miska olejowa
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
mik112
- Początkujący T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 10
- Model:
- Auto:
- Kontakt:
miska olejowa
witam czy jest jakis sposób zeby wyjac miske olejową. odkrecilem wszystkie sruby te za kolem zamachowym tez miska jest juz luzna ale nie chce zejsc ze pompy oleju zahacza o nia i o skrzynie :mrgreen:
-
grzesiex
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4
- Opis: Krzywy ryj
- otrzymal podziekowanie: 83 razy
- Kontakt:
Re: miska olejowa
Nie ściągałem nigdy miski w t4, ale czasem w innych autach konieczny okazuje się uprzedni demontaż pompy oleju lub samego smoka przez szparę powstała po obluzowaniu miski pomiędzy blokiem a miską.
Ale patrząc na foto dla 2,5TDI tu: http://www.t4-wiki.de/wiki/%C3%96lwanne widać, że pompa jest, a miska zdemontowana, ale silnik na niektórych foto jest poza autem, jesteś pewien, że wszystkie śruby odkręciłeś? Może połączenie silnik (miska)-skrzynia biegów, w okolicy półosi napędowej?
Ale patrząc na foto dla 2,5TDI tu: http://www.t4-wiki.de/wiki/%C3%96lwanne widać, że pompa jest, a miska zdemontowana, ale silnik na niektórych foto jest poza autem, jesteś pewien, że wszystkie śruby odkręciłeś? Może połączenie silnik (miska)-skrzynia biegów, w okolicy półosi napędowej?
-
mik112
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Auto:
- Kontakt:
-
mik112
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Auto:
- Kontakt:
-
b8tz
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: Transporter Kombi
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 30 razy
- Kontakt:
Jeśli masz uszczelkę z "blachą" to zapewne miskę masz sklejoną z uszczelką, i dlatego nie chce zejść. Sprubuj oddzielić miskę od uszczelki. Gdy już zdejmiesz miskę, aby zdjąć uszczelkę należy zdemontować smoka oleju - do odkręcenia 2 śryby na imbusa 5mm.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
To ja może zapytam bo zawsze mnie to ciekawiło.
Dlaczego w 1.9 TD były uszczelki miski olejowej z blachą i bez? Co to dawało? I dlaczego ja mam bez blachy? :D
Dlaczego w 1.9 TD były uszczelki miski olejowej z blachą i bez? Co to dawało? I dlaczego ja mam bez blachy? :D
-
b8tz
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: Transporter Kombi
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 30 razy
- Kontakt:
Bo mechanik robiący remont silnika oszczędził i dał tańszą.Probe041 pisze:I dlaczego ja mam bez blachy? :D
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Może to i prawda, chociaż prędzej bym powiedział że Polak :D (w Niemczech jest więcej polskich warsztatów niż można sobie wyobrazić :D )
To może napiszesz po co jest ta blacha i czy szkodzi się silnikowi jeśli jej nie ma :)
mik112, jak sprawy stoją? :)
To może napiszesz po co jest ta blacha i czy szkodzi się silnikowi jeśli jej nie ma :)
mik112, jak sprawy stoją? :)
-
mik112
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Auto:
- Kontakt:
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
Czy miska w 2,5tdi ma jaką uszczelke czy jest klejona na mase uszczelniającą tylko ??
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
Byłem w aso po osłone głosnika odebrac i pytałem sie o uszczelke miski... W/g goscia z aso w tym roczniku uszczelki nie było tylko klejona na uszczelniacz jakis... Po demontazu miski okazuje sie ze tez uszczelki nie było... Myslelismy ze to z połączenia miski z blokiem ciekło w aucie a tu okazało sie ze miska pęknięta była... od płaszczyzny co sie skreca z blokiem tak do połowy wysokosci miski pod pompa oleju... cieklo przy flanszy którą skręca sie z góra silnika. Miskę juz mamy drugą , dzis pół miasta za nia zjezdziłem i tez gośc odkręcał przy mnie i uszczelki nie bylo więc kleimy ja na mase uszczelniajaca taj jak była.
