To powiem ci że jeśli faktycznie to był mobil w co nie wieże to silnik był już wcześniej padliną i miał przedmuchy i do tego wymiany sporo przeciągane, mobil jest jednym z lepiej płuczących olejów na rynkuKacper pisze:Daleko się nie pomyliłeś. Mobil S 10W40Sterciu pisze:Tak wyglądał silnik w sprinterze którego jakiś czas temu mielismy , auto jezdziło na Castrolu więc stawiam na niego...
Oleje silnikowe
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Last active: -
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Re: Oleje silnikowe
-
Kacper
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 0
- Model:
- Auto:
- Kontakt:
Auto rodziców kumpla. Seat Ibiza 1.2i. Pokrywa była czyszczona podczas przekładki silników. Silnik zmarł na śmierć panewek. Przez ostatnie 10lat i więcej niż 100kkm jeździł właśnie tylko na tym mobilu.chemik211 pisze:To powiem ci że jeśli faktycznie to był mobil w co nie wieże to silnik był już wcześniej padliną i miał przedmuchy i do tego wymiany sporo przeciągane, mobil jest jednym z lepiej płuczących olejów na rynkuKacper pisze:Daleko się nie pomyliłeś. Mobil S 10W40Sterciu pisze:Tak wyglądał silnik w sprinterze którego jakiś czas temu mielismy , auto jezdziło na Castrolu więc stawiam na niego...
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4 Ambulans
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 57 razy
- Kontakt:
Moje karetki jeżdżą na Mobilu, 2.4 na 10W40 a TDI na 0W40 i silniki są czyste nie biorą oleju oczywiście w granicach normy, na 15 000 dolewam jakieś 7 setek. 2.4 do remontu przekręcił 480 000 przy czym po prostu popękała głowica (karetki są dość intensywnie użytkowane). TDI ma aktualnie 380 000 i jedyna awaria to przy 350 000 padła turbina, samochody są u mnie od nowości.
-
Panter
- Początkujący T4
- 15
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: Transporter '94
- Opis: Jazda kulturalna to sztuka
- podziekowal za post: 5 razy
- Kontakt:
Nie mam dowodów, ale uważam, że po paru kwartałach intensywnej kampanii telewizyjnej produktów BOLS i Mobil1 dekadę (jak nie dawniej) temu, sugeruję brak obecności w tym motorku oryginalnych wyrobów firmy na "M". Nasza zaradność i jakby nie było orientacja w temacie popytu i podaży pozwoliła na zalanie rynku nietypowymi pojemnościami butelek i niewiadomego pochodzenia olejami. Moja nieznajomość tematu wykazała się nawet tym, że jak pewnie wielu, po reklamie Mobil1 [mobil łan] zakupiłem (trochę w pośpiechu, bo na dolewkę) bez sprawdzenia Mobil 15W40 (bez łan). Sprzedawca też pewnie nie wie, na ile może ufać hurtowni. Jak poznam lepiej swój silnik, to pomyśle o płukaniu i zmianie przy 300kkm na olej niemineralny. Do poldka 1,4 leje lotos 5w40. Nie jest pewnie super czysty jeśli chodzi o bazę, ale sobie chwale. Fajnie czyścił przez I-sze 2 wymiany co 10kkm. Wierzyłem, że się orientuje, a tu mobili kilka linii ;/chemik211 pisze:To powiem ci że jeśli faktycznie to był mobil w co nie wieże to silnik był już wcześniej padliną i miał przedmuchy i do tego wymiany sporo przeciągane, mobil jest jednym z lepiej płuczących olejów na rynku
-
b8tz
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: Transporter Kombi
- otrzymal podziekowanie: 30 razy
- Kontakt:
KIA zaleca oleje m-ki lotos do swoich samochodów. Chociaż cena oleju LOTOS w serwisach jest zabójcza.Panter pisze:lotos 5w40
-
Panter
- Początkujący T4
- 15
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: Transporter '94
- Opis: Jazda kulturalna to sztuka
- Kontakt:
Ano fakt, ciekawe co np. leja w Niemczech. Jak go wybierałem uparłem się na PL olej. Niestety teraz bym go chyba nie wybrał, bo do tego hondo-rovera symbol 40 to za dużo ponoć. Wtedy myślałem im wyżej tym lepiej, ale teraz wiem, że nie zawsze, a ponoć ma być 20. Domyślam się, że 40-stce trudniej utrzymać w tym silniku film na gorąco niż dobrej 20-stce ze względu na luźniejsze pasowanie. Ciekawe jak się ma baza lotosu 5W40 do innego droższego o np. 30-50%.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Film olejowy to utrzymuje 10w60 a nie jakieś 5w30 bo to olej lekkobierzny przy którym silniki go lubią pochłaniać w strasznych ilościachPanter pisze:Ano fakt, ciekawe co np. leja w Niemczech. Jak go wybierałem uparłem się na PL olej. Niestety teraz bym go chyba nie wybrał, bo do tego hondo-rovera symbol 40 to za dużo ponoć. Wtedy myślałem im wyżej tym lepiej, ale teraz wiem, że nie zawsze, a ponoć ma być 20. Domyślam się, że 40-stce trudniej utrzymać w tym silniku film na gorąco niż dobrej 20-stce ze względu na luźniejsze pasowanie. Ciekawe jak się ma baza lotosu 5W40 do innego droższego o np. 30-50%.
