Webasta, suche?? mokre??
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Last active: -
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Re: Webasta, suche?? mokre??
Tak, przy drugim akumulatorze jest większy 120A alternator i układ elektryczny odpowiedzialny za jego ładownie.
-
paluch
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: T4 Caravelle 2000 r
- Kontakt:
A dołożenie drugiego aku wraz ze zmianą alternatora i całą elektryką niezbędną - jakie to koszty?
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Alternator około 200-250 złotych, wiązka 50-100 zł, podstawa fotela z mocowaniem akumulatora 50-100zł i około godziny roboty.
-
BEN
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: Multivan
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
Podstawę może sobie sam przerobić (mocowanie akumulatora) jeśli ma trochę sprytu, a jeśli chodzi o alternator to wydaje mi się że jak zmieniać to na 140A, ja wpasowałem od "paska B" ze sprzęgłem - trzeba tylko dodatkowo pasek zmienić na krótszy.
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Z tym alternatorem to bym nie przesadzał, mocny alternator potrzebny jest gdy w czasie pracy silnika mamy dużo odbiorników (klima, kilkanaście halogenów, wentylatory wiatraki), akumulatory nie lubią dużych prądów do doładowania, bezpieczne ładowanie to prąd rzędu 10% pojemności akumulatora.
Jeszcze mała uwaga, fabryczne weboasto mokre z climatronikiem pobiera prąd z obydwu akumulatorów.
Jeszcze mała uwaga, fabryczne weboasto mokre z climatronikiem pobiera prąd z obydwu akumulatorów.
-
BEN
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
O ile webasto udało mi się przepiąć na drugi o tyle klimatronik sobie już odpuściłem. A co do akumulatorów to żelowe sobie nie radzą z dużymi prądami zwykły akumulator sam sobie poradzi - oczywiście w granicach rozsądku.
-
paluch
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
W takim razie pytanie jest następujące czy jest realna szansa użyć mokrego webasto do przespania nocy (8 godzin pracy i odpalenie potem auta)?
Ktoś tu pisał, że grzał całą noc, facet, który mi sprzedawał webasto też mówił, że spał w nocy na nim. Czy to nie ściema? Przyjmijmy fakt, że włączmy webasto tuż po jeździe przy jeszcze gorącym silniku.
Ktoś tu pisał, że grzał całą noc, facet, który mi sprzedawał webasto też mówił, że spał w nocy na nim. Czy to nie ściema? Przyjmijmy fakt, że włączmy webasto tuż po jeździe przy jeszcze gorącym silniku.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
moim zdaniem nie ma szans, nawet jest tak, że oryginalny sterownik webasta mokrego ma maksymalny czas działania możliwy do ustawienia tylko 2 godz. potem musisz znowu je załączyć i tak w kółko
-
chmielik
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 43
- Model:
- Opis: ZRÓB COŚ ZE SWOIM ŻYCIEM ALBO NAPIJ SIĘ WÓDKI
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 82 razy
- Kontakt:
Na mokrym nie ma szans ......
Za to na suchym możesz spać nawet parę dni i pojedziesz dalej
Za to na suchym możesz spać nawet parę dni i pojedziesz dalej
-
paluch
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
W moim sterowniku (minizegar - bez regulacji temperatury, czyli do mokrego) mogę włączyć jednocześnie 3 programy po 2 godziny każdy (w przeciwieństwie do sterownika "zegara modułowego" pasującego w oryginalny otwór T4 mogę aktywować 3 programy jednocześnie) lub włączyć grzanie stałe bez odliczania czasu.
Ostatnio zmieniony 20 maja 2011, 9:55 przez paluch, łącznie zmieniany 1 raz.
-
paluch
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
A ile czasu potrzebuje suche aby zaczęło lecieć ciepłe powietrze? (przyjmując, że na dworze jest 0 st.)
-
radecki
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 11
- Model:
- Opis: Sekcja DOLNO-śląsko-Opolska!
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
Do 10 minut około i zaczyna sie robić ciepło. To ja ciekaw jestem co ty za zegar tam masz bo 3 czasy można zaprogramować w nowszych przy wodnym, ale żeby uruchomić grzanie cały czas to pierwsze słysze, ale może koledzy sie wypowiedzą.
