Ja mam wersję dogrzewacza bez sitka D3W rok prod.1996.Może powinienem sprawdzic czy dochodzi napięcie?peters pisze:Napisz konkretnie jaki masz piec D3...D5... :?:Martin pisze:Witam.Wymieniłem świecę w swoim dogrzewaczu i nadal nie działa.Czujnik dobry,pompka też.Czy jes ktoś z okolic Torunia co mógłby mi to naprawic????
D3WZ na pewno ci sie nie zablokuje gdyz mam taki od ponad roku i nie musze kasowac bledow przez Vag'a.
Wyciagasz tylko wtyczke wewnatrz pieca ( od sterownika) i nastepuje restart elektroniki piecyka.
d3wz dogrzewacz i czeste niesprawnosci
-
Martin
- Forumowicz T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: Multivan Atlantis
- podziekowal za post: 4 razy
- Kontakt:
Re: d3wz dogrzewacz i czeste niesprawnosci
-
BUNIEK
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 38 razy
- Kontakt:
Poczytaj tutaj http://t4-forum.pl/viewtopic.php?f=16&t=3069 Kenobi bardzo dokładnie opisał cały dogrzewacz i jest opis jak odblokować sterownik (nie wszystkie) w starszych wersjach.
-
Robin
- Stały bywalec
- 16
- Tematy: 16
- Model:
- Auto:
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
Parę dni temu padł mi dogrzewacz... i dzisiaj został naprawiony <yahoo> została wymieniona świeca żarowa i odpalił. Początkowo kopcił jak piec na trociny, ale się przepalił i hula elegancko i rano znów będą ciepłe rozruchy. Koszt naprawy to 250 zł - świeca z wymianą + 50 zł diagnoza. Z tą diagnozą to było tak: dzwonię do aso vw w Opolu i pytam czy mają tester do dogrzewaczy, tak mamy proszę przyjechać - 50 zł to kosztuje. Rano jedziemy ze slimakiem, pan grzecznie przyjmuje i mówi że do godziny będzie trwała diagnoza (co było dziwne, ale niech tam, poczekam) Po godzinie widzę swojego pieszczocha na podnośniku węże rozpięte i wyciągają piec w czterech !! Pytam o co chodzi i pan mówi, że jakiś problem z dojściem do wtyczki i że już niedługo to potrwa. Trwało jeszcze 1.5 godziny. Razem , po 2.5 h. pan mówi, że padła świeca i z wymianą to będzie 800 zł <59> Podziękowałem i poprosiłem o poskładanie. Na sam koniec pan oddaje kluczyki i mówi, że należy się 157 zł za diagnozę (7 zł jakaś tam uszczelka). Powiedziałem że nie zapłacę... pan poszedł do mechaników wyjaśniać sytuację i oznajmił : " my nie posiadamy urządzenia diagnostycznego, żeby sprawdzić dogrzewacz", na to ja że nie tak się umawialiśmy i dostałem informację że możecie to sprawdzić, za 50 zł a nie organoleptycznie. Powiedziałem, że proponuję 57zł i kończymy szybko to nieporozumienie i... pan na to przystał. I tak pracuje ASO nasze kochane <36> W sumie to w aso jest bardzo tanio - 50zł / 3h pracy to roboczogodzina wynosi 17 zł brutto <wink> Jedyny plus to to, że mam teraz auto serwisowane z autentycznym przebiegiem, bo pan spisywał <vw>
-
Martin
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Witam.Dopiero podłączenie pod komputer ruszyło dogrzewacz(D3W). <yes> Ponieważ nie miałem nigdy do czynienia z dogrzewaczem,mam kilka pytań!Czy po zgaszeniu silnika dogrzewacz powinien pracowac przez około 1 minuty?U mnie zwalnia i przez minutę jeszcze go słychac!Nie mam tłumika,czy po założeniu praca będzie cichsza.Wielkie DZIĘKI dla Kenobi-ego za wszelką pomoc. <brawo> Pozdrawia <vw>
-
BUNIEK
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Tak to normalna praca dogrzewacza studzenie i wygaszanie płomienia. Co do tłumika to napewno będzie trochę ciszej pracował.Martin pisze:Czy po zgaszeniu silnika dogrzewacz powinien pracowac przez około 1 minuty?
-
Robin
- Stały bywalec
- 16
- Tematy: 16
- Model:
- Auto:
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
Dokładnie, wirnik wydmuchuje jeszcze przez ok min. gorące powietrze, żeby się nie przegrzał.
