Osłona pod silnik
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
wojtasss
- Forumowicz T4
- 14
- Last active: -
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4 Multivan `03
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Osłona pod silnik
Czy w kazdym T4 Dieslu były fabrycznie osłony pod silnik ?
Nie mam takiej osłony i nie wiem czy wogóle była ,a jak była czy jest ona konieczna aby ją mieć.
Ewentualnie czy można kupić jakąś nie oryginalną nową i czy będzie dobra.
Nie mam takiej osłony i nie wiem czy wogóle była ,a jak była czy jest ona konieczna aby ją mieć.
Ewentualnie czy można kupić jakąś nie oryginalną nową i czy będzie dobra.
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
Re: Osłona pod silnik
Osłona na 99,5% była u Ciebie fabrycznie. Dobrze by było jakbyś mial osłonę , chroni ona przed zabrudzeniami , chroni paski , rolki napinajace itd. Najlepiej jak nie masz osłony to abyś ja załozył. Mozesz kupic nie oryginalną z firmy Rezaw-Plast , jest ona elastycznie , ogólnie zrobiona z dobrego plastyku i prawie identyczna jak oryginał.
Niedawno , dokładnie wczoraj kupowałem tez osłony tylko ze do Ducato/Boxera własnie firmy Rezaw-Plast , tam gdzie kupowałem mieli tez inne tańsze , ale z jakiegoś gównianego grubego plastyku , tamtych Ci nie polecam. Te co kupiłem sa identyczne jak oryginał tylko bez wygłuszenia dodatkowego.
Kupowałem w tej firmie z aukcji z tym ze ja jestem z tego miasta więc odbierałem sam osobiście , ale przeciez wysyłkowo tez można zamówić u niego.
http://moto.allegro.pl/oslona-silnika-v ... 39492.html
Niedawno , dokładnie wczoraj kupowałem tez osłony tylko ze do Ducato/Boxera własnie firmy Rezaw-Plast , tam gdzie kupowałem mieli tez inne tańsze , ale z jakiegoś gównianego grubego plastyku , tamtych Ci nie polecam. Te co kupiłem sa identyczne jak oryginał tylko bez wygłuszenia dodatkowego.
Kupowałem w tej firmie z aukcji z tym ze ja jestem z tego miasta więc odbierałem sam osobiście , ale przeciez wysyłkowo tez można zamówić u niego.
http://moto.allegro.pl/oslona-silnika-v ... 39492.html
-
wojtasss
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Do Wrocławia mam 80km (z Głogowa) , jutro wybieram się właśnie do Wrocławia z dzieciakami na pływalnię obejrzeć ja to podjadę tam.
Tylko teraz nie wiem czy kupić oryginał czy taką podróbkę. Ale jakby nie było to widzę ze osłonę i tak jakąś muszę kupić. Dzięki za szybką odpowiedz , zaraz będę szukał czy coś w mojej okolicy oryginalnego uda mi się kupić, a jak nie to bym tą we Wrocławiu kupił jak będę.
Dużo to roboty aby taką osłonę założyć ? Sam dam radę czy muszę odwiedzić jakiś warsztat ? Kanału nie mam ale mam najazdy takie dwa dzięki którym można pod auto wsunąć się.
Tylko teraz nie wiem czy kupić oryginał czy taką podróbkę. Ale jakby nie było to widzę ze osłonę i tak jakąś muszę kupić. Dzięki za szybką odpowiedz , zaraz będę szukał czy coś w mojej okolicy oryginalnego uda mi się kupić, a jak nie to bym tą we Wrocławiu kupił jak będę.
Dużo to roboty aby taką osłonę założyć ? Sam dam radę czy muszę odwiedzić jakiś warsztat ? Kanału nie mam ale mam najazdy takie dwa dzięki którym można pod auto wsunąć się.
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Dasz rade tylko musisz podnieść przód auta. Z tyłu osłony są dwa wąsy które musisz wsunąć w otwory w nadwoziu. Razem ze sprężystą blaszką w przedniej części osłony zabezpieczają ją przed opadnięciem w razie odkręcenia się śrub mocujących.
-
wojtasss
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Dzięki za pomoc , będę w takim razie probował sam zakładać jak juz będę tylko ją miał.
-
chmielik
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 43
- Model:
- Auto: T4
- Opis: ZRÓB COŚ ZE SWOIM ŻYCIEM ALBO NAPIJ SIĘ WÓDKI
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 82 razy
- Kontakt:
Kup sobie orginał używany tylko musisz pamiętać że z 2,5 nie pasuje do 1,9 TD różnią się głębokością..
-
pokor
- Stały bywalec
- 15
- Tematy: 12
- Model:
- Auto: Multivan
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 19 razy
- Kontakt:
Dokładnie bierz orginał jest stalowa a nie plastikowa i naprawdę dobrze chroni zaspy. grudy lodowe i wszelkie badziewie, które można spotkać pod sobą pokona dzielnie a plastik pójdzie do wymiany.
