Multivan proszę o poradę

Drzwi, klapy, zamki, podsufitki, fotele i przeróbki wnętrza.
Od wygłuszenia po wymianę uszczelek.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
grzel
Nowy T4

Answers: 0
13
Last active: -
Tematy: 2
Model:
Auto: multivan
Kontakt:

Multivan proszę o poradę

Nieprzeczytany post autor: grzel »

Witam serdecznie jestem na forum pierwszy raz,gdyż jestem od 3 dni posiadaczem Multivana t4 2,5 tdi 102 km jeszcze nie przerejestrowany,kiedy był kupowany przed dokonaniem transakcji pojechałem z włascicielem na SKP w celu dokonania oceny i przeglądu i tu zasadzka t4 w dowodzie ma wpis na 8 osób w karcie pojazdu orginalnie 7 po zmianie konstrukcyjnej potwierdzonej przez diagnoste wpis do ksiązki auta 8 ale okazuje się że siedzenia drugiego rzędu nie są orginalnie tam montowane co wyszlo przy obserwacji podlogi pod samochodem i diagnosta nie podbije przeglądu z tego powodu,ale jest taka możliwość że wywale siedzenia te nieorginalne i dam orginały tj.2 sztuki plecami do kierunku jazdy i pieczątka będzie w dowodzie ,tak zrobiłem i podbił. Teraz mam dowód rejestracyjny i książke pojazdu w których mam ilość osób 8 a siedzeń fizycznie 7 i tu pytanie czy rejestrując na siebie auto nic nie wspominać o tym fakcie i czy przy ewentualnej kontroli przez policję mogę mieć zabrany dowód ze względu na te rozbieżności Pozdrawiam grzegorz
ronin36
Stały bywalec

16
Tematy: 7
Model:
Auto: T4 & ASB
podziekowal za post: 1 raz
otrzymal podziekowanie: 17 razy
Kontakt:

Re: Multivan proszę o poradę

Nieprzeczytany post autor: ronin36 »

Nie ma żadnego problemu, zawsze możesz wymontować fotele w celu przewiezienia ładunku. Martwiłbym się w przypadku posiadania więcej niż 8 miejsc w twoim aucie. poczytaj ten wątek :
http://lpg-forum.pl/poruszanie-sie-aute ... 11634.html
Ostatnio zmieniony 04 lut 2013, 9:04 przez ronin36, łącznie zmieniany 1 raz.
motoria
Samodzielny mechanik

15
Model:
Auto: Transporter
podziekowal za post: 7 razy
otrzymal podziekowanie: 27 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: motoria »

Jeżeli trafisz na jakiegoś nadgorliwca może zabrać dowód za niezgodność z dowodem rejestracyjnym.Ostatnio nawet znajomemu inteligentny nadgorliwiec policyjny zabrał dowód ponieważ miał wymontowane fotele no nie zgadzała się ilość miejsc z dowodem .Eehhh Polska....Sam miałem w multivanie oryginalnie w briefie 6 miejsc ,a auto miało komplet 7 siedzeń .I nie było problemu na przeglądzie czy kontroli,chyba ze nie trafiłem na gamonia.
staszek
Znawca T4

15
Tematy: 20
Model:
Auto: T 4
podziekowal za post: 8 razy
otrzymal podziekowanie: 20 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: staszek »

Nie słuchaj nic ci nie mogą zrobić nie mają takiego prawa . Możesz wymontować wszystkie siedzenia i jeździć bez nich .Nawet możesz mieć więcej siedzeń niż w dowodzie a problem zaczyna się dopiero w tedy jeśli przewoził byś na tych siedzeniach pasażerów .
Możesz sam zamontować siedzenia których nie ma a chciał byś żeby były tylko muszą spełniać wszystkie wymogi bezpieczeństwa , montowane w odpowiednich miejscach , śruby podkładki itd. Robiliśmy z kolega karetkę na 8 osób po przerobieniu wszystkiego zgodnie z przepisami i wskazówkami diagnosty jak to trzeba zrobić nie było żadnego problemu.
deca247
Forumowicz T4