EDIT:
Miska skręcona na mase uszczelniajacą. Wysłałem zapytania emailowo do trzech aso u mnie w miescie , kazdy kazal nr vin podac i wyszło ze w tym egzemplarzu uszczlki nie było , napisali mi ze maja specjalny klej do miski za 100zł tubkę <38> My ją skleiliśmy na mase uszczelniajacą Erling`a . Tego kto wymyslił umiejscowienie kilku srubek imbusowym na klucz imbusowy 5mm to niech go drzwi sciną... I nie chodzi tu o te dwie ukryte za kołem zamachowym a kilka takich gdzie najlepiej byłoby wymontować półoś , a juz super byłoby jakby skrzyni nie było na swoim miejscu. Ale po długiej walce udało się wkręcic wszytkie na swoje miejsce. Przy odkręcaniu okazało sie ze kilka łbów w srubach imbusowych bylo wyrobionych ale jakoś dalismy rade je odkręcic , włanie wyrobione były te w tych miejscach gdzie najgorzej siedostac do nich. Miska okazała sie spawana juz kiedys i pękł spaw więc wyciek który z początku mysleliśmy ze jest z pod uszczelnienia miski był z tego pęknięcia. Teraz miska jest wstawiona co prawda uzywana druga ale nie było widać zadnych uszkodzeń na niej.
EDIT:
Miska skręcona na mase uszczelniajacą. Wysłałem zapytania emailowo do trzech aso u mnie w miescie , kazdy kazal nr vin podac i wyszło ze w tym egzemplarzu uszczlki nie było , napisali mi ze maja specjalny klej do miski za 100zł tubkę <38> My ją skleiliśmy na mase uszczelniajacą Erling`a . Tego kto wymyslił umiejscowienie kilku srubek imbusowym na klucz imbusowy 5mm to niech go drzwi sciną... I nie chodzi tu o te dwie ukryte za kołem zamachowym a kilka takich gdzie najlepiej byłoby wymontować półoś , a juz super byłoby jakby skrzyni nie było na swoim miejscu. Ale po długiej walce udało się wkręcic wszytkie na swoje miejsce. Przy odkręcaniu okazało sie ze kilka łbów w srubach imbusowych bylo wyrobionych ale jakoś dalismy rade je odkręcic , włanie wyrobione były te w tych miejscach gdzie najgorzej siedostac do nich. Miska okazała sie spawana juz kiedys i pękł spaw więc wyciek który z początku mysleliśmy ze jest z pod uszczelnienia miski był z tego pęknięcia. Teraz miska jest wstawiona co prawda uzywana druga ale nie było widać zadnych uszkodzeń na niej.
-
Karamba
- Nowy T4
- 11
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: Multivan
- Kontakt:
Chciałbym się dowiedzieć z czego wykonana jest miska olejowa i wkręcany korek, z jakich materiałów w 2.4d z 93r AAB?
Mam taki problem że ktoś poprzednia dokręcił ten korek "bardzo mocno"( po za forum użył bym innych słów).
Klucz udarowy 700nm nie daje rady, i inne sposoby też póki co. Czy gdyby łeb śruby ostatecznie np. się obrobił będzie możliwość przyspawania do niej pręta itp? No i jakie jest ryzyko zerwania gwintu w misce? Bo nie spotkałem się jeszcze z tak dokręconym korkiem w żadnej misce...
Mam taki problem że ktoś poprzednia dokręcił ten korek "bardzo mocno"( po za forum użył bym innych słów).
Klucz udarowy 700nm nie daje rady, i inne sposoby też póki co. Czy gdyby łeb śruby ostatecznie np. się obrobił będzie możliwość przyspawania do niej pręta itp? No i jakie jest ryzyko zerwania gwintu w misce? Bo nie spotkałem się jeszcze z tak dokręconym korkiem w żadnej misce...
-
urq
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: T4 x 2
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Ja się podpytam, czy trzeba odsunąć skrzynię żeby odkręcić miskę olejową w 2.5 TDI AJT skrzynia 02B??
I czy po odkręceniu wszystkich śrub, opadnie ona na dół, czy będzie o coś zahaczać??
I czy po odkręceniu wszystkich śrub, opadnie ona na dół, czy będzie o coś zahaczać??
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 6
- Model:
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 67 razy
- Kontakt:
Przekręć i zobacz czy koło zamachowe ma specjalne profile aby dostać się do tych śrub, WV zazwyczaj mają.urq pisze:Ja się podpytam, czy trzeba odsunąć skrzynię żeby odkręcić miskę olejową w 2.5 TDI AJT skrzynia 02B??
-
paweł t4
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: WV T4 Multivan
- podziekowal za post: 14 razy
- otrzymal podziekowanie: 25 razy
- Kontakt:
Miska schodzi bez problemu bez odsuwania skrzyni tylko dwie śruby trzeba odkręcić przez koło zamachowe.ostryt4 pisze:Przekręć i zobacz czy koło zamachowe ma specjalne profile aby dostać się do tych śrub, WV zazwyczaj mają.urq pisze:Ja się podpytam, czy trzeba odsunąć skrzynię żeby odkręcić miskę olejową w 2.5 TDI AJT skrzynia 02B??