-
kubik224
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: CARAVELLE
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
kolego załóż tłumik bo ci się fura zajaraMartin pisze:Witam.Dopiero podłączenie pod komputer ruszyło dogrzewacz(D3W). <yes> Ponieważ nie miałem nigdy do czynienia z dogrzewaczem,mam kilka pytań!Czy po zgaszeniu silnika dogrzewacz powinien pracowac przez około 1 minuty?U mnie zwalnia i przez minutę jeszcze go słychac!Nie mam tłumika,czy po założeniu praca będzie cichsza.Wielkie DZIĘKI dla Kenobi-ego za wszelką pomoc. <brawo> Pozdrawia <vw>
-
Martin
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Witam.Tłumik kupiony,jutro go założę.Tylko pierwszy dzień działał prawidłowo.Dogrzewacz mi się wyłącza po około 5 min gdy silnik nie jest dogrzany.Po zgaszeniu i ponownym odpaleni działa około 5 min i się wyłącza.Co może byc przyczyną? <36>
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Robin ty masz przeróbkę na postojowe, w oryginale dogrzewacz działa tylko przy uruchomionym silniku więc aku odpadaRobin pisze:Może to samo co u mnie, czyli akumulator dodatkowy.
powtarzam ty już nie masz dogrzewacza tylko ogrzewanie postojowe wodne !
-
coyot
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: Multivan T4 Classic
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Czy jest ktoś z Rzeszowa lub okolic kto pomoże przebrnąć przez temat nie pracującego dogrzewacza?
-
festa10
- Stały bywalec
- 16
- Model:
- Auto: Transporter
- Opis: t4 for ever
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
no to juz cos wiem-jak sie zrobi cieplej z pomoca Mavericka postaram sie naprawic
-
Tomek93
- Nowy T4
- 14
- Tematy: 0
- Model:
- Kontakt:
Webasto - problem
Witam Mam problem z dogrzewaniem silnika. Sprawdzałem pompkę płynu , paliwa wszystko działa na krótko, a w całości nie działa, Czy mogę prośić jakieś sugestie . jaki przekaznik w kasecie bezpiecznikowej powinien być prawidłowo do webasta. Pozdrawiam
-
Martin
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Witam.Dogrzewacz działa,ąle jak mu się chce <53> .Raz działa poprawnie ,a raz zrobi test i już sie nie odezwie <śmiech> .Dobrze że mrozy odpuściły <31> !
-
piotruuch
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 24
- Model:
- Auto: Caravelle 2.5TDI ACV
- podziekowal za post: 38 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Witam,
po zakupie auta okazało się że auto ma dogrzewacz.
Niestety nie wiedziałem czy chodzi i chciałem podać +12V na pin6. Rozłączyłem kostki i na nowo podłączyłem a dogrzewacz działa bez przerwy tzn. słychać jakby chodził wentylator. Z wydechu leci zimne powietrze. Nie ważne czy wyjmę kluczyk czy jest w stacyjce. Zasilanie na pompe paliwa na pinie 3 i 4 bez przerwy 10,4V. Na pinie 7 (alternator +) około 0,99V. Proszę o pomoc bo nigdy nie działał a teraz działa bez przerwy.
Pozdrawiam
po zakupie auta okazało się że auto ma dogrzewacz.
Niestety nie wiedziałem czy chodzi i chciałem podać +12V na pin6. Rozłączyłem kostki i na nowo podłączyłem a dogrzewacz działa bez przerwy tzn. słychać jakby chodził wentylator. Z wydechu leci zimne powietrze. Nie ważne czy wyjmę kluczyk czy jest w stacyjce. Zasilanie na pompe paliwa na pinie 3 i 4 bez przerwy 10,4V. Na pinie 7 (alternator +) około 0,99V. Proszę o pomoc bo nigdy nie działał a teraz działa bez przerwy.
Pozdrawiam
-
yarbo
- Początkujący T4
- 16
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: multivan
- Kontakt:
witam
koledzy może ktoś powie mi jak w dogrzewaczu sprawdzić świecę, a drugie to znacie może kogoś z mazowieckiego kto montuje webasta suche w multivanie ??
koledzy może ktoś powie mi jak w dogrzewaczu sprawdzić świecę, a drugie to znacie może kogoś z mazowieckiego kto montuje webasta suche w multivanie ??
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
najpewniejszy sposób to wykręcić i wtedy sprawdzić podłączając na max 3 sekundy pod aku ( są inne napięcia więc dłuższe podłączenie grozi spaleniem ) obserwując czy robi się czerwonayarbo pisze:jak w dogrzewaczu sprawdzić świecę
-
yarbo
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Auto: multivan
- Kontakt:
przepraszam nie doczytałem opisu Kenobiego, ale aktualne pytanie gdzie można nie za drogo założyć suche postojowe ??
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
to już pytanie nie w tym temacieyarbo pisze:ale aktualne pytanie gdzie można nie za drogo założyć suche postojowe ??
raczej tu je umieść : http://www.t4-forum.pl/viewforum.php?f=43
-
orel11
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 8
- Model:
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 37 razy
- Kontakt:
Panowie mam taki problem.Auto miało org dogrzewacz,ale ktos go zdemontował.Ja załozyłem webasto postojowe i jak podepne je pod oryginalną pompke to ona nie daje rady przepompowac tego ,co skutkuje wyłączeniem sie webasta i nie grzeje srodka.Czy jak sie przerabia dogrzewacz pod postojowe to trzeba dołozyc pompke przed dogrzewaczem,która wymusi obieg na nagrzewnice?
-
tomas19tdi
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Auto: vw t4
- otrzymal podziekowanie: 7 razy
- Kontakt:
witam.mam taki problem z dogrzewaczem d3w z. przy odpaleniu silnika robi tylko przedmoch i cisza..czujnik temperatury zewnetrznej zmostkowany,silnik zimny..dodam ze byla swieca spalona i elektronika(na starej elektronice nawet nie bylo przedmuchu po zamontowaniu nowej swiecy i elektroniki jest tylko przedmuch i cisza) wymienilem na droga i wlasnie dzieja sie takie cyrki. przekladalem caly sprawny dogrzewacz z sharana i jest ok,czyli na to wychodzi ze instalacja w samochodzie jest dobra..czekam na wskazowki i porady mfg tomas
-
Góral
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Auto: Multivan
- Kontakt:
naładuj akumulator, odczytaj kody błędów.tomas19tdi pisze:witam.mam taki problem z dogrzewaczem d3w z. przy odpaleniu silnika robi tylko przedmoch i cisza..czujnik temperatury zewnetrznej zmostkowany,silnik zimny..dodam ze byla swieca spalona i elektronika(na starej elektronice nawet nie bylo przedmuchu po zamontowaniu nowej swiecy i elektroniki jest tylko przedmuch i cisza) wymienilem na droga i wlasnie dzieja sie takie cyrki. przekladalem caly sprawny dogrzewacz z sharana i jest ok,czyli na to wychodzi ze instalacja w samochodzie jest dobra..czekam na wskazowki i porady mfg tomas
-
BUNIEK
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Przerabiam właśnie D3ZW na ogrzewanie postojowe i mam pytanie z tym związane, jeśli podam plus na pin T28a/4 w klimatroniku niebieskim (praca jako postojowe), to czy przed odpaleniem auta muszę wyłączyć zasilanie na tym pinie (by nie uległ uszkodzeniu panel klimatronika) czy nie jest to konieczne.
-
orel11
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 8
- Model:
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 37 razy
- Kontakt:
Nic sie nie stanie,po włączeniu zapłonu na panelu pojawią się jego ustawienia.Jak znowu wyłączysz zapłon to pojawi się HE.
-
festa10
- Stały bywalec
- 16
- Model:
- Opis: t4 for ever
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Czy po podlaczeniu miernika na swiecy powinno byc przescie????bo Ja nie mam!czy to oznacza trafioną swiece??
-
tomas19tdi
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Auto: vw t4
- otrzymal podziekowanie: 7 razy
- Kontakt:
najlepiej podlacz swiece bezposrednio pod aku plus do plusa minus do minusa bedziesz mial pewnosc czy jest dobra mfg tomas
-
amax
- Nowy T4
- 13
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: Caravelle-Long
- Kontakt:
Przebrnąłem cały temat, mądrzejszy co nieco jestem ale... i tak pytanie.
Mam u siebie zamontowane fabrycznie, dogrzewacz i suche Webasto. I teraz pytanie: jak spiąć to w jedną całość, żeby sterownikiem od webasta załączać dogrzewacz ?
EDIT
Jeszcze jedno małe pytanie: czym się różni podgrzewacz "D3WZ" od "D3W" ?
Mam u siebie zamontowane fabrycznie, dogrzewacz i suche Webasto. I teraz pytanie: jak spiąć to w jedną całość, żeby sterownikiem od webasta załączać dogrzewacz ?
EDIT
Jeszcze jedno małe pytanie: czym się różni podgrzewacz "D3WZ" od "D3W" ?