T4 Caravelle z 300.000km historii
-
cichy78
- Nowy T4
- 13
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: Caravelle
- Kontakt:
T4 Caravelle z 300.000km historii
Witam serdecznie wszystkich T4-ów i melduje że do grona dołączyła właśnie kolejna mocna sztuka. Oby co najmniej w połowie była tak żwawa jak decyzja odnośnie jej zakupu <26>
Dane techniczne:
VW T4 Caravelle z 1998
- 2,5TDI 150 KM, dwa tłumiki,
- martiniblau lub jak kto woli granatowa, 7 miejsc, przyciemniane szyby w tylnej części kabiny
- fotele ze wstawkami ze skóry, Webasto, elektryka szyb, hak holowniczy.
Do zobaczenia na szlaku - niebawem - tzn. po usprawnieniu wszystkiego co niesprawne, ale o tym w kolejnym wejściu.
Dane techniczne:
VW T4 Caravelle z 1998
- 2,5TDI 150 KM, dwa tłumiki,
- martiniblau lub jak kto woli granatowa, 7 miejsc, przyciemniane szyby w tylnej części kabiny
- fotele ze wstawkami ze skóry, Webasto, elektryka szyb, hak holowniczy.
Do zobaczenia na szlaku - niebawem - tzn. po usprawnieniu wszystkiego co niesprawne, ale o tym w kolejnym wejściu.
-
czoper
- Samodzielny mechanik
- 15
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: caravelle
- Opis: Sekcja Dolnośląsko-Opolska!
- podziekowal za post: 18 razy
- otrzymal podziekowanie: 18 razy
- Kontakt:
Re: T4 Caravelle z 300.000km historii
Witaj w gronie <hi> przydałoby się więcej danych no i foty obowiązkowo,rzecz jasna.Bezawaryjnej jazdy życzę.
-
cichy78
- Nowy T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
T4 bez sprzęgła czyli lekcja lawetowania:)
Dzięki.
Mega fajne halogeny na Twoim zderzaku poddały mi kolejny pomysł na nadanie mojemu nowemu cacku charakteru. Błyszczący zbieracz z rur na którym będzie wisiała właśnie taka elektrownia słoneczna:)
EDIT:
Mój nowy nabytek wyrwałem z Ebay z myślą, iż powinien:
- mieć pełnią stajnię tzn. najmocniejszą jednostkę napędową w Dieslu dostępną w serii
- potencjał do ewentualnego podkręcenia czyt. chipowania- na wypadek konieczności pogoni za nieokreślonym obiektem
- wyposaże nie kwalifikujące go jako środek weekendowy transportu do przemieszczania na duże odległości, w dwie osoby i z dwoma nakedami na pokładzie
- być na tyle tani tzn. posiadać opisane przez sprzedającego usterki, które pozwolą na zakup za rozsądną cenę.
Cena zakupu: 3545,- EUR
Z opisanych wad miał brak mocy wynikający ze zużycia pompy wtryskowej, zastane hamulce po 10 miesięcznym postoju i uszczerbki w estetyce ( rozpruty fotel, rdza na tylnym skrzydle w okolicach szyby itd.)
Odbiór miał mieć miejsce na lawecie ale kolega z oferii wypiął sie w ostatniej chwili i zmusił mnie do przewiezienia go na kołach. Po 30 km drogi pierwszy zgrzyt i sprzęgło zostało w podłodze a wajcha od biegów w neutralu.
Swoją drogę do PL tzn. 50km do Zgorzelca pokonał na lince za nówką BMW 320D. Podczas całonocnego postoju w zaspie śnieżnej na jedynej jak się okazało zablokowanej przez zimę drodze landowej nr 6, okazało się że dokładnie w to dzień jego pierwszej rejstracji więc świetowaliśmy jego 14-tkę.
Droge 80km pokonaliśmy wspólnymi siłami w 16 godzin, więc pierwsza średnia przelotowa wypadła nieco mizernie 5 km/h
W Zgorzelcu trafił z miejsca na warsztat i tam pierwsza diagnoza:
- wyciek z wysprzęglika - z opcją wymiany sprzęgła 650,- robocizna + 1200,- części ( i na tym nie koniec bo hamulec też gdzieś ginie.
