Witam,
mam vw t4 2.4d rok 1992, dolałem płynu chłodniczego do zbiorniczka. Wczoraj zauważyłem że stan się podniósł do max i węże są twarde.Wszystkie węże ciepłe ogrzewanie działa, powodem dolania płynu jest nieszczelny krociec i rozszczelniony zawor nagrzewnicy z tych elementów się sączy płyn chłodniczy "wyciek minimalny". Co może być przyczyną twardych węży i podniesionym stanem płynu chłodniczego.
Problem z ukladem chłodzenia.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Last active: -
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Re: Problem z ukladem chłodzenia.
Przedmuchy z cylindrów czyli uszkodzona uszczelka pod głowicą lub sama głowica. To czarny ale niestety bardzo prawdopodobny scenariusz.
-
Marcin74
- Forumowicz T4
- 13
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: vw t4 caravele
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
To chyba najczarniejszy scenariusz. W płynie chłodniczym nie ma oleju, a w oleju nie ma płynu chłodniczego. Silnik jak zimny dymi na biało po rozgrzaniu normalny dym, auto ma swoją moc.Płyn podniósł się z kreski min do max, stopień twardości węży ciężko je ścisnąć te od chłodnicy, tam gdzie jest umieszczony odpowietrznik można je ścisnąć ale jest też opór. Wcześniej nie grzał przedział pasażerski ale po naciskaniu węży doprowadzających płyn do tylnej chłodnicy coś się przetkało i zaczeło grzać. Ogrzewanie sprawne wszystko chodzi dobrze choć długo się nagrzewa czasami, a czasami bardzo szybko.
-
maja
- Administrator
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 118
- Model: Multivan, Caravelle , Syncro
- Auto: t4/t4/t4/t4
- Opis: ten co walczy od początku do końca
- podziekowal za post: 21 razy
- otrzymal podziekowanie: 43 razy
- Kontakt:
Podłączam się pod temat aby nie tworzyć nowego.
Dziś cały dzień leje ( pada deszcz ) ,ale z silnika też leje .
Podczas jazdy słychać szum z od strony pasków. Sądziłem ,że to napinasz,ale jednak nie.
Ile wleję wody to i wszystko "wycieka" .
Poradźcie , gdzie mam szukać przyczyny ? Czy to tylko pompa wodna do wymiany ?
http://img818.imageshack.us/img818/3247/qvbi.jpg
Dziś cały dzień leje ( pada deszcz ) ,ale z silnika też leje .
Podczas jazdy słychać szum z od strony pasków. Sądziłem ,że to napinasz,ale jednak nie.
Ile wleję wody to i wszystko "wycieka" .
Poradźcie , gdzie mam szukać przyczyny ? Czy to tylko pompa wodna do wymiany ?
http://img818.imageshack.us/img818/3247/qvbi.jpg