d3wz dogrzewacz i czeste niesprawnosci
-
Żybis
- Aktywny T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 10
- Model:
- Auto:
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Re: d3wz dogrzewacz i czeste niesprawnosci
Dwie rzeczy , świeca i sitko , świeca może być dobra ale sitko masz wypalone na pewno , a żeby to zrobić to musisz wywalić na stół dogrzewacz i tam rozebrać , doradzam oryginalne sitko eerspahera ale koszt 100 pln bo i są zamienniki ale wiadomo co warte.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
tylko kolega chyba pomylił tematy, bo mnie się wydaje,że pisze o ogrzewaniu postojowym, a nie o dogrzewaczu
-
Żybis
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Auto:
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
U mnie dogrzewacz jest rozbudowany do ogrzewania postojowego właśnie D3WZ więc jak pisze tu to chyba dobrze
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
może masz rację
wtedy jest to kolejny przykład na to z czym próbuje na forum walczyc, czyli brakiem konkretnego opisania z jakim konkretnie urządzeniem mamy do czynienia, bo bez tej wiedzy pomoc może się okazac nieskuteczna
wtedy jest to kolejny przykład na to z czym próbuje na forum walczyc, czyli brakiem konkretnego opisania z jakim konkretnie urządzeniem mamy do czynienia, bo bez tej wiedzy pomoc może się okazac nieskuteczna
-
Martin
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: Multivan Atlantis
- podziekowal za post: 4 razy
- Kontakt:
Witam.
Posiadam w swoim t4 taki dogrzewacz,ale nie działa.Sprawdziłem bezpiecznik i czujnik (dzięki Kenobi!!).Nie wiem co dalej sprawdzic?
Pomóżcie Koledzy!
Posiadam w swoim t4 taki dogrzewacz,ale nie działa.Sprawdziłem bezpiecznik i czujnik (dzięki Kenobi!!).Nie wiem co dalej sprawdzic?
Pomóżcie Koledzy!
-
peter
- Stały bywalec
- 16
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 7 razy
- Kontakt:
muszę wkońcu się zebrać w sobie i zamontować ten dogrzewacz bo leży w garażu i niszczeje
-
yrroo28
- Stały bywalec
- 16
- Model:
- Auto: 2xLooong, doka
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- It’s my birthday
- Kontakt:
Koledzy jestem noga w tym temacie i poszukuję kogoś kto może mi pomóc w kwestii dogrzewacza.. Mianowicie nie działa w ogóle i chciałbym go przerobić na pilota, gdyż auto stoi pod chmurką a byłoby to rewelacyjne rozwiązanie.. Jest może ktoś w promieniu, powiedzmy.. 150km???
-
Martin
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: Multivan Atlantis
- Kontakt:
Witam.Pompka działa,czyli muszę sprawdzic sam dogrzewacz.Zauważyłem że na moim jest symbol D3W.
-
sabse88
- Początkujący T4
- 14
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
Witam wszystkich.
Tak jak w pierwszym poście,sprawdzenie dogrzewacza należy zacząc od sprawdzenia "co mamy" we wtyczce do niego.
Jeżeli zasilnie ,masa ,+ z czujnika temperatury(po zwarciu pinów we wtyczce-czujnik jest w okolicach prawego halogenu pod zderzakiem)+ z alternatora(piec z tego pinu wie że auto chodzi) są ok.Podłączenie do pompki paliwa też jest ok.Piec musi wystartować.Jeżeli nie startuje trzeba go zdiagnozować i tu polecam zegar modułowy do odczytu błedów ze sterownika.I od tego zacząć naprawę.Można również rozebrać piecyk i na piechotę sprawdzić
-świecę żarową
-czujnik płomienia
-silnik dmuchawy-czy nie jest zablokowany i czy działa po podłaczeniu na krótko
-czujnik temperatury
-czujnik przegrzania
Jeżeli elementy są sprawne-trzeba diagnozować.
Częstą usterką w tych sterownikach jest błąd pompki paliwa-uszkodzenie w sterowniku.
Naprawa jest możliwa-naprawiłem kilka takich sterowników.
Następną sprawą jest kopcenie -i tu są dwa rozwiązania
-piec bez sitka-rozbieramy czyścimy na picuś glancuś i mierzymy dawkę pompki paliwa ew.korygujemy.Na koniec sprawdzamy co w "tłumiku"słychać.
-w piecyku z sitkiem jw.tylko dodatkową czynnością jest sprawdzenie sitka-wypalone wymieniamy na nowe lub można obrócić o 180stopni żeby nie marznąć do zakupu nowego sitka.
W razie potrzeby naprawy służe pomocą.
Tak jak w pierwszym poście,sprawdzenie dogrzewacza należy zacząc od sprawdzenia "co mamy" we wtyczce do niego.