-
paluch
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Mam taki:
http://www.sklep.wit-mot.pl/product/ima ... 41b40c.jpg
Trzymając strzałkę do góry wciska się grzanie i wtedy pojawia się symbol grzania i czas nie leci (widać godzinę) i grzeje aż się nie wyłączy. Podobno taki teraz montują w serwisach webasto jako standard.
http://www.sklep.wit-mot.pl/product/ima ... 41b40c.jpg
Trzymając strzałkę do góry wciska się grzanie i wtedy pojawia się symbol grzania i czas nie leci (widać godzinę) i grzeje aż się nie wyłączy. Podobno taki teraz montują w serwisach webasto jako standard.
-
BEN
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
W wypadku suchego można to tak włączyć. Z innym zegarem które ma pokrętło jest jeszcze możliwość ustawienia mocy grzania. Dla zainteresowanych lektura.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
paluch
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
W mokrym też się da tak włączyć :) Tylko cały czas powraca temat ile tak na prawdę pochodzi przy dobrym aku (92 Ah) aby jeszcze odpalił.
-
BEN
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Przy dużych mrozach nie całe 2 godziny i pozamiatane na dobre. Ale jest jeden plus, silnik jest ciepły i nie trzeba dużo by odpalił ;)
-
paluch
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
A jeszcze takie pytanie:
czy jak jest webasto suche i korzysta z nawiewu za siedzeniem pasażera to czy wtedy normalne ogrzewanie tamtędy też grzeje?
czy jak jest webasto suche i korzysta z nawiewu za siedzeniem pasażera to czy wtedy normalne ogrzewanie tamtędy też grzeje?
-
BEN
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Jeśli chodzi o multivana i caravele to osobne jest dojście z webasta do szerokiej kratki nawiewnej podłogowej (ewentualnie są dwie małe). Patrząc od tyłu to skrajnie po lewej masz webasto a skrajnie po prawej normalne. (jeśli się mylę to koledzy mnie poprawcie)
-
paluch
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Dobra, a powiedzcie mi jeszcze czy jest możliwość (może jakimś kodem w climatronicu) przestawić, że jak włączam webasto (mokre) to zamiast na szybę leci z tyłu kratką? Jak przekręcę kluczyk to z tyłu leci ciepłe, ale po wyjęciu kluczyka samo się przestawia na szybę.
-
BEN
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Climatronic jest już tak zaprogramowany fabrycznie, głównie dla tego, że odmraża Ci przy okazji szyby i podgrzewa silnik. Na postoju trzeba pamiętać o otwarciu wszystkich kratek w konsoli powinno pomóc.
-
peters
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 13
- Model:
- podziekowal za post: 70 razy
- otrzymal podziekowanie: 35 razy
- Kontakt:
Ja sie podpisze pod tym ze da rade.Dlaczego :?:paluch pisze:W takim razie pytanie jest następujące czy jest realna szansa użyć mokrego webasto do przespania nocy (8 godzin pracy i odpalenie potem auta)?
Zeszlej zimy Olsztyn -15 do -20'C.
Spanie w aucie na siedzeniu.D3WZ chodzil co najmniej 8,9h.
Auto odpalilo jak gdyby nigdy nic.Aku mial rok,teraz ma 2 lata.
Wszystko zalezy ile chodzi wentylatorow .Gdy wlacze z tylu nawiew aku rano padaczka.Na dmuchawie w kabinie i zakres 1 lub 2 daje rade,Na obydwóch nie probowalem,ale raz zapomnialem wylaczyc i wydoilo mi aku. Dlatego wiem co sie moze stac.Jesli przepale auto w nocy to bez obaw.Oczywiscie mam tylko jeden aku 92 Blue Varta.
Inna sprawa koledzy potrzebuje info na temat dobrego (kupuje nowe) Ogrzewanie postojowe suche.Ktorym warto sie zainteresowac,o mokrym mi nie wpominajcie gdyz mam i chce zalozyc teraz suche,gdyz TDI dobrze pali wiec po co ogrzewac ciecz.
Zreszta mokre jest mniej wydajne jak suche.
-
paluch
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Ale wtedy te 8 h to włączyłeś na ciepłym od razu po jeździe na 1 bieg wentylatora z przodu?