Poza ochroną będziesz miał ciszej w aucie.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
dobra osłona plastikowa z ABSu wytrzyma tak samo - miałem w poprzednim 2,4D
jest tylko jeden problem brałem udział w montowaniu 3 sztuk i nigdy nie obeszło się bez mniejszych lub większych przeróbek
w mojej z 6 otworów pod śruby 4 musiałem poprawiac, u jednego znajomego były 3 a u drugiego 2 do poprawy
żadna natomist za nic nie chciała się zaczepic o ten wąs z blaszki od przodu
jest tylko jeden problem brałem udział w montowaniu 3 sztuk i nigdy nie obeszło się bez mniejszych lub większych przeróbek
w mojej z 6 otworów pod śruby 4 musiałem poprawiac, u jednego znajomego były 3 a u drugiego 2 do poprawy
żadna natomist za nic nie chciała się zaczepic o ten wąs z blaszki od przodu
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Te osłony Rezaw-Plast są z abs`u , ponizej link do aukcji gdzie widać jak je wyginają i nie pękają...
http://moto.allegro.pl/oslona-silnika-b ... 17525.html
I mogę potwierdzić ze te osłony mozna tak zagiąc i nie pękają , sprawdzałem sam osobiście na osłonie i tych które kupiłem dwie i od passata B5 którą tez kupilem dla znajomej. Zresztą na zdjęciu ta zgieta w pół to własnie od paska b5 :).
http://moto.allegro.pl/oslona-silnika-b ... 17525.html
I mogę potwierdzić ze te osłony mozna tak zagiąc i nie pękają , sprawdzałem sam osobiście na osłonie i tych które kupiłem dwie i od passata B5 którą tez kupilem dla znajomej. Zresztą na zdjęciu ta zgieta w pół to własnie od paska b5 :).
-
andrewa1
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 58
- Model:
- Auto: transpo-carawella
- Opis: co dzień uczę się czegoś nowego
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 79 razy
- Kontakt:
pokor pisze:Dokładnie bierz orginał jest stalowa a nie plastikowa i naprawdę dobrze chroni zaspy. grudy lodowe i wszelkie badziewie, które można spotkać pod sobą pokona dzielnie a plastik pójdzie do wymiany.
i najwazniejsze chroni przed zgubieniem silnika jak wiemy z forum były takie przypadki <england>
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Dodam tylko tak dla potomności , poniewaz pomagalem w montazu koledze Wojtasss dziś tą oslonę jak był we Wrocku z rodzinką. Montowalismy ten zamiennik Razew-plast i tylko jeden otwór był przesuniety , w dziurze w osłonie bylo widać pól otworu w samochodzie. Pozatym osłona ładnie lezała i pasowała prócz tego jednego otworu :).
-
wojtasss
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Więc tak , DZIĘKI WIELKIE za pomoc dla Sterciu , za użyczenie kanału. No i niech kolega nie będzie taki skromny bo ja nie wiedziałem za co się zabrać i zanim się połapałem w tym wszystkim to osłona juz była tam gdzie być powinna :D. Kupiłem osłonę plastykową , niby jakąś lepszą. Serwis VW we Wrocławiu też miał tylko plastykowe oryginalne , podobno według pracownika serwisu w latach 2002-2003 były montowane tylko plastykowe. Koszt 3x wyższy jak tą nieoryginalną którą kupiłem.
-
bodek
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: westfalia
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Mam syncro z silnikiem 1Z i chciałbym zrobić solidną osłonę pod silnik, taką żeby chroniła silnik w terenie - raz udało mi sie już urwać filtr oleju. Czy spotkał się ktoś z czymś takim, wie jak to zrobić, ma jakieś rysunki lub chociaż fotki?
-
pokor
- Stały bywalec
- 15
- Tematy: 12
- Model:
- Auto: Multivan
- otrzymal podziekowanie: 19 razy
- Kontakt:
Ten gość kiedyś robił pancerne aluminiowe osłony pod silnik
http://www.zumi.pl/1409470,PPHU_Mrov_Gr ... firma.html
http://www.zumi.pl/1409470,PPHU_Mrov_Gr ... firma.html
-
czarny1x1x
podepnę się pod temat Panowie czy osłony są takie same nowy ryjek i stary bo za pieruna na ten wąs ją zaczepić nie mogę
-
orel11
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 8
- Model:
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 37 razy
- Kontakt:
Ten wąs chyba nie pasuje ,bo u mnie tez nie szło zaczepic..Ale założyłem osłone od 2.4 ze starym ryjem ,do nowego ryjka i w TDI.Tylko przeróbki były na skrzynie. :P
-
czarny1x1x
właśnie wszystko niby wchodzi ale ten wąs jest jakby za krótki , łapy opadają a było niby od 2,5 tdi pewnie stary model
-
orel11
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 8
- Model:
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 37 razy
- Kontakt:
Ale przecież to w niczym nie przeszkadza ,że nie złapiesz tego wąsa.Pęd powietrza Ci tego nie poderwie,bo schowane za zderzakiem i sztywne bo metalowe.
