Problem z nagrzewnicą tył
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Johnny
- Aktywny T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 19
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 9 razy
- Kontakt:
Problem z nagrzewnicą tył
Czy wewnątrz nagrzewnicy powinien znajdować się płyn chłodzący? Pytanie może wydawać się mało precyzyjne, więc wrzucam zdjęcie poglądowe: http://imageshack.us/photo/my-images/560/dsc09946k.jpg/ - tak to u mnie wygląda, a mam wrażenie, że nie powinno, tzn. nie powinno tam być płynu chodzącego.
Żeby było ciekawiej, kiedy ustawię grzanie na najgorętsze i nagrzewanie z tyłu na pierwszy bieg, z wylotu (tej dziury w podłodze) zaczynają się wydobywać kłęby dymu. Z pewnością nie jest to normalne. Czy ktoś może wie, dlaczego tak sie dzieje?
Żeby było ciekawiej, kiedy ustawię grzanie na najgorętsze i nagrzewanie z tyłu na pierwszy bieg, z wylotu (tej dziury w podłodze) zaczynają się wydobywać kłęby dymu. Z pewnością nie jest to normalne. Czy ktoś może wie, dlaczego tak sie dzieje?
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Re: Problem z nagrzewnicą tył
masz najnormalniej w świecie wyciek z nagrzewnicy, jest ona dokładnie tak samo zbudowana jak chłodnica tyle, że mniejsza - radzę sprawdzic jak wygląda poziom płynu chłodniczego
a to co nazwałeś dymem jest po prostu parą z rozgrzanego chłodziwa
a to co nazwałeś dymem jest po prostu parą z rozgrzanego chłodziwa
-
Wojti01
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: t4
- Opis: multivan generation
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
jak masz dym to i czuć płynem powinieneś, kup nową nagrzewniczkę, nie są drogie i po problemie. zanim zamontujesz nową umyj obudowę ze starego płynu, co by nie śmierdziało płynem w aucie
-
Johnny
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 19
- Model:
- otrzymal podziekowanie: 9 razy
- Kontakt:
No i świetnie, potwierdziliście moje przypuszczenia. W zasadzie od zakupu auta ubywało mi bardzo, bardzo powolutku płynu chłodzącego i za cholerę nie mogłem zlokalizować którędy on uciekał. W życiu bym nie pomyślał żeby tam zajrzeć, a i nagrzewania z tyłu prawie nie używałem, więc dymu nie było.
Czy wymiana tej chłodniczki wiąże się ze zlaniem całego płynu chłodzącego? Jak tak, to ile wchodzi do układu?
I czy we wszystkich modelach te chłodniczki są takie same?
Czy wymiana tej chłodniczki wiąże się ze zlaniem całego płynu chłodzącego? Jak tak, to ile wchodzi do układu?
I czy we wszystkich modelach te chłodniczki są takie same?
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
nie koniecznieJohnny pisze:Czy wymiana tej chłodniczki wiąże się ze zlaniem całego płynu chłodzącego?
zaciśnij węże, zrób bajpas z jakiejś rurki i stracisz tyle co jest w samej nagrzewnicy
tu nie pomogę, nie wiemJohnny pisze:I czy we wszystkich modelach te chłodniczki są takie same?
-
ARONS
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: caravelle
- podziekowal za post: 7 razy
- Kontakt:
Witam. Też mam u siebie taką nagrzewnice ,ale poprzedni właściciel ją odłączył ,przewody idą do silnika i są ucięte .Jak i Pod co je podłączyć,czy gdzieś się trzeba wciąć?
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4 Ambulans
- otrzymal podziekowanie: 57 razy
- Kontakt:
Mam prośbę, czy ktoś mógł by zrobić i zamieścić fotkę jak ta nagrzewnica wygląda zamontowana pod samochodem?
Chciał bym w jednym samochodzie taką dołożyć.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?p=35225#p35225 ;-)FocusMED pisze:Mam prośbę, czy ktoś mógł by zrobić i zamieścić fotkę jak ta nagrzewnica wygląda zamontowana pod samochodem?
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4 Ambulans
- otrzymal podziekowanie: 57 razy
- Kontakt:
Widzisz w tym temacie co podlinkowałeś zdjęcie nagrzewnicy zamontowanej pod samochodem?
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
ale do którego chcesz montować z długim stopniem w drzwiach suwanych z wylotem w podłodze pod kanapą 2 rzędu, czy krótkim w drzwiach suwanych i wylotem za przednim fotelem pasażera ?
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Były takie co stopień krótki a wylot był pod drugim rzędem siedzeń,Kenobi pisze:ale do którego chcesz montować z długim stopniem w drzwiach suwanych z wylotem w podłodze pod kanapą 2 rzędu, czy krótkim w drzwiach suwanych i wylotem za przednim fotelem pasażera ?
