Zmieniamy kierownicę

Drzwi, klapy, zamki, podsufitki, fotele i przeróbki wnętrza.
Od wygłuszenia po wymianę uszczelek.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
andrewa1
Kierowca T4

Answers: 0
16
Last active: -
Tematy: 58
Model:
Auto: transpo-carawella
Opis: co dzień uczę się czegoś nowego
podziekowal za post: 17 razy
otrzymal podziekowanie: 79 razy
Kontakt:

Re: Kierownica t4 94r

Nieprzeczytany post autor: andrewa1 »

Variat pisze:

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
poproztu zamień te kierownice

jeśli ta druga nie z teczki to będzie trzpień potrzebny jak co to mam takowy <england>
olek
Stały bywalec

15
Tematy: 32
Model:
Auto: Highline 4Motion
Opis: Niestety już nie t4.
podziekowal za post: 16 razy
otrzymal podziekowanie: 7 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: olek »

andrewa1 pisze:
Variat pisze:

jeśli ta druga nie z teczki to będzie trzpień potrzebny jak co to mam takowy <england>
Właśnie w weekend będę zmieniał o ile paczuszka od kolegi Wojtiego dojdzie, andrewa o jakim trzpieniu ty mówisz? czy chodzi ci o nabę? czy to taka drobna uszczypliwość do przedmówcy haha
andrewa1
Kierowca T4

16
Model:
Kontakt:

olek pisze:
andrewa1 pisze:
Variat pisze:

Właśnie w weekend będę zmieniał o ile paczuszka od kolegi Wojtiego dojdzie, andrewa o jakim trzpieniu ty mówisz? czy chodzi ci o nabę? czy to taka drobna uszczypliwość do przedmówcy haha

jezeli jusz to andrewa1

jezeli od Wojtiego to powinno bez trzpienia pasować bo to z teczki

co do trzpienia to poczytaj 1 post 5 fotka i dalej na pierwszej stronie
olek
Stały bywalec

15
Tematy: 32
Model:
Auto: Highline 4Motion
Opis: Niestety już nie t4.
podziekowal za post: 16 razy
otrzymal podziekowanie: 7 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: olek »

andrewa1 pisze:
olek pisze:
andrewa1 pisze:

jezeli jusz to andrewa1

jezeli od Wojtiego to powinno bez trzpienia pasować bo to z teczki

co do trzpienia to poczytaj 1 post 5 fotka i dalej na pierwszej stronie
Przepraszam kolegę andrewa1, bardzo przepraszam <bigboss>
Co do "trzpienia" to czytałem cały wątek, oglądałem foteczki ale jakoś tak mi się w głowie poukładało, że to jest ta naba ew. tuleja z trzpieniem bym tego nie skojarzył - trzpień to dla mnie bardziej taki bolec np. do zawiasów ale może się mylę <57>
Variat
Nowy T4

15
Tematy: 0
Model:
Auto: t4 long
Kontakt:

Re: Zmieniamy kierownicę

Nieprzeczytany post autor: Variat »

Czyli rozumiem, że taka kierownica jest możliwa do założenia bez większych komplikacji :)
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

Ja bym założył starszą, też mniejszą bo ta będzie dziwnie wyglądać przy starej desce ale to tylko moje zdanie ;)
Silvestro
Aktywny T4

15
Tematy: 6
Model:
Auto: TE4
podziekowal za post: 1 raz
otrzymal podziekowanie: 3 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Silvestro »

Panowie, przerabiał ktoś w swojej T4 temat małych sportowych kierownic typu momo itp., pasują bez problemu??? może ktoś ma jakiś setup bez zbytniego rzeźbienia. Jak taka kierownica pasuje w stosunku do kierunkowskazów itp.
andrewa1
Kierowca T4

16
Model:
Kontakt:

Silvestro pisze:
Panowie, przerabiał ktoś w swojej T4 temat małych sportowych kierownic typu momo itp., pasują bez problemu??? może ktoś ma jakiś setup bez zbytniego rzeźbienia. Jak taka kierownica pasuje w stosunku do kierunkowskazów itp.

wszystko pasuje jezeli kupisz nabę do tej kierownicy a zarazem do modelu T4

temat przerobiony u kolegi Glanu <england>

ps naba kosztuje około 90zł

http://allegro.pl/naba-momo-l8014-vw-se ... 45441.html
mariogo
Początkujący T4

14
Tematy: 2
Model:
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: mariogo »

z cięciem ten tulejki redukcyjnej pod kierownicę od Passata jak opisywaliście wyżej chyba wizyta u tokarza nie jest potrzebna, wystarczy cięcie fleksem. ??
andrewa1
Kierowca T4

16
Model:
Kontakt:

mariogo pisze:
z cięciem ten tulejki redukcyjnej pod kierownicę od Passata jak opisywaliście wyżej chyba wizyta u tokarza nie jest potrzebna, wystarczy cięcie fleksem. ??
wystarczy
abst
Nowy T4

