Ja w moim wozidełku założyłem przekazniki do świateł od razu po kupnie auta(prawie 2 lata)i żarówki 130/90 W.,nic złego z odbłyśnikami się nie dzieje,ale ostatnio dołożyłem jeszcze DRL,coby odciążyć lampy główne i instalację.Więc myślę,że śmiało możesz wrzucić mocniejsze żarówki.Tylko pamiętaj zmienić na oryginał,jak będziesz jechał robić badanie techniczne <59>czester52 pisze:Jak już kilka razy mówiłem nie znam się całkowicie na elektryce samochodowej i jest to dla mnie czarna magia. Ja mogę zrobić coś mechanicznego, ale elektrycznego nie. A nie chcę spalić sobie auta przez moją niewiedzę i eksperymenty.
A tak z innej beczki, czy po zastosowaniu przekaźników, można założyć trochę mocniejsze żarówki? Ewentualnie, czy można to jakoś tak przerobić bezinwazyjnie aby można było wrzucić większej mocy światełka?
Przekaźniki świateł
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
czoper
- Samodzielny mechanik
- 15
- Last active: -
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: caravelle
- Opis: Sekcja Dolnośląsko-Opolska!
- podziekowal za post: 18 razy
- otrzymal podziekowanie: 18 razy
- Kontakt:
Re: Przekaźniki świateł
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Za takie żarówki w aucie karałbym bezdyskusyjnie 500 złotowym mandatem za lewą i drugie tyle za prawą stronę oraz zabierał dowód. Kolejne 500 za źle ustawione światła. I tak aż do wytępienia takiego "tjuningu" oświetlenia na drogach.czoper pisze:Ja w moim wozidełku założyłem przekazniki do świateł od razu po kupnie auta(prawie 2 lata)i żarówki 130/90 W.Tylko pamiętaj zmienić na oryginał,jak będziesz jechał robić badanie techniczne
-
czoper
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Auto: caravelle
- Opis: Sekcja Dolnośląsko-Opolska!
- podziekowal za post: 18 razy
- otrzymal podziekowanie: 18 razy
- Kontakt:
A kto Ci powiedział,że mam żle ustawione światła???Tak się składa,że przez 11miesięcy w roku jeżdzę tylko w Norwegii,a tutaj w okresie zimowym(mieszkam na północy)mamy raptem kilka godzin,,powiedzmy dnia''reszta to półmrok lub kompletna ciemność i taki,,tjuning''tutaj to normalka,podobnie jak halogeny dalekosiężne.NIKT nikomu dowodu nie zabiera-mało tego-w sklepach są sprzedawane gotowe zestawy do przeróbki świateł <01> np;jeżeli masz żarówki H4,to nic nie trzeba przerabiać wszystko pasuje w oryginalne połączenia żarówek.Podajesz tylko zasilanie z aku i podpinasz się na gotowca <brawo> .Jest również duży wybór żarówek o większej mocy,a nie tylko 60/55W(i to nie tylko h4,ale i różne inne rodzaje)Samych h4 jest kilka różnych rodzajów o różnej mocy.A w PL jeżdzę tylko kilka tygodni latem jak jestem na urlopie i to głównie na DRL.Podsumowując w ciągu prawie dwóch lat i kilkudziesięciu tysięcy kilometrów jakie zrobiłem,nikt mi jeszcze dowodu nie zabrał,a kontroli miałem kilka zarówno w PL ,jak i tu w Norwegii(nikt mi również nie mrugał z przeciwka jak to się zwykle robi komuś kto oślepia).Moim zdaniem to bardziej należałoby się przyjrzeć pseudo-ksenonom,,made in garaż''lub niebieskim żarówkom które obiecują na opakowaniu złote góry za 30 PLN w markecie,a tak naprawdę nie powinny w ogóle być montowane w aucie. Ja osobiście jestem zadowolony z oświetlenia.Takie jest moje zdanie i tego się trzymam :Pslimak pisze:Za takie żarówki w aucie karałbym bezdyskusyjnie 500 złotowym mandatem za lewą i drugie tyle za prawą stronę oraz zabierał dowód. Kolejne 500 za źle ustawione światła. I tak aż do wytępienia takiego "tjuningu" oświetlenia na drogach.czoper pisze:Ja w moim wozidełku założyłem przekazniki do świateł od razu po kupnie auta(prawie 2 lata)i żarówki 130/90 W.Tylko pamiętaj zmienić na oryginał,jak będziesz jechał robić badanie techniczne
-
t4fan
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: Multivan
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
Ja nie polecam bawić się w żadne mocniejsze żarówki.