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
Ja teraz chce zalac w jednym aucie olej Valvoline max life 10w40 (zostały mi dwa litry po Boxerze , więc dokupie 3l i bedzie akurat na zmianie), jezeli auto nie będzie brało oleju to bede własnie próbowal przejśc po 10kkm na 5w40. W tej chwili jest zalany podobno 10w40 , ale jakiej marki olej nie wiadomo , napewno jest 10w40.
-
maja
- Administrator
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 118
- Model: Multivan, Caravelle , Syncro
- Auto: t4/t4/t4/t4
- Opis: ten co walczy od początku do końca
- podziekowal za post: 21 razy
- otrzymal podziekowanie: 43 razy
- Kontakt:
Skoro pomykasz na 10w to lej dalej taki sam.Skad wiesz czy po zalaniu 5w nie wypluczesz sobie czegos z silnika i moze przeciekac.
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
W kazdym busie który kupilem i nie wiedzialem na czym jezdził lalem najpierw 10w40 , a pozniej 5w30 lub 5w40. W Boxerze tez najpierw zalalem 15w40 , pózniej przy następnej zmianie 10w40. Więc ja przechodzić na w syntetyczny olej się nie boje , tylko musze miec pewność czy nie "bierze" oleju...
-
gart85
- Początkujący T4
- 15
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: Transporter long
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Ja leje od nowości co 15tys 0W40 Mobil 1 newlife przebieg 300tys i nie bierze ani grama ;)
-
Kacper
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 0
- Model:
- Auto:
- Kontakt:
Motor w super stanie ;)gart85 pisze:Ja leje od nowości co 15tys 0W40 Mobil 1 newlife przebieg 300tys i nie bierze ani grama ;)
-
Martin
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Auto: Multivan Atlantis
- podziekowal za post: 4 razy
- Kontakt:
Witam.Płukałeś silnik przed zmianą?Chce przejsc z mineralnego na półsyntetyk ELF i nie wiem czy płukac silnik?Sterciu pisze:W kazdym busie który kupilem i nie wiedzialem na czym jezdził lalem najpierw 10w40 , a pozniej 5w30 lub 5w40. W Boxerze tez najpierw zalalem 15w40 , pózniej przy następnej zmianie 10w40. Więc ja przechodzić na w syntetyczny olej się nie boje , tylko musze miec pewność czy nie "bierze" oleju...
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Model:
- Kontakt:
Olej sam Ci wypłucze co ma wypłukać. Zalej półsyntetyk zrób ze 2tyś wylej i zalej pełen syntetyk, szkoda turbiny na pół środki.
-
Martin
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Auto: Multivan Atlantis
- podziekowal za post: 4 razy
- Kontakt:
Ok.Wleje półsyntetyk i zobaczę czy nie pojawia się wycieki.Silnik ma około 400 tkm przejechane(ma gdzieś drobne wycieki) ale oleju nie ubywa i nie wiem czy zalanie go pełnym syntetykiem jest dobrym posunięciem ??
-
gart85
- Początkujący T4
- 15
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: Transporter long
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Pełny syntetyk ma mniejsza gęstość przy rozruchu szybciej zacznie smarować wszystkie miejsca więc jest lepszy.Tak jak pisałem wcześniej ja leje 0w40 i nie ma problemu, ale myślę , że jeszcze 100tyś zrobię i na 5w40 przejdę.
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Model:
- Kontakt:
Ja jak kupiłem golfa z AFNem to miał jakieś 350tyś i jakiś głąb jeździł na 15w40 więc zalałem go 10w40 a przy następnej wymianie 0w40 i wszystko jest ok.
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Nie płukałem , spuściłem mineralny 15w40 , zalałem 10w40 , zrobiłem 8kkm i wymiana znów na 10w40 , po tej wymianie juz normalnie co 10kkm olej zmianiany.Martin pisze:Witam.Płukałeś silnik przed zmianą?Chce przejsc z mineralnego na półsyntetyk ELF i nie wiem czy płukac silnik?Sterciu pisze:W kazdym busie który kupilem i nie wiedzialem na czym jezdził lalem najpierw 10w40 , a pozniej 5w30 lub 5w40. W Boxerze tez najpierw zalalem 15w40 , pózniej przy następnej zmianie 10w40. Więc ja przechodzić na w syntetyczny olej się nie boje , tylko musze miec pewność czy nie "bierze" oleju...
