Awaria zamka tylnej klapy.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
piotruuch
- Forumowicz T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 24
- Model:
- Auto: Caravelle 2.5TDI ACV
- podziekowal za post: 38 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Awaria zamka tylnej klapy.
Witam, jak to w zwyczaju, że jak komuś pożyczysz auto to ci je zepsuje. I potwierdziło się...
Mam problem z tylną klapą w t4. Otóż kumpel mówi że nic nie robił i najpierw że zamek w ogóle się nie chce przekręcić lewo prawo a później jak do mnie przyjechał to że się kręci ale klamka nie otwiera klapy. No i sprawa wygląda tak że nie ważne czy zamek zamknięty czy otwarty to klamka nie łapie mechanizmu. (taki luz jak zamek jest zamknięty). Problem jest o tyle gorszy że nie mogę się dostać od środka bo mam zabudowę holenderską.
Czy macie jakieś pomysły jak otworzyć klapę inaczej? Czy muszę wybić szybę i wejść? Bo z tego co mi się wydaje chyba lepiej będzie wybić tylną i kupić nową niż szukać do zabudowy szyby...
Mam problem z tylną klapą w t4. Otóż kumpel mówi że nic nie robił i najpierw że zamek w ogóle się nie chce przekręcić lewo prawo a później jak do mnie przyjechał to że się kręci ale klamka nie otwiera klapy. No i sprawa wygląda tak że nie ważne czy zamek zamknięty czy otwarty to klamka nie łapie mechanizmu. (taki luz jak zamek jest zamknięty). Problem jest o tyle gorszy że nie mogę się dostać od środka bo mam zabudowę holenderską.
Czy macie jakieś pomysły jak otworzyć klapę inaczej? Czy muszę wybić szybę i wejść? Bo z tego co mi się wydaje chyba lepiej będzie wybić tylną i kupić nową niż szukać do zabudowy szyby...
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Re: Awaria zamka tylnej klapy.
Szyba w zabudowie jest wstawiana na uszczelkę więc powinna dać się bez problemu wyjąć i ponownie włożyć.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Mam to samo u siebie co jakiś czas, musisz kręcić az zaskoczy , no chyba że cięglo się urwało albo spadło
-
piotruuch
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
dzieki za odpowiedzi...
no wiec nigdy nic podobnego mi się nie zdarzyło. Co do szyby w zabudowie mam wrażenie że jest wklejona a nie na uszczelkę niestety nie mam jeszcze zdjęć ale postaram się znaleźć.
http://imageshack.us/photo/my-images/59/img0965ka.jpg/
Ja mam taką zabudowę.
Co do zamka długo kręcisz bo ja tam nawet smar wurtha wpakowałem i kręciłem i nic... I jak ty tym kręcisz? Otwierasz zamek ciąniesz? I jak nie pomaga zamykasz i tak dalej??
pzdr.piotrek
no wiec nigdy nic podobnego mi się nie zdarzyło. Co do szyby w zabudowie mam wrażenie że jest wklejona a nie na uszczelkę niestety nie mam jeszcze zdjęć ale postaram się znaleźć.
http://imageshack.us/photo/my-images/59/img0965ka.jpg/
Ja mam taką zabudowę.
Co do zamka długo kręcisz bo ja tam nawet smar wurtha wpakowałem i kręciłem i nic... I jak ty tym kręcisz? Otwierasz zamek ciąniesz? I jak nie pomaga zamykasz i tak dalej??
pzdr.piotrek
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
u mnie było tak, że kluczyk trzeba cofnąć/obrócić z pozycji otwartej tak o 2-3 mm i dopiero ciągnąć za klamkę
-
piotruuch
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
No wiec nie pomoglo.... nic a nic. A powiedzcie mi co jest powodem ze ten zamek sie nie otwiera? Czy to mroz?
Bo jeżeli tak to myslałem żeby może podgrzać opalarką... Co wy na to...?
-
SteffoV8
- Początkujący T4
- 14
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: ABL
- podziekowal za post: 6 razy
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Od ogrzania opalarką kolego powinieneś zacząć, jeżeli nie zakonserwowałeś zamków przed zimą. pzdr
-
mora
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: transporter
- Opis: " Sekcja Dolnośląsko-Opolska!"
