Jak podlaczyc webasto top c w VW T4
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
c2aki
- Początkujący T4
- 14
- Last active: -
- Tematy: 14
- Model:
- Auto: Multivan
- Opis: Był: 2.4 ABB Syncro Multivan
Jest: 2.5 ACV Multivan - Lokalizacja: okolice Krakowa
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 23 razy
- Kontakt:
Witam wszystkich
Z powodu niskich temperatur i problemow z odpaleniem VW T4 2.4D '93 zakupilem ostatnio Webasto Thermo Top C na pilota T91. Mam pytanie gdzie wpiac sie w obieg wodny i paliwowy? Na chwile obecna zastanawiam sie nad dwoma miejscami ze wzgledu na latwosc dostepu i wpiecia (zaznaczone na czerwono i zielono na zdj). Czy ktorys z nich jest lepszy od drugiego i wogole poprawny. Sugerowalem sie opisem nr 3 - pompa plynu chlodzacego do ogrzewania postojowego ale nie wiem czy drugie miejsce nie bedzie lepsze.
Dodatkowo pytanie odnosnie paliwa. Jak na razie wpiolem sie zaraz przed filtrem paliwa przez trojnik i dodatkowo zamontowalem zaworek zwrotny (fi8) przed filtrem aby pompka nie ciagla z filtra lecz z baku. Czy tak jest poprawnie?
Przeszukalem internet i znalazlem odpowiedzi na wiele pytan odnosnie webasto ale te dwa jeszcze zostaly. Pomozcie bo mi busik zamarza.
Obieg 2.4D
Z powodu niskich temperatur i problemow z odpaleniem VW T4 2.4D '93 zakupilem ostatnio Webasto Thermo Top C na pilota T91. Mam pytanie gdzie wpiac sie w obieg wodny i paliwowy? Na chwile obecna zastanawiam sie nad dwoma miejscami ze wzgledu na latwosc dostepu i wpiecia (zaznaczone na czerwono i zielono na zdj). Czy ktorys z nich jest lepszy od drugiego i wogole poprawny. Sugerowalem sie opisem nr 3 - pompa plynu chlodzacego do ogrzewania postojowego ale nie wiem czy drugie miejsce nie bedzie lepsze.
Dodatkowo pytanie odnosnie paliwa. Jak na razie wpiolem sie zaraz przed filtrem paliwa przez trojnik i dodatkowo zamontowalem zaworek zwrotny (fi8) przed filtrem aby pompka nie ciagla z filtra lecz z baku. Czy tak jest poprawnie?
Przeszukalem internet i znalazlem odpowiedzi na wiele pytan odnosnie webasto ale te dwa jeszcze zostaly. Pomozcie bo mi busik zamarza.
Obieg 2.4D
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Re: Jak podlaczyc webasto top c w VW T4
tylko i wyłącznie wpiąc się w czerwonym kółku, tak jest w oryginale
zielone kółko to miejsce przy dodatkowej pompce i tam jest obieg dopiero po otwarciu się termostatu dużego obiegu
paliwo podłączone dobrze i profesjonalnie, tak jak w oryginale - między bakiem, a filtrem
zielone kółko to miejsce przy dodatkowej pompce i tam jest obieg dopiero po otwarciu się termostatu dużego obiegu
paliwo podłączone dobrze i profesjonalnie, tak jak w oryginale - między bakiem, a filtrem
-
c2aki
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
dzieki Kenobi
a czy podlaczenie moze byc szeregowe czy mam sie wpiac rownolegle przez trojniki? (tak mowil mi znajomy, zeby przy nie dzialajacym webasto nie blokowac obiegu na nagrzewnice). Nie wiem czy przy wylaczonym webasto pompka w silniku wymusi (przy polaczeniu szeregowym) ruch pompki w webasto i tym samym przeplyw cieczy, czy maly obieg bedzie zablokowany (lub gorzej uszkodze pompe wody w webasto)?
Z drugiej strony inny znajomy ma starsze webasto top E i pompe wewnatrz webasta i wpiol nie w szereg i jest git. Wszystko mu dziala najpierw w starej mazdzie 323 a teraz w nowej furze.
