Kopci, nierowna praca, stukanie
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Negral
- Początkujący T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 2 razy
- Kontakt:
Kopci, nierowna praca, stukanie
Witam
posiadam T4 z silnikiem 1,9 TD 97r. Postaram sie w skrócie streszczyc ostatnie moje problemy a wiec ostatnio silnik zaczął nierówno pracowac na wolnych obrotach i kopcic podczas jazdy tez zauwazyłem ze auto przestaje kopcic i rowno pracuje jak mam wyciągniete ssanie(wyprzedzenie zaplonu?) narazie tak jezdze bo nie chce dusic ludzi za sobą :) dym jest raczej koloru niebiesko bialego nie czarny czyli jakby olej+woda ale jak by byla uszczelka pod glowica wydmuchana to na wyciagnietym ssaniu dalej by kopcił tak ? wydaje mi sie tez ze stracił na mocy silnik ale ciezko mi to stwierdzic bo rozne obciązenie mam na aucie, klekotanie pojawiłolo sie troszke pozniej niz kopcenie i nierowna praca ale z tego co wyczytałem to jest vacum pompa bo po kilkukrotnym wcisnieciu pedału hamulca stukot na chwilke ustaje ale tez wyczytałem ze w tych silnikach nie da sie podłozyc podkladek pod sprezynke tak? aha auto tez ciezko odpala nawet na goracym silniku jak nie ma wyciagnietego ssania a jak jest ssanie wyciagniete to odpala bez problemu, prosze o jakies porady bo nie bardzo mam pomysły co to moze byc :(
Pozdrawiam
posiadam T4 z silnikiem 1,9 TD 97r. Postaram sie w skrócie streszczyc ostatnie moje problemy a wiec ostatnio silnik zaczął nierówno pracowac na wolnych obrotach i kopcic podczas jazdy tez zauwazyłem ze auto przestaje kopcic i rowno pracuje jak mam wyciągniete ssanie(wyprzedzenie zaplonu?) narazie tak jezdze bo nie chce dusic ludzi za sobą :) dym jest raczej koloru niebiesko bialego nie czarny czyli jakby olej+woda ale jak by byla uszczelka pod glowica wydmuchana to na wyciagnietym ssaniu dalej by kopcił tak ? wydaje mi sie tez ze stracił na mocy silnik ale ciezko mi to stwierdzic bo rozne obciązenie mam na aucie, klekotanie pojawiłolo sie troszke pozniej niz kopcenie i nierowna praca ale z tego co wyczytałem to jest vacum pompa bo po kilkukrotnym wcisnieciu pedału hamulca stukot na chwilke ustaje ale tez wyczytałem ze w tych silnikach nie da sie podłozyc podkladek pod sprezynke tak? aha auto tez ciezko odpala nawet na goracym silniku jak nie ma wyciagnietego ssania a jak jest ssanie wyciagniete to odpala bez problemu, prosze o jakies porady bo nie bardzo mam pomysły co to moze byc :(
Pozdrawiam
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Re: Kopci, nierowna praca, stukanie
przestawiony rozrząd lub ustawienia pompy
ssanie w silniku diesla to nic innego jak przestawienie kąta wtrysku ( to nie to co w benzynie )
w tych silnikach bolączką jest ścinanie klina zębatki rozrządu na wale
ssanie w silniku diesla to nic innego jak przestawienie kąta wtrysku ( to nie to co w benzynie )
-
Negral
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
aha brzmi nieciekawie :( jestem w stanie to jakos sam sprawdzic, czy zostaje tylko mechanik ??Kenobi pisze:przestawiony rozrząd lub ustawienia pompy
-
KrzySieK
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: Transporter Looong
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 18 razy
- Kontakt:
Musisz najpierw sprawdzić znaki na rozrządzie a następnie ustawić pompę wtryskową na zegar
-
szczepek76
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: T4 2000r
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
klin na wale sie scina
miałem podobne objawy
mechanik mi frezował przylgnię bez wyciagania wału
miałem podobne objawy
mechanik mi frezował przylgnię bez wyciagania wału
-
Negral
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
ok dzieki to juz wiem co mam robic :)
a moglo sie cos jeszcze uszkodzic od jezdzienia z zerwanym klinem bo tak juz jezdze ok 2 tyg a dziennie robie ponad 100km :( nie wiem zawory sie nie powypalaja ??
a moglo sie cos jeszcze uszkodzic od jezdzienia z zerwanym klinem bo tak juz jezdze ok 2 tyg a dziennie robie ponad 100km :( nie wiem zawory sie nie powypalaja ??