-
Jacek J
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: T4 Multivan Syncro
- Opis: rocznik 1995
- otrzymal podziekowanie: 9 razy
- Kontakt:
Ja mam 2.4D i moja osłona z przodu wcale nie ma żadnego wąsa, wszystko wisi na 4 śrubach i 2 wąsach z tyłu. Jednak najbardziej byłem w szoku jak kiedyś odkręciłem tą osłonę w garażu z kanałem i za Chiny nie mogłem jej wyciągnąć z pod samochodu. Czy to jest normalne i co ci Niemcy wymyślili, bo trzeba by podnieść cały przód a jak to zrobić na trasie?
Pod chatą to wjeżdżam przodem na dwa betonowe bloczki, ale przecież z sobą już ich nie wożę ;-)
Pod chatą to wjeżdżam przodem na dwa betonowe bloczki, ale przecież z sobą już ich nie wożę ;-)
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
U mnie wystarczy delikanie podnies auto z prawej strony i wychodzi osłona , jak stoi normalnie na kołach to nie chce wyjsc z pod auta...
-
Jacek J
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: T4 Multivan Syncro
- Opis: rocznik 1995
- otrzymal podziekowanie: 9 razy
- Kontakt:
Muszę kiedyś to wypróbować, ale wyciągasz tą osłonę przodem,czy z boku, bo ja jak pamiętam,to też próbowałem wtedy go podnieść,ale wyciągnąć osłonę z boku przeszkadzał mi chyba lewarek a z przodu ściana garażu ;-)Sterciu pisze:U mnie wystarczy delikanie podnies auto z prawej strony i wychodzi osłona , jak stoi normalnie na kołach to nie chce wyjsc z pod auta...
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Ja aby ściągnąć osłonę musiałem podnieść przód na kobyłkach dosyć wysoko i też łatwo nie było bo trzeba te uszy dosyć nagiąć aby wyszły ;)
Ja miałem dostęp od przodu do auta i szarpałem ją w przód aby wyszła.
Co do wąsa to tylko ślad po nim został a i tak się trzyma ;)
A na trasie to u mnie wystarczyło tylko odkręcić śruby i był dostęp, z tych zaczepów jej nie ściągałem i dostęp do silnika był wystarczający po podniesieniu na lewarku ;)
Ja miałem dostęp od przodu do auta i szarpałem ją w przód aby wyszła.
Co do wąsa to tylko ślad po nim został a i tak się trzyma ;)
A na trasie to u mnie wystarczyło tylko odkręcić śruby i był dostęp, z tych zaczepów jej nie ściągałem i dostęp do silnika był wystarczający po podniesieniu na lewarku ;)
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Ja własnie przed dosłownie 30-toma minutami zakładalem osłone na kanale po wymianie oleju. Zdjąc wąsy to nie jest problem , osłone mogę zdemontować tylko jej z pod auta nie wysunę poniewaz zderzak mi przeszkadza z przodu i z tyłu z prawej strony o miskę się naroznikiem zaczepia. Dlatego własnie muszę podniesc delikatnie prawą stronę auta i oslona z pod auta wychodzi bez problemu , tak samo ją wkładam. Podnoszę dosłownie troche , nawet koło od ziemi się nie odrywa. Osłonę wysuwam przodem auta.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
u mnie schodzi dokładnie tak samo
wystarczy z 10-15 cm podnieśc prawą stronę bez odrywania koła
wystarczy z 10-15 cm podnieśc prawą stronę bez odrywania koła
-
sumarek
- Forumowicz T4
- 13
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: t4 białas
- podziekowal za post: 18 razy
- Kontakt:
w mojej teczce brakuje osłony silnika. Jak widzę w temacie opinie sa podzielone odnośnie plastikowego zamiennika a oryginalnej metalowej. Z tego co wiem to dzięki osłonie będzie również ciszej. Nowe plastikowe osłony nie mają żadnego wygłuszenia, a stare oryginalne mają. Czy ma to znaczenie i czy ewnetualnie jest sens okleić nową plastikową osłonę wygłuszniem i jakim?? Śruby do montażu osłony są jakieś specjalne??
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Pod warunkiem ze ruda jej nie zje bo potrafi przekorodować na wylot...motoria pisze:Kup oryginalną .Jest ciężka ,ale niezniszczalna.
-
peter
- Stały bywalec
- 16
- Tematy: 6
- Model:
- otrzymal podziekowanie: 7 razy
- Kontakt:
Dokładnie tak jak Sterciu piszesz, mi jedną ruda zjadła i mam "nową" starą.Sterciu pisze:Pod warunkiem ze ruda jej nie zje bo potrafi przekorodować na wylot...motoria pisze:Kup oryginalną .Jest ciężka ,ale niezniszczalna.