15
Tematy: 4
Model:
Auto: T4
Opis: Sekcja Dolnośląsko-Opolska!
podziekowal za post: 2 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: deca247 »

staszek pisze:
Nie słuchaj nic ci nie mogą zrobić nie mają takiego prawa . Możesz wymontować wszystkie siedzenia i jeździć bez nich .Nawet możesz mieć więcej siedzeń niż w dowodzie a problem zaczyna się dopiero w tedy jeśli przewoził byś na tych siedzeniach pasażerów .
Możesz sam zamontować siedzenia których nie ma a chciał byś żeby były tylko muszą spełniać wszystkie wymogi bezpieczeństwa , montowane w odpowiednich miejscach , śruby podkładki itd. Robiliśmy z kolega karetkę na 8 osób po przerobieniu wszystkiego zgodnie z przepisami i wskazówkami diagnosty jak to trzeba zrobić nie było żadnego problemu.
Nie zgodze sie z opinia ze mozesz miec wiecej foteli !
- mozesz tylko i włacznie miec mniej niz w dowodzie i oczywiste ze nie mozesz przewozić wiekszej ilosci pasażerów niż w dowodzie - bez jakichkolwiek dyskusji..

Temat przerabiany z PL policja z niemieckim BAG i PL diagnostami
slimak
Ikona forum

16
Tematy: 102
Model:
Auto: Mixt
podziekowal za post: 17 razy
otrzymal podziekowanie: 310 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: slimak »

deca247 pisze:

Nie zgodze sie z opinia ze mozesz miec wiecej foteli !
- mozesz tylko i włacznie miec mniej niz w dowodzie i oczywiste ze nie mozesz przewozić wiekszej ilosci pasażerów niż w dowodzie
Nic dodać, nic ująć.
orel11
Samodzielny mechanik

14
Tematy: 8
Model:
Auto: Caravelle
podziekowal za post: 11 razy
otrzymal podziekowanie: 37 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: orel11 »

Dzisiaj miałem właśnie kontrole i się pytał ile mam miejsc i sprawdzał w dowodzie.
srokkka
Aktywny T4

16
Tematy: 9
Model:
Auto: multivan syncro
otrzymal podziekowanie: 16 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: srokkka »

Multivan ma oryginalnie 7 miejsc, tj. 2 + 2 + 3. Ale można przecież spokojnie zamontować z przodu kanapę dwuosobową + kierowca i wtedy ilość miejsc w aucie już jest 8. Zgodnie z Twoim dowodem rejestracyjnym. No a policjantowi na drodze można mówić, że właśnie jeden fotel wyjąłem czy wymieniłem dwójkę na jedynkę. Ja np. w Multivanie mam praktycznie na stałe wyjęty jeden z foteli drugiego rzędu i nikt mi nigdy nic nie powiedział. A jeśli jakaś kontrola uprze się, to i tak odbierze, jeszcze do tego powie, żeś pijany, że opony łyse itp.
rafflex
profil zaufany
profil zaufany
Ikona forum

14
Tematy: 29
Model:
Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA sekcja "STARE WYGI"
podziekowal za post: 139 razy
otrzymal podziekowanie: 235 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: rafflex »

staszek pisze:
Możesz wymontować wszystkie siedzenia i jeździć bez nich...
Prócz fotela kierowcy, oczywista! :D
motoria
Samodzielny mechanik

15
Model:
Kontakt:

A może coś się zmieniło w przepisach w nowym roku w sprawie miejsc i siedzeń . Kumplowi zabrali dowód w tym roku.Nie było dyskusji ze wymontował na chwile siedzenia .W dowodzie miał 9 miejsc a w aucie było 3 i koniec dowód zatrzymany.Nie wiem o co chodzi.A jak powiedział,ze coś chciał przewieść to policjant mu odpowiedział ze nie może przewozić towaru bez ściany grodziowej i amen.
Bercik
Forumowicz T4

