Rozrząd - części - opinie
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
Rozrząd - części - opinie
Witajcie
Przymierzamy się do zmiany rozrządu w jednym aucie , jest to T4 ACV i tu pytanie moje odnośnie częsci.
Na allegro są zestawy (bez pompy) niby oryginale z logo VW/AUDI (ponizej link) , miał ktoś do czynienia z takimi zestawami ?? Warto to brac czy to jakas podrobka chińska bo chińczyk wszystko potrafi podrobic a tym bardziej loga innych producentów ;).
Czy uderzac w inne zestawy z paskami Contitecha/Dayco , ewentualnie Gates , rolki/napinacze Ruville (choc to jest tylko konfekcjoner) lub inne ?? Ewentualnie w AD proponują zestaw SKF , czyli na paskach logo SKF jak i całej reszcie , SKF pasków nie robi więc podejrzewam innego producenta są to paski. Ceny za zestawy w okolicach 500zł , ten niby oryginał natomiast na allegro stoi w okolicach 650zl.
I tu mi chodzi głownie o to czy ktoś miał do czynienia z tymi kompletami z allegro i czy warto to brac... Rolki/napinacze zapewne są Litensa , chyba ze chińczyk tez wytloczył na tym ich logo , w Ruville czy innych pewnie jest tez Litens w srodku... No chyba ze to typowa chińszczyzna to wtedy w opakowaniu są "no name" z łozyskami z plasteliny ;).
O pompe nie pytam bo tu to juz raczej markowe wchodzą w gre tez więc coś się wybierze... choc SKF ostatnio popsuł się jeżeli chodzi o pompy... Ale fakt ze w cenie tego "oryginału" mozna kupic zamienniki z pompą juz a on jest bez pompy w kpl...
linki do aukcji:
http://moto.allegro.pl/vw-lt-t4-zestaw- ... 78903.html
http://moto.allegro.pl/zestaw-rozrzad-v ... 33468.html
Tu znów ASo sprzedaje więc chyba lipy nie wciskają (Choc we wrocku za same czesci wolają 1450zł w aso) :
http://moto.allegro.pl/vw-lt-t4-zestaw- ... 79928.html
Tak pytam poniewaz zbiła mnie z tropu tak aukcja , gdzie cena z kpl. rozrząd z pompą jest praktycznie taka sama jak zawołali w ASO , choć wiem ze częsci oryginalne trafiające poza aso są duzo tańsze , ale bardziej chodzi mi o to czy ktoś własnie moze bral taki kpl za 650zł i moze potwierdzic czy to warte jest zakupu czy to jednak chińska podróbka , bo wiadomo... to jest allegro wkońcu... :
http://moto.allegro.pl/rozrzad-kompletn ... 02526.html
Czekam na Wasze opinie.
Przymierzamy się do zmiany rozrządu w jednym aucie , jest to T4 ACV i tu pytanie moje odnośnie częsci.
Na allegro są zestawy (bez pompy) niby oryginale z logo VW/AUDI (ponizej link) , miał ktoś do czynienia z takimi zestawami ?? Warto to brac czy to jakas podrobka chińska bo chińczyk wszystko potrafi podrobic a tym bardziej loga innych producentów ;).
Czy uderzac w inne zestawy z paskami Contitecha/Dayco , ewentualnie Gates , rolki/napinacze Ruville (choc to jest tylko konfekcjoner) lub inne ?? Ewentualnie w AD proponują zestaw SKF , czyli na paskach logo SKF jak i całej reszcie , SKF pasków nie robi więc podejrzewam innego producenta są to paski. Ceny za zestawy w okolicach 500zł , ten niby oryginał natomiast na allegro stoi w okolicach 650zl.
I tu mi chodzi głownie o to czy ktoś miał do czynienia z tymi kompletami z allegro i czy warto to brac... Rolki/napinacze zapewne są Litensa , chyba ze chińczyk tez wytloczył na tym ich logo , w Ruville czy innych pewnie jest tez Litens w srodku... No chyba ze to typowa chińszczyzna to wtedy w opakowaniu są "no name" z łozyskami z plasteliny ;).
