demontaż pompy oleju abl
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Negral
- Początkujący T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 2 razy
- Kontakt:
demontaż pompy oleju abl
Witam, potrzebuje wymienić pompę oleju ale nigdzie nie mogę znalesc jak ja zdemontować, rozrzad już mam zdemontowany i wszystkie oslony, czy trzeba ściągać mise oleju i odkrecac ssaka bo od strony bloku silnika pod kołem są dwie sruby
a tak wogóle miał ktoś z was taki przypadek że zablokowało pompę oleju i przypalilo pasek rozrządu ? mi sie zablokowała 2 razy przy odpalaniu ale po zgaszeniu i odpaleniu chodziła teraz jak mam rozebrane to też sie kreci bez oporów i nie blokuje i też nie ma lozow
pozdrawiam
a tak wogóle miał ktoś z was taki przypadek że zablokowało pompę oleju i przypalilo pasek rozrządu ? mi sie zablokowała 2 razy przy odpalaniu ale po zgaszeniu i odpaleniu chodziła teraz jak mam rozebrane to też sie kreci bez oporów i nie blokuje i też nie ma lozow
pozdrawiam
-
grzesiex
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 7
- Model:
- Opis: Krzywy ryj
- otrzymal podziekowanie: 83 razy
- Kontakt:
Re: demontaż pompy oleju abl
Demontuj miskę oleju. Pompa w 1,9D/TD w t4 nie jest na pokrywie od strony rozrządu.
http://www.t4-wiki.de/wiki/images/Motor ... rt_ABL.jpg
Więcej info i źródło powyższej fotografii:
http://www.t4-wiki.de/wiki/%C3%96lpumpe
http://www.t4-wiki.de/wiki/images/Motor ... rt_ABL.jpg
Więcej info i źródło powyższej fotografii:
http://www.t4-wiki.de/wiki/%C3%96lpumpe
-
Negral
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Dzieki za pomoc ale mam teraz pytanie czy to mozliwe zeby Vacum pompa blokowala pompe oleju??
bo w chwili kiedy mi sie to stalo nie bylo tez hamulca teraz zauwazylem ze vacum pompa jest odkrecona i lata przy silniku przykrecilem ja i bylo ok ale strasznie sie chybota i sie ciagle odkreca to moze byc przez to spowodowane ??
bo w chwili kiedy mi sie to stalo nie bylo tez hamulca teraz zauwazylem ze vacum pompa jest odkrecona i lata przy silniku przykrecilem ja i bylo ok ale strasznie sie chybota i sie ciagle odkreca to moze byc przez to spowodowane ??
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Myślę że tak, bo to właściwie pompa vacum napędza pompę oleju, wyciąg ją i sprawdź czy zębatkę ma całą, choć nie wykluczone że coś z pompą oleju nie tak.Negral pisze:Dzieki za pomoc ale mam teraz pytanie czy to mozliwe zeby Vacum pompa blokowala pompe oleju??
-
Negral
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
vacum pompe wyciagalem zebatke ma całą i tez sie kreci, tez nie wiem dlaczego nie moge zamontowac vacum pompy bo ciagle mi ja wybija do góry (podskakuje na odpalonym silniku) i zrywa gwint na srobie mocujacej :/
doczytalem ze vacum pompa jest połączona walkiem posrednim z pompą oleju
tylko dlaczego ciagle mi wybija vacum pompe i nie moge jej zamontowac czy to mozliwe zeby walek posredni sie skrzywił?
doczytalem ze vacum pompa jest połączona walkiem posrednim z pompą oleju
tylko dlaczego ciagle mi wybija vacum pompe i nie moge jej zamontowac czy to mozliwe zeby walek posredni sie skrzywił?
