Ogrzewanie problem.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Ciastol
- Początkujący T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 12
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 5 razy
- Kontakt:
Ogrzewanie problem.
Witam, w moim Transporterze T4 1.9D 91r przestało lecieć ciepłe powietrze, jak myślicie w czym jest problem, nagrzewnica czy coś innego? Jak się można dostać do nagrzewnicy i jak ją sprawdzić? Pomocy bo coraz zimniej :P
-
arkolek
- Forumowicz T4
- 13
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: caravelle T4
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 7 razy
- Kontakt:
Re: Ogrzewanie problem.
Całkiem zimne? To jest wyliczanka: może termostat, zapchana nagrzewnica, pompka wody itd, itp. Napisz coś więcej. Kiedy się to stało, jak było wcześniej etc.
-
szczepek76
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: T4 2000r
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
moze nagrzewnica jest zapowietrzona
sprawdz czy masz jedna czy obie rurki ciepłe na wlocie i wylocie z nagrzewnicy
sprawdz czy masz jedna czy obie rurki ciepłe na wlocie i wylocie z nagrzewnicy
-
Ciastol
- Początkujący T4
- 15
- Tematy: 12
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 5 razy
- Kontakt:
Problem rozwiązany, zapchała się przepustnica co dostarcza płyn do nagrzewnicy, i nie dostarczało płynu. Wszystkim dzięki za pomoc :)
-
herman
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 25
- Model:
- Auto: t4 carawelle
- Opis: herman jaki jest każdy widzi ;)
GG: 5694314 - Lokalizacja: Istebna - Potoczki
- podziekowal za post: 27 razy
- otrzymal podziekowanie: 9 razy
- Kontakt:
Witka.
Podłączę się pod temat. Problem mam zgoła inny. Złamała się prowadnica w manetce sterowania ciepłe/zimne. Rozebrałem, pokleiłem (rezultat raczej bliski zero) ale nie w tym rzecz. Zmontowałem do kupy i podłączyłem cięgna. I tu zaczyna się opowieść. Kółko działa do połowy. W tym położeniu słabo grzeje (popycham ręcznie cięgno pod maską) ale jak zjadę do zera (na całkiem zimne) to grzeje tak samo jak w połowie położenia. Sprawdziłem położenie ramienia zaworu nagrzewnicy i jest w skrajnym położeniu (na godz. 10:00), dalej już nie pociągnę. Zawór przekręcam w drugą stronę ? Coś nie tak z zaworem ? Nadmienię że lekko chodzi.
Pytanie w tym konkursie: da się wymienić sam zawór czy trzeba całą nagrzewnicę wymienić ?
No i pomocy z nikąd ... Nikt nie miał takiego problemu ?
Próbowałem regulować umocowanie pancerza cięgna ale bez rezultatu. Wygląda na to, że albo ukręciła się ośka zaworu, albo sam zawór odmówił posłuszeństwa.
Wracam do pytania, bo nagrzewnicę mam trochę zabudowaną i nie widzę czy zawór jest osobnym elementem, czy integralną częścią nagrzewnicy.
Szukam po sklepach i alledrogo i nie dają zdjęć od strony zaworu ( tylko taką z klimą znalazłem z zaworem ale nie pasuje do mojego modelu). Najbardziej wkurza mnie tzw. serwisówka, w której zawór jest umieszczony na wężu, a u mnie wygląda jak zabudowany na bloczku przypominającym bok nagrzewnicy. Problem w tym, że instrukcja pokazuje jakoby nagrzewnica była w kabinie. Jak to w końcu jest ? Może ktoś odpowie zanim zacznę wszystko demontować w okolicy tego felernego zaworu ?
Spróbuję nieco miejsca zrobić i cyknąć fotki.
Dzięki za pomoc i szereg informacji. Sam zdążyłem rozebrać całość.
Zawór sprawny. Pęknięte mocowanie spinką pancerza linki cięgna. Zamiast ciągnąć zawór przesuwa się cała linka.
Zakup nowego panela wskazany. Biorąc pod uwagę zainteresowanie w tym temacie dalej poradzę sobie sam i mam nadzieję, że niczego nie spierniczę.
Podłączę się pod temat. Problem mam zgoła inny. Złamała się prowadnica w manetce sterowania ciepłe/zimne. Rozebrałem, pokleiłem (rezultat raczej bliski zero) ale nie w tym rzecz. Zmontowałem do kupy i podłączyłem cięgna. I tu zaczyna się opowieść. Kółko działa do połowy. W tym położeniu słabo grzeje (popycham ręcznie cięgno pod maską) ale jak zjadę do zera (na całkiem zimne) to grzeje tak samo jak w połowie położenia. Sprawdziłem położenie ramienia zaworu nagrzewnicy i jest w skrajnym położeniu (na godz. 10:00), dalej już nie pociągnę. Zawór przekręcam w drugą stronę ? Coś nie tak z zaworem ? Nadmienię że lekko chodzi.
Pytanie w tym konkursie: da się wymienić sam zawór czy trzeba całą nagrzewnicę wymienić ?
No i pomocy z nikąd ... Nikt nie miał takiego problemu ?
Próbowałem regulować umocowanie pancerza cięgna ale bez rezultatu. Wygląda na to, że albo ukręciła się ośka zaworu, albo sam zawór odmówił posłuszeństwa.
Wracam do pytania, bo nagrzewnicę mam trochę zabudowaną i nie widzę czy zawór jest osobnym elementem, czy integralną częścią nagrzewnicy.
Szukam po sklepach i alledrogo i nie dają zdjęć od strony zaworu ( tylko taką z klimą znalazłem z zaworem ale nie pasuje do mojego modelu). Najbardziej wkurza mnie tzw. serwisówka, w której zawór jest umieszczony na wężu, a u mnie wygląda jak zabudowany na bloczku przypominającym bok nagrzewnicy. Problem w tym, że instrukcja pokazuje jakoby nagrzewnica była w kabinie. Jak to w końcu jest ? Może ktoś odpowie zanim zacznę wszystko demontować w okolicy tego felernego zaworu ?
Spróbuję nieco miejsca zrobić i cyknąć fotki.
Dzięki za pomoc i szereg informacji. Sam zdążyłem rozebrać całość.
Zawór sprawny. Pęknięte mocowanie spinką pancerza linki cięgna. Zamiast ciągnąć zawór przesuwa się cała linka.
Zakup nowego panela wskazany. Biorąc pod uwagę zainteresowanie w tym temacie dalej poradzę sobie sam i mam nadzieję, że niczego nie spierniczę.