13
Tematy: 6
Model:
Auto: T4 Caravelle
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Bercik »

Ja w swojej mam w dowodzie 9 miejsc. Ktos tak kiedys zarejestrowl. W oryginale mam 2+3+3. Przeglad robilem niedawno 28.01. I tak pojechalem no bo czemu nie. Jedno mniej to przeciez nie problem. I zonk. Sie czepil diagnosta ze co ja pozniej zdemontuje to go ... Dostal zalacznik i podbil. Ale widze ze moze byc to problem.
grzel
Nowy T4

13
Model:
Kontakt:

Witam kolegów i koleżanki,dzisiaj byłem na Okręgowej SKP bo taka została wytypowana w celu dokonania zmian konstrukcyjnych w moim T4 na orginał 7 miejsc tj.2+2 plecami ko kierunku jazdy +3 kanapa i niestety nie będzie oświadczenia bo przewóz osób tyłem do kierunku jazdy jest ZABRONIONY aż mnie wygiełło kiedy to usłyszałem ,pytam gościa to co teraz mam zrobić ,jechać na inną stacje może tam to zrobią.Pojechałem ale na KRD i myślałem że u żródła dowiem sie co i jak ,sprawa ma się tak 8 osób w dowodzie a 7 siedzen w aucie dowod zatrzymany,o przewozie pasazerów plecami do kierunku jazdy nic na teraz nie wiedzą ale możliwe że taki przepis wszedł w życie a ja odnalazlem stan prawny na dzień 19 01 2013 który mówi ze siedzenia nie mogą byc skierowane bokiem do kierunku jazdy i koniec.
niebieski-n2
moderator
Kierowca T4

14
Tematy: 13
Model:
Auto: Escapade, holenderka
Opis: Kapitan eMO
podziekowal za post: 106 razy
otrzymal podziekowanie: 115 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: niebieski-n2 »

grzel pisze:
Witam kolegów i koleżanki,dzisiaj byłem na Okręgowej SKP bo taka została wytypowana w celu dokonania zmian konstrukcyjnych w moim T4 na oryginał 7 miejsc tj.2+2 plecami ko kierunku jazdy +3 kanapa i niestety nie będzie oświadczenia bo przewóz osób tyłem do kierunku jazdy jest ZABRONIONY aż mnie wygięło kiedy to usłyszałem ,pytam gościa to co teraz mam zrobić ,jechać na inną stacje może tam to zrobią.Pojechałem ale na KRD i myślałem że u źródła dowiem się co i jak ,sprawa ma się tak 8 osób w dowodzie a 7 siedzeń w aucie dowód zatrzymany,o przewozie pasażerów plecami do kierunku jazdy nic na teraz nie wiedzą ale możliwe że taki przepis wszedł w życie a ja odnalazłem stan prawny na dzień 19 01 2013 który mówi ze siedzenia nie mogą być skierowane bokiem do kierunku jazdy i koniec.
Ciekawe, to jak ja miałem UAZa i tam było 6 i 7 siedzenie rozkładane z bocznej burty (zwykła deska obita skajem) i do tego bez pasów???? Pasażerowie siedzieli właśnie bokiem. Do tego, żeby było ciekawiej to był zarejestrowany jako ciężarowy 7-miejsc.
Nie znam obowiązujących przepisów, ale nie słyszałem żeby komuś zabrano dowód za mniej foteli niż w nim wbite. Z kratką to można się czepić jak zarejestrowany jako ciężarowy i nie ważne czy przewozi akurat bagaż czy nie, wystarczy, że nie ma kratki.
A jeżeli z osobowego busa wyjmę z prawej strony wszystkie fotele, bo przewożę drabinę 3m???
To co też kratka, bo bagaż?? A co to jest bagaż, chleb i mleko ze sklepu to bagaż?? Ciężarowy owszem ma mieć, miało to ukrócić korzystanie z typowych osobówek z kratką, odliczających VAT, tak jak z osobówek bez kratki. Teraz i tak nie mogą odliczać.
Generalnie w tym kraju wiele aktów prawnych daje dowolną interpretację urzędnikowi, mało tego wiele aktów różnych rang przeczy sobie nawzajem lub jest niedoprecyzowanych np. jest ustawa a rozporządzenie do niej przeczy jakiejś kwestii w niej zawartej.
Ostatnio zmieniony 08 lut 2013, 9:19 przez mora, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: orty i literówki
czarny1x1x

