Dołożenie podłokietników do fotela kierowcy

Drzwi, klapy, zamki, podsufitki, fotele i przeróbki wnętrza.
Od wygłuszenia po wymianę uszczelek.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
Storch_M
Forumowicz T4

Answers: 0
14
Last active: -
Tematy: 19
Model:
Auto: transporter
podziekowal za post: 1 raz
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

Dołożenie podłokietników do fotela kierowcy

Nieprzeczytany post autor: Storch_M »

Witam. Pytanie jak w temacie. Jak do tej pory myślałem, że żeby mieć podłokietniki to trzeba postarać się o kompletny fotel kierowcy z multivana. Tymczasem etka (dla ubogich=vagcat) pokazuje tylko jeden rodzaj siedzenia kierowcy (to możliwe czy coś w etce brakuje - fotel jest "modułowy" a tylko od wersji vw zależy ile modułów się dokłada?), więc tak się zastanawiam czy w każdej ramie fotela nie ma gwintowanych otworków do tego żeby podłokietnik po prostu przykręcić?? Jeśli ktoś przerabiał temat to proszę o potwierdzenie lub zdementowanie tej hipotezy, chciałbym posiąść ta wiedzę zanim zacznę pruć tapicerkę fotela u siebie <55> (w poszukiwaniu otworka rzecz jasna).
Pozdrowionka
tomex
Aktywny T4

15
Tematy: 15
Model:
Auto: vw t4 2.0 B multivan
Opis: 42 l
podziekowal za post: 30 razy
otrzymal podziekowanie: 3 razy
Kontakt:

Re: Dołożenie podłokietników do fotela kierowcy

Nieprzeczytany post autor: tomex »

Prawdę mówiąc to nie wiem bo mam w w każdym fotelu podłokietniki ale mam taki pomysł ,nie da się wyczuć palcami czy w tym miejscu co są przykręcone pod tapicerką nie ma otworu na śrubę . Może to za proste rozwiązanie ale jeśli by coś było nakłuć igłą w tym miejscu i spróbować wyczuć czy jeżeli jest coś co przypominało by otwór to może i jest gwint <55>
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

stefany pisze:
jak moge cos podpowiedziec to jezeli ktos niema w swoim t4 podlokietnikow to mozna w prosty sposob zalorzyc od vw sharana. koszt takiego podlokietnika jest zdecydowanie mniejszy niz orginalny do t4. mocowanie jest proste zajmuje okolo 1 godziny 4 podlokietniki. mozna sobie poprawic konfort jazdy a kosz takiego podlokietnika to 50 zl gdzie do t4 zaczynaja sie od 100 zl w gore . jest duza gama kolorow mozna dopasowac wedlug uznania. plecam sprawdzone.

stefany pisze:
tak wygladaja podlokietniki zamontowane przy fotelach. ja mam akurat koloru niebieskiego takie akurat byly w dobrej cenie 100 zl za 4 sztuki. dlatego kolor byl niewazny bo i tak fotele ida wszystkie do tapicera wiec kolor bedzie zmieniany.po krotce opis.