- podziekowal za post: 53 razy
- otrzymal podziekowanie: 8 razy
- Kontakt:
Miałam to samo, nie mogłam otworzyć więc postawiłam auto mechanikowi.
Skasował mnie za to na 100PLN <szok> nie chciał powiedzieć jak mu się udało otworzyć, tylko że strasznie się przy tym namęczyli.Obeszło się bez wymiany zamka, rozebrali podobno cały mechanizm i wyczyścili, bo syfu tam się nazbierało i kazali dokładniej sprzątać pakę <30>
Skasował mnie za to na 100PLN <szok> nie chciał powiedzieć jak mu się udało otworzyć, tylko że strasznie się przy tym namęczyli.Obeszło się bez wymiany zamka, rozebrali podobno cały mechanizm i wyczyścili, bo syfu tam się nazbierało i kazali dokładniej sprzątać pakę <30>
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Zamek raczej nie zamarza, jeśli już to wkładka. Jednak piszesz, że kluczyk normalnie idzie włożyć...
A z opalarką to ostrożnie, można stopić sobie plastiki i lakier też może ucierpieć. Lepiej użyć suszarki na początek ;)
A z opalarką to ostrożnie, można stopić sobie plastiki i lakier też może ucierpieć. Lepiej użyć suszarki na początek ;)
-
piotruuch
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
dzieki za pomoc;p no wiec auto uzywam jak budowlane do roboty wiec kurcze musze przewozic towar i bez jego otwarcia to dla mnie kleska;( wiec jutro rano bede sie meczyl. zamki konserwowalem jakis czas temu. zawsze to robie bo mieszkam na wsi i troche syfu sie zbiera. ale zamki chodzily caly czas elegancko. dwoma palcami moglem zamykać i otwierać drzwi. aż tu nagle... Jutro rano sprobuje z suszarka potem jak nie poskutkuje przejdę do opalarki. Później jak nie pomoże udam się do mechanika.:(
-
chmielik
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 43
- Model:
- Opis: ZRÓB COŚ ZE SWOIM ŻYCIEM ALBO NAPIJ SIĘ WÓDKI
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 82 razy
- Kontakt:
Ja stawiam na cięgno metalowe które idzie od klamki do zamka i na końcu jest plastikowy zatrzask to tam musiał sie urwać ,na łączeniu...piotruuch pisze:No wiec nie pomoglo.... nic a nic. A powiedzcie mi co jest powodem ze ten zamek sie nie otwiera? Czy to mroz?
-
piotruuch
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
witam, no wiec nic a nic nie idzie. Za chwile bede walczyl z mechanikiem. Czy ma ktos moze zdjecia mechanizmu? Bo ulatwilo by mi to grzebanie. Jak cos mi sie uda to dam znac. Pzdr
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Tyle co mi się udało znaleźć ;)
http://www.t4-wiki.de/wiki/Schloss#Heckklappe
http://www.t4-wiki.de/wiki/Schloss#Heckklappe
-
piotruuch
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
dzieki bardzo!!! A mam ppytanie bo dyskutujemy z mechanikiem czy rozwiercenie wkladki cos da?
-
Ryś
- Stały bywalec
- 15
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: t4 Mix
- Opis: Posiadacz Zielonej t4 :D
- podziekowal za post: 37 razy
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
Jeżeli faktycznie cięgno to rozwiercenie nie pomoże. Miałem pęknięty plastik na końcu cięgna i tak samo wyglądało jak u Ciebie, czyli klamka beż żadnych oporów się poruszała przy zamkniętym czy otwartym zamku. Jednak dostałem się do środka i otwarłem. Zmieniłem plastikowy zatrzask i ok do dziś.
-
piotruuch
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
witam, dzieki bardzo za tak szybkie odpowiezi. Zaczynam walczyc jakos od srodka, jak by ktos wymyslil to prosze o info.
-
piotruuch
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Przepraszam, że post pod postem ale udało się pozbyć szyby.
Najpierw krótka historia mojej męki. Szukałem...szukałem, wszyscy mechanicy rozkładali ręce że to się nie da. Trzeba wybić szybę. No i aż ostatni dał mi namiar na kolesia, który jeździ i montuje szyby samochodowe (mobilne centrum). Przyjechał do mnie pod dom i powiedział że się nie podejmuje bo szyba jest hartowana i się rozsypie. Niby tylną łatwiej ale może uciąć ogrzewanie (i nigdy już nie będzie podgrzewana) więc mowie to lepiej tą w środku bo wstawię pleksi i będę w razie czego miał dostęp. Na moją odpowiedzialność. No i wziął specjalny nóż zgięty pod kątem 90stopni.... i zaczął ciąć. Zajęło mu to może z 1min i podał mi szybę do ręki. Powiedział że jak zrobię to mam mu dać znać to podjedzie i mi to wklei. Chciał 90zł. Dałem mu 100zł i jestem mega zadowolony. Teraz idę walczyć z zamkiem. Za chwilę dam znać co się stało.
Jeżeli ktoś potrzebuje namiar na dobrego szklarza to polecam, młody, bardzo w porządku koleś.
Auto-Szyby
ul.Naramowicka, Poznań
tel.605-068-082
No więc się wyjaśniło,
Nic nie pękło, nic nie spadło, tylko się zamek zaciął. Nie wiem dlaczego ale narazie chodzi ok.
Tutaj zdjęcia zamka od tyłu i jak wygląda holenderka bez szyby https://picasaweb.google.com/piotruuch/ ... lnegoZamka
Tutaj filmy z naprawy zamka. W opisie filmów macie dokładnie opisane i pokazane jak się zaczął i jak prawidłowo chodzi
Z góry dzięki wszystkim za pomoc. Jeżeli ktoś ma pytania śmiało pisać. Dzięki i pozdrawiam, piotrek.
Jeszcze jedno pytanie... Na trzecim zdjęciu https://picasaweb.google.com/piotruuch/ ... 0815191250 widać kostkę, którą luzem znalazłem w klapie bagażnika. Czy ktoś wie od czego moze być. Jeden kabel brązowy, drugi chyba brązowo-biały. Nie widze gdzie miałby być podłączony. Podświetlanie tablicy dział i kierunki też. co to może być?
Najpierw krótka historia mojej męki. Szukałem...szukałem, wszyscy mechanicy rozkładali ręce że to się nie da. Trzeba wybić szybę. No i aż ostatni dał mi namiar na kolesia, który jeździ i montuje szyby samochodowe (mobilne centrum). Przyjechał do mnie pod dom i powiedział że się nie podejmuje bo szyba jest hartowana i się rozsypie. Niby tylną łatwiej ale może uciąć ogrzewanie (i nigdy już nie będzie podgrzewana) więc mowie to lepiej tą w środku bo wstawię pleksi i będę w razie czego miał dostęp. Na moją odpowiedzialność. No i wziął specjalny nóż zgięty pod kątem 90stopni.... i zaczął ciąć. Zajęło mu to może z 1min i podał mi szybę do ręki. Powiedział że jak zrobię to mam mu dać znać to podjedzie i mi to wklei. Chciał 90zł. Dałem mu 100zł i jestem mega zadowolony. Teraz idę walczyć z zamkiem. Za chwilę dam znać co się stało.
Jeżeli ktoś potrzebuje namiar na dobrego szklarza to polecam, młody, bardzo w porządku koleś.
Auto-Szyby
ul.Naramowicka, Poznań
tel.605-068-082
No więc się wyjaśniło,
Nic nie pękło, nic nie spadło, tylko się zamek zaciął. Nie wiem dlaczego ale narazie chodzi ok.
Tutaj zdjęcia zamka od tyłu i jak wygląda holenderka bez szyby https://picasaweb.google.com/piotruuch/ ... lnegoZamka
Tutaj filmy z naprawy zamka. W opisie filmów macie dokładnie opisane i pokazane jak się zaczął i jak prawidłowo chodzi
Z góry dzięki wszystkim za pomoc. Jeżeli ktoś ma pytania śmiało pisać. Dzięki i pozdrawiam, piotrek.
Jeszcze jedno pytanie... Na trzecim zdjęciu https://picasaweb.google.com/piotruuch/ ... 0815191250 widać kostkę, którą luzem znalazłem w klapie bagażnika. Czy ktoś wie od czego moze być. Jeden kabel brązowy, drugi chyba brązowo-biały. Nie widze gdzie miałby być podłączony. Podświetlanie tablicy dział i kierunki też. co to może być?
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Linki do picasy nie działają ;) Musisz upublicznić album dla osób mających link. Cieszymy się, że udało się naprawić zamek ;)
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
Co do zabudowy holenderskiej ten Twój model ma niestety klejona szybę....
Jak dostaniesz sie do auta to nasmaruj wkładkę , albo zalej ją olejem albo wymnontuj ,wyczysc i nasmaruj tak abys kiedys nie mial znow problemu z przekręceniem kluczyka...
Zamek wymontuj tez , przemyj benzyną i nasmaruj a nie bedziesz mial takich problemów więcej...
Jak dostaniesz sie do auta to nasmaruj wkładkę , albo zalej ją olejem albo wymnontuj ,wyczysc i nasmaruj tak abys kiedys nie mial znow problemu z przekręceniem kluczyka...
Zamek wymontuj tez , przemyj benzyną i nasmaruj a nie bedziesz mial takich problemów więcej...
Ostatnio zmieniony 13 lut 2012, 17:59 przez Sterciu, łącznie zmieniany 1 raz.
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Te kable o które pytasz to najprawdopodobniej fragment instalacji oświetlenia wnętrza, powinny być podłączone do zamka i w momencie otwarcia klapy włączać oświetlenie.
-
piotruuch
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Witam,
poprawiłem link do picasy!
A gdzie to podłączyć? Bo właśnie u mnie jak podniosę klapę to nić się nie dzieje...
pzdr.piotrek
poprawiłem link do picasy!
A gdzie to podłączyć? Bo właśnie u mnie jak podniosę klapę to nić się nie dzieje...
pzdr.piotrek
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Poszukaj oprawy w zamku, nie m innego miejsca gdzie mógłbyś wpiąć wtyczkę. Dla pewności ustaw wyłączniki lampek w położenie "drzwiowe" i zewrzyj kawałkiem druciku oba kable w kostce, oświetlenie wnętrza powinno się włączyć. Oczywiście pozostałe drzwi muszą podczas próby być zamknięte.
-
piotruuch
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
No znalazłem właśnie w tym linku gdzie powinno być podłączone...
http://www.t4-wiki.de/wiki/index.php?ti ... 1026103327
Idę walczyć możę naprawię;)
http://www.t4-wiki.de/wiki/index.php?ti ... 1026103327
Idę walczyć możę naprawię;)
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
To teraz wszystko jasne, zrób próbę o której pisałem abyś później nie musiał rozbebeszać klapy jeśli wyłącznik nie zadziała. Będziesz wiedział czy instalacja jest sprawna.
-
piotruuch
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
slimak! dzięki bardzo za dużo nie muszę sprawdzać bo poszedłem, musiałem rozkręcić "wkładkę" żeby podłączyć kabel, podłączyłem, przykręciłem, i po 2latach nieobecności magiczne światełko w bagażniku zapala się gdy otwieram pakę...
-
szef_ff
- Początkujący T4
- 15
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: długi blaszak
- Kontakt:
Witam wszystkich posiadaczy te czwórki :) Jestem Arek od pół roku fajnego Atlantisa z 2000r. Maszyna fajna tylko ze powoli umiera dmuchawka i ... zepsuł mi się zamek w tylnej klapie. Poprzednio miałem blaszaka i też spotkał mnie problem z zamkiem ale tam zdjęcie panela z klapy było drobnostką w porównaniu z obecną wersją. Z postów wyżej i poprzedniego auta domyślam sie że cięgno wypadło z zatrzasku bo klamka "lata luźno". Czy jest jakiś sposób żeby otworzyć zamek bez szkód? Oczywiście mogę dostać się bez problemu do bagażnika, ale nie wiem co robić dalej żeby nie połamać plastików:(
-
czarny1x1x
-
szef_ff
- Początkujący T4
- 15
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: długi blaszak
- Kontakt: