Dodatkowe lampki w drzwiach

Drzwi, klapy, zamki, podsufitki, fotele i przeróbki wnętrza.
Od wygłuszenia po wymianę uszczelek.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
paweł t4
Znawca T4

Answers: 0
15
Last active: -
Tematy: 13
Model:
Auto: WV T4 Multivan
podziekowal za post: 14 razy
otrzymal podziekowanie: 25 razy
Kontakt:

Dodatkowe lampki w drzwiach

Nieprzeczytany post autor: paweł t4 »

Sterciu zapodał byś fotki lampek jak wyglądają i gdzie są mocowane. <up>
Sterciu
Ekspert T4

16
Tematy: 189
Model:
Auto: T5.1 , T6.0
podziekowal za post: 24 razy
otrzymal podziekowanie: 210 razy
Kontakt:

Re: Mój DOBRY dzień...

Nieprzeczytany post autor: Sterciu »

W weekend będe je montował w fabrycznych miejscach u siebie (możliwe ze jest od tylu tapicerki zaznaczone gdzie powinny byc otwory na nie) ,tzn mniej więcej takich samych miejscach to postaram się zrobic foto. Są mocowane pod kieszeniami. W/g nr lampki i oznaczeniu oczywiście VW/Audi są one montowane w Audi A3 i A4 z lat 90-tych, to chyba najpopularniejsze auto u nas gdzie mozna je znalesc.

Lampki szukam takie jeszcze do tylnych drzwi z paki , i są dokładnie to takie identyczne:
http://allegro.pl/lampki-drzwi-audi-a6- ... 31142.html

Zrobiłbym foto tych tapicerek z lampkami ale nie mam ich teraz u siebie tutaj....
paweł t4
Znawca T4

15
Model:
Auto: WV T4 Multivan
podziekowal za post: 14 razy
otrzymal podziekowanie: 25 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: paweł t4 »

Czy te lampki w boczkach są takie jak szukasz tylko białe.
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

Są białe tez , ale w eurovanach nie występowaly , w audi występowały białe i czerwone , czerwone w tapicerce chyba a białe chyba pod kieszenią do podswietlania wszystkiego co pod drzwiami.
rafflex
profil zaufany
profil zaufany
Ikona forum

14
Tematy: 29
Model:
Auto: Transporter
Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA sekcja "STARE WYGI"
podziekowal za post: 139 razy
otrzymal podziekowanie: 235 razy
Kontakt:

Re: Dodatkowe lampki w drzwiach

Nieprzeczytany post autor: rafflex »

Cześć,

Te lampki, które ja mam zamontowane, to pochodzą z Audi i jak pisał Sterciu są to dokładnie takie same lampki.
Dokładnie takie jak na tej aukcji:
http://allegro.pl/audi-a4-b6-b7-lampki- ... 35995.html

Nie zauważyłem na wewnętrznej stronie tapicerki drzwi, żeby były tam jakieś punkty (znaki) tak jak to jest w przypadku kieszeni, a myślę, że jeśli by były to bym je zauważył.
Umocowałem je tak, by lampka swobodnie mieściła się i nie kolidowała z konstrukcją drzwi.

Wyciąłem otwór najpierw w kawałku plastiku, tak by zobaczyć jakiej dokładnie wielkości ma on być (szerokość, wysokość) i później dopiero w tapicerce.
Wygląda to tak:
Od skrajnej zewnętrznej krawędzi tapicerki:
http://www.aliar.pl/T4/lampki_drzwi/0171.jpg

Od dolnej krawędzi tapicerki:
http://www.aliar.pl/T4/lampki_drzwi/0172.jpg

Można te otwory jeszcze minimalnie przesunąć bliżej krawędzi zewnętrznej i dolnej, ale ja przyjąłem "bezpieczny margines" tak by lampka nie kolidowała z blachą drzwi.

http://www.aliar.pl/T4/lampki_drzwi/lampka.jpg

Co do podłączenia elektryki, to ja poprowadziłem kabelki od drzwi poprzez słupek do lampki podsufitki i tam wpiąłem się do instalacji.
Lampki przy tym podłączeniu świecą się obie na raz niezależnie od tego które drzwi są otwarte. Mi to nie przeszkadza.
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

W/g schematu Rialty który udalo mi się zdobyc lampki są podłączone , kabel plusowy pod zacisk KL.30 , kabel minusowy pod wylącznik krańcowy. Tym sposobem powinna się zapalac lampa w tyh drzwiach które się otworzy bo krancówka poda mase wtedy na lampkę :).

