Jak działa Sterownik Webasto

Webasto, Truma, klimatronik, nagrzewnice i wszystko, co grzeje lub chłodzi w T4.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
dawca
Początkujący T4

Answers: 0
16
Last active: -
Tematy: 4
Model:
Auto:
podziekowal za post: 1 raz
Kontakt:

Jak działa Sterownik Webasto

Nieprzeczytany post autor: dawca »

Witam.

Widzial ktos kiedys cos takiego? Nie moge tego ogarnac a zima sie zbliza prosze o pomoc...

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/185 ... f5bea.html
slimak
Ikona forum

16
Tematy: 102
Model:
Auto: Mixt
podziekowal za post: 17 razy
otrzymal podziekowanie: 310 razy
Kontakt:

Re: Sterownik Webasto... o co kaman???

Nieprzeczytany post autor: slimak »

Witaj.
Zamieść zdjęcie lepszej jakości, tak aby dało się zobaczyć jak sterownik wygląda.
stefany
Stały bywalec

16
Tematy: 17
Model:
Auto: juz nie t4 :(
Opis: KAŻDA ZMORA MA SWOJEGO AMATORA ...
otrzymal podziekowanie: 6 razy
Kontakt:

Re: Jak działa Sterownik Webasto

Nieprzeczytany post autor: stefany »

I moze jakies numery / oznaczenia ktore napewno znajduja sie z tylu sterownika by daly tez podpowiedz
dawca
Początkujący T4

16
Model:
Auto:
Kontakt:

Na sterowniku brak jakichkolwiek oznaczen producenta modelu nie ma nic tylko to co zdjecie pokazuje tutaj w lepszym wydaniu:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/759 ... 2c41e.html
slimak
Ikona forum

16
Model:
Kontakt:

Wyglada mi to na termometr a nie sterownik webasto. Ile i jakie przewody dochodzą do tego "sterownika" ?
dawca
Początkujący T4

16
Model:
Auto:
Kontakt:

Ida 2 kable... moge ustawic tak jakby temp zewnetrzna przy jakiej mogloby sie zalaczyc webasto taka niby moja teoria... i jeszcze cos nie rozgryzlem tego ale ma to cos wspolnego z stacyjka jesli nacisne ten przycisk color to po wylaczeniu stacyjki i spadku temp ponizej tej co ustawilem zapala sie dioda czerwona...
CD38
Aktywny T4

16
Tematy: 7
Model:
Auto: był MIXT
podziekowal za post: 4 razy
otrzymal podziekowanie: 11 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: CD38 »

Mi też to wygląda na termometr a dwa kabelki to może czujnik temperatury zewnętrznej , jako że ma przełącznik temperatury wew.-zew. Swego czasu miałem też termometr który poniżej określonej temperatury wydawał z siebie dźwięki i migała dioda>
dawca
Początkujący T4

16
Model:
Auto:
Kontakt:

jak bede mial troche wiecej czasu sprobuje rozgrzebac gdzie te kable ida ale gdzies pomiedzy slupkiem a deska rozdzielcza w dol....
slimak
Ikona forum

16
Model:
Kontakt:

Dwa kable to najprawdopodobniej zasilanie bądź przy zasilaniu bateryjnym czujniki temperatury.
dawca
Początkujący T4

16
Model:
Auto:
Kontakt:

Tak jak pisaliscie okazao sie to termometrem wrrrr.....

Orientowalem sie i jest mozliwosc podlaczenia do webasta D3WZ jakiegos sterownika zeby dzialalo jako ogrzewanie postojowe... Ktos juz to przerabial na forum moze?
stefany
Stały bywalec

16
Model:
Kontakt:

dawca pisze:
Tak jak pisaliscie okazao sie to termometrem wrrrr.....

Orientowalem sie i jest mozliwosc podlaczenia do webasta D3WZ jakiegos sterownika zeby dzialalo jako ogrzewanie postojowe... Ktos juz to przerabial na forum moze?
D3WZ to dogrzewacz silnika i istnieje mozliwosc przerobienia go do pelnego ogrzewania . koszt w serwisie eberschprecher okolo 1000 zl , koszt samodzielnej przerobki pod warunkiem ze piec jest sprawny pompka wody i paliwa jest sprawna okolo 100 zl + zegar sterujacy lub sterowanie radiowe.
wiele osob na forum ma D3WZ przerobione na pelne ogrzewania
dawca
Początkujący T4