O pompe nie pytam bo tu to juz raczej markowe wchodzą w gre tez więc coś się wybierze... choc SKF ostatnio popsuł się jeżeli chodzi o pompy... Ale fakt ze w cenie tego "oryginału" mozna kupic zamienniki z pompą juz a on jest bez pompy w kpl...
linki do aukcji:
http://moto.allegro.pl/vw-lt-t4-zestaw- ... 78903.html
http://moto.allegro.pl/zestaw-rozrzad-v ... 33468.html
Tu znów ASo sprzedaje więc chyba lipy nie wciskają (Choc we wrocku za same czesci wolają 1450zł w aso) :
http://moto.allegro.pl/vw-lt-t4-zestaw- ... 79928.html
Tak pytam poniewaz zbiła mnie z tropu tak aukcja , gdzie cena z kpl. rozrząd z pompą jest praktycznie taka sama jak zawołali w ASO , choć wiem ze częsci oryginalne trafiające poza aso są duzo tańsze , ale bardziej chodzi mi o to czy ktoś własnie moze bral taki kpl za 650zł i moze potwierdzic czy to warte jest zakupu czy to jednak chińska podróbka , bo wiadomo... to jest allegro wkońcu... :
http://moto.allegro.pl/rozrzad-kompletn ... 02526.html
Czekam na Wasze opinie.
Ostatnio zmieniony 16 lut 2012, 22:20 przez Sterciu, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Re: Rozrząd - części
Z tego co wiem to użytkownik "ktn01" sprzedaje 100% towar ori, nie masz się czego obawiać. Zamawiałem klocki i towar ten sam co u Kulczyka.
-
marh
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 24
- Model:
- Auto: VW T4 Caravelle GL
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
Ja też na nie miałbym oporów, logo firmowe jest obłożone zbyt dużymi obwarowaniami prawnymi, żeby zrobić podróbkę. Zdarzało się np. pilarka Steel, ale nazwa jest przeinaczona.
-
orel11
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 37 razy
- Kontakt:
Też przymierzam sie do wymiany rozrządu i u mnie w ASO zawołali 950 zł za kpl bez pompy.
Ale ja raczej zostane przy paskach gates i kupie taki zestawik.bo rolki i pompe tych firm juz zakładałem i jest ok.
http://moto.allegro.pl/rozrzad-pompa-vw ... 21818.html
Ale ja raczej zostane przy paskach gates i kupie taki zestawik.bo rolki i pompe tych firm juz zakładałem i jest ok.
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
No tu się bardzo mylisz , siedze w częsciach samochodowych od bardzo dlugiego czasu (wiele fabryk odwiedzam regularnie) i podróbek na rynku jest duzo markowych czesci. Tylko niewiele osób niezwiązanych głęboko z tą branżą o tym wie , pomimo ze wielkie koncerny walczą z tym to jednak to jest jak walka z wiatrakami...marh pisze:Ja też na nie miałbym oporów, logo firmowe jest obłożone zbyt dużymi obwarowaniami prawnymi, żeby zrobić podróbkę. Zdarzało się np. pilarka Steel, ale nazwa jest przeinaczona.
INA jest ok , wsumie to jest to samo co FAG, jedno i drugie schodzi z tej samej lini i są to marki jednego koncernu Schaeffler Group's do których nalezy tez Luk.orel11 pisze:Też przymierzam sie do wymiany rozrządu i u mnie w ASO zawołali 950 zł za kpl bez pompy.
Pompa Dolz nie jest zła , ale mozna kupic Ruville i w opakowaniu tez będzie produkt Dolz`a bo Ruville to tylko konfekcjoner i pompy w 80% w swoje opakowania wkłada Dolz`a. Sam o takiej myslalem , ale zastanawiam się nad Hepu jeszcze... ze wskazniem na Hepu. Ogólnie Dolz to jeden z największych producentów pomp więc musi trzymac jakąś normę dobrą skoro do wiekszosci marek an pierwszy montaz idą pomimo ze produkcja odbywa się w Chinach a nie Hiszpanii, tak samo Hepu idzie na pierwszy montaz ale jeszcze oni tak się nie rzucili na głębokie wody z produkcją w chinach. Więc tak biore pod uwage te dwie marki wsumie tylko. SKF nie za bardzo mnie przekonuje juz do siebie od dłuzszego czasu odkąd 80% produkcji mają w swoich kilkunastu fabrykach w Chinach i zbytnio norm nie trzymają , w Szwecji juz prawie nic nie robią a i pompy to pakują tez w swoje opakowania i innych producentów którzy mają linie produkcyjne w chinach.... Nawet ceny pomp SKF są nie adekwatnie wysokie do ich jakości terazniejszej....
