Problem z wózkiem drzwi przesuwnych
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
paluch
- Forumowicz T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: T4 Caravelle 2000 r
- Kontakt:
Problem z wózkiem drzwi przesuwnych
Witam,
ostatnio wypadły mi (dosłownie) drzwi przesuwne, bo coś tam się złamało. Dałem do naprawienia i OK, ale wydaje mi się, że brakuje jakiejś części w wózku środkowym drzwi. Proszę zobaczcie czy jest tam jakaś sprężyna lub inna część, która ustawia wózek równolegle do szyny. Jak otwieram drzwi zbyt szybko to wózek ustawia się pod kątem do szyny i powoduje duży opór, a dociskając drzwi do karoserii ustawia się poprawnie.
Pozdrawiam
ostatnio wypadły mi (dosłownie) drzwi przesuwne, bo coś tam się złamało. Dałem do naprawienia i OK, ale wydaje mi się, że brakuje jakiejś części w wózku środkowym drzwi. Proszę zobaczcie czy jest tam jakaś sprężyna lub inna część, która ustawia wózek równolegle do szyny. Jak otwieram drzwi zbyt szybko to wózek ustawia się pod kątem do szyny i powoduje duży opór, a dociskając drzwi do karoserii ustawia się poprawnie.
Pozdrawiam
-
czarny1x1x
Re: Problem z wózkiem drzwi przesuwnych
no widzimy http://moto.allegro.pl/vw-t4-wozki-rolk ... 22607.html rozwaliły Ci się łożyska tam nic innego nie ma
-
paluch
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Ja wymieniłem wszystkie rolki, to łożyska gdzie są (nie w rolkach?)?
-
andrewa1
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 58
- Model:
- Auto: transpo-carawella
- Opis: co dzień uczę się czegoś nowego
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 79 razy
- Kontakt:
najpierw uświadomię co po niektórych
potem wytłumaczę w czym problem
kolego poszły tobie rolki prowadzące wózek środkowy
te rolki odpowiadają za równoległe ustawianie wózka względem szyny
łożyska odpowiadają za łatwe przesuwanie drzwi górna rolka tylko trzyma drzwi w pionie i odpowiada za docisk do uszczelki nadwozia w części górnej
kolego poszły tobie rolki prowadzące wózek środkowy
te rolki odpowiadają za równoległe ustawianie wózka względem szyny
łożyska odpowiadają za łatwe przesuwanie drzwi górna rolka tylko trzyma drzwi w pionie i odpowiada za docisk do uszczelki nadwozia w części górnej
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 16 wrz 2012, 7:21 przez mora, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: orty
Powód: orty
-
czarny1x1x
a ja stawiam na rozwalone jednak łożysko w rolce jeśli się rozsypie to będzie jeżdzić na boki ,lub podobny efekt robi ten sworzeń jak kolega wcześniej zauważył ,dostałeś fotki ,latarka w dłoń i zobacz o co tam chodzi ,MY DAJEMY TYLKO WĘDKĘ to taka metafora <01>
-
paluch
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Wysyłam krótki filmik, na którym widać jak wygląda ten luz oraz kiedy drzwi jadą swobodnie, a kiedy się blokują.
oto link:
http://wyslijto.pl/plik/e692m686dh
oto link:
http://wyslijto.pl/plik/e692m686dh
-
czarny1x1x
problem kolego masz z tym wózkiem środkowym ,musisz zajrzeć od spodu co tam się dzieje czy rolka nie jest czasem bardzo wytarta ,zamów sobie kąplet i zmienisz całość ,zdejmiesz tapicerkę z drzwi i będziesz miał śrubę odkręcisz i wyjedziesz tymi sankami po szynie ,mnie kiedyś artysta śrubę dospawał !!! prawie iskry szły jak otwierałem ,nie zbadane są wyroki jak tobie to naprawił
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Oglądając film twierdze że wózek działa prawidłowo, masz problem z dolnym wózkiem tak jak ja
-
paluch
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Ale ja właśnie wymieniłem komplet rolek i wtedy zaczęły sie te problemy.
