Moje syncro
-
wojnadk
- Forumowicz T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: carawelle syncro
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Moje syncro
Witam wszystkich szanownych forumowiczów!
Tak jak obiecałem,dołączam żdjęcia mego kochanego busika!
wojna
Tak jak obiecałem,dołączam żdjęcia mego kochanego busika!
wojna
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Re: T4 Syncro
wojnadk jesteś pewien, że masz silnik 102KM? Mi to wygląda na 151KM ale ja się nie znam :)
-
wojnadk
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Re: T4 Syncro
Witam,temat jest dość skomplikowany,w papierach mam 102 km,ale kolega co mo go serwisuje powiada że on sie niczym nie różni od wersji 151km,poza końcówkami wtrysków, i ustawieniami,zdaje sie na jego opinie bo pracował aso vw i teraz tez sie tym zajmuje,turbina i reszta podzespołów jest taka jak 151km,kolega mówił mi że ta wersja wystepowala jako 130 km w wersjach escapade,w papierach też jest escapade.Ciągnie świetnie mimo że już 300 tys. na blacie! (ponoć oryginał)Probe041 pisze:wojnadk jesteś pewien, że masz silnik 102KM? Mi to wygląda na 151KM ale ja się nie znam :)
(poza tym nie ten temat)
Wojna
-
ento
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 24
- Model:
- Auto: biznes
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Re: Moje syncro
z tego co wiem to 151 od 102 rozniła sie:
wtryskami
intercoolerem
turbina
oraz ustawieniami
Mozliwe ze ktos kiedys zmienil w/w cześci u Ciebie. Ja własnie poluje na taki zestaw:P pozdrawiam
wtryskami
intercoolerem
turbina
oraz ustawieniami
Mozliwe ze ktos kiedys zmienil w/w cześci u Ciebie. Ja własnie poluje na taki zestaw:P pozdrawiam
-
wojnadk
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Witam,interculer jest ten sam turbina też,(inaczej jest z konfigurowana,ale ta sama),inne są końćówki wtysków i mapa,to wszystko co wiem o różnicach między silnikami(102-151),wiem że wszystkie silnki AXL,tak byly robione,był jeszcze AXD to było oryginalne syncro 151 km,(tu sie mogę mylić,za wprowadzenie w błąd,jak by co to przepraszam)i by ł to rodzynek którego widziałem raz w sprzedaży,od kilku lat jak polowałem na syncro,Co wiem na pewno w polskiej sieci sprzedaży ten silnik był niby jako 130 km.pawelnto pisze:z tego co wiem to 151 od 102 rozniła sie:
wtryskami
intercoolerem
turbina
oraz ustawieniami
wojna
wojna
-
Robin
- Stały bywalec
- 16
- Tematy: 16
- Model:
- Auto:
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
A ja wogóle nie słyszałem o fabrycznej wersji 130 KM <bezradny> Ale autko super się prezentuje, gratuluję <brawo>
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
sory ale to są bzdurywojnadk pisze:Witam,interculer jest ten sam turbina też,(inaczej jest z konfigurowana,ale ta sama),inne są końćówki wtysków i mapa,to wszystko co wiem o różnicach między silnikami(102-151),wiem że wszystkie silnki AXL,tak byly robione
Silnik AXL miał fabrycznie 102km, a nie żadne 130km i ( wygląda tak jak każda inna 102km - EDYTOWAŁEM - to co tu napisałem to też bzdura- wyjaśnienie poniżej )
i szedł głównie do Syncro po 2001 roku
w rozpiskach dotyczących wtrysków są identyczne jak w innych 102km typu ACV - EDYTOWAŁEM - tylko od 2000r
i to też są bzdurywojnadk pisze:był jeszcze AXD to było oryginalne syncro 151 km,(tu sie mogę mylić,za wprowadzenie w błąd,jak by co to przepraszam)i by ł to rodzynek którego widziałem raz w sprzedaży,
Silnik z oznaczeniem AXD jest to jednostka 2.5 TDI 131km na pompowtryskach z T5 !!! ( zupełnie inna konstrukcja ) w T4 nigdy nie występowała i nawet w T5 nie miała żadnych 151km
W T4 były tylko dwa silniki 151km i miały oznaczenia AHY lub AXG
twój silnik na pierwszy rzut oka wygląda jak klasyczne 151 km
tak na marginesie co masz napisane na wlepce nad prawym reflektorem
najlepiej jakbyś zdjął ten plastik z nad silnika i cyknął fotkę co masz pod spodem to ustalimy co tam siedzi
może jednak masz rodzynka Syncro 151km <taniec>
ogólnie coś masz mocno namieszane w samochodzie lub ktoś tobie namieszał błędnymi informacjami
-
wojnadk
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Kenobi pisze:sory ale to są bzdurywojnadk pisze:Witam,interculer jest ten sam turbina też,(inaczej jest z konfigurowana,ale ta sama),inne są końćówki wtysków i mapa,to wszystko co wiem o różnicach między silnikami(102-151),wiem że wszystkie silnki AXL,tak byly robione
Silnik AXL miał fabrycznie 102km, a nie żadne 130km i wygląda tak jak każda inna 102km,
i szedł głównie do Syncro po 2001 roku
w rozpiskach dotyczących wtrysków są identyczne jak w innych 102km typu ACV, AUF itp.