Jeśli reflektor jest w dobrym stanie, a instalacja sprawna, to wystarczy założyć dobre żarówki o standardowej mocy i światła powinno wystarczyć.
W kwestii reflektora ważny jest zarówno stan szkieł (odpryski), jak i odbłyśników (wypalenie, zmatowienie).
Przyznam szczerze, że nie wiem z jakiego materiału są oryginalne odbłyśniki w T4, gdyż osobiście mam soczewki Helli, z logo Projektzwo, ale jeśli są metalowe, to istnieją zakłady zajmujące się regeneracją ich powierzchni. Hasło -> metalizacja próżniowa
Szkła można oddać do spolerowania uszkodzonej zewnętrznej warstwy lub za nieduże pieniądze kupić nowe.
Odnośnie żarówek: przez wiele lat kupowaliśmy drogie Osram Night Breaker Plus, które co prawda świeciły dobrze, lecz krótko.
Ostatnio spróbowaliśmy Tungsram Megalight Ultra, które pozytywnie nas zaskoczyły.
Nie dość, że światła jest odczuwalnie więcej (w dodatku bielszego), to jeszcze są trwalsze od wspomnianych Osramów.
Na koniec dochodzi cena, która jest bardzo przystępna.
Do świateł przeciwmgłowych proponuję zaś żarówki Tungsram Allday, występujące w wersji H1 oraz H3.
Dzięki swojej żółtej poświacie są znacznie lepiej widoczne na wilgotnym podłożu i lepiej przebijają się przez mgłę.
Zachęcam także do montażu świateł do jazdy dziennej, po założeniu przekaźników i regeneracji lamp.
Dzięki nim oszczędza się zarówno żarówki, jak i reflektory, gdyż światła mijania używane są wyłącznie wtedy, gdy jest taka potrzeba.
A nie bezmyślnie przez cały czas.
Jeśli reflektor jest w dobrym stanie, a instalacja sprawna, to wystarczy założyć dobre żarówki o standardowej mocy i światła powinno wystarczyć.
W kwestii reflektora ważny jest zarówno stan szkieł (odpryski), jak i odbłyśników (wypalenie, zmatowienie).
Przyznam szczerze, że nie wiem z jakiego materiału są oryginalne odbłyśniki w T4, gdyż osobiście mam soczewki Helli, z logo Projektzwo, ale jeśli są metalowe, to istnieją zakłady zajmujące się regeneracją ich powierzchni. Hasło -> metalizacja próżniowa
Szkła można oddać do spolerowania uszkodzonej zewnętrznej warstwy lub za nieduże pieniądze kupić nowe.
Odnośnie żarówek: przez wiele lat kupowaliśmy drogie Osram Night Breaker Plus, które co prawda świeciły dobrze, lecz krótko.
Ostatnio spróbowaliśmy Tungsram Megalight Ultra, które pozytywnie nas zaskoczyły.
Nie dość, że światła jest odczuwalnie więcej (w dodatku bielszego), to jeszcze są trwalsze od wspomnianych Osramów.
Na koniec dochodzi cena, która jest bardzo przystępna.
Do świateł przeciwmgłowych proponuję zaś żarówki Tungsram Allday, występujące w wersji H1 oraz H3.
Dzięki swojej żółtej poświacie są znacznie lepiej widoczne na wilgotnym podłożu i lepiej przebijają się przez mgłę.
Zachęcam także do montażu świateł do jazdy dziennej, po założeniu przekaźników i regeneracji lamp.
Dzięki nim oszczędza się zarówno żarówki, jak i reflektory, gdyż światła mijania używane są wyłącznie wtedy, gdy jest taka potrzeba.
A nie bezmyślnie przez cały czas.
-
gogi123
- Początkujący T4
- 14
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Trochę odgrzeję kotleta ale.....
Zastanawiam się jaki jest sens ciągnąć kable od akumulatora jeśli do lamp pozostają przewody oryginalne?
Myślę, że wystarczy wtedy wpiąć się przed i za wyłącznikiem zespolonym pomijając go i bedzie ok. Albo jak juz robić to od aku do samych lamp -tylko czy żarówki wytrzymają wyższe napięcie?
U mnie modernizacja za tydzień
Zastanawiam się jaki jest sens ciągnąć kable od akumulatora jeśli do lamp pozostają przewody oryginalne?
Myślę, że wystarczy wtedy wpiąć się przed i za wyłącznikiem zespolonym pomijając go i bedzie ok. Albo jak juz robić to od aku do samych lamp -tylko czy żarówki wytrzymają wyższe napięcie?