Z paskami Gates znów nie mam dobrych doświadczeń , wolałbym Dayco ale tylko ze sprawdzonego zródła...
Z racji ze to auto malo jezdzi w którym ma byc wymieniany rozrząd to chyba sie zdecyduje na ten oryginalny zestaw , raz na dłuzszy okres można dołozyc te 100zł i miec z logo marki auta częsci :D.
EDIT:
Teraz sobie sprawdziłem i wychodzi ze pompy z logo VW do T4 to nic innego jak HEPU.
-
b8tz
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: Transporter Kombi
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 30 razy
- Kontakt:
To tak samo jak Continental, Uniroyal i Matador, zaś do ostatniej opony nie masz jakoś przekonania.... ;)sterciu pisze:jedno i drugie schodzi z tej samej lini i są to marki jednego koncernu Schaeffler Group's do których nalezy tez Luk.
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Tylko ze to na jednej taśmie wszystko jest skladane ,kazdy element łozyska pochodzi z tej samej serii w obu markach. łozyska wyglądają praktycznie identycznie i róznią sie logiem praktycznie tylko czego nie mozna powiedziec o oponach... Chociazby z powodu innej rzezby bieznika juz co widać na pierwszy rzut oka.... Głownie róznią sie te dwie marki tym ze pod jedną robia inne łozyska dodatkowo a pod drugą inne oprócz tych "blizniaczych". Czyli mają asortyment całkiem rózny tez w ofercie.
-
orel11
- Samodzielny mechanik
- 14
- Model:
- Kontakt:
Ja ogólnie mam swój warsztat i zakładam pompy dolz ,dobre za przystepne pieniądze.Rolki INA lub Ruville,to samo.Paski zakładam tylko Gates,jakos do Dayco nie mam przekonania ,a Conti sie juz znajomym zerwały z małym przebiegiem.
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Mi się własnie Gates zerwal juz pare razy , naszczescie nie rozrządu ale wielorowkowe po nie wielkich przebiegach pomimo prawidłowego napięcia ich na napinaczach... Do Dayco mam zaufanie , ale problem tu jest taki ze Dayco jest czesto podrabianą marką (nie wiem dlaczego ale moze dlatego ze głownie na stany zjedn. idą ich paski) i to nawet widac po opakowaniach jak sie ma oryginal i to podrobione... więc tylko ze sprawdzonego zródla , napewno nie z allegro bo tam sprzedawcy sami nie wiedzą czasem ze sprzedają towar który z oryginalnym ma niewiele wspólnego... A pomp i pasków tez duzo zjezdzam z racji duzych przebiegów , pozatym woze reklamacje do ekspertyz producenta tez. SKF to juz stało się normą ze pompy jezdzą na ekspertyzy i jest ich naprawde duzo , kiedys tego nie było w takich ilosciach jak teraz.... Ich pompy potrafią wytrzymac 10kkm i nie są to odosobnione przypadki juz w tej chwili... Raz sam montowalem pompę w Ducato SKF i po otwarciu pudeka stwierdziłem ze pompa nadaje się do wymiany poniewaz miało bicie na kole pasowym juz , więc wymienili mi bez gadania ją na inną nową.
Napisalem go allegrowicza co sprzedaje org rozrząd z drugiego linku z mojego pierwszego postu czy posiada w sprzedazy oryinalną pompe tez z logo VW i w jakiej cenie. Zobaczymy , może będzie cena porównywalna z innymi "lepszymi" pompami to nie bede kombinował nawet :).
Napisalem go allegrowicza co sprzedaje org rozrząd z drugiego linku z mojego pierwszego postu czy posiada w sprzedazy oryinalną pompe tez z logo VW i w jakiej cenie. Zobaczymy , może będzie cena porównywalna z innymi "lepszymi" pompami to nie bede kombinował nawet :).
