40:28, przełożenie 0,700, takie mam założone u siebie na skrzyni DQL, u mnie wyszło około 400 obr/min mniej, V max nie wzrósł ale w kabinie ciszej jeżeli chodzi o 1,9 TDprzemekcrx pisze:To ja już się w tym pogubiłem, czyli mają mieć więcej zębów czy mniej??
Chcę uzyskać na prędkości bo przy 100km/h silnik wyskakuje z ramy V/max to 140km/h a mam spory zapas mocy bo na 5biegu w 8-osób wyprzedzam spokojnie auta,a jadąc autostradą 110km/h strasznie wyje silnik,co proponujecie.
SZYBKA SKRZYNIA BIEGÓW , Zmiana 5 biegu
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 67 razy
- Kontakt:
Re: SZYBKA SKRZYNIA BIEGÓW , Zmiana 5 biegu
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Nie chodzi o ilość zębów, tylko o przełożenie jakie wychodzi z pracy dwóch kół ze sobą współpracujących, pisałem już o tym:przemekcrx pisze:To ja już się w tym pogubiłem, czyli mają mieć więcej zębów czy mniej??
Po za tym, aby się wbić w temat, dobrze jest przeczytać go od początku.mikoli pisze:... przełożenie liczysz z pary kół, a nie z jednego koła.
Jeszcze podaj co ty to masz za skrzynię, czyżby syncro że masz tak szybką piątkę założoną :?:
-
przemekcrx
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Auto: T 4
- Opis: TRANSPORTER 1.9 TDI
- podziekowal za post: 5 razy
- Kontakt:
mikoli napisał(a):
Jeszcze podaj co ty to masz za skrzynię, czyżby syncro że masz tak szybką piątkę założoną :?
Mam zwykłą skrzynię i tak jak już pisałem mam 44/29 i jak dla mnie jest strasznie wolna ,takiego już kupiłem
I szukam czegoś szybszego ,dużo szybszego..
Kod muszę sprawdzić
Jeszcze podaj co ty to masz za skrzynię, czyżby syncro że masz tak szybką piątkę założoną :?
Mam zwykłą skrzynię i tak jak już pisałem mam 44/29 i jak dla mnie jest strasznie wolna ,takiego już kupiłem
I szukam czegoś szybszego ,dużo szybszego..
Kod muszę sprawdzić
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
To piszesz o trybach V-go biegu, bo ciężko się wyznać, piszesz że wolna, a te tryby na V-ce są jednymi z najszybszych (przełożenie 0,659), które w dodatku nie szły fabrycznie w skrzyniach T4 (z wyjątkiem syncro).przemekcrx pisze:mam 44/29
Skąd wiesz że masz takie tryby, ściągałeś dekiel i liczyłeś ząbki :?:
-
przemekcrx
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Tak piszę o V-biegu
Ściągałem liczyłem i mam 2-gi taki sam zestaw na stole zbędny.
Dla mnie jest za wolny! szukam czegoś szybszego ,może ktoś ma na zbyciu???
A co do kodu skrzyni nie mogę się tam doczytać ,muszę dobrze doczyścić bo coś niecoś widać i wtedy sprawdzę..
Ten zestaw co mam w zapasie jest taki sam jak mam u siebie w T4 a jest ze skrzyni od passat-a o oznaczeniu 1CEX05052
A co do kodu skrzyni nie mogę się tam doczytać ,muszę dobrze doczyścić bo coś niecoś widać i wtedy sprawdzę..
