutaj jestem zadowolony ;)
Aktualne zdjątka wstawię jak odbiorę busa z warsztatu.
-
Caravan
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Re: Los Caravanos
No i odebrałem :mrgreen:
Wycieki zlokalizowane i zneutralizowane, olej w skrzyni wymieniony a rzężenie jakby się przytłumiło. Niestety chyba nie ominie mnie jednak wymiana drugiej poduchy silnika, bo cosik mi sie ona jednak nie podoba. Zerwana nie jest, ale guma niewiele już tłumi i we wnętrzu jednak dudni.
Poniżej obiecane zdjątka. Na zewnątrz w rzeczywistości niestety wygląda znacznie gorzej. Zwłaszcza zderzaki (z przedniego złazi płatami lakier a tylny jest dokumentnie przeorany)
http://img718.imageshack.us/img718/7735/21418041.jpg
http://img208.imageshack.us/img208/3347/32691068.jpg
http://img689.imageshack.us/img689/5048/86662561.jpg
http://img52.imageshack.us/img52/7180/59068314.jpg
http://img59.imageshack.us/img59/81/97656224.jpg
http://img685.imageshack.us/img685/7479/66698134.jpg
Aaaa, w szafce brakuje zlewu, który aktualnie jest w fazie przerabiania :mrgreen:
Chociaż pewnie już niedługo szafka będzie na zbyciu, bo choruję na to :mrgreen: :
http://cgi.ebay.co.uk/RAPIDO-CONFORT-FO ... 0407715839
Jedyna przyczepa, którą uciągnę :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Wycieki zlokalizowane i zneutralizowane, olej w skrzyni wymieniony a rzężenie jakby się przytłumiło. Niestety chyba nie ominie mnie jednak wymiana drugiej poduchy silnika, bo cosik mi sie ona jednak nie podoba. Zerwana nie jest, ale guma niewiele już tłumi i we wnętrzu jednak dudni.
Poniżej obiecane zdjątka. Na zewnątrz w rzeczywistości niestety wygląda znacznie gorzej. Zwłaszcza zderzaki (z przedniego złazi płatami lakier a tylny jest dokumentnie przeorany)
http://img718.imageshack.us/img718/7735/21418041.jpg
http://img208.imageshack.us/img208/3347/32691068.jpg
http://img689.imageshack.us/img689/5048/86662561.jpg
http://img52.imageshack.us/img52/7180/59068314.jpg
http://img59.imageshack.us/img59/81/97656224.jpg
http://img685.imageshack.us/img685/7479/66698134.jpg
Aaaa, w szafce brakuje zlewu, który aktualnie jest w fazie przerabiania :mrgreen:
Chociaż pewnie już niedługo szafka będzie na zbyciu, bo choruję na to :mrgreen: :
Jedyna przyczepa, którą uciągnę :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2010, 20:48 przez Caravan, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Gdzie można dostać taką naklejkę jak ty masz na tylnej szybie? Chodzi mi o tą "największą" :D
-
KrzySieK
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: Transporter Looong
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 18 razy
- Kontakt:
Znowu nie przesadzaj :D wszystko zależy od aerodynamiki przyczepy :) Nasz niewiadów ciągnie sie gorzej niż lawete z autem bo taki opór powietrza stawia :)Jedyna przyczepa, którą uciągnę :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
-
andrewa1
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 58
- Model:
- Auto: transpo-carawella
- Opis: co dzień uczę się czegoś nowego
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 79 razy
- Kontakt:
Probe041 pisze:Gdzie można dostać taką naklejkę jak ty masz na tylnej szybie? Chodzi mi o tą "największą" :D
prawdopodobnie w sklepie dziecinnym
czy ta przyczepa ma os skrętną?
-
Caravan
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Probe, pewnie w dowolnym sklepie motoryzacyjnym Feuvert czy Norauto. Ja ja lata temu dla pierwszego syna kupiłem. Jak poczekasz kilka lat to Ci ją oddam. Trzeciego nie planuję :mrgreen:
KrzySiek W zeszłym roku max 50km/h udało mi się osiągnąć przy 12% górskich podjazdach, i to w dwie osoby bez bagażu. A chciałbym rodzinę w Bieszczady kiedyś zabrać... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
andrewa, podejrzewam, że nie ma osi skrętnej. Gość w Warszawie ma taka na sprzedaż. Jeżeli uda mi się umówić z nim na niedzielę, to pojadę i ją dokładnie obejrzę. Chociaż pewnie i tak ograniczy się to do przegladu estetyki, bo w życiu z przyczepą nie jeździłem i nie mam pojęcia, jak się powinna prowadzić :mrgreen:
KrzySiek W zeszłym roku max 50km/h udało mi się osiągnąć przy 12% górskich podjazdach, i to w dwie osoby bez bagażu. A chciałbym rodzinę w Bieszczady kiedyś zabrać... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
andrewa, podejrzewam, że nie ma osi skrętnej. Gość w Warszawie ma taka na sprzedaż. Jeżeli uda mi się umówić z nim na niedzielę, to pojadę i ją dokładnie obejrzę. Chociaż pewnie i tak ograniczy się to do przegladu estetyki, bo w życiu z przyczepą nie jeździłem i nie mam pojęcia, jak się powinna prowadzić :mrgreen:
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Nie o to mi chodziło, hehee. Tylko o tą do cofania, co załamuje kąt widzenia :DProbe, pewnie w dowolnym sklepie motoryzacyjnym Feuvert czy Norauto. Ja ja lata temu dla pierwszego syna kupiłem. Jak poczekasz kilka lat to Ci ją oddam. Trzeciego nie planuję :mrgreen:
-
Caravan
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Miejsce zakupu dokładnie to samo :mrgreen:Probe041 pisze:Nie o to mi chodziło, hehee. Tylko o tą do cofania, co załamuje kąt widzenia :DProbe, pewnie w dowolnym sklepie motoryzacyjnym Feuvert czy Norauto. Ja ja lata temu dla pierwszego syna kupiłem. Jak poczekasz kilka lat to Ci ją oddam. Trzeciego nie planuję :mrgreen:
-
OBI
- Początkujący T4
- 16
- Tematy: 0
- Model:
- Kontakt:
-
Caravan
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
No i odebrałem busa po kolejnej większej robocie. Tym razem, przy okazji wymiany zerwanego paska napędzającego pompę wspomagania, na tapetę poszła skrzynia i sprzęgło. W skrzyni wymieniono łożyska, które były już w totalnej rozsypce i V bieg. Wymieniono także kompletne sprzęgło, wraz z łożyskiem oporowym. Koszt całej operacji to 2100PLN.
