Montaż klimatronika
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Re: Montaż klimatronika
Oj, sam pomyliłem (czarna i czerwona wtyczka idące w czerwone gniazda) na chwilę u chmielika (bo akurat wszystkie były rozpięte w momencie kupowania), jeszcze masz jedną na dole od sterowania podciśnieniami, ale ta ma trzy przewody więc idzie się domyśleć gdzie ma iść,
-
olek
- Stały bywalec
- 15
- Tematy: 32
- Model:
- Auto: Highline 4Motion
- Opis: Niestety już nie t4.
- podziekowal za post: 16 razy
- otrzymal podziekowanie: 7 razy
- Kontakt:
Generalnie to masz rację, w wirze walki można się machnąć ale analizowaliśmy tą stroną już kilka razy. Bardziej mnie martwi, że nawet gdyby coś było źle podłączone przy nagrzewnicy to kontakt pomiędzy sterownikiem a np. tylnym parownikiem, nagrzewnicą czy czujnikami pod maską powinien być. "Liczyłem", że problem tkwi w uwalonym sterowniku - byłoby to dośc proste do usunięcia, a tak dalej w martwym punkcie.
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Rzecz może głupia, ale czy trzy dodatkowe bezpieczniki pod skrzynką bezpieczników są całe i czy jest tam stałe zasilanie (+) :?:
-
olek
- Stały bywalec
- 15
- Model:
- Kontakt:
Tak, zasilania są bezpośrednie - nic ich nie odcina.
Bezpieczników co prawda nie zmieniałem ale jak + jest to nie widziałem konieczności, jednak jak nic innego mi do głowy nie przyjdzie to zaczę od poniedziałku wszystko wywalać. Najśmieszniejsze jest to, że jak całość leżała na warsztacie pospinana, co prawda bez gazu to takich jaj nie było.
Bezpieczników co prawda nie zmieniałem ale jak + jest to nie widziałem konieczności, jednak jak nic innego mi do głowy nie przyjdzie to zaczę od poniedziałku wszystko wywalać. Najśmieszniejsze jest to, że jak całość leżała na warsztacie pospinana, co prawda bez gazu to takich jaj nie było.
-
olek
- Stały bywalec
- 15
- Model:
- Kontakt:
Koledzy pragnę donieść, że większość problemów z klimą rozwiązana, znalazła się część wspólna dla wszystkich tych błędów - Zasilanie <złość>
Alternator nie dość, że na wykończeniu to jeszcze za mały, jakiś chłam 60A wstawiony, nawet nie wiem od czego on jest. Po odpaleniu wszystkiego aku rozłądowuje się szybciej niż łąduje, brakowało prądu i wszystko przestawało działać. Jak podłączone było na stole to wszystko działało bo było inne zasilanie <36> <36> <36>
Zostaje poszukać alternatorka 120A i będzie po sprawie, w końcu upały idą <yahoo>
Alternator nie dość, że na wykończeniu to jeszcze za mały, jakiś chłam 60A wstawiony, nawet nie wiem od czego on jest. Po odpaleniu wszystkiego aku rozłądowuje się szybciej niż łąduje, brakowało prądu i wszystko przestawało działać. Jak podłączone było na stole to wszystko działało bo było inne zasilanie <36> <36> <36>
Zostaje poszukać alternatorka 120A i będzie po sprawie, w końcu upały idą <yahoo>
-
KrzySieK
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: Transporter Looong
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 18 razy
- Kontakt:
2tys zł na biedę kolego z nabiciem, przeróbkami, nowe oringi itp itd xd
Ostatnio zmieniony 07 cze 2011, 19:50 przez mariuszgim, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: ortografia
Powód: ortografia
-
olek
- Stały bywalec
- 15
- Model:
- Kontakt:
Z wszystkim co było niezbędne, czyli od zmiany przodu na liftowy + wymiana alternatora itp. około 7tyś
-
olek
- Stały bywalec
- 15
- Model:
- Kontakt:
Czy ktoś może mi podpowiedzieć gdzie powinien być podłączony czujnik temperatury zewnętrznej? Nie chodzi mi o miejsce zamontowania - bo to mam zrobione - w zderzak przedni tylko o to gdzie go wpiąć do instalacji. Niestety z kabelków nic nie wynika i niestety mam zagwozdkę.