-
czarny1x1x
to zmień AUTO..... bo nic nie rozumiesz komplet to góra środek i dół wymieniłeś coś a nawet to nie ty a ktoś ? a czy to zrobił to nikt z nas nie wie .komplet podałem ci link 90zł nie wierze ze ktoś to wszystko wymienił ,naprawdę nie naprawimy ci go przez net troszkę musisz i ty nam pomóc ,co dla ciebie znaczy komplet ? widziałeś zdjęcia? co wymieniłeś ?ten film to ....oskara nie dostanie ,ja widzę problem z rolką kosi się środkowy wózek kolega widział dolny !! a ile nas tyle opinij !! a co wymieniłeś skoro po naprawie jest problem nie wiem poddaje się
-
paluch
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Już mówię - gość przy mnie wymienił wszystkie rolki: 1 na górze, 3 na środku i chyba 3 na dole. Wsadził te nowe rolki (kupione przeze mnie na allegro za ok 100 zł) na te wózki, które były. Więc wiem co było wymienione, bo stałem przy nim podczas wymiany. Czy to ma oznaczać, że to nie rolki tylko wózek jest zużyty? Spróbuję kogoś namierzyć z T4 na mieście i podglądnąć jak u niego to wygląda...
-
andrewa1
- Kierowca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
oki masz nowe rolki tylko ktoś zapomniał to wszystko dokładnie poustawiaćpaluch pisze:Ale ja właśnie wymieniłem komplet rolek i wtedy zaczęły sie te problemy.
górną sobie odpóść
środkowa po za regulacją wysokości drzwi to jeszcze przód tył szczelina to jest ten problem
komuś udało sie obejżeć ten film ?
wstawi jutro fotki żebyś wiedział o co biega
-
czarny1x1x
-
andrewa1
- Kierowca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
obiecane fotki
ja mam dwie ale jest też opcja z jedną śrubą musisz je poluzować i tak ustawić drzwi przód -tył aby wózek się nie blokował pamiętaj ze po zluzowaniu drzwi opadną w dół dla ułatwienia dodam że szczeliny powinny być równe z przodu iz tyłu drzwi
ja mam dwie ale jest też opcja z jedną śrubą musisz je poluzować i tak ustawić drzwi przód -tył aby wózek się nie blokował pamiętaj ze po zluzowaniu drzwi opadną w dół dla ułatwienia dodam że szczeliny powinny być równe z przodu iz tyłu drzwi
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
paluch
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
-
czarny1x1x
z suwanych drzwi koniecznie ,jakimś klockiem sobie od dołu podeprzyj drzwi i kolegę do pomocy zaproś będzie znacznie łatwiej to ustawić,pewnie będą stare ślady
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
To teraz zagadka, szczeliny ustawione, przód tył i tak samo góra dół, a przy otwieraniu tuz po otwarciu zamka drzwi się blokują muszę pociągnąć mocniej i się otwierają, przepatrzyłem wszystko i wygląda że jest dobrze
-
czarny1x1x
coś kojarzę że były dwa rodzaje tej łapy wózka środkowego ,montowane na jedną śrubę lub dwie ,może tu tkwi problem jest za krótka lub za długa ,warto zmierzyć ,może ktoś wymieniał kiedyś ,w starszych była na dwie śruby nowsze na jedną ,proszę o poprawkę jak się mylę ,warto odkręcić ten dolny ogranicznik pod progiem i czy wtedy jest jakaś reakcja.
-
orel11
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 37 razy
- Kontakt:
U mnie tez blokowało ,a sie okazało ,że tapicerka haczy o uszczelke bo odstawała troche.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
W którym miejscu ci blokowało, bo coś w tym jest co piszeszorel11 pisze:U mnie tez blokowało ,a sie okazało ,że tapicerka haczy o uszczelke bo odstawała troche.