-
KrzySieK
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: Transporter Looong
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 18 razy
- Kontakt:
Re: Rozrząd - części - opinie
Od zawsze u nas auta latają na Contitechu i odpukać nigdy sie nic nie działo <01>
Natomiast z Dayco mam złe wspomnienia, pasek klinowy miał niewiele ponad 20tys km i rozwarstwił się, na szczęście na miejscu a nie w trasie <01>
Natomiast z Dayco mam złe wspomnienia, pasek klinowy miał niewiele ponad 20tys km i rozwarstwił się, na szczęście na miejscu a nie w trasie <01>
-
pokor
- Stały bywalec
- 15
- Tematy: 12
- Model:
- Auto: Multivan
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 19 razy
- Kontakt:
Czyli jak widać powyżej nie ma marki, która by gdzie nie nawaliła.
Ja robię tak.
Oddaję auto do warsztatu, http://www.dieselservis.pl który zajmuje się dieslami od roku 84 i czekam pijąc kawkę i jedząc ciasteczka oraz oglądając TV można też pojechać do domu ale za daleko mam by 2 auta zabierać.
Potem tylko zapłata i do domu po jakimś czasie bezpłatny przegląd dla utrzymania gwarancji i do następnego razu.
Nie interesuje mnie jaki pasek i czy wytrzyma wszystko obejmuje gwarancja.
Nie są najtańsi na rynku ale o dziwo też nie jest najdrożej a licząc poprawki i regulacje po innych mechanikach gdzie zanosiłem zestawy zakupione samodzielnie zupełnie się nie opłaca kombinować.
Mogą założyć mój zestaw ale bez gwarancji na części.
Polecam znaleźć w okolicy sobie tego typu warsztacik i głowa spokojna.
Ja robię tak.
Oddaję auto do warsztatu, http://www.dieselservis.pl który zajmuje się dieslami od roku 84 i czekam pijąc kawkę i jedząc ciasteczka oraz oglądając TV można też pojechać do domu ale za daleko mam by 2 auta zabierać.
Potem tylko zapłata i do domu po jakimś czasie bezpłatny przegląd dla utrzymania gwarancji i do następnego razu.
Nie interesuje mnie jaki pasek i czy wytrzyma wszystko obejmuje gwarancja.
Nie są najtańsi na rynku ale o dziwo też nie jest najdrożej a licząc poprawki i regulacje po innych mechanikach gdzie zanosiłem zestawy zakupione samodzielnie zupełnie się nie opłaca kombinować.
Mogą założyć mój zestaw ale bez gwarancji na części.
Polecam znaleźć w okolicy sobie tego typu warsztacik i głowa spokojna.
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4 Ambulans
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 57 razy
- Kontakt:
Ja kupuje w IC paski Contitecha, rolki przeważnie zakładam z INY montuje sobie sam i mam spokój.
Prawda jest taka że tak samo może pierdyknąć pasek Conti, Gates, Bosch czy Dayco czy każdy inny. Owszem wiadomo że przy markowym pasku mamy jakąś pewność a przy podróbce żadnej ale po 1. zawsze może się trafić wadliwa sztuka, poza tym błąd montażu lub czynniki zewnętrzne.
Po prostu czasami rozrządy się zrywają i nie ma na rynku takiego paska o którego zerwaniu bym nie słyszał.
Prawda jest taka że tak samo może pierdyknąć pasek Conti, Gates, Bosch czy Dayco czy każdy inny. Owszem wiadomo że przy markowym pasku mamy jakąś pewność a przy podróbce żadnej ale po 1. zawsze może się trafić wadliwa sztuka, poza tym błąd montażu lub czynniki zewnętrzne.
Po prostu czasami rozrządy się zrywają i nie ma na rynku takiego paska o którego zerwaniu bym nie słyszał.
-
marh
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Też jestem przekonany do pasków ContiTech, w sklepie na miejscu 80-90 zł za pasek rozrządu; nie wydaje mi się, żeby akurat ta firma była podrabiana, jak sprawa wygląda?
Z innej beczki: w poprzednim aucie miałem łańcuch i było bezstresowo.
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
No to chyba logiczne ze nie ma pasków które się nie zrywają , ogólnie wogóle nie ma czesci w samochodzie która by sie nie popsuła.