i to też są bzdurywojnadk pisze:był jeszcze AXD to było oryginalne syncro 151 km,(tu sie mogę mylić,za wprowadzenie w błąd,jak by co to przepraszam)i by ł to rodzynek którego widziałem raz w sprzedaży,
Silnik z oznaczeniem AXD jest to jednostka 2.5 TDI 131km na pompowtryskach z T5 !!! ( zupełnie inna konstrukcja ) w T4 nigdy nie występowała i nawet w T5 nie miała żadnych 151km W T4 były tylko dwa silniki 151km i miały oznaczenia AHY lub AXG
twój silnik na pierwszy rzut oka wygląda jak klasyczne 151 km
tak na marginesie co masz napisane na wlepce nad prawym reflektorem
najlepiej jakbyś zdjął ten plastik z nad silnika i cyknął fotkę co masz pod spodem to ustalimy co tam siedzi
może jednak masz rodzynka Syncro 151km <taniec>
ogólnie coś masz mocno namieszane w samochodzie lub ktoś tobie namieszał błędnymi informacjami
Witam ,przepraszam Kenobi za wprowadzenie cię w błąd,moje wywody opierałem się na doświadczeniach przy kupnie części zamiennych do silnika i co wtedy mówili sprzedawcy.
Wiem natomiast że turbina i interculer jest ten sam(turbo jest dużo większe niż acv-ce)
Porównywałem w aso vw premium P-ń,bo kiedyś miałem problem z olejem który wydobywał się za zaworu egr,byłem u turbiarzy którzy odrazu chcieli mnie nakręcić na regeneracje turbiny!, a przyczyna była nie ta że olej się pojawiał,walnięty byl właśnie zawór egr,który mi aso wymienili i problem zniknął(nawiązująć do turbiarzy to moim zdaniem są to hieny ktore żerują tylko na niewiedzy użytkowników),powiem tyle że że zawór od acv kosztował ok 550zł jak dobrze pamiętam a do mojego niecałe 1000zł ten sam zawór jest właśnie w axg i ahy,turbo też jest te same (z wyglądu,bo widziałem) ale różni cię ostatnią literką na nr części i to tyle co widziałem w różnicach tych turbo.Sam motor wydaje mi się że inaczej chodzi(dzwięk?),bardziej tak miękko,niż acv-ki ,moją wiedze na ten tem opieram sie na porównaniu tych silników na żywo,jeszcze kilka lat temu pracowałem w firmie gdzie było obsługiwanych dziesiątki tych aut (ale z pewnych przyczyn chciałbym zachować ,gdzie pracowalem)
Jeszcze raz Kenobi (i nie tylko) przepraszam cię (was) !!!za wrowadzenie było to niezamieżone z mojej strony!!!
Wiem że było syncro 151km,ale widziałem to raz takie cacko.
Nie sądze że bym mial 151km ,bo wymieniałem dwumasę i ra jednym razem sprzegło)a ta była taka sama jak w acv-ce,a wiem że oryginalnie 151 miały większe sprzęgło
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
może masz po prostu z tiuningowaną wersję przez kogoś
tym bardziej obejrzałbym fotki silnika
151 konne Syncro też widziałem tylko raz w szwajcarskim ogłoszeniu w necie
tym bardziej obejrzałbym fotki silnika
151 konne Syncro też widziałem tylko raz w szwajcarskim ogłoszeniu w necie
-
wojnadk
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Witam,jak kupywałem w aso (vw premium pń) częsci to mówili że wszystko się zgadza co do mojego auta i częsci też pasowały nie było żadnych niedomówień,jescze co do mowy o różnicach to w aso mówili ,że jest różnica we wtyskach i tyle (domyślam się że kócówki są inne) i na tym się ich wiedza zakończyła.Idąć za ciosem sądze że mapa silnika jest inna, silnik jest dławiony na 102km?
