Czyszczenie boczków/plastików
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
kant84
- Forumowicz T4
- 13
- Last active: -
- Tematy: 18
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 15 razy
- Kontakt:
Czyszczenie boczków/plastików
Witam
mam pytanko (nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi) czym doczyścić plastiki? moje wnętrze jest granatowe/dól i "białe"/góra i o górę właśnie mi chodzi. Mam wrażenie, że są jakby powlekane cienką warstwa gumy. Generalnie są brudne/szare. Gdzie nie gdzie na plastikach mam ryski i w tym właśnie miejscu są jaśniutkie i w tym też właśnie miejscu mam wrażenie jakby tej delikatnej powłoki gumowej nie było. Czy ktoś już walczył z tym??? Myślę nad użyciem mocniejszych środków tylko nie do końca wiem jakich. Gorąca woda i płyn nie dają rady. Proszę o pomoc.
mam pytanko (nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi) czym doczyścić plastiki? moje wnętrze jest granatowe/dól i "białe"/góra i o górę właśnie mi chodzi. Mam wrażenie, że są jakby powlekane cienką warstwa gumy. Generalnie są brudne/szare. Gdzie nie gdzie na plastikach mam ryski i w tym właśnie miejscu są jaśniutkie i w tym też właśnie miejscu mam wrażenie jakby tej delikatnej powłoki gumowej nie było. Czy ktoś już walczył z tym??? Myślę nad użyciem mocniejszych środków tylko nie do końca wiem jakich. Gorąca woda i płyn nie dają rady. Proszę o pomoc.
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Tematy: 43
- Model:
- Auto: Bestel > Business
- podziekowal za post: 42 razy
- otrzymal podziekowanie: 137 razy
- Kontakt:
Re: Czyszczenie boczków/plastików
na tą nie, ale wiem co to jest. Mam podobny tylko innej firmy http://www.detailershop.pl/pl/p/Shiny-G ... ser-1l/774
ten akurat jest wiele tańszy - możesz tym spróbować bo jest mocny - nawet elementy silnika tym wyczyścisz
EDYTA
ja używam tego do plastików i jak się skończy to przy tym pozostanę raczej http://www.detailershop.pl/pl/p/Meguiar ... ectant/182 - to tak na marginesie - możesz tego użyć po zastosowaniu ww. środka
ten akurat jest wiele tańszy - możesz tym spróbować bo jest mocny - nawet elementy silnika tym wyczyścisz
EDYTA
ja używam tego do plastików i jak się skończy to przy tym pozostanę raczej http://www.detailershop.pl/pl/p/Meguiar ... ectant/182 - to tak na marginesie - możesz tego użyć po zastosowaniu ww. środka
Ostatnio zmieniony 06 maja 2013, 18:21 przez mariuszgim, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: post pod postem
Powód: post pod postem
-
kuba1983
- Nowy T4
- 13
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: caravelle
- Kontakt:
witam ja mialem zajechana tapicerke na czarno produkt kupilem w tym sklepie nazwe podesle jak znajde butelke ,ale jak napiszesz lub zadzwonisz to ci podpowiesza co i jak
http://sonax.sklep.pl/index.php?option= ... Itemid=241
http://sonax.sklep.pl/index.php?option= ... Itemid=241
-
sumarek
- Forumowicz T4
- 13
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: t4 białas
- podziekowal za post: 18 razy
- Kontakt:
ja wyczyściłem wymontowane wnętrze, płynem w spryskiwaczu do usuwania owadów z lakieru, zderzaków itp. Muszę powiedzieć że jestem zadowolony i plastiki nabrały świeżości. Miałem problem z jednym plastikiem, który okryty był czymś gumowatym co można było zedrzeć paznokciem. Woda i detergenty tego nie ruszały, a plastik się kleił. Poradziłem sobie z tym używajac bezacetonowego zmywacza do paznokci. Usunął gumowatą wałkującą się warstwę.
-
mirski_mi
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Transporter
- podziekowal za post: 6 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Bardzo ładnie kilka dni temu wyczyściłem boczki,tapicerkę "CILLIT BANG" Turbo power. Nie wiem tylko jak z powłoką . Popróbowac możesz.
