Pomysły na środek w przyklejanym dachu
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Chlorbus
- Początkujący T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: t4 caravelle
- podziekowal za post: 2 razy
- Kontakt:
Pomysły na środek w przyklejanym dachu
Witam serdecznie.
Jest to spokrewnione pytanie z tym tematem:http://t4-forum.pl/viewtopic.php?f=13&t=4709
Jednak zanim przykleimy dach może łatwiej będzie urządzić środek.
Jak to wygląda u osób które mają taki dach. Ewentualnie jakie macie pomysły żeby urządzić takie cudo:http://imageshack.us/photo/my-images/52 ... 12018.jpg/? <d> <vw>
Jest to spokrewnione pytanie z tym tematem:http://t4-forum.pl/viewtopic.php?f=13&t=4709
Jednak zanim przykleimy dach może łatwiej będzie urządzić środek.
Jak to wygląda u osób które mają taki dach. Ewentualnie jakie macie pomysły żeby urządzić takie cudo:http://imageshack.us/photo/my-images/52 ... 12018.jpg/? <d> <vw>
-
maja
- Administrator
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 118
- Model: Multivan, Caravelle , Syncro
- Auto: t4/t4/t4/t4
- Opis: ten co walczy od początku do końca
- podziekowal za post: 21 razy
- otrzymal podziekowanie: 43 razy
- Kontakt:
Re: Pomysły na środek w przyklejanym dachu
Z pewnością tapicerka, tak jak mam w kurniku kieszenie naszyte na boki ( schować np.książkę ), oświetlenie, gniazdo zapalniczki aby podłączyć np. laptopa, kratka wentylacyjna.
Mając taką wenę twórczą jak Ty możesz śmiało podejrzeć jak to robi producent :)
http://www.spojkar.com.pl/
http://www.wejkama.com/
Pewnie to już większy wydatek,ale mam tu jeszcze webasto z możliwością chłodzenia + zamontowany czujnik temperatury czyli działa wtedy , gdy jest potrzeba. W poprzednim aucie nie miałem tego i Webasto grzało non stop.
Mając taką wenę twórczą jak Ty możesz śmiało podejrzeć jak to robi producent :)
http://www.spojkar.com.pl/
http://www.wejkama.com/
Pewnie to już większy wydatek,ale mam tu jeszcze webasto z możliwością chłodzenia + zamontowany czujnik temperatury czyli działa wtedy , gdy jest potrzeba. W poprzednim aucie nie miałem tego i Webasto grzało non stop.
-
Chlorbus
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
O jakiej tapicerke mówisz? Kompletnie się na tym nie znam. Można kupić gotową albo z metra?
-
maja
- Administrator
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 118
- Model: Multivan, Caravelle , Syncro
- Auto: t4/t4/t4/t4
- Opis: ten co walczy od początku do końca
- podziekowal za post: 21 razy
- otrzymal podziekowanie: 43 razy
- Kontakt:
Na pewno jakiś materiał ( nie znam się na tym ) a do tego pod spód pianka albo gąbka.Coś co będzie stanowiło ocieplenie.
Mówię to co widzę w swojej sypialni
Mówię to co widzę w swojej sypialni
-
srokkka
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Auto: multivan syncro
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
Nie dawaj pod ocieplenie żadnej pianki. Piankę czy coś w tym rodzaju mają przyczepy z Niewiadowa i po pewnym czasie pianka się wykrusza, a wtedy całość wygląda okropnie i nie izoluje. Chyba poleciłbym wyklejenie dywanową wykładziną podlogową, tak przynajmniej mam zamiar wyremontować swoją przyczepę.
-
wess122
- Nowy T4
- 14
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: t4 96' caravella
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Witam
Znalazłem ekstremalne zdjęcie podglądowe. Można zerknąć, że jest plyta osb i materiał.
link do dużej fotki
Znalazłem ekstremalne zdjęcie podglądowe. Można zerknąć, że jest plyta osb i materiał.
link do dużej fotki
-
Chlorbus
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Byłem dzisiaj w lerła merlę w poszukiwaniu środka do dachu. Plan jest taki. Na dach naklejamy najtwardszy styropian. Na styropian gąbka żeby amortyzowala ewentualne uderzenia. Na gąbkę nakleimy tapicerke lub tapete w panterke:)
-
pokor
- Stały bywalec
- 15
- Tematy: 12
- Model:
- Auto: Multivan
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 19 razy
- Kontakt:
Dajcie sobie spokój z gąbką ponieważ jak już ktoś tu wspominał z czasem parcieje i wszystko odpada. Ojcu w Niewiadowie już dwa razy to naprawiali. Styropian będzie wcześniej czy później strasznie skrzypiał.
Ja proponuję jakąś miękka wykładzinę i bezpośrednio na laminat ewentualnie maty filcowe i dopiero na to.