Ja rozrządy tez zmieniam sam , więc warsztatu szukac nie będe przynajmniej ja, na dziesiątki aut które miałem zawsze sam rozrządy zmieniałem (czy to pasek czy łańcuch) i nigdy problemów nie miałem z nimi odpukac. Przynajmniej wiem co robie i jak to robie. W przyszłym miesiącu nawet w sprinterze planuje zmianę rozrządu bo ma juz an nim 300kkm , więc juz jest sporo i wartałoby wymienic go. A co do pasków jest to oczywiste ze kazdy się zerwac moze , nawet pasek z logo producenta pojazdu który jest produkowany zwykle przez którąś ogólnie znaną marke pasków. Z tego co pamiętam VW na Conti jest (choc 100% nie dam sobie ręki uciac bo niemieckie auta to nie moja branza) ale w przypadków pasków na pierwszy montaz , lub drugi montaz serwisowy paski które nie przechodzą testów jakościowych w 30% idą pod logiem producenta pasków na rynek zamienników gdzie norma jakościowa jest inna... Stąd tez moze byc większa pewnosc ze nic mu się przedwczesnienie nie stanie jak bedzie z logo marki pojazdu... Dlatego tez niejednokrotnie na oryginalnym rozrządzie mozna zrobic większy przebieg jak na zamienniku. A co do podróbek to nie ma tu co komentować , wystarczy wziąsc do ręki jakiś markowy pasek i jakąs chińska podróbkę aby na pierwszy rzut oka porównac sobie grubośc samych pasków....
Głownie mi chodziło w pierwszym poście o te oryginalne z allegro czy ktos je montowal (i własnie mi chodziło o to czy faktycznie to jest oryginał z logo producenta czy jakas podróbka z podrobionym logo) ale chyba zaryzykuje i wezme. ;). Pompe z logo VW gosc tez ma w cenie 390zł , więc moze sam sobie zalatwie ze swoich zródeł oryginalną pompę. I tak nie planuje rozrządu na większy przebieg jak 70kkm więc spróbuje z tym z allegro za 650zł , a pompę zobacze , jak załatwie oryginał to bedzie z logo VW a jak nie to Hepu chyba wezme.
Do osobówek z racji ze to zawsze były Toyoty , a japończyki to mój chleb powszedni to zawsze zakładam oryginalne paski z logo producenta pojazdu i nigdy z nimi problemów nie miałem. Więc mam nadzieje ze z częsciami z logo VW będzie podobnie bez problemowo.
Edytowałem temat i dodałem w temacie "opinie" aby temat nie umarł i kazdy wyrazał swoją opinię w nim na temat pasków na jakich jezdzi , wogóle na temat czesci rozrządu (więc moze ten temat pasuje bardziej do działu dotyczącego "EKSPLOATACJA I OBSLUGA", więc jak szanowni moderatorzy uznają ze tak ma byc to prosiłbym o przeniesienie tematu tam :) )
Ja rozrządy tez zmieniam sam , więc warsztatu szukac nie będe przynajmniej ja, na dziesiątki aut które miałem zawsze sam rozrządy zmieniałem (czy to pasek czy łańcuch) i nigdy problemów nie miałem z nimi odpukac. Przynajmniej wiem co robie i jak to robie. W przyszłym miesiącu nawet w sprinterze planuje zmianę rozrządu bo ma juz an nim 300kkm , więc juz jest sporo i wartałoby wymienic go. A co do pasków jest to oczywiste ze kazdy się zerwac moze , nawet pasek z logo producenta pojazdu który jest produkowany zwykle przez którąś ogólnie znaną marke pasków. Z tego co pamiętam VW na Conti jest (choc 100% nie dam sobie ręki uciac bo niemieckie auta to nie moja branza) ale w przypadków pasków na pierwszy montaz , lub drugi montaz serwisowy paski które nie przechodzą testów jakościowych w 30% idą pod logiem producenta pasków na rynek zamienników gdzie norma jakościowa jest inna... Stąd tez moze byc większa pewnosc ze nic mu się przedwczesnienie nie stanie jak bedzie z logo marki pojazdu... Dlatego tez niejednokrotnie na oryginalnym rozrządzie mozna zrobic większy przebieg jak na zamienniku. A co do podróbek to nie ma tu co komentować , wystarczy wziąsc do ręki jakiś markowy pasek i jakąs chińska podróbkę aby na pierwszy rzut oka porównac sobie grubośc samych pasków....