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4 Ambulans
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 57 razy
- Kontakt:
Jak na razie rozrząd nie przeskoczył, ale jak będziesz tak dalej jeździł to w końcu zetnie klin i będziesz miał silnik do remontu. Na chwilę obecną czeka Cię albo wymiana albo napawanie wału. Swoją drogą to się mimo niezbyt fortunnej konstrukcji samo z siebie nie ścina, Albo ktoś przy wymianie rozrządu zdjął koło zębate, niepotrzebnie lub w celu wymiany uszczelniacza a następnie kiepsko je przykręcił bądź przykręcił je starą śrubą. Ewentualnie jeździłeś z rozwalonym tłumikiem drgań skrętnych.
-
Negral
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Czyli jeszcze nie przeszkoczył rozrzad a kopcenie wyoluje scinajacy sie klin czyli rozumiem ze kolo ma luzy i stad te objawy ? lub zle ustawiony kąt wtrysku ? sam nie wiem jak to sprawdzic, ale mechanik bedzie wiedzial jak to sprawdzic bez zbednego rozbierania i wymiany czesci?FocusMED pisze:Jak na razie rozrząd nie przeskoczył, ale jak będziesz tak dalej jeździł to w końcu zetnie klin i będziesz miał silnik do remontu. Na chwilę obecną czeka Cię albo wymiana albo napawanie wału. Swoją drogą to się mimo niezbyt fortunnej konstrukcji samo z siebie nie ścina, Albo ktoś przy wymianie rozrządu zdjął koło zębate, niepotrzebnie lub w celu wymiany uszczelniacza a następnie kiepsko je przykręcił bądź przykręcił je starą śrubą. Ewentualnie jeździłeś z rozwalonym tłumikiem drgań skrętnych.
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Model:
- Kontakt:
Wyfrezowanie na wale ma luz i koło paska rozrządu przestawia się o kilka stopni w trakcie pracy co powoduje przestawianie kąta wtrysku. Wątpię żeby mechanik ocenił to bez zdjęcia koła pasowego i obejrzenia czopa wału.
-
Negral
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
ok dzieki wlasnie potrzebowalem zobrazowanie sobie tego na czym polega problem :)
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Nie czekaj z naprawą, bo jak zetnie klina (może w każdej chwili) to koszta naprawy będą dosyć spore.
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Model:
- Kontakt:
Jak okaże się że masz wał do zrobienie/wymiany to szukaj wału od TDI 1Z tam jest koło paska ustalane na cięciwę a nie na klin.
-
Negral
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Witam ponownie dawno nie pisałem z braku czasu
bylem u mechanika okazalo sie ze rozrzad jest w porzadku i kat wtrysku tez, mechanik powiedział ze to pompa albo wtryski, ale z tego co mi sie wydaje jak pompa pada to wogole auto nie pali...? tak wiec bede robil regeneracje wtryskow, bo lepiej regenerowac nic kupowac uzywane ?
bylem u mechanika okazalo sie ze rozrzad jest w porzadku i kat wtrysku tez, mechanik powiedział ze to pompa albo wtryski, ale z tego co mi sie wydaje jak pompa pada to wogole auto nie pali...? tak wiec bede robil regeneracje wtryskow, bo lepiej regenerowac nic kupowac uzywane ?
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Model:
- Kontakt:
Najpierw to je sprawdź, jakie mają ciśnienia otwarcia. Padająca pompa wcale nie musi powodować tego że auto nie odpala. Ja mam w 2.4D podjechaną pompę i odpala od strzału, tyle że przykapca na czarno i trochę się trzęsie przy wkręcaniu w obroty.
-
Negral
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
czyli tak czy siak muszę wykręcić wtryski i je sprawdzic, a jeszcze mi jedno przychodzi na myśl że to może turbo pada, też by byly podobne objawy ? kopci na niebiesko oleju nie bierze, ciegno od turbiny sie rusza, aha a jak by sie okazało że to wtryski to polecacie albo odradzacie jakieś końcówki do wtryskow ?