Ocieplić i tak skutecznie nie ocieplicie a narobicie się i wydacie kaskę więc albo webasto albo grubszy śpiwór.
Ja proponuję jakąś miękka wykładzinę i bezpośrednio na laminat ewentualnie maty filcowe i dopiero na to.
Ocieplić i tak skutecznie nie ocieplicie a narobicie się i wydacie kaskę więc albo webasto albo grubszy śpiwór.
-
Chlorbus
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Hmm ciekawe czy styropian styropianowi równy, bo ten co dziś widziałem nie składa się z takich kuleczek tylko sztywny taki sprasowany. Osobiście pierwszy raz coś takiego widziałem. A chodzi nam żeby było w co śruby od świateł i półek wkręcić.
-
Johnny
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 19
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 9 razy
- Kontakt:
Polecam ci coś takiego: http://www.synthosxps.com/index.php?opt ... =2&lang=pl
Stosuje się to w budowlance i myślę, że XPS 70 spełni twoje oczekiwania.
Stosuje się to w budowlance i myślę, że XPS 70 spełni twoje oczekiwania.
-
pokor
- Stały bywalec
- 15
- Tematy: 12
- Model:
- Auto: Multivan
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 19 razy
- Kontakt:
To pewnie to co Johnny pisze jest polistyren nie mniej jednak śmiem wątpić w solidność zamocowania do tego półek czy lampek.
Druga rzecz to wasza konstrukcja nie będzie w 100% statyczna tylko będzie jednak pracować a te materiały szorując między sobą (styropian lub polistyren a laminat) mogą powodować dokuczliwe skrzypienie.
Co do zamocowania półek i lampek to można wlaminować na żywicę kawałki deseczek lub zrobić zgrubienie żywicy lub szpachli na żywicy z włóknem tak się robi w jachtach i przyczepach kempingowych i dopiero do tego przykręcić.
Tak jak pisałem wcześniej jeśli ma to być auto na letnie wypady ocieplenie nie jest potrzebne natomiast na zimę bez webasto i tak nie pociągniecie.
Druga rzecz to wasza konstrukcja nie będzie w 100% statyczna tylko będzie jednak pracować a te materiały szorując między sobą (styropian lub polistyren a laminat) mogą powodować dokuczliwe skrzypienie.
Co do zamocowania półek i lampek to można wlaminować na żywicę kawałki deseczek lub zrobić zgrubienie żywicy lub szpachli na żywicy z włóknem tak się robi w jachtach i przyczepach kempingowych i dopiero do tego przykręcić.
Tak jak pisałem wcześniej jeśli ma to być auto na letnie wypady ocieplenie nie jest potrzebne natomiast na zimę bez webasto i tak nie pociągniecie.
-
rafflex
- profil zaufany

- Ikona forum
- 14
- Tematy: 29
- Model:
- Auto: Transporter
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA sekcja "STARE WYGI"
- podziekowal za post: 139 razy
- otrzymal podziekowanie: 235 razy
- Kontakt:
Ja bym zrobił tak: zaplanowałbym miejsca mocowania wyposażenia wnętrza (uchwyty, półki itp) i tam przykleił bezpośrednio do laminatu wzmocnienia w postaci kawałków płyty OSB (deseczek, płyt MDF) - jak pisze pokor, również na całości przestrzeni dachu zrobiłbym żeberka z listewek prostopadle do osi pojazdu (też przyklejane). Następnie całość wykleił matami filcowymi, a na całość końcowa warstwa z płótna mocowana do tych właśnie listewek oczywiście mocno naciągnięta, by nic nie wisiało. Unikałbym sztywnych materiałów, gdyż będzie utrudnione dopasowanie do płaszczyzn laminatu i pewnie wystąpi skrzypienie, o czym pisali poprzednicy. Oczywiście nie należy zapomnieć o wentylacji całości, czyli na samym początku otwory wentylacyjne.
A-ha. Tak mi się przypomniało o piance poliuretnowej potocznie zwanej gąbką - takiej jak używają np. przy tapicerowaniu mebli. Są różne jej grubości i nie wiem czy nie poszedłbym w tą stronę zamiast mat filcowych. Gąbkę można przykleić bezpośrednio do laminatu (taniej niż filc wychodzi).
A-ha. Tak mi się przypomniało o piance poliuretnowej potocznie zwanej gąbką - takiej jak używają np. przy tapicerowaniu mebli. Są różne jej grubości i nie wiem czy nie poszedłbym w tą stronę zamiast mat filcowych. Gąbkę można przykleić bezpośrednio do laminatu (taniej niż filc wychodzi).
Ostatnio zmieniony 05 cze 2012, 10:40 przez maja, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: orty
Powód: orty
-
Johnny
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 19
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 9 razy
- Kontakt:
Że do mocowania półek i lampek się nie nadaje i że może być problem ze spasowaniem na krzywiznach i może piszczeć, to się zgodzę, ale jako izolacja na pewno spełnia swoją rolę.