U mnie nie mogę wybrać prędkości, bo Climatronic, ale chyba działa tak jak na 1-2 biegu (z chyba 7)
U mnie nie mogę wybrać prędkości, bo Climatronic, ale chyba działa tak jak na 1-2 biegu (z chyba 7)
-
peters
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
Na razie nie mam clinatronika,ale juz mam klime kupiona do zalozenia.paluch pisze:Ale wtedy te 8 h to włączyłeś na ciepłym od razu po jeździe na 1 bieg wentylatora z przodu?
dlaczego jest problem z predkoscia nawiewu w Climatronicu :?:
Na forum forda czy na elektrodzie cos czytalem ze idzie to zrobic tak aby dzialal wentylator na 1 biegu.
-
paluch
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Ponieważ w Climatronic jak wyłączysz stacyjkę i włączysz webasto to na wyświetlaczu pojawia się napis HE (prawdopodobnie od słowa heating - grzanie), automatycznie nawiew przełącza się na szybę i boczne nawiewy oraz ustawia się 1-2 bieg dmuchawy a przyciski nie działają. Oczywiście jak włączysz stacyjkę to możesz sobie przestawiać, ale po wyłączeniu jest znowu HE.
Proszę odpowiedz na moje pytanie z poprzedniego posta.
Proszę odpowiedz na moje pytanie z poprzedniego posta.
-
peters
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
Nie ,az silnik ostygl,i zimo sie zrobilo w kabinie.Ale ze nie ma Climatronika to ustawilem na 1 nawiew wentylatora i poszlem spac.paluch pisze:Ale wtedy te 8 h to włączyłeś na ciepłym od razu po jeździe na 1 bieg wentylatora z przodu?
Wlaczylem D3WZ na pelny czas i hulal.
-
sintra
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: Transporter
- Opis: 2000r, long, 102KM.
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
Chciałem zwrócić uwagę na jeden ważny temat:
Jeżeli mamy Webasto (miałem mokre W Thermotop C, aku 1 szt 80 ah, sterowanie panelem i brelokiem Webasto Telestart w nissanie terrano 3.0 TDi). W zimie włączałem ogrzewanie na 30 min programie przed wyjściem z domu, żeby mieć szyby i normalną temp. Po jednym sezonie pod koniec zimy auto nie odpaliło któregoś dnia. Zmieniłem aku i pod koniec nastepnej zimy było to samo. Okazało się, że 25 km do pracy i z powrotem lub trochę jeżdżenia po mieście nie wystarczało do prawidłowej eksploatacji akumulatora i się zużywał.
Więc przestrzegam przed konfiguracją: 1 aku/mokre webasto/ grzanie w zimie/ krótkie odcinki. To nie zda egzaminu.
Jeżeli mamy Webasto (miałem mokre W Thermotop C, aku 1 szt 80 ah, sterowanie panelem i brelokiem Webasto Telestart w nissanie terrano 3.0 TDi). W zimie włączałem ogrzewanie na 30 min programie przed wyjściem z domu, żeby mieć szyby i normalną temp. Po jednym sezonie pod koniec zimy auto nie odpaliło któregoś dnia. Zmieniłem aku i pod koniec nastepnej zimy było to samo. Okazało się, że 25 km do pracy i z powrotem lub trochę jeżdżenia po mieście nie wystarczało do prawidłowej eksploatacji akumulatora i się zużywał.
Więc przestrzegam przed konfiguracją: 1 aku/mokre webasto/ grzanie w zimie/ krótkie odcinki. To nie zda egzaminu.
-
paluch
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Ja zawsze grzałem 20 minut, 1 aku 92 Ah, dojeżdżałem 20 km i 3 lata przejeździłem... Raz tylko stojąc na dalszym wyjeździe 2 godziny na włączonym webasto nie odpalił. Gość w serwisie uświadomił mnie, że potrzeba tyle samo czasu pracy silnika ile pracowało webasto, aby się naładował ponownie.
-
peters
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
Koledzy potrzebuje info i pomocy na dwa tematy:
Gdzie zalozyc suche ogrzewanie(Eberspächer,AIRTRONIC D2) Gdzie jest orginalnie montowane ?
Planuje zrobic metalowa skrzynke i zrobic to pod podloga a do srodka poprowadzic tylko nawiew ciepla.