Głownie mi chodziło w pierwszym poście o te oryginalne z allegro czy ktos je montowal (i własnie mi chodziło o to czy faktycznie to jest oryginał z logo producenta czy jakas podróbka z podrobionym logo) ale chyba zaryzykuje i wezme. ;). Pompe z logo VW gosc tez ma w cenie 390zł , więc moze sam sobie zalatwie ze swoich zródeł oryginalną pompę. I tak nie planuje rozrządu na większy przebieg jak 70kkm więc spróbuje z tym z allegro za 650zł , a pompę zobacze , jak załatwie oryginał to bedzie z logo VW a jak nie to Hepu chyba wezme.
Do osobówek z racji ze to zawsze były Toyoty , a japończyki to mój chleb powszedni to zawsze zakładam oryginalne paski z logo producenta pojazdu i nigdy z nimi problemów nie miałem. Więc mam nadzieje ze z częsciami z logo VW będzie podobnie bez problemowo.
Jeszcze nie słyszałem o tym aby Conti podrabiali , ale swiat jest zwariowany więc wszystko jest mozliwe. Narazie przynajmniej do mnie takie słuchy nie dotarly, a paski moja firma tez wozi od producenta pod serwisy więc napewno bym słyszal o tym jak by tak było. Co do pasków Dayco to najłatwiej rozpoznac (choc nie zawsze bo pasek czasem moze wyglądac bardzo podobnie) oryginał z podróbka po grubosci paska , biorąc dwa paski o tym samym symbolu , jeden oryginał drugi podróbka odrazu widać ze coś jest nie tak... podrobka zwykle wygląda jak kartka papieru (chodzi oczywiscie o grubosc) przy tym drugim , lub jezeli jest podobnej grubosci to lubią tez miec rowki głębsze przez co w ich miejscu pasek jest cieńszy i przez to słabszy.... To sa takie rzeczy które niejednokrotnie widać na pierwszy rzut oka porównując z oryginałem.marh pisze:Też jestem przekonany do pasków ContiTech, w sklepie na miejscu 80-90 zł za pasek rozrządu; nie wydaje mi się, żeby akurat ta firma była podrabiana, jak sprawa wygląda?
Edytowałem temat i dodałem w temacie "opinie" aby temat nie umarł i kazdy wyrazał swoją opinię w nim na temat pasków na jakich jezdzi , wogóle na temat czesci rozrządu (więc moze ten temat pasuje bardziej do działu dotyczącego "EKSPLOATACJA I OBSLUGA", więc jak szanowni moderatorzy uznają ze tak ma byc to prosiłbym o przeniesienie tematu tam :) )
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Jednak kupiłem inny rozrząd , zdecydowałem sie na inny kupiony w hurtowni bo na allegro po dłuższym zastanowieniu mialem troche obawy tych oryginałów jeszcze z racji takiej ze nie wiadomo ile te zestawy mają lat, a czas leżakowania tez ma wpływ na paski. Kupiłem zestaw SKF (czyli w opakowaniu SKF) , wsumie to zamowilem bo narazie AD mi ma scąganc go z głownego oddzialu. SKF ma paski trzech firm Gates/Conti/Dayco więc ktoreś z nich pewnie bedą w komplecie rolki/napinacze SKF ma jeszcze dobre więc mogą byc , zresztą zwykle napinacze mają i tak Litensa. Pompę wody KWP do kompletu, polecali mi bardziej jak Dolz i SKF ktore tez mają i są droższe choc uprzedzałem ze chce dobra i cena nie wazna. Pompy SKF to nawet oni sami nie polecali mi bo duzo reklamacji mają czyli dla mnie nic nowego... No i całośc mnie kosztowala 440zł...
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Model:
- Kontakt:
Co do pompy SKF to potwierdzam, ostatnio jakieś gówno wypuszczają. Szczytem była pompa do TDI 1.9 tego nowszego z pompą na rozrządzie, po założeniu nie dało się jej obrócić bo miała za długą oś i oparła się wirnikiem o blok.