Ten zestaw co mam w zapasie jest taki sam jak mam u siebie w T4 a jest ze skrzyni od passat-a o oznaczeniu 1CEX05052
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Z jakimi prędkościami jeździsz swoim 1.9 na trasie/autostradach??przemekcrx pisze:Tak piszę o V-biegu
-
przemekcrx
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
ok 100-110 na autostradzie ale silnik już dla mnie wyje ,bez problemu na zawołanie idzie 140 w komplecie + bagaż
Na krajówkach też ok 100km/h latam
Oczekuję takiego efektu by jechać ok 120km/h a głos wydobywał by się tak ma się 80km/h
chyba dobrze to sformułowałem
Na krajówkach też ok 100km/h latam
Oczekuję takiego efektu by jechać ok 120km/h a głos wydobywał by się tak ma się 80km/h
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
przemekcrx pisze:Oczekuję takiego efektu by jechać ok 120km/h a głos wydobywał by się tak ma się 80km/h
40 km/h różnicy to według mnie nie osiągalne na zmianie samej piątki, zdcydowanie byłby za duży przeskok z 4 na 5. Ogółem nie z tym silnkiem i tą skrzynią. Dużo by tu dała wymiana przekładni głównej na szybszą ale to już chyba całą skrzynię lepiej.
Oczywiście to tylko moja opinia, nie musisz się z tym zgadzać.
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
1.9 TD tak ma i przyśpieszanie skrzyni nie wiele zmieni (chyba że dorzucisz mu trochę KM), bo później mocy braknie, a co do reszty to totalne gupoty piszesz.przemekcrx pisze:ok 100-110 na autostradzie ale silnik już dla mnie wyje ,bez problemu na zawołanie idzie 140 w komplecie + bagaż
Gdybyś miał takie tryby założone to wątpie aby Ci się bryka uciągła na V-ce (no chyba że skrzynia z 1.9D).
Poza tym z czwórki przełączałbyś na V-kę, tak jak teraz przełączysz sobie z III-ki na V-kę
Nie wiem coś sobie liczył na tych kołach, ale w skrzyni CEX tryby V-ki siedzą: 34/45 (przełożenie 0,755)
W dodatku nawet nie wiem czy występują takie tryby jak 29/44 , a jakoś nie mam ochoty ryć w etce, aby to ustalić.
Możesz zrobić fotkę tych trybów i pokazać coś ty to tam liczył.
-
przemekcrx
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Ok. nie ma problemu mogę cyknąć fotki.
Co do mocy turbo podkręcone na max do tego dawka paliwa + chłodnica powietrza zrobione około już 10tys i jest ok. spalanie rewelacja dla mnie i mocy mu nie brakuje jak na takie autko...
Wiem że cudów nie osiągnę z tym autem ale chcę dostosować go do swoich potrzeb i szukam pomocy z czego dorwać dłuższą V
Rozmyślam jakie ma przełożenie golf III w dieslu lub benzynie??
Na 4-tym biegu lata bez problemu ok.100km/h chyba że licznik oszukuje, do końca nie cisnąłem wiec nie powiem,jutro sprawdzę bo mam od rana wyjazd .
Co do mocy turbo podkręcone na max do tego dawka paliwa + chłodnica powietrza zrobione około już 10tys i jest ok. spalanie rewelacja dla mnie i mocy mu nie brakuje jak na takie autko...
Wiem że cudów nie osiągnę z tym autem ale chcę dostosować go do swoich potrzeb i szukam pomocy z czego dorwać dłuższą V
Na 4-tym biegu lata bez problemu ok.100km/h chyba że licznik oszukuje, do końca nie cisnąłem wiec nie powiem,jutro sprawdzę bo mam od rana wyjazd .