15
Model:
Auto: T4 Mulivan
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: abst »

Witam wszystkich forumowiczów.Czas sie przywitać,jestem Abst z Gdyni,posiadam t4 multivana.Nie bez powodu wybrałem ten temat,poniewaz mam problem,mianowicie mam kierownice taką oto : http://images38.fotosik.pl/211/346d252f2fc0468cmed.jpg i gdy zakładam ją wszystko jest ok,ale gdy dokręce magiczną nakrętke 24 to kierownica za bardzo przylega do manetek i generalnie nie mozna skręcać kierą...Macie jakies sugestie?Brakuje tuleji ? Podkładki? Prosze o podpowieć.Thx
BEN
Forumowicz T4

15
Model:
Auto: Multivan
podziekowal za post: 2 razy
otrzymal podziekowanie: 11 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: BEN »

Pokaż co masz pod kierownicą.
abst
Nowy T4

15
Model:
Kontakt:

Tzn? Jeżeli chodzi Tobie czy mam tą tuleje,to jej nie mam.Ale,gdy ją zakładam,zauważyłem,że gdy tuleja jest nabita na kolumnę,opiera się za bardzo na środkowym zwężeniu,dlatego kierownica nie przylega do manetek.Podejrzewam,ze tuleje od golfa 1,2,3 itd.Różnią się od tych co są w t4...
Ostatnio zmieniony 09 gru 2011, 11:50 przez mora, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: ort. i literówki
andrewa1
Kierowca T4

16
Model:
Kontakt:

abst pisze:
Tz? Jeżeli chodzi Tobie czy mam tą tuleje,to jej nie mam.Ale,gdy ją zakładam,zauważyłem,że gdy tuleja jest nabita na kolumne,opiera się za bardzo na środkowym zwęzeniu,dlatego kierownica nie przylega do manetek.Podejzewam,ze tuleje od golfa 1,2,3 itd.Różnią sie od tych co są w t4...
nie tak dokońca

prawdopodobnie nie masz plastikowego pierścienia dystansowego i to daje taki efekt
abst
Nowy T4

15
Model:
Kontakt:

Hmmm,to by się nawet zgadzało,masz może pełną nazwę albo nr.etki?? I z góry bardzo dzienx za pomoc,bo już mam dosyć tych zabaw z kierami;)
eberserwis
Początkujący T4

15
Tematy: 2
Model:
Auto: MULTIVAN '94
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: eberserwis »

Mam pytanie - chcę założyć kierownicę sportową typu momo. Wiem że potrzebuję specjalnej naby, dystansu czy jak tam to zwał. Problem w tym że ciężko dokupić taką do t4 . Moje pytanie od jakiego innego vw będzie pasować? Widziałem kiedyś t4 z fabryczną kierownicą od golfa 1 , wiec może golf 1?
Ostatnio zmieniony 10 gru 2011, 8:07 przez mariuszgim, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: literówki
Silvestro
Aktywny T4

15
Model:
Auto: TE4
podziekowal za post: 1 raz
otrzymal podziekowanie: 3 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Silvestro »

http://allegro.pl/nowa-naba-w-promocji- ... 36858.html
zadzwoń popytaj, ale wydaje mi się że podejdzie o większości dedykowanych do samochodów koncerny VW z podobnych lat.
slawo777
Początkujący T4

14
Tematy: 3
Model:
Auto: VW T4
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: slawo777 »

Witam, ma taki problem. Zamontowałem kierownicę w VW T4 od VW Passata B3, tylko jest taki problem, że kierownica nie sięga przełącznika zespolonego kierunkowskazów (brakuje ok. 1-2cm) co skutkuje brakiem klaksonu i kierunkowskazy nie odbijają. Czy można to w jakiś prosty sposób rozwiązać.
Z góry dziękuję za pomoc.
abst
Nowy T4

15
Model:
Kontakt:

slawo777 pisze:
Witam, ma taki problem. Zamontowałem kierownicę w VW T4 od VW Passata B3, tylko jest taki problem, że kierownica nie sięga przełącznika zespolonego kierunkowskazów (brakuje ok. 1-2cm) co skutkuje brakiem klaksonu i kierunkowskazy nie odbijają. Czy można to w jakiś prosty sposób rozwiązać.
Z góry dziękuję za pomoc.