Tutaj pierwsze miejsce na podziękowania dla:
PIRATA - który jest całym sprawcą tego zamieszania bo dał mi się przejechac swoim ATLANTISEM <01> , ale dzięki za to że poratował mnie swoją wiedzą i kontaktem do forumowiczów a dokładnie
KENOBI-ego - który po dokładnej telefonicznej analizie sytuacji odwiódł mnie od rozpaczliwej decyzji porzucenia auta na łaskę pierwszego z brzegu mechanika <dzięki>
Po 5 dniach i ciężkiej przepraweie z wypożyczalnią Van4rent skombinowałem autolawetę na Targówku od innych obrotnych chłopaków (300,-PLN/ za dobę bez limitu kilometrów) i dotarłem z moją cierpliwą towarzyszką K. odebrać moje cudo z niewoli.
I tu zaczyna się pierwsza lekcja lawetowania:
- ufaj cyfrom a nie odczuciom - autolaweta z podwójną kabiną i poduszkami na tylnej osi nie nadaje się do transportu T4-ek - zwłaszcza gdy po drodze masz jakiekolwiek wzniesienie na którym możesz zostawić tylny pas z lampami
- środek ciężkości przeważającego auta znacznie wykracza poza środek cięzkości lawety na tył czyli w krytycznym kierunku od osi napędowej
Auto dotarło do Piaseczna tocząc się na miękkim holu, a ciągnięcie go przy 100 km/h było kolejnym ciekawym doświadczeniem.
EDIT
Auto po wymianie akumulatora chodzi już całkiem nieźle po za tym że:
- zanikają hamulce - po wciśnięciu pedału zgrzyty i zapadanie pedału - czyżby zapowietrzony układ
- sprzęgło pojawia się i znika
- kopcenie nawet na wolnych obrotach - siwy dym
- hałas i rzężenie na wyższych obrotach
- dzwięk pieczonego popcorn-u dochodzący z lewej strony na dole <zniesmaczony>
Po pierwszych oględzinach wyszły następujące braki:
- brak sprzęgła - potrzebny nowy wysprzęglik, tarcza, docisk
- niepewne hamulce - potrzebne węże hamulcowe doprowadzające do zacisków
- łączniki drążka stabilizatora
Wszystkich którzy mają dostęp do źródełka z pełnowartościowymi częściami w rozsądnej cenie proszę o kontakt.
Mega fajne halogeny na Twoim zderzaku poddały mi kolejny pomysł na nadanie mojemu nowemu cacku charakteru. Błyszczący zbieracz z rur na którym będzie wisiała właśnie taka elektrownia słoneczna:)
EDIT:
Mój nowy nabytek wyrwałem z Ebay z myślą, iż powinien:
- mieć pełnią stajnię tzn. najmocniejszą jednostkę napędową w Dieslu dostępną w serii
- potencjał do ewentualnego podkręcenia czyt. chipowania- na wypadek konieczności pogoni za nieokreślonym obiektem
- wyposaże nie kwalifikujące go jako środek weekendowy transportu do przemieszczania na duże odległości, w dwie osoby i z dwoma nakedami na pokładzie
- być na tyle tani tzn. posiadać opisane przez sprzedającego usterki, które pozwolą na zakup za rozsądną cenę.
Cena zakupu: 3545,- EUR
Z opisanych wad miał brak mocy wynikający ze zużycia pompy wtryskowej, zastane hamulce po 10 miesięcznym postoju i uszczerbki w estetyce ( rozpruty fotel, rdza na tylnym skrzydle w okolicach szyby itd.)
Odbiór miał mieć miejsce na lawecie ale kolega z oferii wypiął sie w ostatniej chwili i zmusił mnie do przewiezienia go na kołach. Po 30 km drogi pierwszy zgrzyt i sprzęgło zostało w podłodze a wajcha od biegów w neutralu.