Dzięki Rafflex za fotki , napewno się przydadzą ;). Niebawem nie będziesz sam z lampkami na forum w drzwiach :P.
rafflex
profil zaufany
profil zaufany
Ikona forum

14
Model:
Kontakt:

Sterciu pisze:
Dzięki Rafflex za fotki , napewno się przydadzą ;). Niebawem nie będziesz sam z lampkami na forum w drzwiach :P.
Nie byłem pierwszy i jedyny, bo u kogoś już widziałem te lampki, tylko teraz nie pamiętam u kogo.
Sterciu pisze:
Lampki szukam takie jeszcze do tylnych drzwi z paki ,....
Czyli do skrzydełek?
I gdzie je zamontujesz?
slimak
Ikona forum

16
Tematy: 102
Model:
Auto: Mixt
podziekowal za post: 17 razy
otrzymal podziekowanie: 310 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: slimak »

Wszystkie krańcówki są połączone jednym kablem masowym dlatego przy otwarciu jednych drzwi zapala się obie lampki.
czarny1x1x

Nieprzeczytany post autor: czarny1x1x »

jeśli wstawione zostały by krańcówki podwójne ,takie jak są od strony kierowcy da się zrobić świecenie tylko otwartych drzwi .wtedy jedna masa na lampki drugie złącze tylko pod dodatkową lampkę
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

slimak pisze:
Wszystkie krańcówki są połączone jednym kablem masowym dlatego przy otwarciu jednych drzwi zapala się obie lampki.
Ślimak , masz tutaj racje , teraz sprawdziłem i Rialta mi inne krancówki z trzema wyjściami , w/g schematu dwa są zwarte ze sobą a jedno jest calkiem oddzielne i pod niego powinno się podlączyc lampkę aby świeciła w drzwiach które się otworzy w danej chwili.

Nie wiem jak we wczesniejszych t4 ale u mnie krancowki są dwupinowe , czyli mają dwa wyjścia, niestety oba są ze sobą połączone i po zwarciu wylącznika praktycznie nie ma roznicy na ktory pin się podłączy to zapalac sie będą obie lampki. Mozna pobawic się w przerobienie krancowek ale to juz trzeba miec chęc i czas na to...
czarny1x1x

krańcówka dwu pinowa zawsze była od strony kierowcy ,nie spotkałem się w żadnym z t4 aby taką miał na prawej stronie no (anglik )jeśli zapodasz podwójne styki, na zamkniętych drzwiach są rozwarte nowy kabel pod jeden styk i do lampki skoro i tak tamte były zwarte to je złączyć na pozostałym styku .to wcale zagmatwane nie jest
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

No to widzisz bo ja się spotkałem , ja mam krańcowki dwupinowe wszedzie , czyli drzwi kierowcy , pasazera i przesuwne , i tak samo jest w dwoch innych t4 z którymi praktycznie na co dzien mam do czynienia. Równiez krańcowki dwupinowe były w drzwiach kierowcy , pasazera i przesuwnych w nadwoziu ktore posluzylo na przyczepe forumową. Takze pisząc ze nie ma w innych drzwiach niz kierowcy dwupinowych jestes w błędzie.

Krańcowki które ja mam są oba piny po zwarciu na jednym obwodzie więc bez przeróbki nie podlączysz tak aby nie zapalaly się obie lampki w obu drzwiach. Przerobka nie jest wcale trudna , ale ja nie lubie przerobek , bo to drutem zajezdza dla mnie , jak nie znajde ori takich krańcówek procz aso to zrobie tak jak ma Rafflex ze będą sie dwie zapalac co w niczym nie przeszkadza kompletnie.
czarny1x1x

<szok> Czyli jeden wielki bezsens na diabła dwu pinowe skoro są zwarte czyli jakaś rzeźba ,ale nie zbadane są myśli podwórkowych elektryków <01> dobra ja się nie znam jak masz na zbyciu to przygarnę te dwu pinowe ze 2 szt lub wymienię na jedno pinowe 4 za 2szt dwu pinowych .fajna sprawa do brzęczyka jak się podłącza żeby nie piszczał jak pasażer drzwi otworzy.a w przesuwnych podwójna to do czego tam ma służyć ?łoj zagalopowałeś się
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