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
A jest ktoś mi w stanie policzyć o ile mi się prędkość zmniejszy jak zmienię przekładnię główną obecnie mam 82:21
=
3,905
a chcę zastosować taką
74:15
=
4,933
=
3,905
a chcę zastosować taką
74:15
=
4,933
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
chemik211 Zwolni o 27 %
Pierwsze ustal jaką masz faktycznie teraz V-kę, bo coś mi się zdaje że aktualnie masz 0,756 i myślę że tryby 0,700 załatwiły by sprawę, a o przełożeniach w golfie nie masz co rozmyślać bo i tak nie założysz takiej przekładni głównej, a i nie te gabaryty auta.przemekcrx pisze:Wiem że cudów nie osiągnę z tym autem ale chcę dostosować go do swoich potrzeb i szukam pomocy z czego dorwać dłuższą V
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Zapytanie. Jakie będzie oznaczenie numerowe 37/23 zębów w postaci 0,...... tego przełożenia ?
http://allegro.pl/show_item.php?item=2707208821
http://allegro.pl/show_item.php?item=2707208821
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 122
- Model:
- Auto: T5 długi i wysoki
- Opis: Był Ponury Mściciel 2,4TD
Jest T5 - Lokalizacja: Warszawa
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
Czy przełożyć mozna same tryby czy trzeba w całości z synchronizatorami, itd.?
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Synchro itd. może zostać stare, pasuje.Radauskas pisze:Czy przełożyć mozna same tryby czy trzeba w całości z synchronizatorami, itd.?
Ps. Poszłem po bandzie i zakupiłem to przełożenie z T5 0,621, myślę że jeszcze przed świętami założę to podzielę się wrażeniami.
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 122
- Model:
- Auto: T5 długi i wysoki
- Opis: Był Ponury Mściciel 2,4TD
Jest T5 - Lokalizacja: Warszawa
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
Planuje właśnie kupić to samo od tego samego gościa. Mam nadzieje, że nie wykupiłeś ostatniego <30>
I zdaje się, że on właśnie sprzedaje same koła,.. czy wszystko?
I zdaje się, że on właśnie sprzedaje same koła,.. czy wszystko?
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
" I zdaje się, że on właśnie sprzedaje same koła,.. czy wszystko? "
Jeżeli chodzi o samo przełożenie to dostaniesz tylko tryby, aczkolwiek na ich stronce widać że zajmują się skrzyniami więc z innymi częściami nie powonno być problemu ale to już musisz łapać kontakt z nimi.
Jeżeli chodzi o samo przełożenie to dostaniesz tylko tryby, aczkolwiek na ich stronce widać że zajmują się skrzyniami więc z innymi częściami nie powonno być problemu ale to już musisz łapać kontakt z nimi.
-
bistek
- Początkujący T4
- 15
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- podziekowal za post: 4 razy
- Kontakt:
Witam ponownie bogatszy o kolejne doświadczenia !!!bistek pisze:Witam serdecznie
Panowie potrzebuję sprawdzonej i rzetelnej informacji.
Moje autko to multivan 2.5 benzyna 110 KM (81 kW) przy 4500 obr/min, 195 N•m przy 2200 obr/min.
Rocznik 96 r ale skrzynię mam AYF o przełożeniu piątego biegu 34-45.
Zdarzyło się tak, że skrzynia stara się rozleciała, niczego nie podejrzewając kupiłem nową regenerowaną skrzynię
o tym samym symbolu i zaczął się problem. Jak wcześniej leciałem 1400 przy 4 000 obr/min tak teraz lece 120 przy
4 000 obr/min. Okazało się że skrzynia o tych symbolach była montowana we wcześniejszych latach, sądzę że miałem w starej wałek ataku inny lub piątkę szybką, ale tego już nie mogę sprawdzić.
Skrzyni nie chce wymieniać na kolejną bo to znowu duży koszt. Natomiast w trasie przy 120 km/h jest dramat. Dlatego muszę coś z tym zrobić nie dużym kosztem.
Mam dojście do V biegu z T5 o zębach 27-41
I zatem czy mogę taki bieg wrzucić ? Z forum wiem że pasuje do T4.
Czy takie przełożenie będzie miało destrukcyjny wpływ na skrzynię, w sensie duże obciążenie ?
Czy ktoś z was tak zrobił ? O ile zwiększy się prędkość ?
z góry dziękuję z odp.