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Ja miałem wylot pod drugim rzędem siedzeń a jak wiecie środek wkładałem od multika i nagrzewnice również, wszystko ladnie pasowało do stopnia jedyne co to musiałem otwór w podłodze na wylot ciepłego wycinać
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Moze nie jakiss super ale 2 zdjecia sa.FocusMED pisze:Widzisz w tym temacie co podlinkowałeś zdjęcie nagrzewnicy zamontowanej pod samochodem?
W tej chwili nie mam jak zrobic, ale jak bede wymieniac linke recznego (w grudniu) to moge zrobic dokladniejsze jak to u mnie wyglada (wylot pod 2 rzedem siedzen).
-
taran
- Nowy T4
- 14
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: Transporter
- Kontakt:
Witam
Dołączam się do tematu. Moje auto- świeżo sprowadzone T4 1.9td 2000r, bez klimy.
Problem- pewnego razu, po załączeniu tylnego nawiewu, z podłogowej kratki zaczęło wydobywać się mnóstwo WODY, która zalała część przedziału pasażerskiego, dostała się oczywiście pod tamtejszy dywanik, który solidnie nasiąkł:( Żeby było ciekawiej- całość okrutnie śmiedzi stęchlizną.
Po zdemontowaniu kratki oczom mym ukazał się taki widok:
http://imageshack.us/photo/my-images/217/wylotp.jpg
Udało mi się odsączyć stamtąd wodę, jednakże w momencie załączania nawiewu, w dalszym ciągu wydobywa się stamtąd smród.
Skąd mogła wziąć sie tam woda? Czy może ktoś nadgorliwie mył wnętrze samochodu, czy może przyczyna jest inna?
Rozumiem, że w układzie tego nawiewu jest mała nagrzewnica podobna budową do chłodnicy, ktora wężami połączona jest z układem głównej chłodnicy. Co za tym idzie- uszkodzona/przedziurawiona może być również nagrzewnica nawiewu?
Czy mógłby mi ktoś nakreślić działanie tego układu, tj czy działa to tak, że wraz z pokrętłem zimno/ciepło sprzeżony jest jakis zawór/przepustnica ktora dawkuje do nagrzewnicy gorący płyn z chłodnicy?
Po drugie- skoro już wszystko jest wysuszone, skąd bierze się ten okropny smród?
pozdrawiam
Dołączam się do tematu. Moje auto- świeżo sprowadzone T4 1.9td 2000r, bez klimy.
Problem- pewnego razu, po załączeniu tylnego nawiewu, z podłogowej kratki zaczęło wydobywać się mnóstwo WODY, która zalała część przedziału pasażerskiego, dostała się oczywiście pod tamtejszy dywanik, który solidnie nasiąkł:( Żeby było ciekawiej- całość okrutnie śmiedzi stęchlizną.
Po zdemontowaniu kratki oczom mym ukazał się taki widok:
http://imageshack.us/photo/my-images/217/wylotp.jpg
Udało mi się odsączyć stamtąd wodę, jednakże w momencie załączania nawiewu, w dalszym ciągu wydobywa się stamtąd smród.
Skąd mogła wziąć sie tam woda? Czy może ktoś nadgorliwie mył wnętrze samochodu, czy może przyczyna jest inna?
Rozumiem, że w układzie tego nawiewu jest mała nagrzewnica podobna budową do chłodnicy, ktora wężami połączona jest z układem głównej chłodnicy. Co za tym idzie- uszkodzona/przedziurawiona może być również nagrzewnica nawiewu?
Czy mógłby mi ktoś nakreślić działanie tego układu, tj czy działa to tak, że wraz z pokrętłem zimno/ciepło sprzeżony jest jakis zawór/przepustnica ktora dawkuje do nagrzewnicy gorący płyn z chłodnicy?
Po drugie- skoro już wszystko jest wysuszone, skąd bierze się ten okropny smród?
pozdrawiam
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
dokładnie tak to działa, otwierasz zawór ( pokrętłem lub suwakiem na desce) - jest on w okolicach pod zbiorniczkiem wyrównawczym, i puszcza płyn chłodniczy na przednią i tylną nagrzewnicętaran pisze:Czy mógłby mi ktoś nakreślić działanie tego układu, tj czy działa to tak, że wraz z pokrętłem zimno/ciepło sprzeżony jest jakis zawór/przepustnica ktora dawkuje do nagrzewnicy gorący płyn z chłodnicy?
w większości przypadków tak jest - gdzieś jest dziura w nagrzewnicy - włącz ogrzewanie i zobacz czy po wysuszeniu znowu zbiera się płyntaran pisze:Co za tym idzie- uszkodzona/przedziurawiona może być również nagrzewnica nawiewu?
bo jeśli trwało to długo to samo odsączenie nie wystarczy trzeba to wszystko zdemontować i umyćtaran pisze:Udało mi się odsączyć stamtąd wodę, jednakże w momencie załączania nawiewu, w dalszym ciągu wydobywa się stamtąd smród.
zarówno całą nagrzewnicę z obudową, jak i zapewne musisz zedrzeć plastikową podłogę i zobaczyć czy między nią a blachą też nie ma syfu
-
taran
- Nowy T4
- 14
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: Transporter
- Kontakt:
Ok, dzięki za wskazówki- podczas następnej jazdy załączę nawiew+ogrzewanie, i będę obserwował wylot nawiewu. Przygotuję sobie w razie czego troche szmat, pewnie znowu będzie mała powódź w samochodzie...