No własnie , za duzo oglądasz aut po jakiś podworkowych elektrykach ;) , w/g etki do rocznikow powyzej 1999 roku idą na wszystkie drzwi prócz tylu (gdzie idzie 721947563) takie same krancówki dwupinowe 7D0947563A i o takim nr ja mam krancowki więc nie pisz bzdur ze tylko w drzwiach kierowcy takie są. A czy jest to bezsens czy nie bezsens to pisz email do fabryki moze Ci odpisza , jak masz powkladane jakies chińskie krancowki to masz jednopinowe , dla fabryki to jest zadna oszczędnośc czy wlozą krancowkę dwupinową czy jednopinową bo koszt wykonania jej jest taki sam.
czarny1x1x

Sterciu z całym szacunkiem .w pisane nie wieżę bo drzazgi włażą .jak na płocie kiedyś ktoś napisał i poszedłem pogłaskać .wyszarpałem krańcówek z t4 troszkę ale podwójną tylko jedną i nie pisz że wszyscy chińskie mieli .ale jeśli masz takowe to nie masz problemy z podłączeniem ? no chyba że w etce pisze że się nie da .To się pewnie nie da
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

Ja tez krańcówek troche w t4 się naoglądalem , więc to ze Ty czegoś nie widziales to zadna wykładania , ja napisze ze widziałem myszy w profilach w t4 i w kazdym innym t4 tez sa myszy i juz :D. Koniec dyskusji nie na temat , temat jest o lampkach i ich podlączeniu. Podlączenie podalem w jednym z postow , kabel plusowy zacisk KL.30 , kabel minusy krancowka i tyle w temacie. Reszte to prosilbym o wrzucanie fotk z udukumentowanych montazy takowych lampek :).

Jak ktoś chce aby się zapalaly lampki tylko w drzwiach które się otworzy to w/g zródla jest krancowka trzy pinowa i taką trzeba zalozyc , koniec kropka w temacie.
czarny1x1x

:D Wyjaśniłem jak podłączyć ,dla mnie to i 4 pinową wy myśl .na dwu pinowei wyjaśniłem jak zrobić żeby się lampka właściwie zapalała a nie jak choinka .to też napiszę koniec kropka
mazi
Początkujący T4

13
Tematy: 0
Model:
Auto: multivan
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: mazi »

Witam wszystkich, aby świeciła lampka tylko w drzwiach otwartych i lampka w podsufitce należy zamontować diodę prostowniczą między krańcówką a lampką w podsufitce lampkę w drzwiach podpinamy wtedy bezpośrednio do krańcówki. Dioda musi być podpięta w odpowiednim kierunku, przy takim podłączeniu po otwarciu jednych drzwi świeci lampka w tych drzwiach i lampka główna na suficie. Pozdrawiam mazi.
MarKris
Forumowicz T4

12
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 5 razy
otrzymal podziekowanie: 13 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: MarKris »

czarny1x1x pisze:
Sterciu z całym szacunkiem .w pisane nie wieżę bo drzazgi włażą .jak na płocie kiedyś ktoś napisał i poszedłem pogłaskać .wyszarpałem krańcówek z t4 troszkę ale podwójną tylko jedną i nie pisz że wszyscy chińskie mieli .ale jeśli masz takowe to nie masz problemy z podłączeniem ? no chyba że w etce pisze że się nie da .To się pewnie nie da
Lampki takie w drzwi noszą nazwę swoją "kopertówka" lub "kopertówki".

Jeżeli chodzi natomiast o same wyłączniki krańcowe to w t4 po roku modelowym 1999, każdy egzemplarz samochodu ma krańcowki z 2 pinami fabrycznie. Przynajmniej takie powinien mieć jak fabrykę opuszczał po czerwcu 1998 roku, a z racji że jest to dość usterkowy wyłącznik to jak ktoś ma z pojedyńczym pinem to nie ma co się też martwić bo prawdopodobnie miał juz wymieniany. Tak jak tu już ktoś napisal , piny są zwarte ze sobą , zapalanie się dwóch kopertowek po otwarciu lewych lub prawych drzwi to w przypadku t4 jak i większości pojazdów grupy vag normalne. W Rialcie ze względu na dodatkowe podłączenia w niektorych modelach fabrycznie wkładane były wyłączniki krańcowe 3 pinowe niedostępne juz teraz w żadnej Autoryzowanej Stacji Obslugi, nawet nie znajdzie się ich po numerze jeżeli ktoś ma nr tego wyłącznika.