Panowie jestem po wymianie piątki na tą z T5 ( 27:41) . Hehe niestety okazało się, że w skrzyni którą kupiłem zamontowanej o symbolach AYF była piąta nieoryginalna z wolniejszej skrzyni miała przełożenia ( 36:43 a według symboli powinna być 34:45) I też dlatego był taki dramat z prędkością maksymalną. Sprzedawca wydawał się uczciwy :) ale jak widać nie warto ufać , jutro czeka mnie z nim rozmowa na ten temat !!!
Do konkretów:
porównuje piątkę o przełożeniach 36:43 a 27:41 ( silnik 2,5 benzyna, 110 km, skrzynia AYF)
V 36:43
-między IV a V skok 300 obr.
-przy 4000 obr. prędkość 120 km/h
V 27:41
- między IV a V jest skok ok 700 obr.
- przy 3500 obr. prędkość 135 km/h
Te parametry tak na szybko, wkrótce je dokładnie zmierzę, wrzucę zdjęcie. Zobaczymy też jak ze spalaniem.
Ogólny wniosek warto !!!!
pozdrawiam
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Coś tu troszkę naciągasz, bo skok pomiędzy IV-ką a V-ką wyjdzie blisko 1000 obr.bistek pisze:V 27:41
Jeżeli pociągniesz na IV-c do 3500 obr to wyjdzie nawet ponad 1000 obr.
Poniżej tabelka i to liczone na oponach 195/65 R15 co by to jakoś zgrać z tym co piszesz, na oponach 195/70 R15 prędkość przy 3500 obr. na 27:41 wyszła by 144,8 km/h.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
bistek
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
mikoli pisze:Coś tu troszkę naciągasz, bo skok pomiędzy IV-ką a V-ką wyjdzie blisko 1000 obr.bistek pisze:V 27:41
Jeżeli pociągniesz na IV-c do 3500 obr to wyjdzie nawet ponad 1000 obr.
Poniżej tabelka i to liczone na oponach 195/65 R15 co by to jakoś zgrać z tym co piszesz, na oponach 195/70 R15 prędkość przy 3500 obr. na 27:41 wyszła by 144,8 km/h.
OOOO wow, super tabelka. Mogę zapytać gdzie takie informacje można uzyskać ? Kwestia szczególnie przydatna, gdy chce się sprawdzić czy środek skrzyni jest rzeczywiście zgodny z symbolem. Jutro zatem sprawdzę czy mam dokładnie takie wyniki.
dzięki
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Było, dlatego warto czytać tematy od początku: Tytuł: SZYBKA SKRZYNIA BIEGÓW Jednak do sprawdzania co w środku siedzi trzeba wsiąść pod uwagę że liczniki i obrotomierze nie są idealnie wyskalowane.bistek pisze:OOOO wow, super tabelka. Mogę zapytać gdzie takie informacje można uzyskać ?
-
bistek
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
mikoli pisze:Było, dlatego warto czytać tematy od początku: Tytuł: SZYBKA SKRZYNIA BIEGÓW Jednak do sprawdzania co w środku siedzi trzeba wsiąść pod uwagę że liczniki i obrotomierze nie są idealnie wyskalowane.bistek pisze:OOOO wow, super tabelka. Mogę zapytać gdzie takie informacje można uzyskać ?
Czytałem od początku, ale umknęło. Poniżej zdjęcie z dzisiejszej przejażdżce po A4.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Mam dylemat u siebie posiadam skrzynię fjs i jednak jest troszku za długa myślę nad zmianą na ftv tylko teraz nie wiem czy nie będzie zbyt wolna na początku a później nagle przeskok co o tym sadzicie ??
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
I zmieniłem piątkę na tą z T5, teraz przy stówce na GPS-ie licznik pokazuje około 2600 obr/min, przeskok z IV na V jest lekko odczuwalny ale mój podkręcony 1.9TD daje radę.