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Według schematu dla niebieskiego climatronica: Noga 1 z czujnika ma dolecieć na czerwone 28-mio pinowe złącze na pin: 17
Noga 2 z czujnika ma dolecieć na czerwone 28-mio pinowe złącze na pin: 27
Noga 2 z czujnika ma dolecieć na czerwone 28-mio pinowe złącze na pin: 27
Wszystko zależy za ile kupisz, mnie manualną w miarę kompletną udało się wyrwać za 800 albo 900 zł (negocjacje trwały od wczesnej zimy do wiosny tego roku :mrgreen: ) + do tego dokupiłem tunel nawiewu na nogi (jest inny jak do nagrzewnicy bez klimy), a w dodatku ten z kieszenią + przedłużenie jednego węża do pompy klimy (70 zł) + nabicie (120 zł po znajomości).Razem spokojnie zmieściłem się w 1500 zł, z dwoma skrzyneczkami Leżaka <beer> , z tym że robota własna.siwy pisze:cześć...mam pytanie ile was wyszło założenie klimy
-
olek
- Stały bywalec
- 15
- Model:
- Kontakt:
No fakt można i tak to podłączyć tylko się zastanawiałem, że na pewno powinna być gdzieś kostka jednak nie mogę jej odszukać <21>mikoli pisze:Według schematu dla niebieskiego climatronica: Noga 1 z czujnika ma dolecieć na czerwone 28-mio pinowe złącze na pin: 17
Noga 2 z czujnika ma dolecieć na czerwone 28-mio pinowe złącze na pin: 27Wszystko zależy za ile kupisz, mnie manualną w miarę kompletną udało się wyrwać za 800 albo 900 zł (negocjacje trwały od wczesnej zimy do wiosny tego roku :mrgreen: ) + do tego dokupiłem tunel nawiewu na nogi (jest inny jak do nagrzewnicy bez klimy), a w dodatku ten z kieszenią + przedłużenie jednego węża do pompy klimy (70 zł) + nabicie (120 zł po znajomości).Razem spokojnie zmieściłem się w 1500 zł, z dwoma skrzyneczkami Leżaka <beer> , z tym że robota własna.siwy pisze:cześć...mam pytanie ile was wyszło założenie klimy
-
olek
- Stały bywalec
- 15
- Model:
- Kontakt:
Koledzy mam kolejną ciekawostkę, z którą nie mogę sobie poradzić. Po odpaleniu samochodu/przekręceniu zapłonu klimatronik sobie mruga, po podpięciu vaga nie ma błędów. Z jakich jeszcze powodów może być taki efekt? Zawsze wydawało mi się, że tak sygnalizuje tylko błędy.
Dodatkowo po przekręceniu kluczyka ale bez uruchamiania silnika, po kilku sekundach włączają się wentylatory i tak sobie dmuchają i dmuchają. Nie zaobserwowałem czy działo się to już wcześniej, po prostu nie przykuło to mojej uwagi, dopiero teraz się zorientowałem. Czy macie tak samo?Czy to jest poprawny objaw/zachowanie? Czy może coś mi zgłupiało? Klima poza tym pyłganiem działa poprawnie.
Dodatkowo po przekręceniu kluczyka ale bez uruchamiania silnika, po kilku sekundach włączają się wentylatory i tak sobie dmuchają i dmuchają. Nie zaobserwowałem czy działo się to już wcześniej, po prostu nie przykuło to mojej uwagi, dopiero teraz się zorientowałem. Czy macie tak samo?Czy to jest poprawny objaw/zachowanie? Czy może coś mi zgłupiało? Klima poza tym pyłganiem działa poprawnie.
-
darek123
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Auto: t5 Multivan
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
To co piszesz to wygląda na niskie ciśnienie gazu , mialem tak u siebie pod vagiem nie bylo blędów a klima mrugała
-
olek
- Stały bywalec
- 15
- Model:
- Kontakt:
No to nie pozostaje nic innego jak odessać czynnik i ponownie nabić. A kwestia tych wentylatorów na chłodnicy?
-
darek123
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Auto: t5 Multivan
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
Jak masz klimatronik włączony to wentylatory bedą się załanczać . sprawdz jak dasz klime na eko i czy po 5 min nadal dzialają?
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
u ciebie wentylatory uruchamiają dwa elementy:
- czujnik temperatury w chłodnicy
- klimatronik jeśli temp. zew. jest powyżej 5 st ale tylko po uruchomieniu silnika
- czujnik temperatury w chłodnicy
- klimatronik jeśli temp. zew. jest powyżej 5 st ale tylko po uruchomieniu silnika
-
olek
- Stały bywalec
- 15
- Model:
- Kontakt:
No to tak, czynnik nabity od nowa, stan był ok, dalej miga. Co do tych wentylatorów to tak:
Silnik nie pracuje, zapłon włączony, wentylatory załączają się na najwyższe obroty tak po 5-10 sekundach od przekręcenia zapłonu i pracują około minuty - jeżeli nie uruchomię silnika. Startują nawet przy wyłączonej klimie.
Silnik nie pracuje, zapłon włączony, wentylatory załączają się na najwyższe obroty tak po 5-10 sekundach od przekręcenia zapłonu i pracują około minuty - jeżeli nie uruchomię silnika. Startują nawet przy wyłączonej klimie.