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
W przypadku pomp SKF niestety juz od dłuzszego czasu buble puszczaja , ale zwróccie uwage w jakich cenach ich pompy jeszcze są... ceny totalnie nie adekwatne do jakości... Ja narazie pompy nie brałem , sam rozrząd SKF bez pompy gdzie po otwarciu pudelka sam się zdziwiłem poniewaz wszystkie trzy rolki Litens`a (czyli ten sam producent idzie na pierwszy montaz) , w tym na dwóch logo VW/Audi , paski Gates... otwierali mi kazdy zestaw ale w kazdym były Gates choc wolałem Conti. Ale sami twierdzą ze z paskami rozrządu nie ma problemu , mają reklamacje jak juz to tylko na wielorowkowe czasami Gates`a. Ogólnie w pudełku nic SKF`a nie było oprócz pudełka , czyli konfekcjonowany towar ale to tez nic nowego w ich przypadku. Troche zaskoczyło mnie ze w komplecie nie ma sruby z podkladka diamentową choc w/g ich katalogów powinna byc , ale z opisu na pudelku tez okazało sie ze nie ma jej w komplecie... W/g katalogów mają dwie sruby jedna na szesciokatny łeb a druga na torx , obie idą w to samo miejsce i cena ich jest identyczna , róznią się indexem i łbem... którą w/g Was lepiej brac ?? Pompę wody jeszcze zobacze jaką wezmę , mam do wyboru , KWP za bodajrze 70zł (AD), Dolz za 130zł (allegro) , Hepu 160zł (IC) , SKF - 150zł (AD) , oryginał z logo VW - 148zł , z tych ta przedostatnia odpada. Mysle tez nad Airtex`em , pompy ktore teraz montuje m.in. Honda w niektórych modelach silnikowych na pierwszy montaz... Mi polecali KWP w AD , bardziej jak Dolz`a , a SKF wogóle nie polecali...
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Model:
- Kontakt:
Ja bym brał z normalnym łbem, torx szybciej Ci się obrobi jak będzie problem z odkręceniem.
-
marh
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Popieram, nie lubię śrub z wejściem na torx lub imbus, po pierwsze: to co pisze FocusMed, a po drugie - aby wykręcić trzeba użyć większej siły niż przy tradycyjnej śrubie.
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Też myslalem o łbie szeciokatnym własnie, sprawdziłem sobie te sruby w katalogach i faktycznie jest na torx , ogólnie dwa rodzaje dostepne , na nasadkę zewnętrzną torx i na leb szeciokątny tradycyjny. AD miało tylko na torx "zewnętrzny" , daletgo nie wziełem tej sruby , pozatym jak mają to bez podkładki diam. która tez powinno się wymienic... Z poczatku myslalem ze na torx "wewnętrzny" maja te sruby i tak myslalem własnie ze dokręcic to jeszcze pól biedy , ale jak przyjdzie kiedys odkręcic ją to będzie szopka. Sprzedawca mi mówił ze walcowy łeb ma więc sądziłem ze na "wewnętrzyny" torx jest bo nie widząc zdjęcia jakze by inaczej mozna było sobie ją wyobrazic... A w ich katalogu jest na "zewnętrzy". Ale tak jak piszecie , sam wole na normalny łeb szeciokatny jak wynalazki jakies i taką zapewne kupie.
-
orel11
- Samodzielny mechanik
- 14
- Model:
- Kontakt:
Dzisiaj u mnie w sklepie sie pytałem o ceny ,bo tez mnie czeka wymiana.
Wszystkie czesci kupione pojedynczo razem z pompa wody wychodzą 600zł.
Kpl rozrząd w zestawie Gates 400zł +pompa wody 120zł.Razem 520zł to dobra cena i na miejscu :D
Mam pytanko ,po co ta diamentowa podkładka na srube od wału?
Wszystkie czesci kupione pojedynczo razem z pompa wody wychodzą 600zł.
Kpl rozrząd w zestawie Gates 400zł +pompa wody 120zł.Razem 520zł to dobra cena i na miejscu :D
Mam pytanko ,po co ta diamentowa podkładka na srube od wału?
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
No ja za kpl rozrząd miałem zaplacic 416zł z pompą ale bez sruby z podkladką diam. Nie brałem pompy to chyba zapłaciłem coś koło 370zł za rozrząd , tak jak pisalem rozrząd sygnowany na pudełku logiem SKF , w srodku paski Gates , rolki Litens (Canada) w tym dwie mają logo VW/Audi jeszcze dodatkowo. Srubę na wale jak i podkładkę diamentową ASO zaleca wymieniac kazdorazowo i tak powinno się robić. Podkładka diamentowa to jest podkładka mosięzna z warstwą napylonego (czy jak to określić inaczej , nasypanego na niej ) diamentu. Ten diament ma za zadanie trzymac koło przy wale redukujac siły skrętne na klinie. Tak wynika z opisu aso co do podkładki. Koszt samej podkładki w ASO 52zł , koszt śruby z podkładka w Focie około 36zł.