Znalazlem na niemieckiej stronie taki opis do innego ogrzewania postojowego tzw Eberspacher ale jeszcze go nie rozgryzlem bo niemieckiego ni w zab nie umiem.
Montaz Eberspacher w T4
Moze komus sie kiedys przyda. Mi na razie wiecej pytan niz odpowiedzi to dalo.
a czy podlaczenie moze byc szeregowe czy mam sie wpiac rownolegle przez trojniki? (tak mowil mi znajomy, zeby przy nie dzialajacym webasto nie blokowac obiegu na nagrzewnice). Nie wiem czy przy wylaczonym webasto pompka w silniku wymusi (przy polaczeniu szeregowym) ruch pompki w webasto i tym samym przeplyw cieczy, czy maly obieg bedzie zablokowany (lub gorzej uszkodze pompe wody w webasto)?
Z drugiej strony inny znajomy ma starsze webasto top E i pompe wewnatrz webasta i wpiol nie w szereg i jest git. Wszystko mu dziala najpierw w starej mazdzie 323 a teraz w nowej furze.
Znalazlem na niemieckiej stronie taki opis do innego ogrzewania postojowego tzw Eberspacher ale jeszcze go nie rozgryzlem bo niemieckiego ni w zab nie umiem.
Montaz Eberspacher w T4
Moze komus sie kiedys przyda. Mi na razie wiecej pytan niz odpowiedzi to dalo.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
zdecydowanie szeregowo, tak jak w oryginale pompa sobie poradzi
pamiętaj, że płyn będzie zawsze starał się płynąć po najmniejszym oporze, czyli na wyłączonym silniku na połączeniu równoległym może być tak, że zamiast pompka webasta przeciągać ciecz przez blok silnika i nagrzewnice zacznie go mielić w kółko przez mały obieg wytworzony przez trójniki
takie jest moje zdanie
pamiętaj, że płyn będzie zawsze starał się płynąć po najmniejszym oporze, czyli na wyłączonym silniku na połączeniu równoległym może być tak, że zamiast pompka webasta przeciągać ciecz przez blok silnika i nagrzewnice zacznie go mielić w kółko przez mały obieg wytworzony przez trójniki
takie jest moje zdanie
-
c2aki
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Dzieki. Na tej stronie widac ze jest kilka sposobow podlaczen i podejrzewam ze do roznych podgrzewaczy (nie tylko Eberspacher). Niemniej jednak wpiolem sie w szereg i wszystko dziala. Sam piecyk umiescilem na belce (po lewej stronie od akumulatora) bo podobno tam sa w orginale i zajebiscie pasowal. Tylko z wezami musialem sie troche natrudzic. Tlumik przykrecilem do silnika tak ze cieple spaliny ogrzewaja mi jeszcze mise olejowa (co by sie to ciepelko nie manrowalo). Jeszcze zostalo mi podlaczenie elektryki. Poniewaz mam drugi aku pod siedzeniem wiec do niego chcialbym podlaczyc webasto aby uniknac sytuacji z rozladowaniem aku glownego. No i podlaczenie sie pod wlacznik wentylatora.
Dzis byly pierwsze testy -10st i po 20min grzania auto pali jakby bylo tyle co zgaszone a przedtem juz w okolicach 0st widac bylo ze nie lubi zimna. Zobacze teraz jak ze spalaniem bedzie bo webasto zjada ok 0,25lt na 20minut ale mysle ze w jezdzie od razu na cieplym sie to zwroci.
pzdr
Dzis byly pierwsze testy -10st i po 20min grzania auto pali jakby bylo tyle co zgaszone a przedtem juz w okolicach 0st widac bylo ze nie lubi zimna. Zobacze teraz jak ze spalaniem bedzie bo webasto zjada ok 0,25lt na 20minut ale mysle ze w jezdzie od razu na cieplym sie to zwroci.