16
Model:
Auto:
Kontakt:

Piec działa załącza się poniżej 5 stopni i dogrzewa silnik. Może więcej szczegółów jeśli można odnośnie przeróbki na ogrzewanie postojowe.. zima idzie coś trzeba podlubać...
andrewa1
Kierowca T4

16
Tematy: 58
Model:
Auto: transpo-carawella
Opis: co dzień uczę się czegoś nowego
otrzymal podziekowanie: 79 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: andrewa1 »

dawca pisze:
Piec działa załącza się poniżej 5 stopni i dogrzewa silnik. Może więcej szczegółów jeśli można odnośnie przeróbki na ogrzewanie postojowe.. zima idzie coś trzeba podlubać...

musisz zrobić obejście czujnika temperatury + dodatkowy wyłącznik do dmuchawy
slimak
Ikona forum

16
Model:
Kontakt:

Dwóch czujników: temperatury zewnętrznej oraz płynu chłodzącego i zasymulować pracę alternatora tak aby napięcie nie cofnęło się na alternator.
dawca
Początkujący T4

16
Model:
Auto:
Kontakt:

A sterowanie ? Jakis timer albo pilot?
slimak
Ikona forum

16
Model:
Kontakt:

Tak. Sterownik lub pilot.
wojnadk
Forumowicz T4

15
Tematy: 5
Model:
Auto: carawelle syncro
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: wojnadk »

Witam wszystkich! Ten temat bardzo mnie interesuje,mam kolegę,który to chce mi zrobić(ok500zł.)ale po waszym opisie sądze że nie jest to skomplikopwane,czy ktoś wie jak do tego się zabrać? Znalazłem opis wtyczki tego dogrzewacza,opisał go kolega z forum stefany: 1 + aku na stale
2 - aku na stale
3 i 4 pompka paliwa [ napiecie po uruchomieniu pieca .pin 3 i 4 w piecu przed 99 ]
5 diagnoza [ brak napiecia]
6 + czujnik temp [mamy cieplo powyzej 5 stopni wiec brak napiecia ]
7 + z alternatora [ po uruchomieniu silnika ]
8 wolny w twoim przypadku [ piece do 99 mialy wolny pin ]
po tabliczce widac ze masz piec do 99 r .
odpal auto sprawdz napiecia jezeli wszystkie beda oprocz 6 [ temp. otoczenia wyzsza niz 5 stopni ] podaj + na pin 6 i sluchaj czy piec zrobi test. jezeli nie zrobi testu bedzie cisza to wyciagnij piec i sprawdz swiece lub ja wymien jezeli zas zrobi test a nie wystartuje sprawdz napiecie na pin 1 i pin 2 a jezeli zrobi test i wystartuje to czujnik temp do wymiany
nastepnie sprawdz pompke paliwa podajac na pin 3 i 4 [ we wtyczce po stronie auta , na rozpietej wtyczce ] + i - . nie podawaj napiecia na stale tylko dotykaj + [ - moze byc na stale ] i powinienes slyszec cykanie pod autem w okolicy zbiornika.jezeli bedzie cykalo znaczy pompka ok.
moze byc rowniez uszkodzony sterownik ale najpierw sprawdz te usterki

Sprawa jest taka że mam auto z 2002r. i coś tam kolega mówi ,że w dogrzewaczu coś jest inaczej po 99r.Drodzy koledzy ,może jakąś wskazówkę jak się za to zabrać,(bo elektryka nie moją mocną stroną),a nie chcę czegoś zepsuć,albo kogoś,kto z okolic Poznania by to zrobił za trochę mniejsze pieniądze(bo uważam że 500zł,to trochę dużo,jak za taki zakres prac co opisujecie)

wojna
andrewa1
Kierowca T4

16
Tematy: 58
Model:
Auto: transpo-carawella
Opis: co dzień uczę się czegoś nowego
otrzymal podziekowanie: 79 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: andrewa1 »

wojnadk pisze:
Witam wszystkich! ,który to chce mi zrobić(ok500zł.)