Ostatnio zmieniony 27 maja 2012, 5:38 przez slimak, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: ort
-
Negral
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
pompy oleju nie wyciągalem, jak krecilem kolem od pompy oleju to nie ma luzow i chodzi bez oporow i tez nie bylo problemow z cisnieniem oleju. demontowalem tylko vacum pompe i tez zebatka wyglada na całą nie niest nigdzie zniszczona i tez jak krece to chodzi ok ma lekki opor i wtedy slychac takie jakby sykniecie ale to chyba tak ma dzialac i tez robi podcisnienie, ale jak ja wkladam na miejsce to po odpalenu silnika tak jakby podskakiwala i ja wypycha do gory a chyba tak nie powinno byc??;/grzesiex pisze:A wycięcie napędowe pompa podciśnienia - pompa oleju jet ok?
-
grzesiex
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Opis: Krzywy ryj
- otrzymal podziekowanie: 83 razy
- Kontakt:
Obejrzyj po demontażu zębatkę pompy podciśnienia "od dołu" czyli tam gdzie ona przekazuje napęd na pompę oleju!
-
Negral
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Oglądałem to tam jest wyciecie wygląda to taka jakby kokardka i tez nie bylo widac zeby cos tam bylo ulamane, bo wiem ze tym wycienciem trzeba trafic tez w taki bolec w silniku no i ta zebatka tez musi sie zazebic no ale to chyba az takie trudne by nie bylo i tez po odpaleniu by sie ulozylo samo tak mi sie wydaje, tez wyciagałem ja i wkladałem kilkanascie razy i wydawalo mi sie ze "siada" dobrze i wtedy jak ktos odpala silnik a ja ją trzymam reką to po odpaleniu przez ok 2-3sek jest ok a pozniej zaczyna podskakiwac :/ odlączalem tez wezyk od serwa podcisnienia i tez nic sie nie zmienialo dodam jeszcze ze nawet jak tak ona podskakiwala to hamulec robił sie miekki czyli pompka dzialalagrzesiex pisze:Obejrzyj po demontażu zębatkę pompy podciśnienia "od dołu" czyli tam gdzie ona przekazuje napęd na pompę oleju!
a myslisz ze to raczej cos tam w tej pompce bedzie nie tak?
chyba ze ja po prostu nie potrafie vacum pompy dobrze zamontowac, ale to az tak ciężko by bylo nią tam trafic zeby sie dobrze zazebila ? I by byly takie objawy??
Ostatnio zmieniony 27 maja 2012, 20:01 przez grzesiex, łącznie zmieniany 1 raz.
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Model:
- Auto: T4 Ambulans
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 57 razy
- Kontakt:
Jak kołnierz dochodzi do końca do bloku to znaczy że płetwa trafia w wałek pompy i się zazębia. Jak by się nie zazębiła to nie było by smarowania albo wycięło by zębatkę. Albo masz uszkodzoną Vacum pompę albo pompę oleju, ewentualnie wałek pośredni ale to mało prawdopodobne.
-
Negral
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
temat rozwiazany po 3 godzinach walki udalo sie poprawnie zamontowac, strasznie ciezko trafic w kolnierz i w zebatke musialem sciągnąc dekielek od vacum pompy i powoli krecic rozrzadem i w koncu jakos sie udalo :) ale szczescie nie trwalo dlugo bo przejechalem 100km i padlo turbo :( normalnie niedowiary ale juz to juz chyba ostatnia rzecz jaka sie mogla zepsuc w tym silniku, bo 4 miesiace temu robilem wtryski i pompe,a wtym miesiacu padl rozrzad, glowica, pompa wody, sprzeglo, drugi raz rozrzad no i teraz turbo jak pech to pech :(
pozdrawiam i dzieki za podpowiedzi
pozdrawiam i dzieki za podpowiedzi
-
daxo
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
Witam, zblokował się wałek pośredni napędzający waku i pompę oleju tak z dnia na dzień , czy pompa mogła zblokować albo się zamarznąć?
-
Dziadek
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
-
daxo
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
Dziadek miałeś rację że to vacu pompa ,poluzowała się na śrubie i zablokowała na trybachDziadek pisze:Prawdopodobnie zablokowała się vacu pompa