U mnie modernizacja za tydzień
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Założenie przekaźników ma za zadanie ominięcie oby wyłączników (główny świateł i pod kierownicą) które są odpowiedzialne za największe spadki napięcia w instalacji lamp. Omijając tylko przełącznik zespolony będziesz miał jeszcze spadki napięcia na wyłączniku głównym. Przewody do lamp, nawet jeśli pozostaną oryginalne w niczym nie przeszkadzają a kable od akumulatora w wariancie omijającym oba wyłączniki służą do zasilenia przekaźników z ominięciem części skrzynki bezpiecznikowej będącej jednocześnie rozdzielnią prądu.
-
ubsaw
- Początkujący T4
- 13
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
Witam Szanowne Grono
Jestem tu nowy. Vw t4 mam od 5 lat, 1.9d. Około rok temu zaczęła palić mi się instalacja elektryczna - zjarało się parę kabli : od świateł, kierunków, radia i parę innych. Z uwagi na fakt iż zbyt nie znam się na elektryce a w okolicy jest jeden elektryk na dodatek marny a cennik ma jak w salonie Bentleja kolega znający się na fachu ogarnął mi elektrykę, światła ładnie działały jak trzeba aż do wczoraj... Po przełączeniu z krótkich na długie jedno pali się długie, drugie krótkie, jak przełączę jeszcze raz jest na odwrót. Mam prośbę czy mógłby któryś z Was Fachowców znających się na rzeczy opisać mi jak sprawdzić, jakie przewody - skąd wychodzą do lamp przednich - tylne światła są ok. Chodzi mi o to od czego zacząć sprawdzanie i czy w t4 jest tak, że podawany prąd jest na jedną lampę a z niej dopiero do drugiej lampy czy z włączników jakoś leci od razu na obie lampy oddzielnie.
Poczytałem co nie co na forum lecz na typowych schematach się nie znam.
Bardzo proszę o podpowiedź.
Elektryk u mnie za samo sprawdzenie chciał 300zł
Jestem tu nowy. Vw t4 mam od 5 lat, 1.9d. Około rok temu zaczęła palić mi się instalacja elektryczna - zjarało się parę kabli : od świateł, kierunków, radia i parę innych. Z uwagi na fakt iż zbyt nie znam się na elektryce a w okolicy jest jeden elektryk na dodatek marny a cennik ma jak w salonie Bentleja kolega znający się na fachu ogarnął mi elektrykę, światła ładnie działały jak trzeba aż do wczoraj... Po przełączeniu z krótkich na długie jedno pali się długie, drugie krótkie, jak przełączę jeszcze raz jest na odwrót. Mam prośbę czy mógłby któryś z Was Fachowców znających się na rzeczy opisać mi jak sprawdzić, jakie przewody - skąd wychodzą do lamp przednich - tylne światła są ok. Chodzi mi o to od czego zacząć sprawdzanie i czy w t4 jest tak, że podawany prąd jest na jedną lampę a z niej dopiero do drugiej lampy czy z włączników jakoś leci od razu na obie lampy oddzielnie.
Poczytałem co nie co na forum lecz na typowych schematach się nie znam.
Bardzo proszę o podpowiedź.
Elektryk u mnie za samo sprawdzenie chciał 300zł
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Żarówki lamp przednich zasilane są z pinów:
krótkie A1/1 i A2/3
długie A1/6 i A2/7.
Kostek szukaj z tyłu skrzynki bezpieczników, ich dokładne rozmieszczenie jest opisane na forum.
krótkie A1/1 i A2/3
długie A1/6 i A2/7.
Kostek szukaj z tyłu skrzynki bezpieczników, ich dokładne rozmieszczenie jest opisane na forum.
-
ubsaw
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
te piny opisane to są z tyłu skrzynki bezpieczników?
Szukałem szczegółów na forum i nie mogę znaleźć konkretów dotyczących przypadłości mego t4
Szukałem szczegółów na forum i nie mogę znaleźć konkretów dotyczących przypadłości mego t4
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Tak, litera np A lub A1 to oznaczenie kostki, cyfra po ukośniku to numer konkretnego piny w danej kostce.
-
ubsaw
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Jeszcze jedno moje pytanie - czy z tych pinów przewody idą bezpośrednio do żarówek H4 ?