Mam nadzieje że mi wybaczyłeś za te info niewłaściwe!
wojna
Mam nadzieje że mi wybaczyłeś za te info niewłaściwe!
wojna
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
tu nie ma co wybaczać
jestem po prostu pasjonatem i chce o T4 wiedzieć jak najwięcej,
a wszystko co do tej pory czytałem i widziałem na zdjęciach świadczy, że silnik AXL ma 102km i cały osprzęt taki jak w ACV,
teraz oglądałem katalog wtryskiwaczy Boscha i tam też do ACV i AXL są te same wtryski !!
więc to co piszesz stoi w sprzeczności do informacji które ja zdobyłem, a to z kolej powoduje że chce ustalić jak jest na prawdę
w ASO podawałeś VIN, czy rocznik i oznaczenie silnika ??
jestem po prostu pasjonatem i chce o T4 wiedzieć jak najwięcej,
a wszystko co do tej pory czytałem i widziałem na zdjęciach świadczy, że silnik AXL ma 102km i cały osprzęt taki jak w ACV,
teraz oglądałem katalog wtryskiwaczy Boscha i tam też do ACV i AXL są te same wtryski !!
więc to co piszesz stoi w sprzeczności do informacji które ja zdobyłem, a to z kolej powoduje że chce ustalić jak jest na prawdę
w ASO podawałeś VIN, czy rocznik i oznaczenie silnika ??
-
wojnadk
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Witam, zawsze chcieli vin,bo był problem z rocznikiem,mam z 2002,a modelowo jest w vw-enie jako 2003r.
Nie mam aktualnie aparatu by zrobić zdjęcie (jestem na delegacji w danii),ale jak przyjadę do kraju lub uda mi się pożyczyć aparat ,to zrobię zdjęcia,ale najpierw zdejmę tę osłonę plastykową,zapewniam że osprzęd jest inny( po co mam kłamać?!,to nie w moim interesie,robić sobie wrogów z szanownych forumowiczów)
wojna
Nie mam aktualnie aparatu by zrobić zdjęcie (jestem na delegacji w danii),ale jak przyjadę do kraju lub uda mi się pożyczyć aparat ,to zrobię zdjęcia,ale najpierw zdejmę tę osłonę plastykową,zapewniam że osprzęd jest inny( po co mam kłamać?!,to nie w moim interesie,robić sobie wrogów z szanownych forumowiczów)
wojna
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
wojnadk to napiszesz wreszcie od ilu masz to czerwone pole na obrotomierzu? Bo 151 i 102 KM tym się też różniły :)
-
wojnadk
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Sorry kolego zapomniałem całkiem o tym!Probe041 pisze:wojnadk to napiszesz wreszcie od ilu masz to czerwone pole na obrotomierzu? Bo 151 i 102 KM tym się też różniły :)
Mam tak samo jak podstawowa acv-ka,czyli 4.400 bodajże zaczyna sie czerwone pole.
wojna
-
wojnadk
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Witam, może coś tam siedzi innego?Kenobi pisze:nie zarzucam Ci kłamstwa,
tylko może jednak nie siedzi u ciebie AXL tylko coś innego
Ja jestem zadowolony że mimo 300tyś na blacie chodzi jak zegarek!
Jako ciekawoskę podam że w niedziele jak jechałem do danii,spalił mi 9,1 ON na 100km,przy prędkości na banie
(niemcy ,dania),120 -130 km ,możecie mi wieżyć lub nie że od zmiany do zmiany nie trzeba dolewać oleju!,co przy moich byłych t4 było to niemożliwe!
wojna
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
eureka w końcu wiem o co chodzi, wszędzie sugerowano, że jest to jakaś wariacja ACV a teraz znalazłem,
że jest to odprężona wersja AXG montowana tylko w Syncro od 2001r ( ze względów ekologicznych ), czyli zawiecha itp jak w Syncro ACV, a układ dolotowy z IC i EGR, turbina ( z geometrią już ) i wydech jak w AXG, i ma swój własny program w ECU
no ale ma on 102km, a nie jak napisałeś 130
okazuje się, że katalog Boscha nie kłamie bo od 2000 roku w AXL i ACV <szok> są montowane te same wtryski 220 barowe w AHG tez choć o większej średnicy końcówek
tak więc suma sumarum i ja muszę przeprosić za swoje niedowierzanie i niewiedze :oops:
ale dzięki temu nasza wiedza się rozszerzyła a o to nam na forum chodzi <taniec>
że jest to odprężona wersja AXG montowana tylko w Syncro od 2001r ( ze względów ekologicznych ), czyli zawiecha itp jak w Syncro ACV, a układ dolotowy z IC i EGR, turbina ( z geometrią już ) i wydech jak w AXG, i ma swój własny program w ECU
okazuje się, że katalog Boscha nie kłamie bo od 2000 roku w AXL i ACV <szok> są montowane te same wtryski 220 barowe w AHG tez choć o większej średnicy końcówek
tak więc suma sumarum i ja muszę przeprosić za swoje niedowierzanie i niewiedze :oops:
ale dzięki temu nasza wiedza się rozszerzyła a o to nam na forum chodzi <taniec>
-
wojnadk
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Witam,czyli wychodzi,że to nie tak żle mieć taki silnik? ,nie jest tak wyżylowany jak 151km(przepraszam wszystkich co mają151km),ja tym syncro się nie ścigam więc to mi wystarcza,a powiem tyle że nie wyobrażam sobie by ten syncro miał 151km,przy tak krótkiej skrzyni biegów jak ma ten busik ,nic by nie dało?!