Jeżeli zasilnie ,masa ,+ z czujnika temperatury(po zwarciu pinów we wtyczce-czujnik jest w okolicach prawego halogenu pod zderzakiem)+ z alternatora(piec z tego pinu wie że auto chodzi) są ok.Podłączenie do pompki paliwa też jest ok.Piec musi wystartować.Jeżeli nie startuje trzeba go zdiagnozować i tu polecam zegar modułowy do odczytu błedów ze sterownika.I od tego zacząć naprawę.Można również rozebrać piecyk i na piechotę sprawdzić
-świecę żarową
-czujnik płomienia
-silnik dmuchawy-czy nie jest zablokowany i czy działa po podłaczeniu na krótko
-czujnik temperatury
-czujnik przegrzania
Jeżeli elementy są sprawne-trzeba diagnozować.
Częstą usterką w tych sterownikach jest błąd pompki paliwa-uszkodzenie w sterowniku.
Naprawa jest możliwa-naprawiłem kilka takich sterowników.
Następną sprawą jest kopcenie -i tu są dwa rozwiązania
-piec bez sitka-rozbieramy czyścimy na picuś glancuś i mierzymy dawkę pompki paliwa ew.korygujemy.Na koniec sprawdzamy co w "tłumiku"słychać.
-w piecyku z sitkiem jw.tylko dodatkową czynnością jest sprawdzenie sitka-wypalone wymieniamy na nowe lub można obrócić o 180stopni żeby nie marznąć do zakupu nowego sitka.
W razie potrzeby naprawy służe pomocą.
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Czy w tych piecach sterownik też się blokuje po kilku nie udanych odpaleniach i czy idzie go jakoś odblokować :?:sabse88 pisze:-piec bez sitka-rozbieramy czyścimy na picuś glancuś i mierzymy dawkę pompki paliwa ew.korygujemy.Na koniec sprawdzamy co w "tłumiku"słychać.
-
chmielik
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 43
- Model:
- Opis: ZRÓB COŚ ZE SWOIM ŻYCIEM ALBO NAPIJ SIĘ WÓDKI
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 82 razy
- Kontakt:
A mi zaczęło kichać webasto i nie wiem o co chodzi ...świeca nie grzeje <21>
-
sabse88
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Wykonuje przedmuch?
Ostatnio zmieniony 06 lis 2011, 19:43 przez sabse88, łącznie zmieniany 1 raz.
-
BUNIEK
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 13
- Model:
- otrzymal podziekowanie: 38 razy
- Kontakt:
D3WZ bez sitka, takie miałem w galaxy 98r i one też się blokują, a odblokować można przez wypięcie na chwilę sterownika robiłem to nie raz. W nowszych z sitkiem trzeba (chyba) odblokować przez diagnostykę tak miał kenobi.mikoli pisze:Czy w tych piecach sterownik też się blokuje po kilku nie udanych odpaleniach i czy idzie go jakoś odblokować :?:sabse88 pisze:-piec bez sitka-rozbieramy czyścimy na picuś glancuś i mierzymy dawkę pompki paliwa ew.korygujemy.Na koniec sprawdzamy co w "tłumiku"słychać.
-
sabse88
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Zgadza się.BUNIEK pisze:D3WZ bez sitka, takie miałem w galaxy 98r i one też się blokują, a odblokować można przez wypięcie na chwilę sterownika robiłem to nie raz. W nowszych z sitkiem trzeba (chyba) odblokować przez diagnostykę tak miał kenobi.mikoli pisze:Czy w tych piecach sterownik też się blokuje po kilku nie udanych odpaleniach i czy idzie go jakoś odblokować :?:sabse88 pisze:-piec bez sitka-rozbieramy czyścimy na picuś glancuś i mierzymy dawkę pompki paliwa ew.korygujemy.Na koniec sprawdzamy co w "tłumiku"słychać.
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Model:
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Czy można założyć sterownik z D3W bez sitka do takiego z sitkiem :?: (bo to co kupiłem dla siebie jest w dość masakrycznym stanie i w razie potrzeby kupie drugie i będę próbował z dwóch jedno zrobić)
a chmielik pisze o suchym D2L w którym zapewne ma brudne sitko, co nawet nie wiem czy da się wyciągnąć.
a chmielik pisze o suchym D2L w którym zapewne ma brudne sitko, co nawet nie wiem czy da się wyciągnąć.
-
sabse88
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Sitko zd3w czy z d2l?chmielik pisze:Jak wyciągnąć to sitko
http://t4-forum.pl/viewtopic.php?f=9&t=3205 tu jest bardzo fajny materiał.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
panowie to jest temat o D3WZ więc nie mieszajcie z D2L
chmielik załóż oddzielny temat o swoim problemie
chmielik załóż oddzielny temat o swoim problemie
-
BUNIEK
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Rozkład pinów taki sam, moc też to powinno pasować. Jak będziesz się rozglądał za drugim daj znać to coś może znajdę sprawnego.mikoli pisze:Czy można założyć sterownik z D3W bez sitka do takiego z sitkiem :?: (bo to co kupiłem dla siebie jest w dość masakrycznym stanie i w razie potrzeby kupie drugie i będę próbował z dwóch jedno zrobić.