"Padająca pompa wcale nie musi
powodować tego że auto nie odpala. Ja mam w
2.4 D podjechaną pompę i odpala od strzału, tyle
że przykapca na czarno i trochę się trzęsie przy
wkręcaniu w obroty."
focusMed a kopci ci dalej jak sie nagrzeje ??
"Padająca pompa wcale nie musi
powodować tego że auto nie odpala. Ja mam w
2.4 D podjechaną pompę i odpala od strzału, tyle
że przykapca na czarno i trochę się trzęsie przy
wkręcaniu w obroty."
focusMed a kopci ci dalej jak sie nagrzeje ??
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Model:
- Kontakt:
Inaczej, u mnie nie kopci na zimno, kopci jak mu wstawię sandałek w podłogę i pod dużym obciążeniem. Z tym że to nie jest taki kopeć że nic nie widać za mną i jest to tylko czarny dym. Skoro mechanik mówi że rozrząd i klin na wale jest ok (o ile ma rację) a praca poprawia się po wyciągnięciu ręcznego przestawiacza kąta wtrysku, to może faktycznie rozleciał Ci się w pompie odśrodkowy przestawiacz.
-
BEN
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: Multivan
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
FocusMED jak wstawiasz sandałek w podłogę to każdy poczciwy disel przykopci i pod obciążeniem też jest normalne również przy redukcji.
Negral jeśli chodzi o wtryski to radzę regenerować z używkami różnie bywa i może się okazać, że długo się nie nacieszysz
Negral jeśli chodzi o wtryski to radzę regenerować z używkami różnie bywa i może się okazać, że długo się nie nacieszysz
-
Negral
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Witam,
Wtryski oddałem do regeneracji .Jak powiedział pompiarz to były zatarte i strasznie zasyfione :/ założył nowe końcówki podobno bosha i ustawił, ale po założeniu do auta zaczęła lać pompa wtryskowa :( i tez musiałem oddać do regeneracji :( dziś prawdopodobnie będzie do odebrania ale tez mechanik mi powiedział o innym problemie ze nie zgadzają się znaki na pompie i rozrządzie ze jak się ustawi jedno to drugie się nie zgadza i nie bardzo wie co z tym zrobić miał ktoś z was podobny problem ??
Wtryski oddałem do regeneracji .Jak powiedział pompiarz to były zatarte i strasznie zasyfione :/ założył nowe końcówki podobno bosha i ustawił, ale po założeniu do auta zaczęła lać pompa wtryskowa :( i tez musiałem oddać do regeneracji :( dziś prawdopodobnie będzie do odebrania ale tez mechanik mi powiedział o innym problemie ze nie zgadzają się znaki na pompie i rozrządzie ze jak się ustawi jedno to drugie się nie zgadza i nie bardzo wie co z tym zrobić miał ktoś z was podobny problem ??
Ostatnio zmieniony 27 gru 2011, 19:10 przez mora, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: literówki
Powód: literówki
-
J35
- Nowy T4
- 14
- Tematy: 0
- Model:
- Kontakt:
Witam wszystkich.Od niedawna stałem się posiadaczem Multika z silnikiem najprostszym do przemieszczania się :),czyli 1,9D.Tak sie stało ze wymieniałem cały dół,więc silnik przeszedł jakby większy remont,z frezowaniem nieszczęsnej płaszczyzny na wale,zrobił mi to kolega frezem ,bez obecności w zakładzie szlifierskim/są takie zestawy/.Silnik był przerabiany z golfa III, miałem 1Y a wrzucony jest 1X.Nie rozumiem w czym problem ma mechanik u Nergala?.Jemu jest potrzebny jeden znak ,a mianowicie 0 /zero/ - na wale -kole zamachowym.Pompe blokuje kołkiem ustalajacym który oznacza 1 gar,wał na zero-w okienku skrzyni,wałek rozrządu na suwmiarke-po zdjęciu pokrywy,po złożeniu całego rozrządu dociągamy porządnie koło na wałku,i po temacie.I musi gadać !.Na koniec doregulować pompe na zegar.Jeśli mechanik z tym ma problem ,to albo nie zna się na najprostszych dieslach/a 1,9;1,9td do nich należa/ lub marudzi aby kasy pociągnać.Ja zrobiłem ka jak opisałem i pięknie gada i zmienia prace po wyciagnięciu cięgna zmiany kąta wtrysku/podzwania/.Pozdr.