-
ubsaw
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Po włączeniu świateł i próbie przełączenia na długie włącza się wentylator. Właśnie skończyłem rozbierać bebechy pod kierą, wymontowałem oba przełączniki (świateł długich i wycieraczek), wymontowałem skrzynkę bezpieczników, wypiąłem z niej czerwoną wtyczkę w prawym dolnym rogu - do niej dochodzi wiązka z przełącznika od długich świateł. Wypiąłem posprawdzałem złącza i ok. Jak dobrze rozumuje to prąd ze stacyjki idzie na włącznik główny świateł a z niego na przełącznik długich przy kierownicy, z niego do skrzynki bezpieczników ?
Która kostka ze skrzynki bezpieczników wychodzi na długie światła do żarówek?
Teraz kwestia tych pinów jak to sprawdzić bo na skrzynce opisu brak.
Jeszcze jedna sprawa, oznaczenie przewodów u mnie przy przełączniku długich świateł: 1 - biały z żółtym paskiem, 2 - żółty, 3 - biały z czarnym paskiem, 4 - biały,
5 - czerwony z żółtym paskiem - teraz pytanie który z którym zewrzeć kabelkiem żeby mrugnęły długie i zarazem sprawdzić czy włącznik jest ok
Która kostka ze skrzynki bezpieczników wychodzi na długie światła do żarówek?
Teraz kwestia tych pinów jak to sprawdzić bo na skrzynce opisu brak.
Jeszcze jedna sprawa, oznaczenie przewodów u mnie przy przełączniku długich świateł: 1 - biały z żółtym paskiem, 2 - żółty, 3 - biały z czarnym paskiem, 4 - biały,
5 - czerwony z żółtym paskiem - teraz pytanie który z którym zewrzeć kabelkiem żeby mrugnęły długie i zarazem sprawdzić czy włącznik jest ok
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Pisze z pamięci:
Czerwony z paskiem to plus po stacyjce, biały i żółty to krótkie i długie (który jest który nie pamiętam), kolejno podanie napięcia na kazdy z nich powinno zaowocować zapaleniem się świateł.
Opis pinów i kolorów wtyczek jest na forum, możliwe, że pod postacią do t4-wiki.de linka ale jest.
Czerwony z paskiem to plus po stacyjce, biały i żółty to krótkie i długie (który jest który nie pamiętam), kolejno podanie napięcia na kazdy z nich powinno zaowocować zapaleniem się świateł.
Opis pinów i kolorów wtyczek jest na forum, możliwe, że pod postacią do t4-wiki.de linka ale jest.
-
ubsaw
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
kurcze kolego dwie godziny ryłem forum i nie mogę tego linka znaleźć, nie orientujesz się może bardziej jak do niego dotrzeć?
-
tommly
- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: chwilowy brak T4
- Opis: Sekcja DOLNO-Śląsko-Opolska
- podziekowal za post: 30 razy
- otrzymal podziekowanie: 36 razy
- Kontakt:
kurcze nawet nie minuta szukania kolego: szukaj - piny i mamy np. to:ubsaw pisze:kurcze kolego dwie godziny ryłem forum i nie mogę tego linka znaleźć, nie orientujesz się może bardziej jak do niego dotrzeć?
http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?f= ... iny#p58748
i to: http://www.t4-wiki.de/wiki/Mehrfachstecker
troszkę chęci <59>
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Czy tobie przypadkiem nie uciekła masa przy którejś lampie, bo to tak samo nie mogło się przepiąć w skrzynce bezpieczników.ubsaw pisze:kolega znający się na fachu ogarnął mi elektrykę, światła ładnie działały jak trzeba aż do wczoraj... Po przełączeniu z krótkich na długie jedno pali się długie, drugie krótkie, jak przełączę jeszcze raz jest na odwrót.
Mo to się przyda http://www.t4-wiki.de/wiki/Scheinwerfer
-
ubsaw
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Sorki koledzy ale jeszcze do końca nie ogarniam tego forum, dziękuję za pomoc, jeszcze jak by to po szwabsku nie było to by całkiem było zajefajnie ale cóż może jakoś to ogarne
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Może kiedyś powstanie polskojęzyczna t4-wiki, póki co niestety musimy wspierać się niemieckim portalem.
-
ubsaw
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Kolejno podałem napięcie na biały i żółty i niestety żadnych oznak świecenia świateł. Co dziwne jak włączę włącznikiem głównym krótkie światła świecą normalnie, postojowe świecą normalnie, kiedy przełączę przełącznikiem pod kierownicą na długie wtedy gaśnie wszystko, przełączę jeszcze raz i krótkie świecą.
Czy to wskazuje na walnięty przełącznik pod kierownicą czy coś po drodze?
Czy to wskazuje na walnięty przełącznik pod kierownicą czy coś po drodze?