pzdr
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: Multivelle Long
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA
sekcja "MŁODE WILKI" - Lokalizacja: Kraków
- podziekowal za post: 51 razy
- otrzymal podziekowanie: 127 razy
- Kontakt:
Jesli mozna to sie podepne
Gdzie w oryginale jest umieszczone webasto mokre
Chodzi mi o montaz samego piecyka
Niby zmiesci sie w lewym nadkolu ale tam warunki malo korzystne,w krotkim ryju specjalnie w komorze silnika miejsca nie widze
Gdzie w oryginale jest umieszczone webasto mokre
Chodzi mi o montaz samego piecyka
Niby zmiesci sie w lewym nadkolu ale tam warunki malo korzystne,w krotkim ryju specjalnie w komorze silnika miejsca nie widze
-
chmielik
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 43
- Model:
- Auto: T4
- Opis: ZRÓB COŚ ZE SWOIM ŻYCIEM ALBO NAPIJ SIĘ WÓDKI
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 82 razy
- Kontakt:
Na podłużnicy na wprost skrzyni ...tak że jak zamontujesz to kiepsko rozrusznik wyciągnąć..
-
chmielik
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Nie Kurol ...pomiędzy belką zderzaka a skrzynia biegów , prawie na wprost rozrusznika .....na podłużnicy poniżej akumulatora....
Tak musisz przymocować webasto aby wydech przechodził przez osłonę (pampersa) tam jest tylko jedno miejsce oglądnij dokładnie...a na pewno zakumasz
Tak musisz przymocować webasto aby wydech przechodził przez osłonę (pampersa) tam jest tylko jedno miejsce oglądnij dokładnie...a na pewno zakumasz
-
chmielik
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Jak ...a reduktor to nie masz na górze silnika...
Tu masz fotki może ci pomoże...
http://www.google.pl/imgres?hl=pl&clien ... =90&ty=103
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1616673.html
Tu masz fotki może ci pomoże...
http://www.google.pl/imgres?hl=pl&clien ... =90&ty=103
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1616673.html
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
No wlasnie reduktor mam na dole co wedlug fachowcow jest dla niego najlepszym miejscem i niestety chyba dla piecyka rowniez
Chyba jutro przybumeluje i do roboty nie pojde,bo dzisiaj znowu skrobanie szyb bylo,a webasto w garazu lezy,dobrze by bylo sie spiac i go zalozyc
Chyba jutro przybumeluje i do roboty nie pojde,bo dzisiaj znowu skrobanie szyb bylo,a webasto w garazu lezy,dobrze by bylo sie spiac i go zalozyc
-
wilu8
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 32
- Model:
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 36 razy
- Kontakt:
Thermo top c jest chyba mniejszy od ebera. bo u mnie wypadł ok 2 cm przed rozrusznikiem i powinien wyjść bez problemu no i wydech wypadł prawie na przeciwko otworu w wannie . Woda wpięta w zasilanie nagrzewnicy minus taki że jak nie otwarte ogrzewanie to piec nie grzeje się wyłancza a tak to działa idealnie już mija 2 miesiąc .
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
U mnie wydech by i wyszedl z drugiej strony jak piszesz ale nie moglem obrocic blaszki w mocowaniu do rurek bo srubki m4 ani drgnely
Teraz ma wlot i wylot przodem do kierunku jazdy
Teraz ma wlot i wylot przodem do kierunku jazdy
-
wilu8
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
No lipa jest te śruby w alu jak piec juz ma trochę za sobą sie urywaja i jest lipa mam akurat jednego thermo topa i nie mam koncepcji jak dobrać do pourywanych śrub tych małych i tych mocujących
-
roxman
- Początkujący T4
- 15
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
Jeśli można odświeżyć temat zakupiłem thermo top c odpaliłem na krótko wszystko śmiga bardzo pięknie i będe zabierał sie do montażu w długi weekend podpowiedzcie proszę gdzie dokładnie wpiąć się w obieg wody aby było prawidłowo z tego wykresu nie bardzo mogę zidentyfikować o którą to rurę może chodzić wychodzącą z głowicy może ktoś ma jakieś zdjęcie poglądowe będę bardzo wdzięczny.