-
Negral
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Dzieki moze sie przydac bede z nim jutro gadal bo jutro maja go składac,J35 pisze:Witam wszystkich.Od niedawna stałem się posiadaczem Multika z silnikiem najprostszym do przemieszczania się :),czyli 1,9D.Tak sie stało ze wymieniałem cały dół,więc silnik przeszedł jakby większy remont,z frezowaniem nieszczęsnej płaszczyzny na wale,zrobił mi to kolega frezem ,bez obecności w zakładzie szlifierskim/są takie zestawy/.Silnik był przerabiany z golfa III, miałem 1Y a wrzucony jest 1X.Nie rozumiem w czym problem ma mechanik u Nergala?.Jemu jest potrzebny jeden znak ,a mianowicie 0 /zero/ - na wale -kole zamachowym.Pompe blokuje kołkiem ustalajacym który oznacza 1 gar,wał na zero-w okienku skrzyni,wałek rozrządu na suwmiarke-po zdjęciu pokrywy,po złożeniu całego rozrządu dociągamy porządnie koło na wałku,i po temacie.I musi gadać !.Na koniec doregulować pompe na zegar.Jeśli mechanik z tym ma problem ,to albo nie zna się na najprostszych dieslach/a 1,9;1,9td do nich należa/ lub marudzi aby kasy pociągnać.Ja zrobiłem ka jak opisałem i pięknie gada i zmienia prace po wyciagnięciu cięgna zmiany kąta wtrysku/podzwania/.Pozdr.
na tych silnikach raczej sie zna bo to zaklad ktory specjalizuje sie tylko w volkswagenach, z tego co mi mowił to ze jeszcze kiedys miał taki przypadek w T4 ze tez nie mogli ustawic pompy i rozrzadu i ze do tej pory nie wie co to bylo i ze wtedy ustawili tak na czauja.
U mnie jak rozebrali to powiedzieli ze sie znaki nie pokrywaly ale ze zaznaczyli sobie tak jak bylo jak chodził i teraz sie tez zastanawiam czy ten poprzedni mechanik do ktorego oddałem auto jakis miesiac temu co mi sprawdzał klin na rozrzadzie czegos nie przestawił bo on mi powiedział cos takiego ze to nie rozrzad tylko raczej pompa albo wtryski ale ze troszke "podkrecił pompe " i powinno byc troche lepiej :/ nie zabardzo wiem co miał na mysli i czy to mozliwie jest ze on cos poprzestawiał ??
a jak odbierałem pompe od pompiarza to mi powiedział ze ten pompy sie nie ustawia na zegar ze wystarczy tylko zablokowac ja tym kliniem i zalozyc pasek i powinno chodzic. tak wiec juz sam nie wiem :(
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Ustaw rozrząd na fabryczne znaki tzn na kole zamachowym i wałku rozrządu, niech Ci pompę ustawią abyś dojechał do pompiarza i ustaw ją na zegar jak należy!
-
Negral
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
czyli to pompa jest zle ustawiona ? dobra to im tak powiem zeby zrobili i pozniej sie przejade do tego pompiarza co mi robil wtryski i pompe zeby to wszystko ustawil, no chyba, że teraz jak wrociła pompa od pompiarza juz bedzie ok ale to sie dopiero jutro okaże.
Tylko, ze ten pompiarz mi mowił ze wystarczy ta pompe zablokowac kołkiem i zalozyc ze jej sie nie ustawia na zegar ;/ czy to mozliwe?
czy poprostu mu chodzilo o to ze ona juz jest ustawiona ?
Tylko, ze ten pompiarz mi mowił ze wystarczy ta pompe zablokowac kołkiem i zalozyc ze jej sie nie ustawia na zegar ;/ czy to mozliwe?
czy poprostu mu chodzilo o to ze ona juz jest ustawiona ?
