[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/ext/kinerity/bestanswer/event/main_listener.php on line 514: Undefined array key "poster_answers" [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/ext/kinerity/bestanswer/event/main_listener.php on line 514: Undefined array key "poster_answers" T4 Forum.pl – Volkswagen Transporter T4 PL – Największe Polskie Forum Użytkowników VW T4
układ chłodzenia - 2 pytania - Tematy bez wersji silnika
- www.t4-forum.pl - Polskie Forum VW T4 Transporter, Multivan, Caravelle, Westfalia
www.t4-forum.pl - Polskie Forum VW T4 Transporter, Multivan, Caravelle, Westfalia: Polskie Forum VW T4 Transporter, Multivan, Caravelle, Camper, Westfalia
jest podłaczona po stacyjce tak było czy dobrze czy zle ??
Po co ma cały czas kręcić?
no nie wiem pytam fachowców :) ja dopiero ucze sie naprawiac t4 awiec licze na wyrozumiałosc :)
czyli to zle ze cały czas chodzi ?? to kiedy ona sie załancza jak jest prawidłowo podłączona ??
Pompka załącza się po wyłączeniu silnika gdy temperatura chłodziwa jest wysoka. Pompka wymusza obieg płynu by równomiernie wystudzić blok i głowicę, bo te są z różnych materiałów i stygną w innym tempie co grozi pęknięciem głowicy.
Załączanie się pompki podczas pracy silnika jest bez sensu - pracuje wtedy "główna" pompa wody.
Pompka załącza się po wyłączeniu silnika gdy temperatura chłodziwa jest wysoka. Pompka wymusza obieg płynu by równomiernie wystudzić blok i głowicę, bo te są z różnych materiałów i stygną w innym tempie co grozi pęknięciem głowicy.
Załączanie się pompki podczas pracy silnika jest bez sensu - pracuje wtedy "główna" pompa wody.
aha dziekuje za cenna uwage podłącze tak jak powinno byc:)
Czyli jednym słowem udało się - pompka zasilanie ma stałe ale przez ten czujnik dostaje masę nawet jak zgasisz auto to będzie działać do momentu ostygnięcia płynu
Czyli jednym słowem udało się - pompka zasilanie ma stałe ale przez ten czujnik dostaje masę nawet jak zgasisz auto to będzie działać do momentu ostygnięcia płynu
a ile moze pompowac po wygaszeniu auta 15-20min ?? pytam z ciekawosci i chyba pociagne jeszcze kontrolke (diode) gdzies na deche bede wiedział czy na 100 działa .
Zalezy chyba od kondycji pompki albo od modelu
Moja poprzednia na kwadratowa wtyczke chodzila nawet i 30 min czasami i nigdy nie wywolala powtornego wlaczenia sie wentylatorow
Obecnie mam zalozona na owalna wtyczke i nigdy nie slyszalem jej dluzej jak 5-10 min ale chyba wode szybciej przewala bo wentylatory po wylaczeniu silnika lubia sie czasami i nawet 2 razy wlaczyc
długość działania pompki jest tylko i wyłącznie zależna od temperatury chłodziwa, czyli od czujnika odczytującego tą temperaturę
po wyłączeniu silnika gdy temp. na czujniku przekroczy określoną wartość pompka się włącza, gdy spadnie poniżej tej wartości pompka się wyłącza
Ale jak juz pompka leciwa i ledwo sie kreci to cieczy mniej przetloczy i silnik wolniej stygnie
Procz pompki nie wymienialem nic a ta druga chodzi ponad ponad 2 razy krocej i przewali na tyle cieczy ze wlaczaja sie wiatraki bo nie wystarczy to co chlodnica do otoczenia odda sama od siebie
Przynajmniej ja to tak sobie tlumacze <01>
edit 1
Dzisiaj probowalem zaadoptowac taka pompke do webasto,specjalnie jechalem po nia prawie 30 km w jedna strone
Okazuje sie ze to ze slychac pompke wcale nie oznacza ze pompuje plyn chlodniczy
Wirnik sie zaciera i stoi w miejscu chodz silniczek normalnie sie kreci
Proba jego obrocenia srubokretem przez krociec od wody skonczyla sie zlamaniem lopatki (jutro pompke rozbiore i zobacze co tak moze wirnik trzymac)
Jesli chodzi na sucho,widac jak wytapia plastikowa piaste na wirniczku a po chwili leci dymek
Wiec moj pasciu jezdzil prawie 3 lata z niesprawna pompka i nikt o tym nie wiedzial bo przeciez ja bylo slychac
Jesli pompka chodzi komus za dlugo radze sie zainteresowac czy napewno aby sprawna
edit 2
Dzisiaj bylem wymienic pompke
Dali mi kosz z pompkami i kazali wybrac co mi pasuje
Sprawdzilem z 15 szt,silniczki pracowaly we wszystkich ale wirniczki krecily sie tylko w 6 szt w pozostalych albo sie nie krecily albo dalo sie je zatrzymac srubokretem chodz naped w nich dalej pracowal
Parę postów wyżej podważam Twoją teorię ta pompka jak najbardziej może włączyć się i pracować przy pracującym motorze u mnie tak jest i nic nie było przerabiane ani modzone. Zależnie od modelu pompka zachowuje się tak a nie inaczej.