Także w przypadku podłączenia kopertówek to jak zapalają się obie razem to tak poprostu ma być.
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

Eurovan miał dwie lokalizacje umieszczenia tych lampek. Jedna niewiele się rozni od tego w którym Rafflex umiejscowil a druga była taka jak ponizej na foto. Były równiez w tym samym miejscu zamiast lampek naklejki odblaskowe , prawdopodobnie w zalezności od wersji.

http://img820.imageshack.us/img820/9599/3vwv.jpg

http://img21.imageshack.us/img21/7197/fwv3.jpg

http://img194.imageshack.us/img194/7898/chv0.jpg

http://img89.imageshack.us/img89/7991/k1ew.jpg

http://img823.imageshack.us/img823/539/47u6.jpg

Uploaded with ImageShack.us
vwyogi
Znawca T4

13
Tematy: 32
Model:
Auto: Caravelle Business
Opis: 2.8 V6
podziekowal za post: 18 razy
otrzymal podziekowanie: 51 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: vwyogi »

ostatnio na złomie wyszperałem z passata B5 białe lampki. Moze w weekend sie ogarnę i zamontuję. Wyciąłem tez kawałek tapicerki , żeby miec otwór na wzór. wpierw będę robił próbę z otworem na starym boczku a potem dopiero w mojej tapicerce. Jak zamontuje to się pochwalę
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

Montuj , montuj i wrzucaj foto ;). Ja się zastanawiam jak zamontować ostatecznie , czy w poziomie jak Rafflex czy w pionie jak na powyzszych fotkach które wkleiłem...
rafflex
profil zaufany
profil zaufany
Ikona forum

14
Model:
Kontakt:

Jak kupiłem te boczki od Multivana, to miały one właśnie taki odblask, o jakim pisałeś. Czyżby więc były to boczki od Eurovana?

Powiem szczerze, że nie pamiętam czy były one przyklejone w pionie czy w poziomie.

Natomiast jeszcze jedno pytanko:
Czy na tych zdjęciach w profilu metalowym są odblaski czy lampki?
peters
Samodzielny mechanik

16
Model:
podziekowal za post: 70 razy
otrzymal podziekowanie: 35 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: peters »

Musze na szrot sie wybrac to moze uda mi sie znalesc czerwone lampki wg.mnie lepsze gdyz poprawiaja bezpieczenstwo przy otwartych drzwiach.
rafflex
profil zaufany
profil zaufany
Ikona forum

14
Model:
Kontakt:

peters pisze:
.... czerwone lampki wg.mnie lepsze gdyz poprawiaja bezpieczenstwo przy otwartych drzwiach.
A o jakich my tu mówimy?
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

multivan higline tez ma takie odblaski (tak jest u kolegi przynajmniej) , ale praktycznie wszystkie eurovany , rialty to maja albo lampki albo odblaski.

to z boku profilu drzwi to naklejony odblask z foli czerwonej odblaskowej.
MarKris
Forumowicz T4

12
Model:
podziekowal za post: 5 razy
otrzymal podziekowanie: 13 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: MarKris »

rafflex pisze:

Natomiast jeszcze jedno pytanko:
Czy na tych zdjęciach w profilu metalowym są odblaski czy lampki?
Jest to folia odblaskowa dostępna w autoryzowanych stacjach obsługi, choć można kupić taką samą poza aso na metry i metr będzie tańszy jak w aso te dwa dociete na wymiar "odblaski".

Ja w swoim multivanie mam oryginalne kopertowki i są w pionie.
vwyogi
Znawca T4

13
Tematy: 32
Model:
Auto: Caravelle Business
Opis: 2.8 V6
podziekowal za post: 18 razy
otrzymal podziekowanie: 51 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: vwyogi »

Z braku srodka do konserwacji nie chcialem ściągać boczka dwa razy i tylko przecwiczylem wycinanie dziury w zapasowym boczku. Zrobilem nawierty malym wiertleml i rozpilowalem zwyklym palnikiem. Lampka siedzi vardzo ciasno. W nastepny dlugi weekend zrobię na gotowo w drzwiach kierowcy, bedzie fajny i przydatny gadżet.
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

Nr lampki czerwonej w drzwi : 6Y0 947 411
Nr kostki wtykowej do lampki: 893 971 632
peters
Samodzielny mechanik

16
Model:
podziekowal za post: 70 razy
otrzymal podziekowanie: 35 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: peters »

rafflex pisze:
peters pisze:
.... czerwone lampki wg.mnie lepsze gdyz poprawiaja bezpieczenstwo przy otwartych drzwiach.
A o jakich my tu mówimy?
Czytalem w tym poscie ze byly wymieniane czerwone i biale lampki.Po prostu wyrazilem swoje zdanie co wg. mnie jest lepsze.
A kolega chyba byl lekko rozdrazniony ze tak najezdza. :P
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”