Sprawa jest taka że mam auto z 2002r. i coś tam kolega mówi ,że w dogrzewaczu coś jest inaczej po 99r.Drodzy koledzy ,może jakąś wskazówkę jak się za to zabrać,(bo elektryka nie moją mocną stroną),a nie chcę czegoś zepsuć,albo kogoś,kto z okolic Poznania by to zrobił za trochę mniejsze pieniądze(bo uważam że 500zł,to trochę dużo,jak za taki zakres prac co opisujecie)

wojna
co ten kolega chce zrobić?

niby co ma być innego po99r
stefany
Stały bywalec

16
Model:
Kontakt:

andrewa1 pisze:
wojnadk pisze:
Witam wszystkich! ,który to chce mi zrobić(ok500zł.)

wojna
co ten kolega chce zrobić?

niby co ma być innego po99r
no nawet to ze pompka paliwa jest zasilana tylko + z pieca pin 4 a - ma na stale i jak podlaczysz piec po 99 do instalacji przed 99 to nie wystartuje bo nie bedzie widzial pompki paliwa.
po 99 na pinie 3 jest sterowanie przekaznikiem nawiewu a przed 99 - pompki paliwa
wojnadk
Forumowicz T4

15
Model:
Kontakt:

Witam wszystkich! Czy ktoś wie z szanownych kolegów jak za to się zabrać krok po kroku,ew. by mi to zrobił za cenę niższą niż chce zedrzeć ode mnie mój kolega,sprawa jest dosyć pilna,elektryka nie jest moją silną stroną,ale od czegoś trzeba zacząć,nadmienią że mój dogrzewacz działa bez zażutu.Pompa obiegu też.

wojna
peters
Samodzielny mechanik

16
Tematy: 13
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 70 razy
otrzymal podziekowanie: 35 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: peters »

wojnadk pisze:
Witam wszystkich! Czy ktoś wie z szanownych kolegów jak za to się zabrać krok po kroku,ew. by mi to zrobił za cenę niższą niż chce zedrzeć ode mnie mój kolega,sprawa jest dosyć pilna,elektryka nie jest moją silną stroną,ale od czegoś trzeba zacząć,nadmienią że mój dogrzewacz działa bez zażutu.Pompa obiegu też.

wojna
Jesli chcesz miec ogrzewanie postojowe to najlepiej zaopatrzyc sie w druga pomke cieczy(jest to o tyle łatwiejsze ze zostawiasz aktualna nie ruszajac jej).
Ja tak zrobilem.Dokupic trzeba tez kilka wezy od cieczy (najlepiej od tych osob co handluja tym) lub ze szrotu.Kup 2 trojniki do wezy wodnych.Zalezy jak chcesz zeby zrobic,czy zalezy ci na malym obiegu np.piec 1 nagrzewnica,czy piec ,silnik,1 nagrzewnica,2 nagrzewnica.(ja tak mam)Jest kilka wariantow aby to zrobic.Mozna tez zalozyc zawory zamykajace obieg cieczy na silnik(ale to wyzsza szkola jazdy) i drozszy koszt wykonania.
Dolozylem 2 pomke,zakupilem w lato( sa najlepsze ceny na zegary Ebera) Ewentualnie mozesz zastapic zegar Ebera wylacznikiem na 3 razy.Ale nie zaprogramujesz (np.rano nie wlaczy ci sie bez przyjscia do auta).Nie korzystalem z funkcji programowania dotychczas u siebie.
Jesli aktualne moge ci pomoc.Duzo jest na forum wiec najpierw poczytaj (ja tak zrobilem uniknalem w ten sposob zadawania glupich pytan) ;)
Sterciu
Ekspert T4

16
Tematy: 189
Model:
Auto: T5.1 , T6.0
podziekowal za post: 24 razy
otrzymal podziekowanie: 210 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Sterciu »

Podłacze sie tutaj pod temat poniewaz tytuł tematu jest zblizony do mojego pytania. Otóz planuje zalozyc Webasto w Boxerze na wyjazdy rózne w plener w chłodniejsze dni , między innymi chodzi tez o róznego rodzaju zloty/spoty :P. Webasto suche jest w planach , chce je zamontować pod siedzeniem pasazera i wyprowadzić tak aby grzało i w kabinie i na przestrzeni ładunkowej jak trzeba. I moje pytanie się sprowadza do tego , czy ten cały sterownik do sterowania tym urządzeniem co się montuje w kabinie , czy to programator czy jak sie to zwie musze od konkretnego modelu urządzenia zamontowac ?? Mam na oku ebersprachera , który miał cyfrowy ten caly sterownik do kabiny lecz niestety w komplecie go nie ma. Cena za urządzenie jest dośc atrakcyjna , ale jak bede musial oryginalny programator zamontowac i go szukac to pewnie juz nie bedzie tak atrakcyjna. Na allegro znalazłem taki oto panel , ktory by mi pasował w 100% do auta (bo jakby nie było jest od tego auta ;) ) ;) , tylko czy go podlacze pod to urządzenie czy musze miec fabryczny od tego urządzenia ?? Sorki za głupie pytanie ale w przypadku webasta to jedynie umiem go obslugiwac bo mam w mercedesach i nic poza tym :P. Moze jak to bym zamontowal sam to znów bym wiedzę swoją powiekszył o kolejną ciekawostkę :D

Tutaj link do tego panelu który chyba zakupie...