Nieprzeczytany post autor: czarny1x1x »

bo to chory kraj niestety jest ,kasę wydrzeć od zwykłego obywatela tak jest naj łatwiej debilizm ,zawinąłem wrotki jak lisak mi auta linijką zaczął mierzyć czy ciężarowe cc kolega miał ciężarowe moje busy takie nie były ,dalej tego nie rozumie
slimak
Ikona forum

16
Tematy: 102
Model:
Auto: Mixt
podziekowal za post: 17 razy
otrzymal podziekowanie: 310 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: slimak »

czarny1x1x pisze:
bo to chory kraj niestety jest ,kasę wydrzeć od zwykłego obywatela tak jest naj łatwiej debilizm ,zawinąłem wrotki jak lisak mi auta linijką zaczął mierzyć czy ciężarowe cc kolega miał ciężarowe moje busy takie nie były ,dalej tego nie rozumie

A to co napisałeś rozumiesz? Bo ja mimo szczerych chęci niestety nie. Ma to jakiś związek z tematem wątku?
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Tematy: 45
Model:
Auto: Caravelle
Opis: niech moc będzie z wami
podziekowal za post: 49 razy
otrzymal podziekowanie: 659 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Kenobi »

grzel pisze:
bo przewóz osób tyłem do kierunku jazdy jest ZABRONIONY
ciekawe w takim razie jak to możliwe, że w autobusach komunikacji miejskiej, przynajmniej w wa-wie przynajmniej kilka miejsc jest tyłem do jazdy
chmielik
Ikona forum

16
Tematy: 43
Model:
Opis: ZRÓB COŚ ZE SWOIM ŻYCIEM ALBO NAPIJ SIĘ WÓDKI
podziekowal za post: 15 razy
otrzymal podziekowanie: 82 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: chmielik »

Kenobi pisze:
grzel pisze:
ciekawe w takim razie jak to możliwe, że w autobusach komunikacji miejskiej, przynajmniej w wa-wie przynajmniej kilka miejsc jest tyłem do jazdy
Bo w autobusach jeździsz nie zgodnie z prawem i to ty płacisz mandat jak cie złapią ..... <01> <01>
pokor
Stały bywalec

15
Tematy: 12
Model:
Auto: Multivan
otrzymal podziekowanie: 19 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: pokor »

Kenobi pisze:
grzel pisze:
tak samo jak to że w taksówkach wozisz dzieciaki bez fotelika.
Sterciu
Ekspert T4

16
Tematy: 189
Model:
Auto: T5.1 , T6.0
podziekowal za post: 24 razy
otrzymal podziekowanie: 210 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Sterciu »

motoria pisze:
A może coś się zmieniło w przepisach w nowym roku w sprawie miejsc i siedzeń . Kumplowi zabrali dowód w tym roku.Nie było dyskusji ze wymontował na chwile siedzenia .W dowodzie miał 9 miejsc a w aucie było 3 i koniec dowód zatrzymany.Nie wiem o co chodzi.A jak powiedział,ze coś chciał przewieść to policjant mu odpowiedział ze nie może przewozić towaru bez ściany grodziowej i amen.
Zastanawiam się czym się podpierał policjant zaberajac dowód rejestracyjny za to , bo jezeli stwierdzili ze za niezgodność danych ze stanem rzeczywistym to zrobili to z naruszeniem przepisów. Art. 132 ust. 1 pkt. 7 PORD okresla co jest niezgodnością danych w dowodzie ze stanem rzeczywistym , czyli niezgodny nr nadwozia , różnice wynikające z zapisów na tabliczce znamionowej. Choc jak sie uprze to bedzie mógl zastsować na upartego coś innego , przykładowo Art.132 ust. 1 pkt. 1a ;) , czyli zagraża bezpieczeństwu .