Swoją drogę do PL tzn. 50km do Zgorzelca pokonał na lince za nówką BMW 320D. Podczas całonocnego postoju w zaspie śnieżnej na jedynej jak się okazało zablokowanej przez zimę drodze landowej nr 6, okazało się że dokładnie w to dzień jego pierwszej rejstracji więc świetowaliśmy jego 14-tkę.
Droge 80km pokonaliśmy wspólnymi siłami w 16 godzin, więc pierwsza średnia przelotowa wypadła nieco mizernie 5 km/h
W Zgorzelcu trafił z miejsca na warsztat i tam pierwsza diagnoza:
- wyciek z wysprzęglika - z opcją wymiany sprzęgła 650,- robocizna + 1200,- części ( i na tym nie koniec bo hamulec też gdzieś ginie.
Tutaj pierwsze miejsce na podziękowania dla:
PIRATA - który jest całym sprawcą tego zamieszania bo dał mi się przejechac swoim ATLANTISEM <01> , ale dzięki za to że poratował mnie swoją wiedzą i kontaktem do forumowiczów a dokładnie
KENOBI-ego - który po dokładnej telefonicznej analizie sytuacji odwiódł mnie od rozpaczliwej decyzji porzucenia auta na łaskę pierwszego z brzegu mechanika <dzięki>
Po 5 dniach i ciężkiej przepraweie z wypożyczalnią Van4rent skombinowałem autolawetę na Targówku od innych obrotnych chłopaków (300,-PLN/ za dobę bez limitu kilometrów) i dotarłem z moją cierpliwą towarzyszką K. odebrać moje cudo z niewoli.
I tu zaczyna się pierwsza lekcja lawetowania:
- ufaj cyfrom a nie odczuciom - autolaweta z podwójną kabiną i poduszkami na tylnej osi nie nadaje się do transportu T4-ek - zwłaszcza gdy po drodze masz jakiekolwiek wzniesienie na którym możesz zostawić tylny pas z lampami
- środek ciężkości przeważającego auta znacznie wykracza poza środek cięzkości lawety na tył czyli w krytycznym kierunku od osi napędowej
Auto dotarło do Piaseczna tocząc się na miękkim holu, a ciągnięcie go przy 100 km/h było kolejnym ciekawym doświadczeniem.
EDIT
Auto po wymianie akumulatora chodzi już całkiem nieźle po za tym że:
- zanikają hamulce - po wciśnięciu pedału zgrzyty i zapadanie pedału - czyżby zapowietrzony układ
- sprzęgło pojawia się i znika
- kopcenie nawet na wolnych obrotach - siwy dym
- hałas i rzężenie na wyższych obrotach
- dzwięk pieczonego popcorn-u dochodzący z lewej strony na dole <zniesmaczony>
Po pierwszych oględzinach wyszły następujące braki:
- brak sprzęgła - potrzebny nowy wysprzęglik, tarcza, docisk
- niepewne hamulce - potrzebne węże hamulcowe doprowadzające do zacisków
- łączniki drążka stabilizatora
Wszystkich którzy mają dostęp do źródełka z pełnowartościowymi częściami w rozsądnej cenie proszę o kontakt.
-
Wojti
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 14
- Model:
- Auto: multivan
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
Witaj. Bardzo ciekawy jestem jak teczuszka wygląda. Zapodaj fotki.
Bezawaryjności życzę
Bezawaryjności życzę
-
czarny1x1x
Bez fotek nie będziemy dyskutować ,dawaj foty zaraz wyjdzie że po dachowaniu był albo inne historie wypłyną .Ale serdecznie witamy początki widzę słabe były ale teraz będzie tylko lepiej
-
cichy78
- Nowy T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Czas na pierwsze fotki:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
pawela122
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 17
- Model:
- Auto: T4 LONG
- Opis: TDI
TYLKO DLA
INTELIGENTNYCH - Lokalizacja: Krosno
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Gdzie go dokładnie nabyłes???U Turka w de cyz od prywatnego????Jak sprawa z rejestracja i akcyzą w PL????