-
Pavcio29
- Nowy T4
- 13
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: multivan
- Kontakt:
Witam, panowie bardzo prosze o pomoc, w ktorego weza nagrzewnicy wpiac webasto DW 50 ? moj silnik to 2.4D AAB 95r. Chodzi mi konkretnie czy to prawy waz ten z odpowietrznikiem czy lewy i przed trojnikiem czy za ? Wiem, ze kolega Kenobi pomogl juz rozwiazac problem koledze C2aki, ale niestety ten link nie dziala Obieg 2.4D
http://obrazki.elektroda.pl/3788436700_1328432180.html
http://obrazki.elektroda.pl/3788436700_1328432180.html
-
c2aki
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Witam
Juz kilka lat minelo ale webasto wciaz swietnie sie spisuje. Wpiete w obieg wg Waszych sugestii w szereg. Dalem go nie na przeciw skrzyni ale nieco wysunolem do przodu samochodu bo w kierunku skrzyni wychodza mi rurki i musza jeszcze zakrecic zeby isc do gory, pamietam ze bylo z tym troche zabawy. Wydech webasta przykrecilem do bloku silnika praktycznie w osi samochodu, tak ze spaliny wychodza w kierunku misy olejowej i dodatkowo ja ocieplaja reszta uchodzi przez szczeline pomiedzy oslona silnika (mam metalowa) a silnikiem i jeszcze nie mialem z tym problemu choc nie grzalem nigdy webasta dluzej niz 30 min.
Zamieszczam szkic o ktory pytal Pavcio29 jest z ksiazki Obsluga i Naprawa VW Transporter T4 Wydawnictwa AUTO strona 136 moze sie jeszcze komus przyda...
pzdr i raz jeszcze dziekuje za pomoc
Juz kilka lat minelo ale webasto wciaz swietnie sie spisuje. Wpiete w obieg wg Waszych sugestii w szereg. Dalem go nie na przeciw skrzyni ale nieco wysunolem do przodu samochodu bo w kierunku skrzyni wychodza mi rurki i musza jeszcze zakrecic zeby isc do gory, pamietam ze bylo z tym troche zabawy. Wydech webasta przykrecilem do bloku silnika praktycznie w osi samochodu, tak ze spaliny wychodza w kierunku misy olejowej i dodatkowo ja ocieplaja reszta uchodzi przez szczeline pomiedzy oslona silnika (mam metalowa) a silnikiem i jeszcze nie mialem z tym problemu choc nie grzalem nigdy webasta dluzej niz 30 min.
Zamieszczam szkic o ktory pytal Pavcio29 jest z ksiazki Obsluga i Naprawa VW Transporter T4 Wydawnictwa AUTO strona 136 moze sie jeszcze komus przyda...
pzdr i raz jeszcze dziekuje za pomoc
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
flax
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 29
- Model:
- Auto: California Exclusive
- podziekowal za post: 25 razy
- otrzymal podziekowanie: 26 razy
- Kontakt:
Nie lepiej wyprowadzic wydech poza komore silnika? Nie zasyfia sie wszystko pod maska od spalin?
-
c2aki
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Nie zaobserwowalem nigdy jakichs negatywnych objawow mojego umiejscowienia wydechu Webasta. Zreszta nie wiem jak zwykle jest ale z mojego to glownie wylatuje praktycznie czyste gorace powietrze (spaliny), nie jest to jakis okropny dym. Nawet czasem w garazu odpalam Webasto czego co prawda producent nie zaleca.flax pisze:Nie lepiej wyprowadzic wydech poza komore silnika? Nie zasyfia sie wszystko pod maska od spalin?
-
flax
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Fabrycznie tlumik dogrzewacza jest umiejscowiony poza komora silnika.
-
wilu8
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
Wyjscie spalin na zewnątrz jest dość istotne międzi innymi z powodu wystąpienia pożaru
-
4mario
- Forumowicz T4
- 10
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: Karetka
- podziekowal za post: 6 razy
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
Którą częścią do góry powinien być thermo top C włożony? Jutro będę się przymierzał i wolę od razu dobrą stroną. poza tym odwrotnie nie będzie działał... :-)
-
wilu8
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
Praktycznie to piec powinien chodzić w każdej pozycji spróbuj ustawić wydechem do dołu a powietrze u góry.
-
flax
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Sam piecyk widzialem juz i pionowo i poziomo. Za to pompka musi byc zamontowana w scisle okreslonej pozycji...