-
orel11
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 37 razy
- Kontakt:
Od strony gdzie jest zamek.Tez nie wiedziałam co jest ,ale jak wejdziesz do srodka to przy otwieraniu tapicerka zahaczała sie o uszczelke własnie w momencie otwierania drzwi.
-
andrewa1
- Kierowca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
ja sobie zrobiłem otwór z zaślepką plastikowąpaluch pisze:Czyli trzeba zdjąć tapicerkę aby się tam dostać?
ale jeśli to nie tapiserka to pozostaje jeszcze ustawienie kąta na dolnym wózku
są dwie śruby które pozwalają na ustawienie drzwi względem nadwozia w sęsie na zewnątrz lub bardziej przylegajace do uszczeli oraz kąt pracy wózka jeśli bedzie zły to będzie blokował sie o prowadnicę
podeślę fotki
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
U mnie temat rozwiązany, przy otwieraniu drzwi blokowały się o nakładkę na orurowaniu bocznym wystarczyło obniżyć rurę na mocowaniu i już wszystko ok
-
cybkryst
- Aktywny T4
- 13
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 17 razy
- Kontakt:
Ja miałem swego czasu problem z dolną rolką. Wystarczała mi średnio na dwa miesiące.
Przyczyną tego była skorodowana trasa po której rolka smigała.
Problem rozwiązałem w ten sposób , że zamiast plastikowej rolki wstawiłem łożysko a skorodowany element wyciąłem i wspawałem
ten element z 2milimetrowej blachy nierdzewnej.
Od tego momentu jest zero korozji a drzwi się przesuwają bez żadnego oporu i prawie bezszelestnie.
Napisałem to bo może się komuś przydać a patent naprawdę działa.
Problem rozwiązałem w ten sposób , że zamiast plastikowej rolki wstawiłem łożysko a skorodowany element wyciąłem i wspawałem
Od tego momentu jest zero korozji a drzwi się przesuwają bez żadnego oporu i prawie bezszelestnie.
-
slaweq
- Nowy T4
- 15
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
A samo wyjęcie rolek i zamontowanie nowych to jak to jest wcisk nit gwint?
-
cegi1989
- Początkujący T4
- 13
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 5 razy
- Kontakt:
mam chyba bardzo podobny problem, może mi kolega wysłać fotkę tego jak wspawał tą blachę 2mm? Pozdrawiam !cybkryst pisze:Ja miałem swego czasu problem z dolną rolką. Wystarczała mi średnio na dwa miesiące.
-
marcel
- Stały bywalec
- 12
- Tematy: 24
- Model:
- Auto: MULTIVAN
- Opis: Jak się nie spocisz, to się nie nauczysz...
- podziekowal za post: 31 razy
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
Panowie odświeżam temat:
czy zamienniki oferowane na allegro - to wielki shit, czy posłużą troche? wózek mi sie rozlatuje i juz go reanimowałem kilka razy.
Wbiłem łożysko jako rolkę pionową, na klej cx80 sklejałem rolki prowadzące ale jednak wciąż po kilku tygodniach uzytkowania sie rozwalają...
Czy to: http://allegro.pl/vw-t4-90-03-rolka-woz ... 38915.html - sie nadaje czy szukać innej, lepszej jakościowo sytuacji?
czy zamienniki oferowane na allegro - to wielki shit, czy posłużą troche? wózek mi sie rozlatuje i juz go reanimowałem kilka razy.
Wbiłem łożysko jako rolkę pionową, na klej cx80 sklejałem rolki prowadzące ale jednak wciąż po kilku tygodniach uzytkowania sie rozwalają...
Czy to: http://allegro.pl/vw-t4-90-03-rolka-woz ... 38915.html - sie nadaje czy szukać innej, lepszej jakościowo sytuacji?