-
cichy78
- Nowy T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Zapolowany na Ebay-u, odstal swoje przed warsztatem w którym robion wycenę kosztów naprawy na która poprzedni właściciel się nie zdecydował. Póki co jeszcze na tymczasowych niemieckich blachach więc cała papierologia przede mną <ziew>
-
pawela122
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 17
- Model:
- Auto: T4 LONG
- Opis: TDI
TYLKO DLA
INTELIGENTNYCH - Lokalizacja: Krosno
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
wrzuć link do aukcji jak możesz pooglądamy, a też wszystkie swoje auta mam z ebay-a i jestem zadowolony.
-
czarny1x1x
no fajniutki ,będzie śmigał wiesz już dlaczego się ktoś go pozbył porobisz i za pomniesz o naprawach ,,dziwne że nikt nie pisał że ćwiartka wstawiona troszkę poczekaj ha ha ,, loża szyderców na pewno się odezwie pozdrawiam szerokości i bezawaryjności
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Co do sprawdzania to miernik na wyposażeniu jest, przyjedź do Wro to posprawdzamy tu i ówdzie gdzie tą ćwiarę wspawali <53>
-
czarny1x1x
ha ha się zaczyna te prezenty mikołajkowe będą testowane ,widzisz jakie wariaty tu są witamy w GRONIE <vw>
-
czester52
- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: Leon
- otrzymal podziekowanie: 26 razy
- Kontakt:
Ty czarny pokaż się tylko w Polsce, to Ci już auto przetestujemy... :D I Wtedy Się okaże z ilu przystanków jest twoje autko poskładane.
Cichy powiedz mi, czy auto kupiłeś jako uszkodzone czy jako sprawne?
Cichy powiedz mi, czy auto kupiłeś jako uszkodzone czy jako sprawne?
-
cichy78
- Nowy T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Całe szczęście że nie wrzuciłem tyłu bo by zaczęły padać pytania dlaczego ma lampy od VITO <śmiech>
Kupowałem wiedząc że nie wszystko jest cacy. Sprzedający opisał część usterek w tym brak pełnej mocy na pompie co wydaje mi się że będzie największym zgryzem.
Pożyjemy zobaczymy...
Kupowałem wiedząc że nie wszystko jest cacy. Sprzedający opisał część usterek w tym brak pełnej mocy na pompie co wydaje mi się że będzie największym zgryzem.
Pożyjemy zobaczymy...
-
Kubek
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 27
- Model:
- Auto: VW T4 Fake Syncro
- podziekowal za post: 42 razy
- otrzymal podziekowanie: 65 razy
- Kontakt:
Ty czester52, a może ty w końcu zaprezentujesz nam swoją t4kę <38> chętnie oblukam ,jakim to "brylantem" jezdzisz <śmiech>czester52 pisze:Ty czarny pokaż się tylko w Polsce, to Ci już auto przetestujemy... :D I Wtedy Się okaże z ilu przystanków jest twoje autko poskładane.
cichy, troszkę pracy,troszkę więcej pieniążków i autko będzie OK
-
motoria
- Samodzielny mechanik
- 15
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: Transporter
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 27 razy
- Kontakt:
Kupiłeś za śmieszne pieniądze .Wsadzisz w niego "trochę" grosza i będzie lala.Jak wpakujesz w niego różnicę zakupu i rejestracji z cenami w Polsce to będzie jak nowy. Także powodzenia życzę . :D
-
KabzonG25
- Początkujący T4
- 13
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 3 razy
- Kontakt:
Jak czester z probe-m zajrzą to łohoho :D. Jak tak patrzę na ilość napraw, które cię czekają, to mi humor kolega poprawił :D. Szerokości i bezawaryjnej jazdy.
-
Ferbi
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Auto: T4 Mixt
- Kontakt:
hmm w podobny sposób mam zamiar obszyć fotele w swoim aucie z taką różnicą ze ja chcę popielaty środek fotela
-
pirat
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- otrzymal podziekowanie: 27 razy
- Kontakt:
Ją myślę tak jak ogarniesz mechanikę to już nie zamienisz na inny model i t4 pozostanie na długie lata, tylko będziesz myślał nad ulepszaniem komfortu podróżowania , pozdrawiam serdecznie