Ja od 2006 roku mam sprintera zarejestrowanego na 6 miejsc siedzących , auto ma 3 miejsca siedzące od samego poczatku i bardzo , ale to bardzo wiele kontroli czy to w PL czy poza PL i nikt nigdy nawet nie wspomniał nic o ilosci miejsc.

U nas w tym kraju interpretacje są dopuszczone rózne i kazdy interpretuje jak chce te niejasne przepisy.
motoria
Samodzielny mechanik

15
Model:
Kontakt:

Sterciu pisze:
U nas w tym kraju interpretacje są dopuszczone rózne i kazdy interpretuje jak chce te niejasne przepisy.
No i tu jest pies pogrzebany :D

Nie wiem na podstawie jakiego przepisu zabrał dowód,ale zabrał.Z tego co mi kumpel mówił że stwierdził niezgodność z dowodem rejestracyjnym i koniec.W sumie tak sobie myślę,ze miał podstawy, jeżeli w dowodzie jest 9 miejsc a praktycznie w środku są 3 miejsca to jakby nie patrzeć jest niezgodność z dowodem czy nie ??.Z tym czy może za takie coś zatrzymać dowód to już nie wiem .I z tym ze bez ściany grodziowej nie może przewozić towaru glina miał racje w 100% i za to może zabrać dowód na pewno.

Polska to dziki kraj.
mariuszgim
Specjalista T4

16
Tematy: 10
Model:
Opis: Transporter 93 był
Multivan 95 był
Caravella 02 jest
otrzymal podziekowanie: 32 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: mariuszgim »

niebieski-n2 pisze:
to jak ja miałem UAZa i tam było 6 i 7 siedzenie rozkładane z bocznej burty (zwykła deska obita skajem) i do tego bez pasów???? Pasażerowie siedzieli właśnie bokiem. Do tego, żeby było ciekawiej to był zarejestrowany jako ciężarowy 7-miejsc.

Ale twoje auto było wyprodukowane już dawno.
Teraz mogło się coś zmienić i przy wszelkich zmianach wprowadzonych teraz w aucie nie wydadzą ci zaświadczenia że jest ok (siedzenia tyłem).
To tak jak z pasami z tyłu i przeciwmgielnym.
grzel pisze:
byłem na Okręgowej SKP bo taka została wytypowana w celu dokonania zmian konstrukcyjnych w moim T4 na orginał 7 miejsc tj.2+2 plecami ko kierunku jazdy +3 kanapa i niestety nie będzie oświadczenia bo przewóz osób tyłem do kierunku jazdy jest ZABRONIONY
Zmieniałeś to teraz?
Zmieniałeś z 8 na 7?
Myślę że nie dotyczy aut oryginalnie wyprodukowanych do któregoś tam roku.
grzel
Nowy T4

13
Model:
Kontakt:

Witam kolegów i informuje że udało się przerejestrować auto z 8 na 7 miejsc tak jak w orginale ale była to droga przez wszystkie stacje Okręgowe SKP szczegółową inspekcje łącznie ze zdjęciami i opisem zmiany konstrukcyjnej dotyczącej siedzeń skierowanych tyłem do kierunku jazdy ,siedzenia w orginalnych miejscach kotwiczenia wyposażone w pasy biodrowe ,moje spełniły te wymagania i mam w dowodzie w pozycji S.1 7 Pozdrawiam grzegorz
lukasz351
Początkujący T4

13
Tematy: 1
Model:
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: lukasz351 »

witam, mam pytanie włąśnie będę rejestrował mojego multivana 2.5tdi ( pierwsza rejestracja w kraju) i w niemeickim briefie mam wbite 6miejsc. Samochód posiada natomiast oryginalne 7 miejsc ( fotele podwieszane z pasami biodrowymi - 2 tyłem do kierunku jazdy). Co zrobić aby zarejestrowano pojazd w PL na 7 miejsc? Nic nie muszę robić bo wszystko jest jak należy tylko jakby brief podawał mylne dane.... proszę o pomoc
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”