1. odpinamy na oparciu miedzy oparciem a siedziskiem plastikowy zaczep
2 . podnosimy material do gory tak do polowy
a) . prosze sprawdzic czy oparcie niejest zamocno zdeformowane na boki. jezeli zdazy sie ze jest troche zdeformowane ( zdaza sie to przy samochodach z wiekszym przebiegiem ) nalezy zdemontowac zaglowek i plastikowe zaczepy zaglowka. zdjac trzeba material i po naciagac troche gabke tak zeby wrocila do pierwotnego ksztaltu.mozna ja zszyc nicmi jezeli jest poszarpana i popodklejac klejem. bedzie trzymalo sprawdzone bo jeden fotel taki mialem( w poprzednim busie ).jezeli naprawimy gabke to mozemy zabrac sie do dalszej pracy.
3. na boku siedzenia jest orginalne mocowanie do orginalnych podlokietnikow.jeden z otworwo rozwiercamy wiertlem 8,5 mm drogi pasuje bez rozwiercania.
4 . ustawiamy tak zeby sprawdzic czy pasuje na mocowania ( nienaciagamy jeszcze materialu )
5. jezeli mocowanie pasuje wtedy naciagamy material siedzenia zapinamy go na dole tak zeby byl dobrze naciagniety i dopasowany.
6. na boku oparcia wyczuwamy palcem otwor ktory nawiercilismy i ten drogi orginalny.
7. gdy juz jestesmy pewni ze te otwory sa naszymi otworami nalezy szpikulcem zrobic otwor w materiale.
8. odpinamy ponownie material do wysokosci okolo 5 cm nizej niz nasze otwory.
9. mocujemy nasz podlokietnik jest on przykrecamy sroba 8 mm biorac jedna reko klucz gwiazdkowy a droga reka wkladamy nakretke m8 od wewnatrz fotela. niestety po omacku bo mamy material do polowy opuszczony ale niejest to problem
10. dokrecamy srobe na maxa trzymajac nakretke kluczem 13 ( pamietajcie o podkladce sprezynowej lub nakretce samokatrujacej.) ja nakrecilem w poprzednim busie zwylka nakretke i musialem po miesiacu zmienic na samokatrujaca bo mi sie odkrecil podlokietnik
11. naciagamy material i jest juz gotowy podlokietnik.

tak to wyglada po zalozeniu. ( prosze niepatrzec na kolor niebylo to wazne bo fotele beda obijane gama kolorow jest duza )

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 7adc9.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... a9fd7.html

dzieki zyczliwosci nowego wlasciciela mojego starego busa udostepniam zdjecia popielatych podlokietnikow
te sa koloru takiego jak fotele popielatego
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 2b0ee.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 7f9bf.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 8a16d.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... c3994.html

zycze milej zabawy w montazu.

ps.
sa dwa rodzaje podlokietnikow jeden rodzaj taki jak opisalem a drogi niema sroby tylko jest bolec na stale wtedy nalezy tylko nagwintowac ten bolec( http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 40c03.html ) ********** zdjecie zaporzyczone od " spidervr6 " z allegro ********** to ten grubszy bolec cienki moze pozostac nienagwintowany a reszte tak samo jak opisalem wyzej tylko wtedy przykrecamy sama nakretka bo zamiast sroby mamy bolec

stefany pisze:
a i jeszcze dodam ze vw sharan , seat alhambra i ford galaxy maja takie same podlokietniki.
<england>
chmielik
Ikona forum

16
Tematy: 43
Model:
Opis: ZRÓB COŚ ZE SWOIM ŻYCIEM ALBO NAPIJ SIĘ WÓDKI
podziekowal za post: 15 razy
otrzymal podziekowanie: 82 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: chmielik »

Więc temat sie ma następująco ...w jednych są a w innych nie ,nie dowiesz się dopóki nie zaczniesz wkręcać śruby .
Otwory sa w każdym ale nie każdy ma nakrętki przyspawane do mocowania podłokietników....
dominik_pk
Początkujący T4

14
Tematy: 2
Model:
Auto: Caddy Life
podziekowal za post: 6 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: dominik_pk »

Bardzo dobry jest powyższy opis, jedno mi sie w nim nie zgadza, szukając podłokietników od Sharana, większość nie ma bolca, tylko taką blaszkę z ząbkiem, co więcej natknąłem się na podłokietnik od Caravelki i też jest tak samo wyglądające mocowanie. Rozumiem, że przez ten otwór od zewnętrznej strony wsadzam tą śrubę 8 i wkręcam do fotela?