Pozatym w panelu jest przełacznik do spryskiwaczy reflektorów który przydałby mi się do obslugi halogenów , więc dwa w jednym korzysci by było z zakupu :P.

Wiem ze nie chodzi o T4 , ale wkońcu webasto jest chyba uniwersalnym urządzeniem ;).

http://moto.allegro.pl/ducato-boxer-jum ... 88580.html
wojnadk
Forumowicz T4

15
Model:
Kontakt:

peters pisze:
wojnadk pisze:
Witam wszystkich! Czy ktoś wie z szanownych kolegów jak za to się zabrać krok po kroku,ew. by mi to zrobił za cenę niższą niż chce zedrzeć ode mnie mój kolega,sprawa jest dosyć pilna,elektryka nie jest moją silną stroną,ale od czegoś trzeba zacząć,nadmienią że mój dogrzewacz działa bez zarzutu.Pompa obiegu też.

wojna
Jesli chcesz miec ogrzewanie postojowe to najlepiej zaopatrzyc sie w druga pomke cieczy(jest to o tyle łatwiejsze ze zostawiasz aktualna nie ruszajac jej).
Ja tak zrobilem.Dokupic trzeba tez kilka wezy od cieczy (najlepiej od tych osob co handluja tym) lub ze szrotu.Kup 2 trojniki do wezy wodnych.Zalezy jak chcesz zeby zrobic,czy zalezy ci na malym obiegu np.piec 1 nagrzewnica,czy piec ,silnik,1 nagrzewnica,2 nagrzewnica.(ja tak mam)Jest kilka wariantow aby to zrobic.Mozna tez zalozyc zawory zamykajace obieg cieczy na silnik(ale to wyzsza szkola jazdy) i drozszy koszt wykonania.
Dolozylem 2 pomke,zakupilem w lato( sa najlepsze ceny na zegary Ebera) Ewentualnie mozesz zastapic zegar Ebera wylacznikiem na 3 razy.Ale nie zaprogramujesz (np.rano nie wlaczy ci sie bez przyjscia do auta).Nie korzystalem z funkcji programowania dotychczas u siebie.
Jesli aktualne moge ci pomoc.Duzo jest na forum wiec najpierw poczytaj (ja tak zrobilem uniknalem w ten sposob zadawania glupich pytan) ;)
Witam wszystkich! Drogi kolego,mam tylko pytanie dlaczego trzeba montować drugą pompkę obiegu ta oryginalna nie może być adoptowana? Chyba że myślisz takim tokiem że po co ma być grzany duży obieg wody(teraz to rozumiem ,ale wolę się upewnić),na allegro znalazlem takie pompki boscha bezszczotkowe,ponoć są lepsze bo nie zawieszają się tak jak te co są montowane w oryginale w busach,co do obiegu to zależy mi by byl nagrzewany blok silnika i pierwsza nagrzewnica , by była możliwość po załączeniu się webasta,ogrzanie przedniej szyby.Nasuwa mi się następne pytanie jak załączyć dmuchawę jak będzie przecież wyłączony zapłon?? tego nie mogę rozgryźć! Następne pytanie gdzie ew. wpiąć się tą dodatkową pompką? do czego są potrzebne te dwa trójniki? I czy te podłączenie dogrzewacza co mam w busię pozostaje bez zmiań? Zależy mi na zdalnym sterowaniu (zegary ebera mi to uniemożliwią),tak więc nie wiem czego szukać,i jak to zrobić ? Wiem żę dużo tu namotałem tym tekstem,ale zawsze jak coś piszę co chwilę się nasuwa to i tam to .

wojna
Robin
Stały bywalec

16
Tematy: 16
Model:
Auto:
podziekowal za post: 2 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Robin »

Podłącze się tu pod wątek, mam taki sterownik:
http://allegro.pl/zegar-zegarek-webasto ... 10578.html
Czy ktoś wie jak użyć programatora i ustawić czas włączenia grzania? Naciskam orzycisk "P" i nie mogę nic ustawić, pojawia się tylko symbol dzwoneczka i mozna ustawić alarm/budzik, nic więcej nie mogę ustawić. Reszta działa i jest ok, manualnie mogę odpalić i odlicza 120 min. Dodam, że czytałem instrukcję i do ustawiania służy "P" (chyba że mam zepsuty ten zegar...)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogrzewanie i klimatyzacja”