Dziury w dachu, co zrobić?
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
ronin36
- Stały bywalec
- 16
- Last active: -
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4 & ASB
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 17 razy
- Kontakt:
Dziury w dachu, co zrobić?
Mam problem, jest parę otworów w dachu po różnych mocowaniach (8 sztuk) średnica od 5mm do 20mm, jak najlepiej się ich pozbyć? Czy zaspawać i szpachel czy może lepiej zastosować żywicę epoksydową z matą, mam jeszcze sporo kawałków włókna węglowego, trochę żywicy, utwardzacz. Jeśli chodzi o ten drugi sposób to mogę spokojnie zrobić to sam, kiedyś pracowałem przy remontach jachtów, bawiłem się też z detalami w carbonie i kevlarze.
-
ronin36
- Stały bywalec
- 16
- Model:
- Kontakt:
Re: Dziury w dachu, co zrobić?
Jutro zrobię fotkę, otworów nie ma w rynienkach i bocznych elementach dachu (tych nad oknami).
-
michal85
- Nowy T4
- 13
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4 Transporter
- Kontakt:
Spawać lepiej nie , blacha się przegrzeje i będzie rdza wychodzić . Ja w swoim miałem na bokach dziury 15 na 10 cm i przykleiłem blachę na szpachlę z włóknem i jest bajka
-
ronin36
- Stały bywalec
- 16
- Model:
- Kontakt:
Właśnie skłaniam się do żywicy i szpachel, otwory mam 2x30mm, 4x 7mm, i jeden centralnie z przodu 10mm ale ten wykorzystam do anteny CB. Czyli tak: od spodu podklejam żywicą, w te największe otwory mogę wpasować wycięte krążki i od góry szpachel z włóknem? Dobrze kombinuję? Wcześniej oczywiście podkład, jaki?
-
michal85
- Nowy T4
- 13
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4 Transporter
- Kontakt:
podkład akrylowy , ja u siebie od spodu blachę przykleiłem na szpachle z włóknem , od zewnątrz w zagłębienie najpierw z włóknem a później już wykończeniową , docieramy i dajemy podkład akrylowy a na to lakier
-
tomek
- Forumowicz T4
- 16
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: TRANSPORTER
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
Najprościej kupić zaślepki wcisnąć delikatnie na silikon akrylowy . Dostępne na aledrogo lub sklepie z akcesoriami meblowymi , metalowymi .
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
Pojechałeś po bandzie, myślę, że to jest to na co Ronin36 czekał. <38>tomek pisze:Najprościej kupić zaślepki wcisnąć delikatnie na silikon akrylowy . Dostępne na aledrogo lub sklepie z akcesoriami meblowymi , metalowymi .
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
Nie popatrzylem jakie dziury Ronin ma w dachu na zlocie , ja zrobiłem to w ten sposób , masa uszczelniająca do nadwozi , sruba zamkowa i skręcone , z zewnątrz wystaje grzybek tylko taki mały. U mnie było 10 otwórów , po 5 na stronę w rynienkach , pozostalośc po relingach.
Jest to i w miare estetycznie i niektorzy nie będący w temacie to myslą ze to tak fabrycznie jest.
Jest to i w miare estetycznie i niektorzy nie będący w temacie to myslą ze to tak fabrycznie jest.
Co do spawania i rudej to jak się dobrze zrobi to nie ma prawa ruda wyjśc , jak się odwali kaszane to ruda wyjdzie.michal85 pisze:Spawać lepiej nie , blacha się przegrzeje i będzie rdza wychodzić . Ja w swoim miałem na bokach dziury 15 na 10 cm i przykleiłem blachę na szpachlę z włóknem i jest bajka
-
ronin36
- Stały bywalec
- 16
- Model:
- Kontakt:
Miałem poprzednio jakieś zaślepki, wszystkie bez wyjątku przeciekały, co chwila podklejałem akrylem. Chodzi mi o estetyczne i trwałe zakończenie tego problemu. Na razie wszystko zerwane, wyszlifowane, odtłuszczone i zaklejone tymczasowo folią 3M black carbon <01> Za tydzień ściągam podsufitkę, zakładam antenę CB, łatam dziury, montuję relingi i ciągnę instalację elektryczną od multivana <55> Jak jeszcze starczy mi ochoty to wygłuszę dach. O dziwo łatki z foli trzymają bardzo mocno i najwyraźniej prowizorka zdaje doskonale egzamin :DŻybis pisze:To będzie lepsze niż ta żywica choć mało estetyczne
-
Jabluszko
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 19
- Model:
- Auto: LT
- Opis: Podróżować, zwiedzać, bawić, świat całować...
- podziekowal za post: 54 razy
- otrzymal podziekowanie: 24 razy
- Kontakt:
Sterciu pisze:ja zrobiłem to w ten sposób , masa uszczelniająca do nadwozi , sruba zamkowa i skręcone , z zewnątrz wystaje grzybek tylko taki mały
Dzięki Sterciu za podanie fajnego pomysłu, też tak zrobię u siebie. Bo jak patrzę na dach od wewnątrz że on taki śliczny jak by wczoraj fabrykę opuścił to jakoś nie chce mi się go spawać.
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
Jabluszko , tylko pamiętaj aby pomiedzy srube zamkową a dach dać jakąs mase uszelniajacą , najlepiej taką do nadwozi. Ja u siebie dalem mase , skręcilem to i jeszcze wystający grzybek zasmarowalem też masą. Po trzech latach musialem jeden grzybek wyrzucic jak wklejalem listwę w rynienkę pod kedrę to wykręcilem grzybek , oderwalem masę i wygladalo to jakbym to wczoraj robil , zero rdzy , masa odlazła co prawda z lakierem ale goła blacha bez rdzy byla pod grzybkiem sruby zamkowej.
p.s. Wyrzucasz relingi ??
p.s. Wyrzucasz relingi ??