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Być może padł F165 (wyłącznik termiczny dla prędkości wentylatora 3) http://www.t4-wiki.de/wiki/F165
-
olek
- Stały bywalec
- 15
- Model:
- Kontakt:
Dzięki za link, jutro sprawdzę nawet instrukcja co i jak <england>mikoli pisze:Być może padł F165 (wyłącznik termiczny dla prędkości wentylatora 3) http://www.t4-wiki.de/wiki/F165
-
olek
- Stały bywalec
- 15
- Model:
- Kontakt:
Sprawdzone ale to niestety nie to.mikoli pisze:Być może padł F165 (wyłącznik termiczny dla prędkości wentylatora 3) http://www.t4-wiki.de/wiki/F165
Natomiast wyskoczył wreszcie błąd na vag'u. Czujnik prędkości g22. Sam czujnik jako taki działa bo prędkość pokazuje, natomiast ten sam komunikat jest także w navi. Czy ktoś może wie na jakie piny przychodzi sygnał z impulsatora do klimatronika i ew do navi? Przeglądałem schematy na wiki i niestety mam jeden, który nie wiele wyjaśnia.
-
olek
- Stały bywalec
- 15
- Model:
- Kontakt:
To znalazłem wcześniej ale nie wyjaśnia mi tego co szukam, kabelki pomiędzy impulsatorem skrzynką i licznikiem są rozrysowane ale to u mnie działa, nie wiem natomiast jak to wychodzi na klimatronikaslimak pisze:
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
"Schaltbild G22 ab MJ1996". Zacisk W/1 i dalej na rozgałęźnik radia i zapewne klimy.
-
olek
- Stały bywalec
- 15
- Model:
- Kontakt:
Problem wreszcie rozwiązany, aczkolwiek nie do końca wierzę, że to było to. Kasowałem błędy o braku czujnika prędkości w klimatroniku i wyskakiwały ponownie. Sprawdzałem po kolei wszystko no i sygnał z impulsatora dochodził do sterownika klimy, błąd przestał wyskakiwać jak wykasowałem go także z navi (o czym wcześniej nie pomyślałem)!! Dziwna sprawa ale wychodzi na to że wszystko jest powiązane. <szok>
To była tak naprawdę ostatnia usterka do usunięcia.
Temat montażu klimatronika uważam za zamknięty <31>
Dziękuję wszystkim bardzo za pomoc i cierpliwość oraz za wysiłek i poświęcony czas. <england> <england> <england> A zwłaszcza 4 Panom, którzy wykazali się wyjątkową cierpliwością i bez irytacji podchodzili do moich często neandertalskich pytań Chmielik, Mikoli, Andrewa1, Kenobi <england> <england> <england> Jak kogoś pominąłem to przepraszam ale wątek jest dość długi a chłopaki przewijają się na każdej stronie więc <01>
Przy jakiejś okazji obiecuję to z Wami <beer>
Następny temat do zrealizowania to webasta i upychanie licznika z pełnym fis'em
To była tak naprawdę ostatnia usterka do usunięcia.
Temat montażu klimatronika uważam za zamknięty <31>
Dziękuję wszystkim bardzo za pomoc i cierpliwość oraz za wysiłek i poświęcony czas. <england> <england> <england> A zwłaszcza 4 Panom, którzy wykazali się wyjątkową cierpliwością i bez irytacji podchodzili do moich często neandertalskich pytań Chmielik, Mikoli, Andrewa1, Kenobi <england> <england> <england> Jak kogoś pominąłem to przepraszam ale wątek jest dość długi a chłopaki przewijają się na każdej stronie więc <01>
Przy jakiejś okazji obiecuję to z Wami <beer>
Następny temat do zrealizowania to webasta i upychanie licznika z pełnym fis'em
-
qolotom
- Nowy T4
- 15
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
Panowie czarodzieje czy da rade ogarnąć AC na przod z nową instalacją 2002r do mojego dziadka z zielonym podswietlaniem z 1998r??? z góry dzięki za odp.
-
chmielik
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 43
- Model:
- Opis: ZRÓB COŚ ZE SWOIM ŻYCIEM ALBO NAPIJ SIĘ WÓDKI
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 82 razy
- Kontakt:
Da radęqolotom pisze:Panowie czarodzieje czy da rade ogarnąć AC na przod z nową instalacją 2002r do mojego dziadka z zielonym podswietlaniem z 1998r??? z góry dzięki za odp.
-
qolotom
- Nowy T4
- 15
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
Witam wszystkich miłośników T4.Zakupiłem a właściwie to zamieniłem się na takowy model.
Rocznik 1998 po lifcie pod maska 2.5 TDI 102 PS manual bez klimy niestety(jestem na etapie montażu AC)i właśnie z tego powodu postanowiłem przyłączyć się do tegoż właśnie forum.Mam za soba przeróbkę blaszaka na multika ale to bylo dawno dawno temu więc pora odświeżyć co nieco wiadomości.to na razie tyle.Pozdrawiam Tomek
Rocznik 1998 po lifcie pod maska 2.5 TDI 102 PS manual bez klimy niestety(jestem na etapie montażu AC)i właśnie z tego powodu postanowiłem przyłączyć się do tegoż właśnie forum.Mam za soba przeróbkę blaszaka na multika ale to bylo dawno dawno temu więc pora odświeżyć co nieco wiadomości.to na razie tyle.Pozdrawiam Tomek
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Czy jest ktoś może w posiadaniu dokładnych zdjęć podwozia tzn. miejsc, którymi idą rurki do tylnego parownika?
-
grandcherokee
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: business class
- Kontakt: