Centralny zamek
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
vwpitek
- Stały bywalec
- 15
- Last active: -
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: T4 acv
- Opis: Sekcja DOLNO-śląsko-opolska
- podziekowal za post: 16 razy
- otrzymal podziekowanie: 17 razy
- Kontakt:
Centralny zamek
Witam.Jak w temacie mam problem z centralnym zamkiem na dzwiach przesuwanych a mianowicie otwierają się kiedy chcą i zamykają kiedy chcą.Za każdym razem jak wychodzę z auta to muszę sprawdzić czy śię zamkneły.Jest to fabryczny central.Cudowałem już z tym włącznikiem na słupku ale niewiele to dało.Macie jakieś sugestie co jeszcze z tym zrobić.Pozdrawiam.
-
stefany
- Stały bywalec
- 16
- Tematy: 17
- Model:
- Auto: juz nie t4 :(
- Opis: KAŻDA ZMORA MA SWOJEGO AMATORA ...
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
Re: Centralny zamek
wyciagnij czesc ktora jest w drzwiach rozbierz wyczysc tam sa takie dziwne sprezynki z blaszkami i dobrze wyreguluj . powinno pomoc
-
tommly
- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: chwilowy brak T4
- Opis: Sekcja DOLNO-Śląsko-Opolska
- podziekowal za post: 30 razy
- otrzymal podziekowanie: 36 razy
- Kontakt:
Witaj, musisz sprawdzić albo styczniki w drzwiach, albo siłownik centralnego zamka - mogą być po prostu zabrudzone i nie załapują za każdym razem, WD40 lub benzyna ekstrakcyjna powinny pomóc :-)
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
6seba
- Początkujący T4
- 14
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: Multivan
- Kontakt:
Na początek przepraszam za odświeżanie, ale nie chciałem tworzyć nowego tematu.
Mianowicie mam problem z central zamkiem. Ostatnio wyjąłem akumulator na noc z auta i zamknąłem ręcznie wszystkie zamki, następnie założyłem go z powrotem i co się okazuje auto zwariowało :D otwieram auto kluczykiem, zamki otwierają się i natychmiastowo zamykają.
Jedynym sposobem dostania się do środka jest otworzenie i w tym czasie gdy zamek otwiera się ciągnę za klamkę i otwieram drzwi lecz muszę szybko wsiąść i zatrzasnąć z powrotem drzwi ponieważ c. zamek otwiera, zamyka, otwiera, zamyka... jak już jestem w środku i zamknę drzwi to z powrotem zamknie wszystkie drzwi. Ale jeśli będąc już w środku otworzę drzwi pasażera "bolcem" to central otwiera wszystkie drzwi i zostają już otwarte. Lecz znowu nie da się ich zamknąć, ponieważ wychodzę z samochodu zamykam kluczykiem i c.zamek zamyka i od razu otwiera. Wtedy znowu muszę wsiąść, uchylić drzwi kierowcy, zamknąć drzwi pasażera od środka i wtedy gdy c.zamek otwiera, zamyka, otwiera... to wysiadam zamykam drzwi kierowcy i wtedy c.zamek wszystko zamyka. Pomóżcie mi odkodować ten zamek proszę ! Auto oczywiście Vw t4 multivan 1995r. Za wszelkie odpowiedzi dziękuję.
Mianowicie mam problem z central zamkiem. Ostatnio wyjąłem akumulator na noc z auta i zamknąłem ręcznie wszystkie zamki, następnie założyłem go z powrotem i co się okazuje auto zwariowało :D otwieram auto kluczykiem, zamki otwierają się i natychmiastowo zamykają.
Jedynym sposobem dostania się do środka jest otworzenie i w tym czasie gdy zamek otwiera się ciągnę za klamkę i otwieram drzwi lecz muszę szybko wsiąść i zatrzasnąć z powrotem drzwi ponieważ c. zamek otwiera, zamyka, otwiera, zamyka... jak już jestem w środku i zamknę drzwi to z powrotem zamknie wszystkie drzwi. Ale jeśli będąc już w środku otworzę drzwi pasażera "bolcem" to central otwiera wszystkie drzwi i zostają już otwarte. Lecz znowu nie da się ich zamknąć, ponieważ wychodzę z samochodu zamykam kluczykiem i c.zamek zamyka i od razu otwiera. Wtedy znowu muszę wsiąść, uchylić drzwi kierowcy, zamknąć drzwi pasażera od środka i wtedy gdy c.zamek otwiera, zamyka, otwiera... to wysiadam zamykam drzwi kierowcy i wtedy c.zamek wszystko zamyka. Pomóżcie mi odkodować ten zamek proszę ! Auto oczywiście Vw t4 multivan 1995r. Za wszelkie odpowiedzi dziękuję.
-
lukasz.my
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 37
- Model:
- Auto: Caravella
- Opis: olesno - opolskie
- podziekowal za post: 6 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Witam. też tak miałem przez kilka dni ale samo się rozwiązało, jednak będe monitorował temat, jakby mi wróciło - caravella 1996 rok
-
Żybis
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 10
- Model:
- Auto:
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Może to zbieg okoliczności ale zapewne masz uszkodzoną wiązkę pomiędzy drzwiami a słupkiem , kable połamane , albo masz w zamku kierowcy pękniętą sprężynkę która ma za zadanie podnieść bolec w drzwiach , sprawdź obie wersje
-
6seba
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Zauważyłem, że jak otwieram od strony kierowcy, to bolec od strony pasażera nawet nie drgnie. Przed awarią, to wszystkie bolce podchodziły do góry jednakowo.
-
orel11
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 37 razy
- Kontakt:
A na moje to cos z zamkiem drzwi pasażera.Jak napisałes nie otwiera tego zamka ,a przez niego centralny zamyka cały czas .No i sytuacja z otwieraniem tak samo ,jak bolec jest u góry i zamykasz centralnym ,to zamek pasażera sie nie zarygluje i centralny znowu otwiera cale auto.
-
6seba
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
A czy tego c.zamka się jakoś nie koduje ? Gdzieś coś mi się takiego obiło o uszy, że przy odłączaniu akumulatora trzeba zamknąć czy coś takiego a przy montowaniu trzeba otworzyć ? hmmm ciężka sprawa
-
Żybis
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 10
- Model:
- Auto:
- Kontakt:
haha żadne kodowanie to nie can żeby kodować i nie takie inteligentne auto , po prostu jak jest tak jak pisze orel11 to masz uszkodzony zamek a dokładnie sprężynkę odpowiedzialną za wypychanie i chowanie bolca chyba że siłownik jest padnięty od centralnego to będzie tak samo sie zachowywać
-
6seba
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Panowie ! Central ożył. Wystarczy, że temperatura trochę podskoczyła i już wszystko jest OK :D
-
toudi100
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 19
- Model:
- Auto:
- podziekowal za post: 3 razy
- Kontakt:
Miałem to samo .Na początku objawy były takie tylko przy mrozie ,później zdupczyło mi się całkowicie ,a winą tego jest sterownik od centralnego a dokładniej silniczek w środku lub styki od tego silniczka- oczywiście strona pasażera ,nie wiem dlaczego tylko ta strona ale robiłem to w trzech busach . Dostaje się tam woda i rdzewieje .Nie raz wystarczy to tylko wystarczy rozebrać i wyczyścić styki a nie raz silniczek do wymiany.
tu jest opis ze zdjęciami jak sie do tego zabrać.
http://www.t4-wiki.de/wiki/Zentralverriegelung
Silniczki też są do kupienia ale na niemieckim ebay
http://www.ebay.pl/itm/5-Stuck-DC-Motor ... 0520968678
Ja ostatnie dwa dałem koledze ale nie wiem czy jeszcze je ma. Musze z nim zagadać
tu jest opis ze zdjęciami jak sie do tego zabrać.
http://www.t4-wiki.de/wiki/Zentralverriegelung
Silniczki też są do kupienia ale na niemieckim ebay
http://www.ebay.pl/itm/5-Stuck-DC-Motor ... 0520968678
Ja ostatnie dwa dałem koledze ale nie wiem czy jeszcze je ma. Musze z nim zagadać
-
dawca
- Początkujący T4
- 16
- Tematy: 4
- Model:
- Auto:
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Czesc, tez nie bede zakladal nowego tematu podepne sie tutaj.
Problemem jest to ze naciskajac otwarcie cycek idzie w gore i zaraz sie zamyka ( drzwi kierowcy i pasazera ). Wiadomo jak wyczuje moment pociagne za klamke to sie tworza tylko ze po trzasnieciu drzwiami od razu sie rygluje. Problemem jest sprezynka w zamku a wlasciwie jej brak. Odpowiedzialna jest za podtrzymywanie mechanizmy w pozycji otwartej jesli jej nie ma uklad bezwladnie lekko siada i nie mozna juz otworzyc drzwi. Pytanie czy wie ktos lub posiada zdjecie takiego zamka ze sprawna sprezynka bo juz nie pamietam gdzie ona byla i jak wygladala. Temat przerabiam juz drugi raz ale teraz nie chce kupowac zamka za 100 zl wole dorobic sprezynke...
Problemem jest to ze naciskajac otwarcie cycek idzie w gore i zaraz sie zamyka ( drzwi kierowcy i pasazera ). Wiadomo jak wyczuje moment pociagne za klamke to sie tworza tylko ze po trzasnieciu drzwiami od razu sie rygluje. Problemem jest sprezynka w zamku a wlasciwie jej brak. Odpowiedzialna jest za podtrzymywanie mechanizmy w pozycji otwartej jesli jej nie ma uklad bezwladnie lekko siada i nie mozna juz otworzyc drzwi. Pytanie czy wie ktos lub posiada zdjecie takiego zamka ze sprawna sprezynka bo juz nie pamietam gdzie ona byla i jak wygladala. Temat przerabiam juz drugi raz ale teraz nie chce kupowac zamka za 100 zl wole dorobic sprezynke...
-
grzesiex
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4
- Opis: Krzywy ryj
- otrzymal podziekowanie: 83 razy
- Kontakt:
Było. http://t4-forum.pl/viewtopic.php?f=13&t=969dawca pisze:Czesc, tez nie bede zakladal nowego tematu podepne sie tutaj.