Można to rozwiązać.Nakładka którą masz na kolumnie,czyli pierścień z wieloklinem musisz zdjąć i w miejscu zwężenie(stożka),zeszlifować do takiego stopnia,żeby pierścień zszedł niżej.To da efekt taki,że kierownica będzie tyle niżej ile zeszlifujesz ten stożek...
slawo777
Początkujący T4

14
Model:
Kontakt:

Załączam dodatkowo zdjęcie tej kolumny tylko tj. od Passata B3, bo aktualnie nie mam klucza nasadowego aby odkręcić kierownicę w T4 (kolumna jest taka sama tylko w T4 trochę dłuższa). Oto link do zdjęcia: http://imageshack.us/photo/my-images/82 ... 00717.jpg/
Czerwoną strzałką zaznaczyłem element, który jest dłuższy w T4 niż w B3 - to jego trzeba zeszlifować? Czy po zeszlifowaniu tego elementu kierownica będzie łapać na wieloklinie kolumny kierowniczej tak aby można było skręcać kołami (trzeba obniżyć kierownicę ok. 2 cm)? Zakręcenie śrubą kierownicy to nie problem można dać podkładki pod śrubę gorzej może być z tym wieloklinem.
mikoli
Znawca T4

16
Model:
podziekowal za post: 9 razy
otrzymal podziekowanie: 102 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: mikoli »

Gdybyś przeczytał ten wątek od początku to byś doszedł że można wałek kierowniczy w T4 obniżać jak i podwyższać nieznacznie, bo chyba pisanie dwa razy o tym samym nie ma sensu <bezradny> , a szlifować sam wałek to nie radzę.
slawo777
Początkujący T4

14
Model:
Kontakt:

mikoli pisze:
Gdybyś przeczytał ten wątek od początku to byś doszedł że można wałek kierowniczy w T4 obniżać jak i podwyższać nieznacznie, bo chyba pisanie dwa razy o tym samym nie ma sensu <bezradny> , a szlifować sam wałek to nie radzę.
Ok, to napisz jak to zrobić po kolei da się obniżyć o ok. 2 cm w prosty sposób czy trzeba szukać fachowca?
mikoli pisze:
I jeszcze jedno to 3 zdjęcie twojego wałka kierowniczego w tym temacie różni się od tego na mojej fotce. Zastosowałeś może tą nabę kierowniczą? Twoja odpowiedź na forum z fotkami niewiele mi mówi, szczególnie 3 fotka. Jak byś mógł krok po kroku wyjąśnic jak to zrobiłeś, bo widzę, że też masz kierownicę z B3.
Ostatnio zmieniony 11 gru 2011, 12:57 przez slimak, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Post pod postem.
mikoli
Znawca T4

16
Model:
Kontakt:

Na tym zdjęciu widać w którym miejscu trzeba popuścić wałek, aby można go było obniżyć.
http://img600.imageshack.us/img600/4540/walekkierowniczy.th.jpgJest to w kabinie zaraz przy podłodze.
Do obniżenia najlepiej ściągnąć stacyjkę razem z tulejką plastikową (nazwa katalogowa:pierścień osadczy), wcześniej wymierzając ile nam trzeba obniżyć wałek.

Po obniżeniu wałka zakładamy stacyjkę z tulejką plastikową (z tym że ja ją odwrotnie zakładałem bo tworzył się luz pomiędzy wałkiem a łożyskiem stacyjki, może gdybym nową tulejkę sobie wcześniej kupił to by i było tak jak fabryka).
Nabę miałem z passata, tylko odpowiednio ją wcześniej przyciąłem, bo była trochę za długa.
http://img828.imageshack.us/img828/8768/zdjcie011dl.th.jpg Na tej fotce widać tą tulejkę odwrotnie założoną.
slawo777
Początkujący T4

14
Model:
Kontakt:

Witam ponownie, udała mi się obniżyć kierownicę na wałku kierowniczym i kierunkowskazy ładnie odbijają, tylko klakson nie działa. Podłączałem klakson bezpośredni do akumulatora i działa, tylko przez kierownicę nie chce działać. Może ktoś pomóc? Czy na tym styku przełącznika zespolonego kierunkowskazów zaznaczonego czerwoną strzałką powinno być zasilanie? http://img845.imageshack.us/img845/8180/1956640401.jpg
mikoli
Znawca T4

16
Model:
Kontakt:

slawo777 pisze:
Czy na tym styku przełącznika zespolonego kierunkowskazów zaznaczonego czerwoną strzałką powinno być zasilanie? http://img845.imageshack.us/img845/8180/1956640401.jpg
Tam powinna być masa po naciśnięciu klaksonu, podaj tam na krótko masę i zobacz czy sygnał działa.
Tulejkę plastikową zakładałeś odwrotnie (tak jak ja) ?
Jeżeli tulejka jest założona tak jak fabryka to wałek dostaje masę poprzez sprężynę która dotyka bezpośrednio łożyska, jeżeli jest włożona odwrotnie, to sprężyna dotyka tulejkę plastikową i wałek nie ma wtedy masy)
Wałek kierowniczy ma masę ? ( otwarłeś sobie moją fotografię, opisywałem na niej, że w takim wypadku trzeba podłożyć drucik tak aby wałek miał masę bo tulejka plastikowa nie przewodzi).
slawo777
Początkujący T4