http://img526.imageshack.us/img526/1507/podokietnik.jpg
Ostatnio zmieniony 09 mar 2012, 19:07 przez dominik_pk, łącznie zmieniany 1 raz.
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Tematy: 45
Model:
Auto: Caravelle
Opis: niech moc będzie z wami
podziekowal za post: 49 razy
otrzymal podziekowanie: 659 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Kenobi »

nie bardzo rozumiem o co ci chodzi
na zdjęciach jest strona przylegająca do oparcia fotela z zapadką do regulacji położenia ( ten ząbek )
po przeciwnej stronie masz otwór z zaślepką przez który wprowadzasz śrubę i całośc przykręcasz do oparcia pod warunkiem posiadania w nim gwintu
dominik_pk
Początkujący T4

14
Model:
Kontakt:

Właśnie to dopisałem, bo obejżałem na filmie instruktażowym dotyczącym regenaracji podłokietnika, ale są faktycznie podłokietniki od Sharana z dwoma nienagwintowanymi bolcami,

http://img855.imageshack.us/img855/5659 ... etnik3.jpg

a reszta jest z balszką podobną jak w T4

http://img846.imageshack.us/img846/105/podokietnik4.jpg
Ostatnio zmieniony 09 mar 2012, 19:55 przez dominik_pk, łącznie zmieniany 1 raz.
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Model:
Kontakt:

do T4 te z blaszką pasują
dominik_pk
Początkujący T4

14
Model:
Kontakt:

Muszę się jeszcze zastanowić, (piszę o tym też w drugim temacie), ale za 110 zł mam w swojej okolicy do kupienia fotel kierowcy z VOYAGERA, muszę tylko wymontować mój fotel wraz z szynami, tak aby została goła podstawa (nie wiem czy tak się da ja mam 2001 rok, auto u mechanika więc jeszcze muszę poczekać), ale gdyby zmieścić to na gołą podstawę to mam to praktycznie w cenie pokrowców.

http://img221.imageshack.us/img221/4954/voyager2.jpg
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Model:
Kontakt:

dominik_pk pisze:
muszę tylko wymontować mój fotel wraz z szynami, tak aby została goła podstawa (nie wiem czy tak się da ja mam 2001 rok
da się
maniu831
Forumowicz T4

15
Tematy: 5
Model:
Auto: transporter
podziekowal za post: 1 raz
otrzymal podziekowanie: 2 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: maniu831 »

Witam. Niedawno przerabiałem temat u siebie. Mam rocznik 93 i otworów nie miałem. Niby przez tapicerkę wyczuwalne, ale po zdjęciu tapicerki brak. Wywierciłem otwory i je nagwintowałem bo blacha stelaża twardą i gruba. "Łokcie" trzymają naprawdę solidnie..
Podłokietniki mam od sharana, te z blaszką.
Pozdrawiam
zielony_tbg
Początkujący T4

14
Tematy: 3
Model:
Auto: T4 Caravelle 2002
Opis: 102TDI LANG LON
TYP 7DK2Y2
07.03.2002 P.REJESTR.
podziekowal za post: 2 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: zielony_tbg »

Jeden z podlokietnikow jest urwany , tzn w fotelu nadal jest bolec ,a w podlokietniku tylko otwor bez zaslepki. Sadze ,ze reanimujac go ,powinienem rozkrecic podlokietnik i wsunac blaszke na swoje miejsce(tak przypuszczam) poniewaz skrecajac badz krecac w odwrotnym kierunku elementem pod podlokietnikiem nic sie nie dzieje , jest ona luzna(ta blaszka , tak ja nazwalem ) pozdrawiam
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

iroon
Początkujący T4

12
Tematy: 3
Model:
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: iroon »

T4 98 podlokietnik z bolcem w fotelu kierowcy. Dopasowalem od galaxy ale byl problem z gruboscia bolca z mocowaniem. W T4 jest szerszy a w galaxy w siedzeniu kierowcy z 2000 roku jest werzszy I po zamontowaniu ruszal sie na boki. Temat przerabialem dawno ale wiem ze jakies podkladki czy cos dokladalem.
Ostatnio zmieniony 07 cze 2014, 7:12 przez mariuszgim, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: ort
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”