A jeśli chodzi o tylną wykładzinę/dywanik- już sprawdzałem- ile się dało tyle odchyliłem od blachy, no i oczywiście- pełno błota, wilgoci i korozji. Po zdjęciu także plastikowych "stopni" i głębszej ekspertyzie- okazało się ze między wykładziną a blachą CAŁEGO przedziału pasażerskiego jest dużo wilgotnego piachu, wręcz błota. Nawet z tyłu, przy klapie. Wygląda to jakby samochód był po jakiejś powodzi. Strach pomyśleć co ma na sumieniu poprzedni właściciel. Mam nadzieję że tylko tą chłodniczkę...
Trzeba będzie wymienić całą wykładzinę tyłu. Żeby ją zdjąć, muszę wyjąć fotele, i odkręcić ich mocowanie- takie grzybki odkręcane chyba imbusem. Od spodu nie ma żadnych nakrętek przypadkiem? Da się to tak po prostu odkręcic? Żeby nie było potem że w razie hamowania fotele z pasażerami wylatują przez przednią szybę...
pozdrawiam i dzięki za pomoc.
A jeśli chodzi o tylną wykładzinę/dywanik- już sprawdzałem- ile się dało tyle odchyliłem od blachy, no i oczywiście- pełno błota, wilgoci i korozji. Po zdjęciu także plastikowych "stopni" i głębszej ekspertyzie- okazało się ze między wykładziną a blachą CAŁEGO przedziału pasażerskiego jest dużo wilgotnego piachu, wręcz błota. Nawet z tyłu, przy klapie. Wygląda to jakby samochód był po jakiejś powodzi. Strach pomyśleć co ma na sumieniu poprzedni właściciel. Mam nadzieję że tylko tą chłodniczkę...
Trzeba będzie wymienić całą wykładzinę tyłu. Żeby ją zdjąć, muszę wyjąć fotele, i odkręcić ich mocowanie- takie grzybki odkręcane chyba imbusem. Od spodu nie ma żadnych nakrętek przypadkiem? Da się to tak po prostu odkręcic? Żeby nie było potem że w razie hamowania fotele z pasażerami wylatują przez przednią szybę...
pozdrawiam i dzięki za pomoc.
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Grzybki foteli przykręcane są od góry i od góry się je wykręca.
Jeśli odkręcasz je pierwszy raz od nowości radzę napsikać sporo odrdzewiacza od góry i od spodu auta (przechodzą na wylot), powoli kręcąc w lewo i ponownie w prawo odkręcać. Od dołu auta masz nakrętki (raczej nie są przyspawane, tylko przynitowane takimi metalowymi uchwytami).
Ściągając wykładzinę gumową uważaj aby nie oderwać wygłuszenia od spodu, trzeba trochę cierpliwości. Z tyłu jeszcze zostaje odkręcenie nakładki progu przy klapie, stopnia drzwi przesuwnych nie musisz ściągać.
Nowej wykładziny kupować nie musisz, umyj tą co masz i wysusz porządnie na słońcu i będzie ok.
Sam u siebie dzisiaj wyciągałem wykładzinę z tyłu z powodu małej powodzi, dasz radę :D
Jeśli odkręcasz je pierwszy raz od nowości radzę napsikać sporo odrdzewiacza od góry i od spodu auta (przechodzą na wylot), powoli kręcąc w lewo i ponownie w prawo odkręcać. Od dołu auta masz nakrętki (raczej nie są przyspawane, tylko przynitowane takimi metalowymi uchwytami).
Ściągając wykładzinę gumową uważaj aby nie oderwać wygłuszenia od spodu, trzeba trochę cierpliwości. Z tyłu jeszcze zostaje odkręcenie nakładki progu przy klapie, stopnia drzwi przesuwnych nie musisz ściągać.
Nowej wykładziny kupować nie musisz, umyj tą co masz i wysusz porządnie na słońcu i będzie ok.
Sam u siebie dzisiaj wyciągałem wykładzinę z tyłu z powodu małej powodzi, dasz radę :D
-
ento
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 24
- Model:
- Auto: biznes
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
podepne sie pod temat. Wczoraj gdy jechałem ze znajomymi , jeden który siedział przy kratce nawiewu poprosił zebym wyłączył ogrzewanie na tył ponieważ baaardzo mocno grzeje mu po nogach, niestety po wyłączeniu gorąc dalej smiga z kratki. Sprawdzałem to później i rzeczywiście gdy auto złapie 90 stopni to z tej kratki cały czas dmucha gorąc. Dodam , że u mnie stetowanie jest climatronikiem dwu strefowym , jeżeli ma to jakieś znaczenie. Nagrzewnica do wymiany?????