14
Model:
Kontakt:

Tulejkę plastikową założyłem odwrotnie, bo wałek kierowniczy tak jak u Ciebie miał luz. W swoim T4 od zakupu miałem nieoryginalną kierownicę (w niej także klakson nie działał, bo nie sięgała przełącznika zespolonego kierunków), dlatego chciałem wymienić z Passata B3 na bardziej poręczną. Jakiś czas temu mechanicy zamontowali mi włącznik do klaksonu w okolicach przełączników do regulacji nawiewów, tak aby w ogóle działał. Podłączyli go do przekaźników nr 4 i 11 (kable zaznaczyłem czerwoną strzałką na fotce). Teraz chciałem zapytać, które 2 kable są fabrycznie podłączone od przekaźników nr 4 i 11 do przełącznika zespolonego kierunkowskazów, albo stacyjki tak aby klakson działał. Postaram się odszukać te kable i zobaczyć czy w ogóle są podłączone do przekaźników. Oto fotki:
http://imageshack.us/photo/my-images/85 ... 00729.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/51 ... 00730.jpg/
mikoli
Znawca T4

16
Model:
Kontakt:

Przekaźnik w polu 11-tym jest od klaksonu i z tego co widać mechanik dołożył równolegle działający włącznik sygnału, a fabryczne podłączanie powinieneś mieć tak jak ma być.Możliwe że ten przekaźnik jest uszkodzony, bo nie widać w którą nogę wpiął się mechanik ( czy ominął go, czy steruje nim).

Czy :
mikoli pisze:
slawo777 pisze:
Czy na tym styku przełącznika zespolonego kierunkowskazów zaznaczonego czerwoną strzałką powinno być zasilanie? http://img845.imageshack.us/img845/8180/1956640401.jpg
Tam powinna być masa po naciśnięciu klaksonu, podaj tam na krótko masę i zobacz czy sygnał działa.
Podałeś tam masę (oczywiście po przekręcaniu stacyjki, aby sprawdzić czy sygnał działa) :?:
mikoli pisze:
Wałek kierowniczy ma masę ? ...
:?:

Czy sygnał działa na dodatkowym przełączniku który zamontowali "mechanicy" :?:
slawo777
Początkujący T4

14
Model:
Kontakt:

Jutro zrobię fotę z wyciągniętym przekaźnikiem nr 11. Sygnał działa na dodatkowym przełączniku, ale chciałbym mieć w kierownicy. A co do to tej masy to skąd mam podać masę na te złącze z tej fotki?
http://img845.imageshack.us/img845/8180/1956640401.jpg
Złączyłem na krótko miedzianym drutem te złącze z przełącznika kierunków z łożyskiem w stacyjce i jest cisza.
Tak jak obiecałem dołączam fotę przekaźnika nr 11
http://imageshack.us/photo/my-images/50 ... 00731.jpg/
mikoli
Znawca T4

16
Model:
Kontakt:

slawo777 pisze:
. A co do to tej masy to skąd mam podać masę na te złącze z tej fotki?
http://img845.imageshack.us/img845/8180/1956640401.jpg
Masę masz na całym nadwoziu (części metalowe) możesz wziąć z uchwytu na skrzynkę bezpieczników (ważne aby była pewna masa, sprawdź kontrolką), a klakson jest właśnie masą włączany.
slawo777 pisze:
Złączyłem na krótko miedzianym drutem te złącze z przełącznika kierunków z łożyskiem w stacyjce i jest cisza.
Tak myślę sobie jak tego dokonałeś, skoro po założeniu tych przełączników nie widać łożyska, ale mniejsza o to, podaj tam pewną masę po przekręceniu stacyjki.
slawo777 pisze:
Tak jak obiecałem dołączam fotę przekaźnika nr 11
http://imageshack.us/photo/my-images/50 ... 00731.jpg/
Wygląda na to że przekaźnik jest dobry, schemat masz TU
Żeby ominąć przekaźnik można założyć zworkę pomiędzy drugim i czwartym stykiem gniazda przekaźnika nr 11 (starsze T4 tak miały przy jednym klaksonie).

Sprawdziłeś, czy wałek kierowniczy ma masę (sprawdź kontrolką, bądź miernikiem) czy na nakrętce którą przykręcasz kierownicę masz masę (właściwie to już trzeci raz o to pytam :? ).
slawo777
Początkujący T4

14
Model:
Kontakt:

Podłączyłem masę z mocowania skrzynki bezpieczników do styku przełącznika z tej fotki http://img845.imageshack.us/img845/8180/1956640401.jpg i klakson działa. Wychodzi na to, że wałek kierowniczy nie ma masy. W jaki sposób rozwiązać ten problem?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”