Przekaźniki świateł
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Mazur
- Forumowicz T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Re: Przekaźniki świateł
Andrewa1,posiadasz ogromną wiedzę,dzielisz się nią i chwała Ci za to!
Ale proszę Cię, wyłącz opcję zmiany rozmiaru zdjęcia przy wysyłaniu na imageshack'a...
Foty się przydadzą,akurat znajomy też coś przebąkiwał o takim problemie więc podsunę mu ten temat.
Ale proszę Cię, wyłącz opcję zmiany rozmiaru zdjęcia przy wysyłaniu na imageshack'a...
Foty się przydadzą,akurat znajomy też coś przebąkiwał o takim problemie więc podsunę mu ten temat.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
No niestety forum jest takie, że większych fotek wyświetlić się nie da. Dlatego lepiej jest wklejać linki do zdjęć niestety....
-
andrewa1
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 58
- Model:
- Auto: transpo-carawella
- Opis: co dzień uczę się czegoś nowego
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 79 razy
- Kontakt:
Akurat te to poglądowe jażeli potrzebne większe rozmiary proszę pisać na pvMazur pisze:Andrewa1,posiadasz ogromną wiedzę,dzielisz się nią i chwała Ci za to!
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2010, 21:32 przez andrewa1, łącznie zmieniany 1 raz.
-
herman
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 25
- Model:
- Auto: t4 carawelle
- Opis: herman jaki jest każdy widzi ;)
GG: 5694314 - Lokalizacja: Istebna - Potoczki
- podziekowal za post: 27 razy
- otrzymal podziekowanie: 9 razy
- Kontakt:
Ja poproszę większe. Na tych nic nie widać.
Można zrobić tak, że umieszczasz duży rozmiar na Imageshack, a na forum wklejasz miniatury (już to robiłem). Miniatury mogę wtedy być nawet mniejsze niż wymagane max na forum ale jeżeli chcesz obejrzeć w większym formacie robisz to na Imageshack.
Można zrobić tak, że umieszczasz duży rozmiar na Imageshack, a na forum wklejasz miniatury (już to robiłem). Miniatury mogę wtedy być nawet mniejsze niż wymagane max na forum ale jeżeli chcesz obejrzeć w większym formacie robisz to na Imageshack.
-
andrewa1
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 58
- Model:
- Auto: transpo-carawella
- Opis: co dzień uczę się czegoś nowego
- otrzymal podziekowanie: 79 razy
- Kontakt:
???herman pisze:Ja poproszę większe. Na tych nic nie widać.
nie wiem czy zadziała ale proszę...
http://img689.imageshack.us/gal.php?g=p1090460f.jpg
-
Qurra
- Nowy T4
- 15
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: transporter
- Kontakt:
Witam serdecznie doświadczonych kolegów!
Mam nadzieję, że przeglądając to forum znajdę kilka ważnych dla mnie odpowiedzi.
Ponieważ nadeszła jesień i dni coraz krótsze szukam informacji dot. poprawy oświetlenia - moje świeci ledwo, ledwo...
Czy dobrze wnioskuję z Waszej dyskusji, że w t4 nie ma przekaźników do świateł a spadek jasności to wynik przegrzanych przełączników?
pozdrawiam
Mam nadzieję, że przeglądając to forum znajdę kilka ważnych dla mnie odpowiedzi.
Ponieważ nadeszła jesień i dni coraz krótsze szukam informacji dot. poprawy oświetlenia - moje świeci ledwo, ledwo...
Czy dobrze wnioskuję z Waszej dyskusji, że w t4 nie ma przekaźników do świateł a spadek jasności to wynik przegrzanych przełączników?
pozdrawiam
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Tak jest, montaż przekaźników pozwala ominąć wyłączniki a tym samym polepszyć światła.
