A więc. Do rozbudowy swojego dogrzewacza użyłem:
1. Elektryczna pompa wody KLIK 299,-
2. Gniazdo Eberspacher KLIK 28,-
3. Wtyczka Eberspaher KLIK 28,-
4. Przekaźnik opuźniający włączenie KLIK 35,-
5. Przekaźnik wydłużający włączenie KLIK 35,-
6. Dwa przekaźniki standardowe 40A KLIK 10,-
7. Cztery podstawy pod przekaźniki KLIK 10,-
8. Dioda prostownicza sztuk 2 KLIK 3,6,-
9. Zegarek sterujący KLIK 160,-
10. Moduł gsm każdy jeden posiadający wyjście. Ja mam akurat ten walał się w betach wiec go przygarnąłem <38> Plus jego jest taki że można zdalnie sprawdzić stan konta karty bo on potrafi odsyłać kody USSD. 337,-
Oprócz tego kable, puszkę aby to upchać wszystko. Ja ją mam przy akumulatorze. Z niej odchodzą przewody na:
-pompę
-zegarek
-dmuchawę
-przyjście i odejście wiązki fabrycznej dogrzewacza
-no i zasilanie z aku.
Co do schematu to mogę narysować ale jutro dam rade.... (mam to wszystko w swoich zapiskach ale one są tylko zrozumiałem prze zemnie i to dopiero po kilku <beer> ... tak więc proszę o cierpliwość po robocie przerysuję ładniusio i opisze bigsmile )
Teczka "wysoko górska" flukem :)
-
flukem
- Aktywny T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 12
- Model:
- Auto: T4 escApAde
- podziekowal za post: 13 razy
- otrzymal podziekowanie: 22 razy
- Kontakt:
Re: Teczka "wysoko górska" flukem :)
Chłopaki dajcie mi jeszcze chwilę bo max zarobiony jestem i muszę się odrobić bo zgine jak ciotka w Czechach. .. <ojojoj>
-
ba57ardo
- Aktywny T4
- 13
- Tematy: 14
- Model:
- Auto: Allstar
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
<32>flukem pisze:zgine jak ciotka w Czechach. .. <ojojoj>
niezrozumiała ta gwara u kaszuba <38>
a jakiegoś gpsa da się do tego dołożyć, aby na życzenie podawał lokalizacje??
-
flukem
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 12
- Model:
- Auto: T4 escApAde
- podziekowal za post: 13 razy
- otrzymal podziekowanie: 22 razy
- Kontakt:
Przepraszam za zwłokę ale tak jak wspominałem troszku robota mnie pyliła...
Wracając do tematu rozbudowy dogrzewacza D3W. Ideą dla mnie było abo on działał dalej jako dogrzewacz a funkcja ogrzewania postojowego była uzupełnieniem do tego co robi. Dlatego też moja przeróbka nie pozbawia nas automatycznego dogrzewania silnika. Krótko wyjaśnię zasadę działania mojego sterowania. W więc wszystko co jest opisane w poście wyżej potrzebne jest aby zabrać się do roboty a działa to następująco; Ogrzewanie uruchamia się w momencie impulsu z zegarka sterującego lub smsa na moduł gsm. W obu przypadkach jest to czas 30 minut ciągłej pracy. Po dostaniu takiego sygnału uruchamia się pompa elektryczna wody którą umiejscowiłem na powrocie dogrzewacza jednocześnie uruchamia się sam dogrzewacz od samego początku zaczyna się odliczanie czasu na przekaźniku dmuchawy tak aby ta uruchomiła się na danym biegu po upływie mniej więcej 10 min dzięki temu zaoszczędzamy akumulator bo bezsensowne jest aby chodziła od początku skoro i tak jest zimna woda w obiegu. Tak jak wspomniałem całość hula 30min po tym czasie piec razem z dmuchawą kończy pracę poza pompą wody która pracuje jeszcze około minutki. Tak to działa na dzień dzisiejszy.
Przyznam że już widzę kilka usprawnień jako pierwsze to to aby w momencie uruchomienia włączał się samoczynnie obieg wewnętrzny poprawiło by to znacznie wydajność ogrzewania kabiny <up> Poniżej udostępniam schemat który funkcjonuje u mnie. Jakby ktoś miał pytania sugestie to śmiało <vw>
http://kurkowiak.com/fora/d3w%20przerobienie_m.jpg
Przekaźniki czasowe użyte w schemacie są w poście wyżej opisane.
W faq jest osobny temat o przeróbce wiec zapraszam na rozmowy o dogrzewaczu tam http://t4-forum.pl/viewtopic.php?f=16&t=7790
Wracając do tematu rozbudowy dogrzewacza D3W. Ideą dla mnie było abo on działał dalej jako dogrzewacz a funkcja ogrzewania postojowego była uzupełnieniem do tego co robi. Dlatego też moja przeróbka nie pozbawia nas automatycznego dogrzewania silnika. Krótko wyjaśnię zasadę działania mojego sterowania. W więc wszystko co jest opisane w poście wyżej potrzebne jest aby zabrać się do roboty a działa to następująco; Ogrzewanie uruchamia się w momencie impulsu z zegarka sterującego lub smsa na moduł gsm. W obu przypadkach jest to czas 30 minut ciągłej pracy. Po dostaniu takiego sygnału uruchamia się pompa elektryczna wody którą umiejscowiłem na powrocie dogrzewacza jednocześnie uruchamia się sam dogrzewacz od samego początku zaczyna się odliczanie czasu na przekaźniku dmuchawy tak aby ta uruchomiła się na danym biegu po upływie mniej więcej 10 min dzięki temu zaoszczędzamy akumulator bo bezsensowne jest aby chodziła od początku skoro i tak jest zimna woda w obiegu. Tak jak wspomniałem całość hula 30min po tym czasie piec razem z dmuchawą kończy pracę poza pompą wody która pracuje jeszcze około minutki. Tak to działa na dzień dzisiejszy.
Przyznam że już widzę kilka usprawnień jako pierwsze to to aby w momencie uruchomienia włączał się samoczynnie obieg wewnętrzny poprawiło by to znacznie wydajność ogrzewania kabiny <up> Poniżej udostępniam schemat który funkcjonuje u mnie. Jakby ktoś miał pytania sugestie to śmiało <vw>
http://kurkowiak.com/fora/d3w%20przerobienie_m.jpg
Przekaźniki czasowe użyte w schemacie są w poście wyżej opisane.
W faq jest osobny temat o przeróbce wiec zapraszam na rozmowy o dogrzewaczu tam http://t4-forum.pl/viewtopic.php?f=16&t=7790