Kurol sprawdzałeś zasadę działania tej pompki? jak też mam na kwadratowy wtyk o numerze 0392020024 i nie wiem jak w innych ale te modele nie mają połączenia silnik wirnik tam to działa na zasadzie wirującego pola magnetycznego i wirnik możesz zatrzymać nawet placem bardzo sprytne rozwiązanie bez uszczelniaczy itp.
Wszystkie pompki ktore mialem dzisiaj w rekach mialy widoczna oske i zabezpieczenie na niej pierscieniem segera
2 szt ktorymi sie wczoraj bawilem rowniez
Oska sie kreci,wirnik stoi a tarcie powoduje topienienie plastiku piasty
Jakbym wiedzial o innych modelach przewalilbym dzisiaj cala ta skrzynke z pompkami
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2013, 12:59 przez kurol, łącznie zmieniany 2 razy.
Wszystkie pompki ktore mialem dzisiaj w rekach mialy widoczna oske i zabezpieczenie na niej pierscieniem segera
Jakbym wiedzial o innych modelach przewalilbym dzisiaj cala ta skrzynke z pompkami
Parę postów wyżej podważam Twoją teorię ta pompka jak najbardziej może włączyć się i pracować przy pracującym motorze u mnie tak jest i nic nie było przerabiane ani modzone. .
Jak sprawdzałeś że ona chodzi na włączonym silniku?
Parę postów wyżej podważam Twoją teorię ta pompka jak najbardziej może włączyć się i pracować przy pracującym motorze u mnie tak jest i nic nie było przerabiane ani modzone. .
Jak sprawdzałeś że ona chodzi na włączonym silniku?
bo tak jak kolega napisał plus odrazu z akusa a masa z czujnika nie wiem czy musi byc przez przekaznik ?? ze po odpaleniu wyłacza sie pompka , nie jest to problem zeby wpiąc przekaznik tylko powiedzcie mi jak to wygląda u was
Dzisiaj mialem znowu w rekach kilka pompek i rzeczywiscie sa rozne rozwiazania napedu wirnika
Te o ktorych wspominal Krzysztofek maja wieksza plastikowa obudowe w ktorej znajduje sie wirnik a ich polowy sa skrecane na wkrety.
Patrzac od gory jest cos jakby plastikowy kapturek zamiast segera
Wystepuja zarowno na kwadratowa wtyczke i okragla
Sa tez modele o ktorych wspominalem wczesniej gdzie wirnik jest napedzany bezposrednio z osi silniczka elektrycznego
Maja krotsza obudowe i nie sa skladane na srubkach tylko na zatrzaskach
Tak wyglada srodek mojej starej pompki potraktowany imadlem http://images63.fotosik.pl/219/f587bda74fbe1c3dm.jpg
Witam panowie wczoraj wymieniłem pompę lecz nie działa chyba. Pamiętam że kiedyś na wtyczce było napięcie. Lecz po przeczytaniu wszystkich stron tego tematu widać, że plus na wtyczce pompy jest na stałe a minus sterowany jest poprzez czujnik czteropinowy na wężu na dole niedaleko pompy. Zauważyłem też, że są tam dwa grube węże jeden idzie do termostatu a drugi gdzieś wyżej. Teraz nie pamietam ale chyba właśnie ten z czujnikiem jest chłodny po osiągnięcu przez silnik 90st. Więc jak ta pompa ma ruszyć.
Zauważyłem też jakiś zawór sterowany podciśnieniem z lewej stony obok dogrzewacza jak silnik pracuje to jest zamknięty kiedy on się otwiera?
Tak sądzę, że chyba po wyłączeniu silnika zawór ten jest otwierany a pompa tłoczy płyn by schłodzić głowice i blok.
