Zaparowane szyby
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
4T4
- Początkujący T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: T4
- Kontakt:
Zaparowane szyby
Po krótkiej jeździe szybko zaparowują mi się szyby,nawiew mało co pomaga,jak sobie z tym poradzić !
-
tomas
- Forumowicz T4
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: t4 reimo
- Kontakt:
-
4T4
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Re: Zaparowane szyby
A więc tak koledzy,mam tak bez względu na pogodę a obieg wewnątrz mam wył.,filtra kabinowego nie mam.Samemu trudno mi to stwierdzić,narazie nie daję rady podjechać do mechanika !
...jeśli chodzi o pogodę to faktycznie bardziej parują gdy pada deszcz !
...jeśli chodzi o pogodę to faktycznie bardziej parują gdy pada deszcz !
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
jeżeli w normalny pogodny słoneczny dzień szyba Ci paruje, to tak jak napisał tomas
możesz mieć uszkodzoną nagrzewnice,
ale wtedy jak włączysz nadmuch na przednią szybę efekt wzmaga się, a gdy ten nadmuch wyłączysz efekt osłabnie
( spotkałem się z tym w audi mojej znajomej - i dość długo nie było oznak wycieku - ale w końcu nastąpiło konkretne rozszczelnienie skutkujące pluciem z nawiewu chłodziwem )
możesz mieć uszkodzoną nagrzewnice,
ale wtedy jak włączysz nadmuch na przednią szybę efekt wzmaga się, a gdy ten nadmuch wyłączysz efekt osłabnie
( spotkałem się z tym w audi mojej znajomej - i dość długo nie było oznak wycieku - ale w końcu nastąpiło konkretne rozszczelnienie skutkujące pluciem z nawiewu chłodziwem )
-
4T4
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Zobaczę pod tym kątem,mam autko od niedawna dlatego jeśli coś się dzieje zaraz pytam a szyby nie mam tłustej od płynu bo ktoś podpowiadał,że jak idzie płyn to daje na szybę i wtedy może być tłusta.Raz zauważyłem znikomy ubytek płynu wtedy też informowała kontrolka ale po uzupełnieniu narazie ubytku nie ma.
-
mariuszgim
- Specjalista T4
- 16
- Tematy: 10
- Model:
- Opis: Transporter 93 był
Multivan 95 był
Caravella 02 jest - Lokalizacja: Bydgoszcz / okolice
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
może masz gdzieś dziury w podłodze i masz nasiąkniętą wykładzinę na podłodze i stąd wychodzi wilgoć?
spróbuj uchylić szybę
spróbuj uchylić szybę
-
4T4
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Podłoga jest szczelna i sucha,jak uchylę okna to pomaga na bocznych szybach a przód nadal paruje.Na samym zimnym nawiewie jeszcze jakoś idzie ale jak tylko zmienię trochę na ciepły to zaraz mam zaparowane.A jak zabieram kilka osób to też zaraz pełno pary !
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
to kolejna przesłanka że coś z nagrzewnicą nie tak,4T4 pisze:Na samym zimnym nawiewie jeszcze jakoś idzie ale jak tylko zmienię trochę na ciepły to zaraz mam zaparowane.
jeszcze jedna uwaga, to że masz pokrętło ustawione na zewnętrzny obieg nie zawsze oznacza, że tak jest naprawdę, bo klapa która zmienia obiegi jest napędzana podciśnieniem.
przy zmianie obiegów słychać takie klapnięcie pod deską ?
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
U mnie jak było uszkodzone vakum to obieg wewnętrzny nie działał i klapki nie zamykało (czyli obieg był cały czas otwarty)
Też uważam, że nagrzewnica. Płynu chłodniczego tobie nie ubywa?? Auto się nie grzeje?
Też uważam, że nagrzewnica. Płynu chłodniczego tobie nie ubywa?? Auto się nie grzeje?
-
4T4
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Jak zamykam lub otwieram obieg to klapki słychać jak działają,płynu nie ubywa i auto się nie grzeje.Jeśli to nagrzewnica to ile muszę wydać na nią i czy sam dam radę wymienić czy raczej zlecić warsztatowi ! A co jeśli sytuacja się pojawi znowu !
-
peters
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 13
- Model:
- podziekowal za post: 70 razy
- otrzymal podziekowanie: 35 razy
- Kontakt:
Jesli ci nie cieknie plyn lub nie ubywa (sprawdz to kilka razy, niz zdecydujesz sie na wymiane nagrzewnicy) to ja na twoim miejscu nie wymienialbym jej.Gdyz parowanie szyb owszem moze byc z nia zwiazane ale nie koniecznie musi tak byc. Zdejmij wygluszenie i sprawdz czy jest sucho.Gdyz czesto sie zdaza ze woda pod guma powoduje parowanie szyb.
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Miałeś może niedawno wymienianą przednią szybę?? Woda spływa Ci z podszybia prawidłowo??
-
andrewa1
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 58
- Model:
- Auto: transpo-carawella
- Opis: co dzień uczę się czegoś nowego
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 79 razy
- Kontakt:
4T4 pisze:Jak zamykam lub otwieram obieg to klapki słychać jak działają,płynu nie ubywa i auto się nie grzeje.Jeśli to nagrzewnica to ile muszę wydać na nią i czy sam dam radę wymienić czy raczej zlecić warsztatowi ! A co jeśli sytuacja się pojawi znowu !
po.1. zrób foto nawiewów szyby i zapodaj na forum
po.2. jak dasz nadmuch na samą szybę jak dmucha ? bieg 4
po.3. szybę przednią masz szczelną ?
po.4. po stronie pasażera pod schowkiem masz tą nieszczęsną klapkę od obiegu zamkniętego sprawdz jak to działa , wystarczy rękę włożyć i znajdziesz....
-
4T4
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Dzisiaj wpadł do mnie kuzyn niespodziewanie i zbadał mój wozik,też ma T4-ke.Stwierdził,że wszystko jest wporządku a z tym zaparowywaniem to trochę przesadzam.Wszystko podobno sprawne i działa normalnie.Podobno jak siedzi kilka osób to i tak trochę pary każdy wydziela ale wystarczy uchylić okno lub nawiew na 1 i wszystko wraca do normy.Uspokoił mnie.Dlatego nie będę się dalej nad tym rozwodził i podziękuję Wam wszystkim za zainteresowanie i pomoc.Super z Was forumowicze !
EDIT
...ale i tak przy deszczowej pogodzie paruje !
edytuj posty
EDIT
Dzisiaj zauważyłem nieznaczny ubytek płynu,już raz dolewałem bo informowała mnie o tym kontrolka.Wszystko mam sprawdzone i sprawne.Czy przyczyną może być nieszczelna chłodnica i czy ktoś już stosował takie płyny uszczelniające dodawane do płynu chłodniczego ?
EDYTUJ POSTY !!!
EDIT
...ale i tak przy deszczowej pogodzie paruje !
edytuj posty
EDIT
Dzisiaj zauważyłem nieznaczny ubytek płynu,już raz dolewałem bo informowała mnie o tym kontrolka.Wszystko mam sprawdzone i sprawne.Czy przyczyną może być nieszczelna chłodnica i czy ktoś już stosował takie płyny uszczelniające dodawane do płynu chłodniczego ?
EDYTUJ POSTY !!!
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Chłodnica to w najgorszym przypadku.
U mnie też uciekał płyn parę razy.
Pierwszy powód był taki, że pompa wody się rozszczelniła i tamtędy uciekało.
Drugi raz, mniejsze ilości uciekały na jednym z kroćców. Wszystko trzeba dokładnie obejrzeć
Uciekający płyn chłodniczy zostawia charakterystyczny jasny nalot w miejscu z którego wycieka
Co do wspomnianej pary, to szczególnie parują szyby z tyłu przy deszczu. Przód też lubi. Tak jak pisze kuzyn, lekko uchylić szybę, nawiew można dać mocniejszy ( :) ) i cieszyć się jazdą :D
U mnie też uciekał płyn parę razy.
Pierwszy powód był taki, że pompa wody się rozszczelniła i tamtędy uciekało.
Drugi raz, mniejsze ilości uciekały na jednym z kroćców. Wszystko trzeba dokładnie obejrzeć
Uciekający płyn chłodniczy zostawia charakterystyczny jasny nalot w miejscu z którego wycieka
Co do wspomnianej pary, to szczególnie parują szyby z tyłu przy deszczu. Przód też lubi. Tak jak pisze kuzyn, lekko uchylić szybę, nawiew można dać mocniejszy ( :) ) i cieszyć się jazdą :D
-
4T4
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Dzisiaj rano było około 10 stopni na plusie,chłodno,jak dałem na ciepełko to grzało normalnie bez parowania,może to faktycznie zależy od pogody.Jak deszczowo to katastrofa.Ale masz rację,to nic z porównaniu z samą jazdą !
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 6
- Model:
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 67 razy
- Kontakt:
Witam, kolego, u mnie ten sam problem z tą szybą, zaparowywuje bardziej od kierowcy. Wszelakie usterki nie wchodzą w grę, ogólnie to bez klimy nie ma co liczyć na cuda, nawiew na szybę przednia nie jest za ciekawie rozwiązany. Kupiłem niedawno drugiego T4, jak problem będzie się powtarzał, dam znać, póki co gąbka z irchy i jedziemy dopóki temperaturka się nie w wozie nie poprawi a bedzie coraz ciężej bo sezon się zbliża na parowanie, pozdrawiam.
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
ostryt4, mam podobne auto i problemu zero z parującą przednią szybą...
Co innego jak jest bardzo zimno ale wtedy dmuchawa na 3 i po problemie
Klimy nie mam
Co innego jak jest bardzo zimno ale wtedy dmuchawa na 3 i po problemie
Klimy nie mam
-
woycieh
- Początkujący T4
- 12
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: Multivan
- podziekowal za post: 9 razy
- Kontakt:
Odświeżam temat, strasznie denerwują mnie parujące szyby z tyłu (z przodu jest ok). Miałem tak w caravelli, mam tak samo w multivanie, tzn. ze "ten typ tak ma", czy da się coś z tym zrobić? Przy okazji dopytam - rozumiem, że do tyłu górnymi nadmuchami leci tylko zimne powietrze?
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Musisz mocno grzać z tyłu aby nie parowały (w praktyce raczej to nie pomaga) albo mieć klimę na tył ale w zimie i tak to nic nie da, bo kompresor się nie włączy.
-
garbaty
- Stały bywalec
- 10
- Tematy: 17
- Model:
- Auto: t4 caravelle L syncr
- podziekowal za post: 10 razy
- otrzymal podziekowanie: 27 razy
- Kontakt:
Wrzuć kilka skarpet załadowanych silikonowym żwirkiem dla kotów. Dobrze chłonie wilgoć. Na smarta wystarczyły mi 2 skarpetki pod fotelami, na t4 pewnie 2 kuwety ;)
-
czoper
- Samodzielny mechanik
- 15
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: caravelle
- Opis: Sekcja Dolnośląsko-Opolska!
- podziekowal za post: 18 razy
- otrzymal podziekowanie: 18 razy
- Kontakt:
Można kupić również pochłaniacz wilgoci.Ja wożę taki i w t4 i w drugim aucie również.W sezonie jesien-wiosna co tydzień wylewam z niego wodę którą wchloną z auta.Jeden wkład wystarczy na okres ok.3-4 miesięcy.Są to kryształki które chloniac wilgoć rozpuszczaja się i opadają na dno pojemnika w formie wody,którą wylewasz.Po paru miesiącach woreczek jest pusty i trzeba wymieniać sam wkład,czyli te kryształki.
Znalazłem gdzie można kupić w Polsce,ja używam tego http://www.jula.pl/catalog/artykuly-bud ... ci-416113/ Do tego wkłady na wymianę http://www.jula.pl/catalog/artykuly-bud ... ne-416114/
Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka
Znalazłem gdzie można kupić w Polsce,ja używam tego http://www.jula.pl/catalog/artykuly-bud ... ci-416113/ Do tego wkłady na wymianę http://www.jula.pl/catalog/artykuly-bud ... ne-416114/
-
woycieh
- Początkujący T4
- 12
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: Multivan
- podziekowal za post: 9 razy
- Kontakt:
Dzięki za rady, kupię pewnie ten pochłaniacz.
@czoper - w t4 używasz jednego takiego pochłaniacza, wystarcza?
@czoper - w t4 używasz jednego takiego pochłaniacza, wystarcza?
-
czoper
- Samodzielny mechanik
- 15
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: caravelle
- Opis: Sekcja Dolnośląsko-Opolska!
- podziekowal za post: 18 razy
- otrzymal podziekowanie: 18 razy
- Kontakt:
Z tyłu jeździ w koszyku z gratami różnymi tylko obkleiłem taśmą izolacyjną coby mi tą górna część nie wylatała.