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Model:
- Kontakt:
Po 1. to zmień mechanika jak mu się znaki nie zgadzają i na dodatek nie wie co z tym zrobić <zniesmaczony>
Po 2. Jak zablokujesz pompę blokadą to będzie ustawiona wstępnie, ale ponieważ regulacja w tej pompie jest w mm a blokada zawsze ma trochę luzu no i dochodzi ugięcie paska to nie da się jej ustawić dokładnie bez zegara. Co nie oznacza że samochód nie będzie jeździł, ale skoro fachowiec od pomp mówi że wystarczy ustawić na blokadę to.... tak dobrze się domyślasz, zmień pompiarza.
Podsumowując, znaki nie mogą się nie zgadzać (chyba że ktoś coś wyrzeźbił, jakieś nie oryginale koło pompy czy inna cholera ale w to wątpię),
jak się coś nie zgadza to trzeba ustawić tak żeby się zgadzało, podpowiem że koło wałka rozrządu jest pływające. Może pan o tym nie wie i dlatego mu się coś nie zgadza. :) Tak więc ustaw rozrząd i pompę na blokady a następnie doreguluj na zegar.
Po 2. Jak zablokujesz pompę blokadą to będzie ustawiona wstępnie, ale ponieważ regulacja w tej pompie jest w mm a blokada zawsze ma trochę luzu no i dochodzi ugięcie paska to nie da się jej ustawić dokładnie bez zegara. Co nie oznacza że samochód nie będzie jeździł, ale skoro fachowiec od pomp mówi że wystarczy ustawić na blokadę to.... tak dobrze się domyślasz, zmień pompiarza.
Podsumowując, znaki nie mogą się nie zgadzać (chyba że ktoś coś wyrzeźbił, jakieś nie oryginale koło pompy czy inna cholera ale w to wątpię),
jak się coś nie zgadza to trzeba ustawić tak żeby się zgadzało, podpowiem że koło wałka rozrządu jest pływające. Może pan o tym nie wie i dlatego mu się coś nie zgadza. :) Tak więc ustaw rozrząd i pompę na blokady a następnie doreguluj na zegar.
Ostatnio zmieniony 28 gru 2011, 11:36 przez FocusMED, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Negral
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
no to mam chyba nie farta do mechaników bo to juz drugi w tym miesiącu :/ dziś po pracy jade tam do nich i zobaczę co tam wymyślili :)
-
Negral
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
T4 juz odebrane, udało im sie ustawic rozrzad ale tak jak pisales musialem wrocic do pompiarza zeby wyregulował pompe i autko nie kopci i ladnie chodzi :)
dziekuje wszystkim za pomoc
pozdrawiam :)
dziekuje wszystkim za pomoc
pozdrawiam :)
-
J35
- Nowy T4
- 14
- Tematy: 0
- Model:
- Kontakt:
Dobrze Ci pompiarz powiedział ,pompe blokujesz wałkiem /patrzac od przodu pompy godz.gdzieś 6-ta/ fi 12-13mm ,na kole masz trzy większe otwory od śrub mocowania pompy i ten jeden mniejszej srednicy i tam własnie blokujesz pompe.Dalej postepujesz jak opisane wcześniej i musi gadać !.Jak to wszystko będzie złożone i będzie ok, możesz nabić swoje znaki dla siebie na przyszłość.No i jeszcze jedno ,na rozrzadzie nie ma klina,jest wypust na klin na wałku, ale pasowanie i ustawianie koła rozrzadu jest na stożek.Dzisiaj odpaliłem swojego po 10 dniach ,po jednym obrocie wału zagadał po jednym podgrzaniu świec :).
Dzięki FocusMed za potwierdzenie tego co myślałem i napisałem,wstępne ustalenie pompy na blokade i doregulowanie zegarem.Metoda stara jak świat,tylko dlaczego stwarza tyle problemów dla właścicieli warsztatów:(.
Dzięki FocusMed za potwierdzenie tego co myślałem i napisałem,wstępne ustalenie pompy na blokade i doregulowanie zegarem.Metoda stara jak świat,tylko dlaczego stwarza tyle problemów dla właścicieli warsztatów:(.
Ostatnio zmieniony 28 gru 2011, 19:00 przez maja, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: edytuj posty
Powód: edytuj posty