Wkrótce wżucę fotki jaka jest różnica przy prędkościach autostradowych bo na razie nie mam gdzie potestować.
Wkrótce wżucę fotki jaka jest różnica przy prędkościach autostradowych bo na razie nie mam gdzie potestować.
-
olekkelo
- Nowy T4
- 14
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
Witam, Panowie, mam taki problem
vw t4 2,4D 96r long padła skrzynia dokładnie to obrobił się frez na wałku od piątki, skrzynia CPV,
mam 2 skrzynię do kupienia AYF z której chciałem przełożyć wspomniany wałek , lub też całą skrzynie w zależnośi od jej stanu, i tu moje pytanie która jest szybsza a która wolniejsza i czy będzie pasować?
pozdrawiam
vw t4 2,4D 96r long padła skrzynia dokładnie to obrobił się frez na wałku od piątki, skrzynia CPV,
mam 2 skrzynię do kupienia AYF z której chciałem przełożyć wspomniany wałek , lub też całą skrzynie w zależnośi od jej stanu, i tu moje pytanie która jest szybsza a która wolniejsza i czy będzie pasować?
pozdrawiam
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Wałka nie przełożysz, bo te skrzynie mają różne przekładnie główne, całą możesz przełożyć.olekkelo pisze:mam 2 skrzynię do kupienia AYF z której chciałem przełożyć wspomniany wałek
Co do prędkości to są porównywalne, AYF ma ciut wolniejszą przekładnie główną, ale za to deczko szybsze biegi poniżej tabelka:
-
olekkelo
- Nowy T4
- 14
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Na tej piątce 0,621, skrzynia DQL 3000 obr/min jest równiutko 120 km/h (GPSowe). Fajnie się teraz jeździ, w środku cicho i przyjemnie i spalanie spadło o ponad litra.
-
luk.maz
- Nowy T4
- 13
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: T4 westfalia
- Kontakt:
Witam wszystkich!
Jestem szczęśliwym posiadaczem od 3 lat T4 w westfali multivan z 1992 roku z 2,4D na budziku 330000 km 100% oryginał.
Jak do tej pory auto sprawowało się super do czasu aż na obwodnicy Kielc pojawiły się problemy z wrzuceniem 5 biegu.
Można to zrobić, ale trzeba bardzo szybko wyjąć z czwórki i wbić piątkę.
Mam skrzynię: CCY więc z tego co się doczytałem to najszybsza z dostępnych z tym silnikiem. I można powiedzieć że to się sprawdza prędkości przelotowe 120-130 na budziku OK (fakt jest głośno - jakie obroty to nie wiem nie mam obrotomierza) nawet raz z góry na obwodnicy Suchedniowa poleciał 155.
Ale teraz jak mnie czeka rozbieranie to dlaczego nie ulepszyć?
Stąd moje pytanie do znawców tematu i mających doświadczenie - co poprawić i w jaki sposób.
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam!
Łukasz
Jestem szczęśliwym posiadaczem od 3 lat T4 w westfali multivan z 1992 roku z 2,4D na budziku 330000 km 100% oryginał.
Jak do tej pory auto sprawowało się super do czasu aż na obwodnicy Kielc pojawiły się problemy z wrzuceniem 5 biegu.
Można to zrobić, ale trzeba bardzo szybko wyjąć z czwórki i wbić piątkę.
Mam skrzynię: CCY więc z tego co się doczytałem to najszybsza z dostępnych z tym silnikiem. I można powiedzieć że to się sprawdza prędkości przelotowe 120-130 na budziku OK (fakt jest głośno - jakie obroty to nie wiem nie mam obrotomierza) nawet raz z góry na obwodnicy Suchedniowa poleciał 155.
Ale teraz jak mnie czeka rozbieranie to dlaczego nie ulepszyć?
Stąd moje pytanie do znawców tematu i mających doświadczenie - co poprawić i w jaki sposób.
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam!
Łukasz