-
sabse88
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Wewnątrz pieca rózni się wtyczką do sterownika-trzeba przekrosować.
-
pt47
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: Multivan syncro
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Czy jest ktoś z Torunia lub okolic kto pomoże przebrnąć przez temat nie pracującego dogrzewacza?
-
Rakuś
- Początkujący T4
- 15
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: Multivan
- podziekowal za post: 5 razy
- Kontakt:
Ok 0,5 litra na godzinę pracy pieca, więc stosunkowo nie dużo.robertd720 pisze:Witam
Posiadam także dogrzewacz D3WZ
umnie jest taki problem że słychać jakiś wentylatorek że pracuje w tym piecu,na zewnątrz wydobywają się spore kłęby dymu,a od spodu z rurki wydechowej podgrzewacza cieknie paliwo.
Z tego co wyczytałem z powyrzszych postów,to wskazywało by to na niesprawną świecę i i sitko do wymiany.
A tak wogóle to ile samochód więcej spala paliwa jak podgrzewacz normalnie funkcjonuje .moje autko pali teraz średnio 10l/100km (2.5tdi)
-
kubik224
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Auto: CARAVELLE
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Witam.
Poziadam dogrzewacz D3WZ i mam taki problem.
Auto kupiłem niedawno. Po zakupie zorientowałem się że dogrzewacz nie działa, a mianowicie w pompce ułamał się jeden z pinów.
Odłączyłem dogrzewacz na wtyczce na jakiś czas w celu rozblokowania i zabrałem się do naprawy pompki. Przylutowałem kabelek i podłączyłem. Temp 0st uruchamiam auto po paru minutach dogrzewacz uruchamia się widać lekki dymek leci ciepło z tłumika lecz po paru minutach wyłącza się. I to jest moje pytanie co może być uszkodzone?. W razie czego mam drugą pompkę paliwa, ale chyba nowszą lub od D5WZ bo ma piny w plastiku i napisano na niej 3,1KW-5KW czy mogę ją założyć?
Założyłem tą pompkę i jest to samo piecyk uruchamia się na chwilę i gaśnie.
Poziadam dogrzewacz D3WZ i mam taki problem.
Auto kupiłem niedawno. Po zakupie zorientowałem się że dogrzewacz nie działa, a mianowicie w pompce ułamał się jeden z pinów.
Odłączyłem dogrzewacz na wtyczce na jakiś czas w celu rozblokowania i zabrałem się do naprawy pompki. Przylutowałem kabelek i podłączyłem. Temp 0st uruchamiam auto po paru minutach dogrzewacz uruchamia się widać lekki dymek leci ciepło z tłumika lecz po paru minutach wyłącza się. I to jest moje pytanie co może być uszkodzone?. W razie czego mam drugą pompkę paliwa, ale chyba nowszą lub od D5WZ bo ma piny w plastiku i napisano na niej 3,1KW-5KW czy mogę ją założyć?
Założyłem tą pompkę i jest to samo piecyk uruchamia się na chwilę i gaśnie.
-
BUNIEK
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Pompka od d5wz będzie pasować ale trzeba zmniejszyć dawkę paliwa. Sprawdź przewody paliwowe, wypnij pompkę paliwa i sprężonym powietrzem przedmuchać przewody w stronę do zbiornika i do dogrzewacza mogą być zasyfione. Po wymianie pompki kilka startów będzie nieudanych (zapowietrzony układ) najlepiej po wstawieniu pompki zdjąć przewód paliwowy z dogrzewacza i podawać na pompkę napięcie (impulsowo bo inaczej spalisz pompkę) do czasu aż paliwo zacznie wypływać.
-
kubik224
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Auto: CARAVELLE
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
BUNIEK pisze:Pompka od d5wz będzie pasować ale trzeba zmniejszyć dawkę paliwa. Sprawdź przewody paliwowe, wypnij pompkę paliwa i sprężonym powietrzem przedmuchać przewody w stronę do zbiornika i do dogrzewacza mogą być zasyfione. Po wymianie pompki kilka startów będzie nieudanych (zapowietrzony układ) najlepiej po wstawieniu pompki zdjąć przewód paliwowy z dogrzewacza i podawać na pompkę napięcie (impulsowo bo inaczej spalisz pompkę) do czasu aż paliwo zacznie wypływać.
Tak zrobiłem ale piecyk cały czas uruchamia się tylko na chwilę i gaśnie