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
A jak mysliscie , warto zalozyc koło zebate rozrządu (wal korobowy) ze SWAG ?? Ktoś zakładal ?? Jak z trwalością ??
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Daj spokój , byłem w ASO VW dziś odstawić inne auto i się pytałem , przegieli troche , 206zł za samo koło zebate, co aso to inna cena ale ogólnie od 160zł wzwyz. Zresztą to aso jakies drogie strasznie wogole jest bo za ten sam przegląd co robią mi w poznaniu w aso to tu mam fakture o 500zł wyzszą... SWAG czy Febi to koszt takiego koła 50-60zł. Druga sprawa ze zastanawiam sie czy wogóle je wymieniac i chyba jednak zobacze jak bedzie wyglądało po zdjęciu starego. Oryginał jest zdecydowanie za drogi więc odpada w tym momencie.
EDIT:
Podzwoniłem , popytalem , pogadalem i zakupilem oryginalne koło w cenie zamiennika SWAG :D , no moze minimalnie drozsze było ale nawet połowy tego co we wspomnianym wyzej aso nie kosztowało :D.
EDIT:
Podzwoniłem , popytalem , pogadalem i zakupilem oryginalne koło w cenie zamiennika SWAG :D , no moze minimalnie drozsze było ale nawet połowy tego co we wspomnianym wyzej aso nie kosztowało :D.
-
tomek bydgoszcz
- Początkujący T4
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: multivan
- Kontakt:
Hej dubluje posta bo dostałem reprymendę od Kenobi za umieszczenie go w złym dziale i słusznie . Znalazłem taki zestaw rozrządu na Allegro
http://allegro.pl/rozrzad-kpl-vw-transp ... 28229.html
Jest dosyć tani i zastanawiam się nad jego kupnem . Warto to brać czy może coś innej firmy ? Dużo nie jeżdżę ale rozrząd trzeba wymienić a nie bardzo stoję finansowo dlatego szukam coś w przystępnej cenie .
http://allegro.pl/rozrzad-kpl-vw-transp ... 28229.html
Jest dosyć tani i zastanawiam się nad jego kupnem . Warto to brać czy może coś innej firmy ? Dużo nie jeżdżę ale rozrząd trzeba wymienić a nie bardzo stoję finansowo dlatego szukam coś w przystępnej cenie .
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Pytanie , czy lubisz swoje auto ??? Bo ogólnie Maxgear to mozna kupic sobie filtry powietrza lub kabinowe i wsumie to wszystko , elementy rozrządu nie polecam. Głownie to chińszczyzna pod tym logo idzie , pompa tania chińska , rolki/napinacze... no tu moze się trafić coś markowego typu INA/Litens/Koyo ale nie koniecznie , zwykle w 70% jest to typowa badziewna chińszczyzna... Ogólnie to ja bym odpuścił sobie zestawy gdzies występują czesci pod logiem maxgear... Moze sie zdarzyc tak ze po 10kkm bedziesz wymieniał rolki bo w najlepszym wypadku zaczną szumiec... Pompa moze wytrzyma Ci 60kkm , a moze tylko 5kkm... To są cześci watpliwej jakości i nie cieszą się zbyt dobrą renomą... Marka ta jest tylko polskim konfekcjonerem i wkłada w swoje opakowania najtańsze częsci aby być konkurencyjnym na rynku , więc to jest loteria na co sie trafi i jak długo wytrzyma.... Więc Maxgear stanowczo odradzam.
-
tomek bydgoszcz
- Początkujący T4
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: multivan
- Kontakt:
Tak też myślałem . W takim razie jakiej firmy powinienem poszukać ? Coś przystępnego cenowo a nie z górnej półki .
-
orel11
- Samodzielny mechanik
- 14
- Model:
- Kontakt:
Myśle ,że w tym temacie te "z górnej półki" są w przystepnej cenie.Za kpl rozrząd z pompą wody ok 500zł to dobra cena.