Czy jest różnica? Jakaś na pewno. W warsztacie mówili, że skrzynia mogła przejechać 5, 10, 15kkm, ale równie dobrze mogła się rozsypać po 500 km. Także przynajmniej to mam z głowy ;)
Czy jest różnica? Jakaś na pewno. W warsztacie mówili, że skrzynia mogła przejechać 5, 10, 15kkm, ale równie dobrze mogła się rozsypać po 500 km. Także przynajmniej to mam z głowy ;)
-
Kubek
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 27
- Model:
- Auto: VW T4 Fake Syncro
- podziekowal za post: 42 razy
- otrzymal podziekowanie: 65 razy
- Kontakt:
Łał!!!!!! tylko 2100zł???????? Gdzie są tacy czarodzieje,co za takie śmieszne pieniądze robią?????? Ja miesiąc temu robiłem to samo i wyszło mnie coś koło 1000ojro ( robiłem oczywiście w Polsce )
Mimo wszystko szerokości życzę :mrgreen:
Mimo wszystko szerokości życzę :mrgreen:
-
KrzySieK
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: Transporter Looong
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 18 razy
- Kontakt:
Kubek :mrgreen: U mnie maj 2008:
- kompletne nowe sprzęgło
- łozyska w skrzyni
- nowe przeguby GKN
- nowy olej do skrzyni MAXUS 75w90
- pomoc znajomego co w serwisie dłubie
Całkowity koszt 1400zł z hakiem :mrgreen:
- kompletne nowe sprzęgło
- łozyska w skrzyni
- nowe przeguby GKN
- nowy olej do skrzyni MAXUS 75w90
- pomoc znajomego co w serwisie dłubie
Całkowity koszt 1400zł z hakiem :mrgreen:
-
Caravan
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Podobno coś nie tak z zębami było, ale musze dokładnie majstra dopytać, przy okazji odbioru faktury. W sobotę jakoś tak na szybko wszystko szło, bo przed powodzią chciałem auto odebrać (nie tylko ja :mrgreen: ), a facet ma warsztat przy Wale Miedzeszyńskim (zamkniętym wczoraj).
Poza tym nie usunęli rzęrzenia na biegach I-III, więc idzie do poprawki. Swoją drogą, jeśli to nie skrzynia, to ciekawe co... :ugeek:
EDIT 25.05.2010
Co do uszczegółowienia zakresu prac:
- wymieniono łożyska w skrzyni
- wymieniono piastę piątego biegu
- wymieniono tarczę sprzęgła (LUK)
- wymieniono łożysko (SACHS)
- nowy olej w skrzyni
- wymieniono pasek wspomagania pompy
- uzupełniono płyn chłodniczy
EDIT 27.05.2010
Okazało się, że rzęrzenie dochodzi gdzieś spod deski (z lewej strony). Trzeba będzie rozkręcić i sprawdzić - może na zlocie? ;)
EDIT 05.07.2010
Do historii napraw i wymian należy jeszcze dopisać:
- wymiana linki gazu,
- wymiana obydwu wentylatorów wraz z żaluzjami, termikiem oraz plastikową osłoną na chłodnicę
EDIT 29.07.2010
-wymiana kostki stacyjki
Ufffff.... trochę sie tego narobiło ;)
Poza tym nie usunęli rzęrzenia na biegach I-III, więc idzie do poprawki. Swoją drogą, jeśli to nie skrzynia, to ciekawe co... :ugeek:
EDIT 25.05.2010
Co do uszczegółowienia zakresu prac:
- wymieniono łożyska w skrzyni
- wymieniono piastę piątego biegu
- wymieniono tarczę sprzęgła (LUK)
- wymieniono łożysko (SACHS)
- nowy olej w skrzyni
- wymieniono pasek wspomagania pompy
- uzupełniono płyn chłodniczy
EDIT 27.05.2010
Okazało się, że rzęrzenie dochodzi gdzieś spod deski (z lewej strony). Trzeba będzie rozkręcić i sprawdzić - może na zlocie? ;)
EDIT 05.07.2010
Do historii napraw i wymian należy jeszcze dopisać:
- wymiana linki gazu,
- wymiana obydwu wentylatorów wraz z żaluzjami, termikiem oraz plastikową osłoną na chłodnicę
EDIT 29.07.2010
-wymiana kostki stacyjki
Ufffff.... trochę sie tego narobiło ;)