mocowanie tylnego zderzaka z hakiem.

Drzwi, klapy, zamki, podsufitki, fotele i przeróbki wnętrza.
Od wygłuszenia po wymianę uszczelek.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
tuchla
Nowy T4

Answers: 0
15
Last active: -
Tematy: 1
Model:
Auto: Transporter Long
Kontakt:

mocowanie tylnego zderzaka z hakiem.

Nieprzeczytany post autor: tuchla »

Witam. Mam pytanie odnośnie zamocowania nowego typu zderzaka w połaczeniu z hakiem, który idzie wewnątrz zderzaka. Wydaje mi sie ze przy nowym typie zderzaka hak powinien iść pod spodem. Przy zamocowaniu go wewnątrz, gość od ktorego kupilem auto wyrzucił wszystkie wzmocnienia zderzaka (belka, pianka) co powoduje ze jest on bardzo nie stabilny - nie mozna na nim stanąć ani nic połozyc przy załadunku. Jak rozwiazac ta sprawę. Zmienic hak na inny typ(montowany pod zderzakiem), czy zderzak na starszy typ. A moze da sie jakos wzmocnic zderzak -dolożyc pianke i belkę mocująca.
Jak to powinno byc w orginale? Mój T4 to 2,5 TDI z 1997 roku.
Ostatnio zmieniony 20 sie 2011, 9:35 przez Kenobi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: literówki
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Tematy: 45
Model:
Auto: Caravelle
Opis: niech moc będzie z wami
podziekowal za post: 49 razy
otrzymal podziekowanie: 659 razy
Kontakt:

Re: mocowanie tylnego zderzaka z hakiem.

Nieprzeczytany post autor: Kenobi »

ja rok temu montowałem hak w zderzaku bo ten pod spodem ohydnie wygląda, szkoda mi było moją Caravele tak oszpecać
problem jest taki, że hak który ma w komplecie wzmocnienie które do niego pasuje kosztuje minimum 600 zł ( Thule ) lub oryginał za 1500zł, zostaje przełożenie tylko pianek ale wszystko jest spasowane
ale są dostępne ubogie zestawy do montażu w zderzak bez tego wzmocnienia i kosztują 250 - 300 zł więc zapewne gościu przyoszczędził albo kupił nie kompletną używkę

oryginał zarówno przed jak i po liftowy był wpasowany w zderzak

ponieważ wzmocnienie bez hakowe demontowałem raczej cienko widzę jago przeróbkę pod hak ale wszystko w sumie jest możliwe

jak chcesz to mogę wieczorem wrzucić zdjęcia haka który ja montowałem firmy Thule za który dałem 620 zł z przesyłką

EDIT:

o tu się chwaliłem:
http://t4-forum.pl/viewtopic.php?f=11&t ... tego#p1057
tuchla
Nowy T4

15
Model:
Kontakt:

Dzięki wielkie. Obejzałem Twoje wczesniejsze fotki i już wiem o co chodzi. Brak jest własnie tego wzmocnienia, bo hak wygląda tai jak Twój. Czy można dokupić samo wzmocnienie? I jak jest z pianka - czy jest jeden typ i pasuje do tego haka z wzmocnieniem. Czy tez trzeba przerobić? Oryginalną pianke mam.
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Model:
Kontakt:

pianka oryginalna pasuje ,
a wzmocnienie to musisz szukać,
choć wątpię czy ktoś będzie miał bo to jest komplet do konkretnego haka, znajdź w necie sprzedawców tego typu haka i dzwoń może się uda
tuchla
Nowy T4

15
Model:
Kontakt:

Mam jescze pytanie. Czy po tym jak zamontowałes kompletny hak łącznie z belka zderzak nie stracił jednak trochę na wytrzymałości. Patrząć na zdjęcia i rysunki montażowe wydaje mi się, ze oryginalna belka ze zderzaka bez haku jest szersza i zderzak sie na niej opiera. Belka od haka jest dużo mniejsza i węższa. Czy na swoim zderzaku możesz położyć w razie potrzeby cos ciężkiego?(ewentualnie stanąć) Pytam poniewaz rozważam zakup nowego haka w koplecie z belką.
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Model:
Kontakt:

belka bez haka jest to kawał zamkniętego profilu sięgający od brzegu do brzegu budy.
zderzak zawsze się ugina bo pianka wchodzi pomiędzy zderzak, a belkę.
jeśli chodzi o akcje z hakiem to jest to tylko wzmocnienie będące wytłoczką z blachy w związku z tym wytrzymałośc w porównaniu do oryginalnej belki jest tylko w miejscu pomiędzy podłużnicami bo tylko tam jest okrągła belka samego haka, która wchodzi w to wzmocnienie, poza tym elementem haka zderzak opiera się już tylko na tej wytłoczce i tam może byc słabiej

EDIT:

właśnie przeprowadziłem próbę, ważę około 76 kg i stawałem na zderzaku na jednej nodze stopa za stopą nawet lekko podskakując po całej długości i żadnego problemu - przy samych końcach koło lamp coś troszkę jakby trzeszczało ale ugięcia nie było
tuchla
Nowy T4

15
Model:
Kontakt:

Jeszcze raz dzieki. W takim razie będę montował wzmocnienie.
wilu8
Samodzielny mechanik

16
Tematy: 32
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 12 razy
otrzymal podziekowanie: 36 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: wilu8 »

Ja montowałem hak Brink belke wywaliłem ale pianka została i nie ma zadnych problemów
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”