A tak na marginesie,ciekaw jestem ,czy tylko zmieniając mape i wtryski można by zrobić z niego 151km,tak jak jest oryginalny AXG,AHY?
wojna
A tak na marginesie,ciekaw jestem ,czy tylko zmieniając mape i wtryski można by zrobić z niego 151km,tak jak jest oryginalny AXG,AHY?
wojna
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
wtryski to tylko dysze !, turbine i IC masz te same, więc moim zdaniem tylko program trzeba by zmienić
-
wojnadk
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Kenobi pisze:eureka w końcu wiem o co chodzi, wszędzie sugerowano, że jest to jakaś wariacja ACV a teraz znalazłem,
że jest to odprężona wersja AXG montowana tylko w Syncro od 2001r ( ze względów ekologicznych ), czyli zawiecha itp jak w Syncro ACV, a układ dolotowy z IC i EGR, turbina i wydech i wtryski jak w AXG, i ma swój własny program w ECU
okazuje się, że katalog Boscha nie kłamie bo od 2000 roku w AHG, AXL i ACV <szok> są montowane te same wtryski 220 bar-owe
Witam,sugerowałem sie tym co napisaleś wyżej! i to mnie zmyliło ot tyle co do tych wtysków.
Jak sądzisz,warto by było zmienic ecu w moim busie?
Czy lepiej sobie odpuścić,tak tylko pytam ,bo może kiedyś???
wojna
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
wgrać program od 150 zawsze można, a jak to zniesie układ przeniesienia napędu dylemat na który ja nie odpowiem
-
wojnadk
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Witam chyba zostane na tym co mam,a zmiany będę robił w innym kierunku.
Chciałbym założyć licznik z fizem i tempomat,a o stabilizatorze na tył bym zapomniał!!
wojna
Chciałbym założyć licznik z fizem i tempomat,a o stabilizatorze na tył bym zapomniał!!
wojna
-
triada5000
- Początkujący T4
- 16
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: multivan
- Kontakt:
Bardzo fajne autko , a tak apropo to w niemczech widziałem tylko raz niby 130km wersje, góra od 151 konnej a zawiecha i chamulce od 102. Z brifu po przeliczeniu KW wynikało ze ma 130 , koleś mówił że to orginał tylko to niebył syncro
-
wojnadk
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Witam,mówiłem szanownemu koledze z forum,że spotykałem sie zapytaniami czy czasem nie mam wersji 130km?triada5000 pisze:Bardzo fajne autko , a tak apropo to w niemczech widziałem tylko raz niby 130km wersje, góra od 151 konnej a zawiecha i chamulce od 102. Z brifu po przeliczeniu KW wynikało ze ma 130 , koleś mówił że to orginał tylko to niebył syncro
Nawet jak kupywałem częsci do tego busa.A wszystko jest tak jak mówisz,hamulce są mocniejsze niż w zwykłym transporterze,ale powiem że jak na masę tego auta(2300kg) są za cienkie myślę zmienić na takie jak ma 151km,tylko to sie wiąże z wymianą kół min. na 16 "a jak mam dwa komplety na alu (lato-żima) 15",i sie trochę szczypie z pieniędzmi (dobrze że moja żona nic nie wie o czym myślę)
wojna
-
triada5000
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
-
wojnadk
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Witam,podejżewam że wachacze i wózek jest ten sam,różnica może być w budowie piasty i swożniach, i z tego co wiem półosie są grubsze,moge sie mylić,bo nie jestem pewny na sto procent.
Jak znajdę kupca na moje klamoty to pomyślę o zmianie,bo kolega ma całe zawieszenia od 151 za nie duże pieniążki
wojna
Jak znajdę kupca na moje klamoty to pomyślę o zmianie,bo kolega ma całe zawieszenia od 151 za nie duże pieniążki
wojna
-
triada5000
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
To tylko brać i wymieniać jak ma komplet.
Ostatnio zmieniony 07 lis 2010, 21:44 przez triada5000, łącznie zmieniany 1 raz.
-
wojnadk
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Witam,a co ja zrobie z moimi kołami 15" (dwa komplety na alu i prawie nowe opony)triada5000 pisze:To tylko brać i wymieniać jak ma koplet.
nie mam tak kasy by wyżucić na zawieche od 151 i do tego koła 16" min. jeden komplet kół.
Jak bym wiedział że moje części sprzedam szybko to może bym tak zrobił ,a tak boje zamrozić pieniążki
wojna
-
triada5000
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Kontakt: