Nowy nabytek 2.4 Long
-
demien999
- Początkujący T4
- 14
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Nowy nabytek 2.4 Long
Witam wszystkich <england> ,pochwalę się nowym nabytkiem, t4 jest z 93 roku, silnik 2.4 AAB, długa wersja, niby carawella ale nie jestem pewien na 100%.Posiada 9 siedzeń, cały oszklony, wspomaganie, drzwi skrzydełkowe, przebieg niby 374tys-km. Szukałem autka w stanie bdb jednak takich jest niewiele więc postanowiłem kupić starszy rocznik z uszkodzonym silnikiem lub bez niego i go reanimować i tak zrobiłem.Po zakupie który odbył się pod koniec 2011 roku przyszedł czas na remont. Kupno bloku wraz z gadżetami w stanie bdb, zrobiona głowica, olej świece rozrząd, itd.Obniżyłem lekko przód bo wyglądał nie ciekawie, cały nowy układ wydechowy, polerka i kilka innych drobiazgów ale to nie koniec cdn.Zdjęcia z przed zakupu i po remoncie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 13 lut 2012, 8:17 przez mora, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: ort. i literówki
Powód: ort. i literówki
-
tomex
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: vw t4 2.0 B multivan
- Opis: 42 l
- podziekowal za post: 30 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Re: Nowy nabytek 2.4 Long
Autko zadbane , ładnie się prezentuje ,podobnie jak mój 92 r nie widać śladów rudej na pierwszy rzut oka a robiłeś coś z blachą bo widzę że zderzaki wymienione kierunki białe u mnie to tylko do klapy tylnej się dopadła. bezawaryjnej eksploatacji <england>
-
demien999
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Kierunki i zderzak już był założony przez poprzedniego właściciela. Co do blachy to delikatnie łapie ją ruda na drzwiach tylnych i za drzwiami przesuwnymi. To się zrobi wiosna, poza tym ok.Kolego widzę że jesteś z miasteczka skąd kupiłem swoją t4-kę.
Ostatnio zmieniony 13 lut 2012, 8:20 przez mora, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: orty i literówki
Powód: orty i literówki
-
demien999
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Ciąg dalszy prac na nad teczka, wszystko z środka wyciągnięte do wyczyszczenia a blacha do wygłuszenia. <good>
Przy okazji obejrzałem stan blacharski od środka i ku mojemu zaskoczeniu jest dobrze.Wiekszych zjawisk rudej nie widać.
Przy okazji obejrzałem stan blacharski od środka i ku mojemu zaskoczeniu jest dobrze.Wiekszych zjawisk rudej nie widać.
-
demien999
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Dokumentacja z przebiegu prac <vw> .
-
Miętus89
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 76
- Model:
- Auto: Transporter 1999
- podziekowal za post: 32 razy
- otrzymal podziekowanie: 23 razy
- Kontakt:
niema wątpliwość co do tego że jest to caravella.Charakterysytycznymi przykładami na to są:
-oplastikowanie ścian (zwykly transporter ma w tych miejscach gołą blachę)
-ustawienie foteli (4 rzędy siedzeń a zwykły transporter ma 3 rzędy po 3 siedzenia)
-podłokietnik
-zderzak w kolorze (nie wiem czemu ale przedni masz po liftowy a tylny do 1995)
-czarne słupki i podszybie (chociaż multivany też tak miały)
-lusterka w kolorze
ogólnie auto jest fajnie, mi się podoba
-oplastikowanie ścian (zwykly transporter ma w tych miejscach gołą blachę)
-ustawienie foteli (4 rzędy siedzeń a zwykły transporter ma 3 rzędy po 3 siedzenia)
-podłokietnik
-zderzak w kolorze (nie wiem czemu ale przedni masz po liftowy a tylny do 1995)
-czarne słupki i podszybie (chociaż multivany też tak miały)
-lusterka w kolorze
ogólnie auto jest fajnie, mi się podoba
-
tomex
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Witam . Na to wygląda że auto było ze Wschowy a gdzie je znalazłeś z ogłoszenia czy komisu . A już myślałem że jest odwrotnie [ że ty jesteś ze Wschowy szkoda <36> ]Wygląda mi na komis w Lesznie ?
-
tomex
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Jak to nie tajemnica to gdzie teraz pojechało ,daleko od Wschowy ? Tak troszkę. Tak troszkę kojarzę tego busa ze Wschowy .. Umowę masz od gościa z komisu czy od właściciela to może bym coś mógł się dowiedzieć na temat auta.
-
demien999
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Kupiłem go dokładnie w tym komisie za 4500, silnik chodził tylko że kopcił.
Przyjechałem nim do domu na kołach, tylko że spalił na 420km 4 litry oleju. Przy rozebranym silniku okazało się że były lipne pierścionki i jeden pękł i porysował bardzo od środka blok. Dlatego tak kopcił bo się tamtędy lał olej. Jeśli byś mógł to wyśle ci dane gościa na email to może się dowiesz jaki miał przebieg bo te 374tys km to lipa bo teczka w środku wygląda na większy przebieg. I ciekawe czy poprzedni właściciel zmienił skrzynie na manualną bo oryginalna była automatyczna. Mieszkam koło Radomia, do Wschowy mam 440km jadąc A2-ką.
Przyjechałem nim do domu na kołach, tylko że spalił na 420km 4 litry oleju. Przy rozebranym silniku okazało się że były lipne pierścionki i jeden pękł i porysował bardzo od środka blok. Dlatego tak kopcił bo się tamtędy lał olej. Jeśli byś mógł to wyśle ci dane gościa na email to może się dowiesz jaki miał przebieg bo te 374tys km to lipa bo teczka w środku wygląda na większy przebieg. I ciekawe czy poprzedni właściciel zmienił skrzynie na manualną bo oryginalna była automatyczna. Mieszkam koło Radomia, do Wschowy mam 440km jadąc A2-ką.
-
demien999
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Apropo Leszna , myślałem że w Radomiu jest dużo komisów ale tam jest też sporo a może i więcej.
-
tomex
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Zepsuł się ale jedzie to właśnie jest t4.Wyślij mi na pw namiary tego gościa to może uda się zrobić mały rekonesans co do właściciela auta , przebiegu i kto go naprawiał . Wschowa ma 17 000 mieszkańców to pewno coś znajdę . <57> Co do Wschowy i Leszna to swego czasu było tu zagłębie sprowadzanych aut i przez to w okolicy tyle komisów . <cisza>
-
czoper
- Samodzielny mechanik
- 15
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: caravelle
- Opis: Sekcja Dolnośląsko-Opolska!
- podziekowal za post: 18 razy
- otrzymal podziekowanie: 18 razy
- Kontakt:
I właśnie za to kochamy te nasze,,dostawczaki'' <vw> będzie kopcić,stukać,pukać-ale będzie jechać(420km <brawo> )Pomału doprowadzisz sobie furę do normalności,dołożysz kilka tysi,a pózniej to już tylko sama radość z bezawaryjnego użytkowania teczuszki-czego Ci życzę <good>demien999 pisze:Kupiłem go dokładnie w tym komisie za 4500, silnik chodził tylko że kopcił.
-
tomex
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
No cześć byłem dzisiaj u poprzedniego właściciela twojej t4 <30> i zrobiłem mały wywiad <31> , resztę informacji masz na PW <01>
-
demien999
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Dzięki bardzo <england> jutro zadzwonię i się podpytam, na pewno się pochwale czego się dowiem. <yes>
-
demien999
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Witam, <30> rozmawiałem z poprzednim właścicielem i powiedział mi że on niewiele zmieniał w samochodzie. Tylko skrzynie bo padła i oczywiście podstawowe rzeczy jak filtry olej klocki tarcze itd <38> . Powiedział też że poszuka numeru do pierwszego właściciela teczki więc może dowiem się całej historii autka w Polsce. Poza tym powoli dobiega końca wyciszenie, boki zrobione sufit zrobiony plastiki wyczyszczone. Została tylko podłoga i można składać <vw> środek.
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: Multivelle Long
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA
sekcja "MŁODE WILKI" - Lokalizacja: Kraków
- podziekowal za post: 51 razy
- otrzymal podziekowanie: 127 razy
- Kontakt:
Ile jesli mozna wiedziec Kolega wykosztowal sie na maty gms na dachu?
Czy na boczkach za wyciszenie robi welna mineralna?
Czy na boczkach za wyciszenie robi welna mineralna?
-
demien999
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Tak na boczkach jest wełna, zobaczymy jak się będzie sprawowała, jeśli nie zbyt dobrze to wymienię na tą mate. Wełna zdecydowanie tańsza, na boki i tylne drzwi kosztowało mnie 120zł. Matę na sufit kupiłem 1m szerokości a 4m długa, wystarczyło mi na cały sufit plus prawe drzwi pasażera, koszt 280zł + wysyłka.Za tę mate płaci się 17,50 za kawałek 100 na 25 cm. Teraz czas na podłogę myślę wyłożyć filcem samoprzylepnym koszt 300zł. <zniesmaczony>
-
tomex
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Witam . widzę że prace idą pełną parą . super <up> Z tego co się dowiedziałem od ojca właściciela twojej teczki to kupił go z wioski obok Stare Strącze to na pewno może numer tel. do niego zdobyć. Przyjemnej pracy przy teczce <vw>
-
demien999
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Chwilowa przerwa <slimak> , samochód poszedł do mechanika na regeneracie skrzyni i wymianę piątego biegu, wymianę oleju filtrów, po dotarciu silnika itd. Denerwuje mnie już ta prędkość a na dodatek nie chodzi obrotek i nie można sprawdzić jakie obroty przy 100 .Przy okazji sprawdzę oznaczenie skrzyni bo z góry nic nie widać. Numer do pierwszego właściciela miał wysłać poprzedni właściciel ale widocznie zapracowany lub go nie ma .Jeśli byś dał rade tomex cos w tym temacie zrobić było by super. Jak odbiorę teczkę od mechaniora jadę w trasę 1200km więc go sprawdzę jakie spalanie i jak się będzie zbierał na tej piątce.Koła 33 46 <brawo> . Do usłyszenia
-
tomex
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Witam . No dobra gdzieś postaram się znaleść tego gościa ale to w przyszłym tygodniu . Podał ci w ogóle nazwisko i miejscowość gdzie on mieszkał co bym nie szukał igły w stogu siana . Pozdrawiam . <53>
-
demien999
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Witam <hi> , nie miałem czasu wrzucić zdjęć ale prace trwały. Dokończyłem wyciszenie (w końcu), po odebraniu auta zrobiłem trasę 1200km więc wiem jak chodzi skrzynia na 5 biegu. Koło 33/46, zmiana udana aczkolwiek to nie koniec ponieważ postanowiłem założyć turbo. Ogólnie remont silnika, skrzyni i wyciszenie zaliczam za udany.
-
demien999
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Podłoga na pace najpierw została dokładnie wyczyszczona potem pomalowana farbą przeciwko rdzy, następnie mata bitumiczna na to mata z filcem a na koniec wykładzina z czarnej gumy. Sporo to kosztowało ale się opłaca, teczkę robię dla siebie. Pod przednimi siedzeniami dałem tylko matę bitumiczna bo chciałem spowrotem wsadzić oryginalne wygłuszenie. <vw>
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
Nie pasują mi tu zderzaki , przedni juz okrągły a tylny kancisty jeszcze ;). Wymien zderzak z tyłu na ten okrągły i będzie ok. Pozatym gratuluje wytrałości przy doprowadzaniu auta do stanu w którym chcesz aby było :)
-
danny180
- Stały bywalec
- 15
- Tematy: 76
- Model:
- Auto: multivan
- podziekowal za post: 8 razy
- Kontakt:
a, jak wrażenia z wyciszenia, dużo ciszej ? :) prezentuje się bardzo ładnie...
-
motoria
- Samodzielny mechanik
- 15
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: Transporter
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 27 razy
- Kontakt:
Tu masz link do zestawu turbo do 2.4 firmy Oettinger.
http://www.ebay.de/itm/160774354110?ssP ... 1423.l2649
http://www.ebay.de/itm/160774354110?ssP ... 1423.l2649
-
demien999
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Przedni zderzak już był zamontowany, tylni niedługo zakupie i zamontuje ale na początek poszedł silnik do roboty bo to najważniejsza żecz dla mnie a potem skrzynia i to wyciszenie.Wyciszenie sporo dało i sporo kosztowało, jest znacznie ciszej ale też wymiana piątki dała cichszą prace silnika.Turbo założę za jakiś czas bo na razie busik musi odrobić swoje.Za tą kasę co włożyłem w całość kupiłbym 2,5 TDI blaszaka.Nie żałuje wydanych pieniędzy ponieważ wiem co może mnie jeszcze zaskoczyć a co powinno chodzić jeszcze jakiś czas.Co do tego zestawu turbo to montował może już ktoś dokładnie ten zestaw.Wiem że pasuje od 2,5 ACV a jest znacznie tańszy.