BRAK 5-GO BIEGU POMOCY

Półośki, przeguby, skrzynie, sprzęgła i wszystko między silnikiem a kołem.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
alap1503
Nowy T4

Answers: 0
13
Last active: -
Tematy: 1
Model:
Auto: t4
podziekowal za post: 1 raz
Kontakt:

BRAK 5-GO BIEGU POMOCY

Nieprzeczytany post autor: alap1503 »

Witam serdecznie <56>
Nabyłem t 4 1,9 d z 93 roku dokę z uszkodzonym silnikiem.Auto było zapuszczone jak ,, biednego chłopa staw,, wymieniłem z kolega m in - silnik,zrobilismy zawieszenie ,wymieniliśmy też wszystkie płyny i oleje eksploatacyjne.Na końcu okazało się że nie działa 5 bieg :cry: ,tzn wskakuje ładnie na ,,swoje miejsce,, ale 5ki nie ma,jest luz .Mam pytanie co robic w tej sytuacji naprawiać ,czy kupić używkę.Dodam ,że oleju starego w skrzyni było 1,2 l-czyli ok połowa i nie był wcześniej wymieniany.Może macie namiary na kogoś kto specjalizuje się w naprawach skrzyń w okolicy Siedlec,lub Mińska Mazowieckiego,dziękuję za pomoc
Ostatnio zmieniony 04 sty 2013, 23:35 przez alap1503, łącznie zmieniany 1 raz.
czarny1x1x

Re: BRAK 5-GO BIEGU POMOCY

Nieprzeczytany post autor: czarny1x1x »

wydaje mnie się że wystarczy zrobić tą piątkę ,,kupisz zestaw 5 biegu ,, i wymiana posypał się bo było mało oliwy ,wystarczy dekielek odkręcić i zobaczysz co się stało
alap1503
Nowy T4

13
Tematy: 1
Model:
Auto: t4
podziekowal za post: 1 raz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: alap1503 »

Dzięki za info pozdrawiam
baton208
Forumowicz T4

15
Tematy: 15
Model:
Auto: VW Transporter
podziekowal za post: 7 razy
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: baton208 »

Również mam problem z piątym biegiem. Wywaliło ATF spod podwójnego kapsla od zaślepienia koła zamachowego. Stwierdziłem to po dwóch rzeczach: smród ATF-u jak stanąłem i "uwalona cała okolica w/w zaślepki. Noc, środek drogi do warsztatu koło domu jakieś 20 km, samochód puki co jedzie normalnie. W czasie dojazdu do warsztatu skrzynie zaczęła "jęczeć" przy redukcji i przyspieszaniu i zaczęła wyskakiwać "piątka". Podkreślam "wyskakiwać", bo jak przytrzymałem lewarek to piątka była. W pierwszej chwili, jak stwierdziłem wyciek oleju, to olej był czysty, jak dojechałem na miejsce to był już z "brokatem" czyli wiadomo co. Samochód będzie miał dzisiaj wyciąganą skrzynie na wymianę simeringu i moje pytanie:
Czy wymieniać od razu synchronizatory "piątki", czy po zalaniu skrzyni powinno/może być ok? Jaki jest dostęp do trybów "piątki"?
mirski_mi
Aktywny T4

15
Tematy: 8
Model:
Auto: Transporter
podziekowal za post: 6 razy
otrzymal podziekowanie: 3 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: mirski_mi »

Tutaj jest szeroko omówiony temat piątego biegu
http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?f= ... a+skrzynia
Korzystałem z tego chcąc przyśpieszyć swój pojazd. Na all... znajdziesz tego dużo .http://allegro.pl/listing/listing.php?o ... -4-mt-0113 A gdybyś chciał całą skrzynię po przebiegu 170kkm to pisz na pw.
chemik211
Ikona forum

16
Tematy: 57
Model:
Auto: ...
podziekowal za post: 39 razy
otrzymal podziekowanie: 150 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: chemik211 »

baton208 pisze:
Również mam problem z piątym biegiem. Wywaliło ATF spod podwójnego kapsla od zaślepienia koła zamachowego. Stwierdziłem to po dwóch rzeczach: smród ATF-u jak stanąłem i "uwalona cała okolica w/w zaślepki. Noc, środek drogi do warsztatu koło domu jakieś 20 km, samochód puki co jedzie normalnie. W czasie dojazdu do warsztatu skrzynie zaczęła "jęczeć" przy redukcji i przyspieszaniu i zaczęła wyskakiwać "piątka". Podkreślam "wyskakiwać", bo jak przytrzymałem lewarek to piątka była. W pierwszej chwili, jak stwierdziłem wyciek oleju, to olej był czysty, jak dojechałem na miejsce to był już z "brokatem" czyli wiadomo co. Samochód będzie miał dzisiaj wyciąganą skrzynie na wymianę simeringu i moje pytanie:
Czy wymieniać od razu synchronizatory "piątki", czy po zalaniu skrzyni powinno/może być ok? Jaki jest dostęp do trybów "piątki"?
To miąłeś zły olej bo ma być 75w90 gl4 a nie atf
baton208
Forumowicz T4

15
Model:
Kontakt:

Szczerze, to nie wiem. "Atf" to uogólnienie jako olej przekładniowy. Prawdopodobnie nie był wymieniany juz dawno. Ja samochodem jeźdzę już 4 lata, na liczniku ma około 300 tyś. km, a myślę że 500 tyś ma cofnięte.
baton208
Forumowicz T4

15
Model:
Kontakt:

"Wyszło szydło z worka". Okazało się że zerwał się sworzeń na półosiach (od "buksowania") i sukcesywnie, powoli się wysuwał, aż wywalił dziurę w skrzyni. Tamtędy poszedł olej. Skrzynia dzisiaj wróciła z warsztatu i właśnie jest montowana.
60723e68a708b5ab9e3fbbdf2ec8d127.jpg

Wysłane z mojego Sony Z1
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ przeniesienia napędu”