-
Qurra
- Nowy T4
- 15
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: transporter
- Kontakt:
No to wiem od czego zacząć... sprawdzę napięcie na żarówce, to chyba najłatwiejszy sposób.
ps
Zawiodła mnie taka konstrukcja, wydawało mi się że to auto bez wad ;-)
ps
Zawiodła mnie taka konstrukcja, wydawało mi się że to auto bez wad ;-)
-
czester52
- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: Leon
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 26 razy
- Kontakt:
Chyba muszę zająć się zamontowaniem przekaźników, bo dziś jak jechałem po zmroku podczas deszczu, to jechałem praktycznie na czuja. Jest ktoś z Wrocławia, kto przerabiał to i chciałby pomóc. Bo elektryka samochodowa, to dla mnie czarna magia.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Może jakiś montaż grupowy we Wro?? <01>czester52 pisze:Chyba muszę zająć się zamontowaniem przekaźników, bo dziś jak jechałem po zmroku podczas deszczu, to jechałem praktycznie na czuja. Jest ktoś z Wrocławia, kto przerabiał to i chciałby pomóc. Bo elektryka samochodowa, to dla mnie czarna magia.
Ile elektryk może zawołać za montaż przekaźników?
-
czester52
- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Jestem za. Tak kulawo świecą, że dziś prawie się rozbiłem, bo nie widziałem drogi jak jechało auto z naprzeciwka.
-
daxo
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
Przekaźników świateł nie montowali w ogóle czy od jakiegoś rocznika są :?:
bo u mnie są chyba oryginalne światła i na jakość nie narzekam
bo u mnie są chyba oryginalne światła i na jakość nie narzekam
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Przekaźników nie montowali od początku do końca produkcji. Widocznie masz jeszcze nie styrane styki w wyłącznikach.
-
czester52
- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
To co ślimaczku kiedy wybierasz się do Wrocławia? <wink> I tak mniej więcej jaki jest koszt przeróbki? Bo podejrzewam, że trzeba jakiś kabel, przekaźniki nowe żarówki i co jeszcze?
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4 Ambulans
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 57 razy
- Kontakt:
U mnie z kolei inne jaja wyszły, jak podłączyłem przekaźnik to czasem jak zapalam światła postojowe to razem z nimi zapalają się mijania. Co ciekawe jak tylko dam obciążenie na wyjście świateł mijania z głównego włącznika to światła gasną. Wychodzi na to że jak włącznik pracuje bez obciążenia i zasila tylko przekaźnik to czasem włącza światłą mijania razem z postojowymi a jak jest obciążony (światłą bez przekaźnika albo dodatkowa żaróweczka jako kontrolka) to jest ok. Przekaźnik wykluczyłem na 100% (Nowy Siemens z obciążeniem do 70A) jak go załączam + na krótko to załącza i rozłącza błyskawicznie.
Tak sobie wymyśliłem że przełącznik jest już nadpalony i jak nie ma obciążenia to robi się w środku jakiś upływ między pozycjami a mijania wystarczający żeby załączyć przekaźnik ale za mały żeby np. zapalić światła bez przekaźnika a jak obciążenie i prąd są większe to zwarcie się rozłącza jak np. przy luźnej klemie w czasie rozruchu.
Co o tym myślicie? Wymienić przełącznik?
Tak sobie wymyśliłem że przełącznik jest już nadpalony i jak nie ma obciążenia to robi się w środku jakiś upływ między pozycjami a mijania wystarczający żeby załączyć przekaźnik ale za mały żeby np. zapalić światła bez przekaźnika a jak obciążenie i prąd są większe to zwarcie się rozłącza jak np. przy luźnej klemie w czasie rozruchu.
Co o tym myślicie? Wymienić przełącznik?
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
To daj wcześniej znać jak byś się wybierał do Wrocka ;)slimak pisze:Zapraszam do Opola. A może ja sobie zrobię wycieczkę do Wrocławia...
-
peter
- Stały bywalec
- 16
- Tematy: 6
- Model:
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 7 razy
- Kontakt:
FocusMed mam podobnie po dołożeniu przekaźnika jak włączam światła to odrazu na postojowych mam mijania ale nic już z tym nie robię póki co.
Przekaźnik swoją drogą a nie uważacie, że w tych "kilku letnich" wozach to już odblaski w lampach mogą być wypalone?! ja się wściekałem z tymi światłami i wymieniłem obie lampy (wprawdzie na DEPO ale nowe) i światła świecą super.
Przekaźnik swoją drogą a nie uważacie, że w tych "kilku letnich" wozach to już odblaski w lampach mogą być wypalone?! ja się wściekałem z tymi światłami i wymieniłem obie lampy (wprawdzie na DEPO ale nowe) i światła świecą super.
-
t4fan
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: Multivan
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
Re: Co dziś zrobilismy w swoim aucie...
Probe041 pisze:Nie tak źle, zastanawiałem się czy nie zrobiłby świateł na przekaźnikach u mnie ;)
czester52 pisze:Ja czekam na Ślimaka obiecał pomóc :)
Probe041, czester52,
Montaż przekaźników to nic trudnego, nawet dla osób nieobeznanych z elektroniką ;)
Przekaźnik wystarczy najprostszy, na przykład taki:
http://allegro.pl/przekaznik-samochodow ... 36332.html
To tego należy dokupić podstawkę lub konektory (koniecznie izolowane).
Można też zalutować przewody bezpośrednio do pinów przekaźnika i zabezpieczyć je koszulką termokurczliwą.
"Schemat" podłączenia jest następujący:
- pin 30 -> "+" zasilania, najlepiej pociągnięty bezpośrednio z akumulatora.
Polecam kabel o średnicy min. 2,5mm + bezpiecznik. Dla jednej lampy wystarczy 10A.
- pin 85 -> "-" zasilania (cewki przekaźnika), można zostawić stary z lampy lub pociągnąć od metalowej części karoserii.
- pin 86 -> sterowanie, czyli "+" z włącznika świateł.
Wystarczy podłączyć kabel z fabrycznej instalacji, odcięty kilka centymetrów przed lampą.
- pin 87 -> "+" idący żarówki. Podłączamy odcięty przewód biegnący do lampy.
Jeśli przewód jest w kiepskim stanie, należy wymienić go na nowy.
- pin 87a pozostaje wolny
Jedni robią instalację na jednym przekaźniku na obie lampy, jednak ja polecam zastosować dwa oddzielne, gdyż w przypadku awarii jednego obwodu, drugi pozostaje sprawny i nie zostajemy bez świateł.
Pogrubione linie mają wpływ na wzrost napięcia na żarówce.
Tu należy dać nowe i kable, o przekroju pow. 2,5mm.
Wracając do tematu -> ja dziś wyczyściłem multika z zimowego brudu :)
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
cały pic polega na tym aby to wszystko podłączyc na nowo wewnątrz samochodu w skrzynce bezpieczników
nic nie drutując przy lampach i pod maską
jedynie co to podciągnąc kable zasilające od aku do wnętrza, a to już wymaga pewnej wiedzy co i gdzie
nic nie drutując przy lampach i pod maską
jedynie co to podciągnąc kable zasilające od aku do wnętrza, a to już wymaga pewnej wiedzy co i gdzie
-
czester52
- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Jak już kilka razy mówiłem nie znam się całkowicie na elektryce samochodowej i jest to dla mnie czarna magia. Ja mogę zrobić coś mechanicznego, ale elektrycznego nie. A nie chcę spalić sobie auta przez moją niewiedzę i eksperymenty.
A tak z innej beczki, czy po zastosowaniu przekaźników, można założyć trochę mocniejsze żarówki? Ewentualnie, czy można to jakoś tak przerobić bezinwazyjnie aby można było wrzucić większej mocy światełka?
A tak z innej beczki, czy po zastosowaniu przekaźników, można założyć trochę mocniejsze żarówki? Ewentualnie, czy można to jakoś tak przerobić bezinwazyjnie aby można było wrzucić większej mocy światełka?
-
mariuszgim
- Specjalista T4
- 16
- Tematy: 10
- Model:
- Opis: Transporter 93 był
Multivan 95 był
Caravella 02 jest - Lokalizacja: Bydgoszcz / okolice
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Panowie, może na zlocie zorganizujemy grupowy montaż przekaźników? Przed zlotem podam listę niezbędnych części i już.