Ja teraz w jednym busie mam zamiar zrobic wymiane oleju , zalać Valvoline MaxLife 10w40 , z racji ze jezdził na niewiadomej marki oleju 10w40 teraz tez dostanie 10w40 , a przy nastepnej wymianie (po około 8kkm) zalewam Valvoline 5w50.
-
bartekaudia6
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: Caravell
- Kontakt:
widze kazdy ma tu swoje teorie na temat olejii a ja chciałbym uzyskac konkretnej informacji jakiego oleju nalac do acv przejechane 130 000 z gory dziekuje
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
czy nie sądzisz po przeczytaniu 6 stron tego tematu, że taka odpowiedź nie istniejebartekaudia6 pisze:a ja chciałbym uzyskac konkretnej informacji jakiego oleju nalac do acv
albo inaczej, każdy Ci poda konkretną ale swoją
niestety decyzję musisz podjąć sam
-
pacark
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 41 razy
- Kontakt:
po co, lej dalej 0w40gart85 pisze:Pełny syntetyk ma mniejsza gęstość przy rozruchu szybciej zacznie smarować wszystkie miejsca więc jest lepszy.Tak jak pisałem wcześniej ja leje 0w40 i nie ma problemu, ale myślę , że jeszcze 100tyś zrobię i na 5w40 przejdę.
-
marh
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 24
- Model:
- Auto: VW T4 Caravelle GL
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
Re: 2,4D zestaw startowy pozakupie-co wymienić?
To w miarę dobre typy, choć Mobil lany już w Polsce (nie wiem gdzie), zawsze to jednak lepiej niż Castrol z Trzebini...Oleje GM - zasłyszane że w miarę, lecz pojawiają się też opinie negatywne. Bp jest pewny.chemik211 pisze:Lej 10w40 np Mobil Delvac albo Bp visco
Nieco wyższa półka to będziie coś z Valvoline lub Motul.
10W40 typ słuszny i piszę z autopsji - ze względu na problemy z silnikiem zapodałem 15W40, ale przy mrozach słychać że rozrusznik się wysila.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
marhCo do Valvoline to się mylisz i to bardzo ten olej jest porównywalny z castrolem do mobila nie ma co podskakiwać , a co do Motula to znów olej który nie ma właściwości myjących z reszta tak jak i Valvoline i castrol, całkowicie tych olei nie polecam, z mobilem masz rację ale do aut osobowych a ja pisze o delvac-u który to nie jest rozlewany w polsce, tak samo bardzo dobrym olejem jest BP Vanellus 10w40 i oleje marki statoil i kager który to w środku ma właśnie oleje statoil bardzo wysokie właściwości czyszczące ma ten olej przez co bardzo go lubie ale jak patrze na cene to wolę Mobila delvac i BP
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Model:
- Kontakt:
Tak trochę OT apropo oleju Kager, zalałem raz golfa mojej mamy 1.9D Kagerem i niestety brał ten olej a Mobila nie bierze.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Co do brania oleju to widać że silnik juz rękawami zaczyna oddychać, widać że kager miał lepsze właściwości płuczące co troszku mnie dziwi bo mobil według mnie ma takie sameFocusMED pisze:Tak trochę OT apropo oleju Kager, zalałem raz golfa mojej mamy 1.9D Kagerem i niestety brał ten olej a Mobila nie bierze.
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Model:
- Kontakt:
Silnik ma 280tyś i jeździ nim od nowości moja mama więc jest w b.d. kondycji. Nie wiem z czego wynikało to branie Kagera ale fakt jest taki że go brał a Mobila 10W40 tego do diesli nie bierze.
-
mora
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Auto: transporter
- Opis: " Sekcja Dolnośląsko-Opolska!"
- podziekowal za post: 53 razy
- otrzymal podziekowanie: 8 razy
- Kontakt:
Ja do golfa lałam zwykły superol i przez 3 lata auto nie sprawiło mi żadnych problemów z silnikiem.
-
b8tz
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Auto: Transporter Kombi
- otrzymal podziekowanie: 30 razy
- Kontakt:
Do silnika czy do baku? ;)mora pisze:Ja do golfa lałam zwykły superol i przez 3 lata auto nie sprawiło mi żadnych problemów z silnikiem.
-
Robin
- Stały bywalec
- 16
- Tematy: 16
- Model:
- Auto:
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
Ja lałem już różne, schell, mobil, castrol, total 10w40 i nie widzę różnic, poza tym że nie bierze mi żadnego oleju od wymiany do wymiany co 15000 km. Słyszę jednak dużo pozytywów co do Motul pełen syntetyk.