To pewnie bede dzialal jak znow wroce do PL,gdyz znow czasu braklo na montaz.
Druga sprawa,chce sobie dokupic sterwanie radiowe.Juz mi polecaja koledzy np.EasyStart R+ lub starsze TP 5.
Ma ktos takie wynalazki lub tansze jakies samorobki tez mnie interesuja.
Znalazlem ciekawa stronke mozna zawsze poczytac i cos wiecej wiedziec.
http://ogrzewaniepostojowe.net.pl/ThermoTop.php
Gdzie zalozyc suche ogrzewanie(Eberspächer,AIRTRONIC D2) Gdzie jest orginalnie montowane ?
Planuje zrobic metalowa skrzynke i zrobic to pod podloga a do srodka poprowadzic tylko nawiew ciepla.
To pewnie bede dzialal jak znow wroce do PL,gdyz znow czasu braklo na montaz.
Druga sprawa,chce sobie dokupic sterwanie radiowe.Juz mi polecaja koledzy np.EasyStart R+ lub starsze TP 5.
Ma ktos takie wynalazki lub tansze jakies samorobki tez mnie interesuja.
Znalazlem ciekawa stronke mozna zawsze poczytac i cos wiecej wiedziec.
http://ogrzewaniepostojowe.net.pl/ThermoTop.php
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: Multivelle Long
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA
sekcja "MŁODE WILKI" - Lokalizacja: Kraków
- podziekowal za post: 51 razy
- otrzymal podziekowanie: 127 razy
- Kontakt:
Dzisiaj zrobilem maly test jako ze temperatura spadla ponizej zera
Na zewnatrz miernik pokazuje ok -1.6 stop Celcusza
Teczka stoi jakies 2 metry od domu wiec nierowno ja mrozi
Przymarznieta przednia szyba i cala prawa strona,na lewej stronie nie ma sladu ze juz zima
Ogrzewanie suche eber b1l moc 1.8 kW po pol godziny pracy zrobila sie w srodku srednia temp 16 stopni,odmrozilo prawa strone cala ale pol szyby przedniej dalej przymarzniete
Wietrzenie pascia,kilka glebszych zeby nie zamarznac i znowu przednia szyba zaszroniona
Ogrzewanie mokre webasto 5 kW z wylaczonym obiegiem na silnik
Od wlaczenia wentylatorow (30stopni,3 bieg dmuchawy) 5 min i po przymrozku na przedniej szybie nie ma sladu
Na przednich fotelach temp 17 stopni Celcjusza i rosnie ale za to z tylu zdecydowanie zimniej
Zapotrzebowanie na prad
Ogrzewanie mokre po odpaleniu i wylaczeniu swiecy zarowej,3 bieg dmuchawy 11.5 A
Ogrzewanie suche po odpaleniu i wylaczeniu swiecy zarowej 3 A
Na zewnatrz miernik pokazuje ok -1.6 stop Celcusza
Teczka stoi jakies 2 metry od domu wiec nierowno ja mrozi
Przymarznieta przednia szyba i cala prawa strona,na lewej stronie nie ma sladu ze juz zima
Ogrzewanie suche eber b1l moc 1.8 kW po pol godziny pracy zrobila sie w srodku srednia temp 16 stopni,odmrozilo prawa strone cala ale pol szyby przedniej dalej przymarzniete
Wietrzenie pascia,kilka glebszych zeby nie zamarznac i znowu przednia szyba zaszroniona
Ogrzewanie mokre webasto 5 kW z wylaczonym obiegiem na silnik
Od wlaczenia wentylatorow (30stopni,3 bieg dmuchawy) 5 min i po przymrozku na przedniej szybie nie ma sladu
Na przednich fotelach temp 17 stopni Celcjusza i rosnie ale za to z tylu zdecydowanie zimniej
Zapotrzebowanie na prad
Ogrzewanie mokre po odpaleniu i wylaczeniu swiecy zarowej,3 bieg dmuchawy 11.5 A
Ogrzewanie suche po odpaleniu i wylaczeniu swiecy zarowej 3 A
Ostatnio zmieniony 28 lis 2013, 3:54 przez kurol, łącznie zmieniany 1 raz.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Tylko dodaj że ogrzewanie suche masz z tyłu, a nie pod autem tak jak org i nawiew za siedzenia