-
pacark
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 41 razy
- Kontakt:
najlepszy sposób na doczyszczenie plastików to: środek do czyszczenia (wg uznania), szczoteczka z miękkim i cienkim włosiem, odkurzacz do ściągania wody
psikamy, delikatnie szczotkujemy końcówką włosia, syf ściągamy odkurzaczem bo wycierając szmatką brud zostaje w porach plastiku
psikamy, delikatnie szczotkujemy końcówką włosia, syf ściągamy odkurzaczem bo wycierając szmatką brud zostaje w porach plastiku
-
mirski_mi
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Transporter
- podziekowal za post: 6 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
No właśnie z powodu lenistwa zastosowałem cillit. Ma on taką właściwość,że po poryskaniu brud wychodzi z porów. Wystarczy potem jakaś szmata aby zebrać smugi brudu.
-
tommly
- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: chwilowy brak T4
- Opis: Sekcja DOLNO-Śląsko-Opolska
- podziekowal za post: 30 razy
- otrzymal podziekowanie: 36 razy
- Kontakt:
Ta gumowata powłoka to po prostu tłuszcz i brud który się osadził na plastiku i w jego porach. Z tym czyszczeniem to radzę uważać i być delikatnym, bo później mogą pozostać różne przebarwienia lub zniszczeniu ulegnie właśnie ta porowata struktura... a więc koledzy delikatnie, bez tarcia i żadnej agresywnej chemii.pacark pisze:najlepszy sposób na doczyszczenie plastików to: środek do czyszczenia (wg uznania), szczoteczka z miękkim i cienkim włosiem, odkurzacz do ściągania wody
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
W multivanie po 2000 roku (nie wiem jak w caravelle) plastyki górne są powlekane szarą farbą taką jakby gumowatą... problem w tym ze ta farba sie lubi ścierać. Kupowalem jeden fabrycznie nowy plastyk multivanowski do wnętrza i własnie jest powleczony takim czymś.
-
czarny1x1x
mnie handlarze sprzedali patent na mycie tapicerki i plastików ,,wychodzi bajka ,, płyn do mycia silników odpowiednio rozcieńczony i pranie koledzy FIRANKĄ <śmiech> wychodzi bomba
-
radecki
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: Multivan
- Opis: Sekcja DOLNO-śląsko-Opolska!
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
Właśnie. niedawno też znajomy polecił mi zwykły środek do mycia silników "akra" Stosowałem w niedużych ilościach, efekt super tzn nie trzeba szorować i trzeć itp. czyści dokładnie wszystkie zakamarki oraz elementy porowate. nie ma co też przesadzać aby nie usunąć warstwy farby o której wspomniał Sterciu. Środek mogę polecić natomiast stosować należałoby z umiarem. Ja dodatkowo po myciu akrą solidnie przemyłem wodą z płynem aby usunąć chociażby zapach i pozostałości po żrącym środku.czarny1x1x pisze:mnie handlarze sprzedali patent na mycie tapicerki i plastików ,,wychodzi bajka ,, płyn do mycia silników odpowiednio rozcieńczony i pranie koledzy FIRANKĄ <śmiech> wychodzi bomba
-
czarny1x1x
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
<59>czarny1x1x pisze:Dokładnie my z Agą szorowaliśmy i wyszło Nam superosko
-
czarny1x1x
ha ha no co koledzy sobie pomagają .ja zajmowałem się chemią jedna firanka w oknie została <cisza> taki chrupek był brudny
-
walus79
- Nowy T4
- 15
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: caravella
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
U mnie natomiast zastosowałem chemie z firmy sprzątającej środek o nazwie Tornado wszystko zeszło do tego zastosowałem kolor w sprayu ,,boll,, do plastyku i zmiana koloru jak się patrzy na to poszła warstwa bezbarwnego pół mat efekt piorunujący teraz nowe obicia foteli i bedzie lala:)
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Tematy: 43
- Model:
- Auto: Bestel > Business
- podziekowal za post: 42 razy
- otrzymal podziekowanie: 137 razy
- Kontakt:
czarny1x1x - jemu domniemywam o co innego chodziło <32>Probe041 pisze:<59>czarny1x1x pisze:Dokładnie my z Agą szorowaliśmy i wyszło Nam superosko
PS. Aga mnie zatłucze ale mam nadzieję że zna się na żartach