PS ten czujnik nie może byc używany do wskaźnika bo jak mówię wąż był chłodny a temp. na blacie 90st.
Nim steruje dogrzewacz silnika, a właściwie to chyba zegar dogrzewacza.
nie,
kolega wyżej dobrze napisał, to jest zawór który po wyłączeniu silnika się otwiera co powoduje, że gdy pompka dodatkowego obiegu się uruchomi to przetłacza płyn z głowicy od razu na chłodnicę
pompką steruje dwupinowy niebieski czujnik na górze silnika pomiędzy alternatorem i vacumpompą, a pod nim jest zielony czteropinowy od zegarów i ECU: http://img593.imageshack.us/img593/8352/28ps.jpg
pompką steruje dwupinowy niebieski czujnik na górze silnika pomiędzy alternatorem i vacumpompą, a pod nim jest zielony czteropinowy od zegarów i ECU:
Nie koniecznie <53>
W T4 jest to troszkę pomieszane, w zależności od rocznika i silnika, w 2.5 TDI do 1999 rok czujnik F95 był wspólny z G2 (czyli 4-ro pinowy)
Schematy są na http://www.t4-wiki.de/wiki/F95
Koledzy przy silnikach TDI powiedzmy tym 102KM jak czesto wlaczaja sie Wam wntylatory ?
Mam na mysli auta bez klimatyzacji,bo tam troche inaczej jest.
U mnie prawie wcale,dopiero jak moja slubna sie uczyla jezdzic i wjechala na laka to po jakims czasie wlaczaly sie na pare minut.
Korki ,upaly 34'C nic do tego u mnie nie maja.Pewnie duze znaczenie ma tu zastosowany czujnik w chlodnicy ale mam wszystko w Orginale nic nie zmienialem.
Niech sie wypowiedza osoby co maja 102Km i 151km,gdyz chce sie upewnic co i jak.
Koledzy przy silnikach TDI powiedzmy tym 102KM jak czesto wlaczaja sie Wam wntylatory ?
Mam na mysli auta bez klimatyzacji,bo tam troche inaczej jest.
U mnie prawie wcale,dopiero jak moja slubna sie uczyla jezdzic i wjechala na laka to po jakims czasie wlaczaly sie na pare minut.
Korki ,upaly 34'C nic do tego u mnie nie maja.Pewnie duze znaczenie ma tu zastosowany czujnik w chlodnicy ale mam wszystko w Orginale nic nie zmienialem.
Niech sie wypowiedza osoby co maja 102Km i 151km,gdyz chce sie upewnic co i jak.
Kolego, było to już gdzieś na forum i moge potwierdzić co było pisane, mam 102 ACV i trzeba się nieźle postarać aby w nim załączyły się wentylatory chłodnicy, ten typ tak ma . <55>
Witam podepnę się do tematu. U mnie jeżeli przeprowadzę + od pompki i podłącze bezpośrednio to non stop pracuje. Znalazłem czujnik czteropinowy od spodu i jak zwieram piny to pompka sie nie włancza co to może być przerwany przwód czy bezpiecznik gdzieś walnięty po drodze ? podpowie ktoś ?
pompka jest nowa 2 dni temu ją kupiłem i zamontowałem wyczytałem że plus jest na niej non stop a terowanie jest masą z czujnika zdjąłem kostkę z czujnika zwieram i nic na jednej parze wskazówka idzie na maksa w liczniku do góry a na drugiej parze nic się nie dzieje. Wpiąłem się kablami w te 2 żyły w pompce i na krótko jak podepnę plus z minusem pompka działa podepnę samą masę nie działa a jak podepnę sam plus to działa. Dziwne nie ? nie zachowuje się tak jak powinno poprzednia głowica i się przegrzała założyłem nową i chcę wszelkie usterki usunąć z tym chłodzeniem czujnika narazie nie zmieniam bo widzę że coś w wiązce jest nie halo. Teraz pytanie czy dać plus i masę bezpośrednio z akumulatora do czujnika ? odpinając stare przewody gdzie brak przejścia czy tak nie robić i szukać co może być przyczyną że zgubiło plusa na wtyczce może przekaźnik lub bezpiecznik jakiś z czytaniem schematów u mnie krucho potrzebuje delikatnej podpowiedzi
a wiesz może jaki numerek jest przekaźnika i jak go sprawdzić miernik mam tylko gdzie przytknąć :) i prąd ma przepuszczać czy też nie Jutro zajrzę do skrzynki obadam czy uda mi się go zidentyfikować