-
tommly
- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: chwilowy brak T4
- Opis: Sekcja DOLNO-Śląsko-Opolska
- podziekowal za post: 30 razy
- otrzymal podziekowanie: 36 razy
- Kontakt:
Objaw jest podobny, jak przy zmienionych światłach z oryginalnych H4 na podwójne H7, czy H1. Jak włączasz w nich długie, to gasną wtedy mijania. Żeby paliły się i jedne i drugie światła daje się zworkę w miejscu przekaźnika. Zerknij w to miejsce, może masz coś przerobione.
Tutaj masz odnośnik:
http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?f= ... 82a#p59700
Tutaj masz odnośnik:
http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?f= ... 82a#p59700
-
jacula
- Aktywny T4
- 10
- Model:
- Auto: VW T4 TRANSPORTER
- Opis: VW T5 19 TDI 105 KM
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
Re: Co dziś zrobilismy w swoim aucie...
t4fan pisze:Probe041 pisze:Nie tak źle, zastanawiałem się czy nie zrobiłby świateł na przekaźnikach u mnieczester52 pisze:Ja czekam na Ślimaka obiecał pomóc
Probe041, czester52,
Montaż przekaźników to nic trudnego, nawet dla osób nieobeznanych z elektroniką ;)
Przekaźnik wystarczy najprostszy, na przykład taki:
http://allegro.pl/przekaznik-samochodow ... 36332.html
To tego należy dokupić podstawkę lub konektory (koniecznie izolowane).
Można też zalutować przewody bezpośrednio do pinów przekaźnika i zabezpieczyć je koszulką termokurczliwą.
"Schemat" podłączenia jest następujący:
- pin 30 -> "+" zasilania, najlepiej pociągnięty bezpośrednio z akumulatora.
Polecam kabel o średnicy min. 2,5mm + bezpiecznik. Dla jednej lampy wystarczy 10A.
- pin 85 -> "-" zasilania (cewki przekaźnika), można zostawić stary z lampy lub pociągnąć od metalowej części karoserii.
- pin 86 -> sterowanie, czyli "+" z włącznika świateł.
Wystarczy podłączyć kabel z fabrycznej instalacji, odcięty kilka centymetrów przed lampą.
- pin 87 -> "+" idący żarówki. Podłączamy odcięty przewód biegnący do lampy.
Jeśli przewód jest w kiepskim stanie, należy wymienić go na nowy.
- pin 87a pozostaje wolny
Jedni robią instalację na jednym przekaźniku na obie lampy, jednak ja polecam zastosować dwa oddzielne, gdyż w przypadku awarii jednego obwodu, drugi pozostaje sprawny i nie zostajemy bez świateł.
Pogrubione linie mają wpływ na wzrost napięcia na żarówce.
Tu należy dać nowe i kable, o przekroju pow. 2,5mm.
Wracając do tematu -> ja dziś wyczyściłem multika z zimowego brudu :)
Żadne linki nie działają jakie te przekazniki mają być ? może ktoś ma linki do tych przekazników ? chcę zrobić to wszystko aby poprawić światła w mojej t4 , czy też jest jakiś filmik lub fotki jak to zrobić trzeba
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
http://t4-forum.pl/viewtopic.php?f=16&t ... iate%C5%82
Jak widać w temacie o montażu też wszystkie fotki wcięło :P
Jak widać w temacie o montażu też wszystkie fotki wcięło :P
-
tomek
- Forumowicz T4
- 16
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: TRANSPORTER
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
Z elektryką musisz zrobić porządek . Posprawdzać wszystkie kable czy nie są stopione i sklejone ze sobą inaczej nie dojdziesz do ładu . Powodzenia .
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
No właśnie, buuuu :((Probe041 pisze:Jak widać w temacie o montażu też wszystkie fotki wcięło :P
Czy ktoś pamięta na czym polegało montowanie przekaźników w kabinie? Przypuszczam, że chodziło o zamocowanie podstawek przekaźników na górnej ściance skrzynki bezpiecznikowo-przekaźnikowej.
I druga sprawa to dodatkowe przewody. O ile nowy i gruby przewód czerwony od plusowej klemy jest oczywisty to do czego jest konkretnie potrzebny jest odrębny kabel masowy czyli od klemy minusowej?
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Przy takim prądzie masy nie trzeba chyba ciagnac z aku bo jest wszedzie?slimak pisze:Do sterowania cewką przekaźnika.
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Dokładnie. Tuż obok, na podstawie kolumny kierownicy masz rozgałęźnik masowy, z powodzeniem możesz go wykorzystać.