Montaż szyb tylnych z wycieciem blach
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
emil_ck
- Początkujący T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 7
- Model:
- Auto:
- Kontakt:
Montaż szyb tylnych z wycieciem blach
Witam pytanie jak w temacie szukałem już w wyszukiwarce na forum
mianowicie w swoim busie założyłem zabudowę holenderską i chcę wstawić szyby z tyłu
proszę o cenne porady ewentualnie fotorelacje z takiego zabiegu
- czym wyciąć blachę? , w którym miejscu dokładnie wycinać od środka czy od zewnątrz ?
mianowicie w swoim busie założyłem zabudowę holenderską i chcę wstawić szyby z tyłu
- czym wyciąć blachę? , w którym miejscu dokładnie wycinać od środka czy od zewnątrz ?
-
andrewa1
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 58
- Model:
- Auto: transpo-carawella
- Opis: co dzień uczę się czegoś nowego
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 79 razy
- Kontakt:
Re: Montaż szyb tylnich z wycieciem blach
blach ę wycinasz wyzynarką
wszystko od zewnątrz
reszta jutro foto co i jak i jakie problemy
wszystko od zewnątrz
reszta jutro foto co i jak i jakie problemy
-
chmielik
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 43
- Model:
- Auto: T4
- Opis: ZRÓB COŚ ZE SWOIM ŻYCIEM ALBO NAPIJ SIĘ WÓDKI
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 82 razy
- Kontakt:
A tak zapytam z ciekawości ale po co .......przecież to bez sensu.....nie obraź się ale przecież tam jest paka to po co szyby ....to tak jak byś kibel spłukiwał ciepłą wodą <38> <38>emil_ck pisze:Witam pytanie jak w temacie szukałem już w wyszukiwarce na forum
-
emil_ck
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Auto:
- Kontakt:
Kolego chmielik źle zrozumiałeś busa mam na 3 osoby wstawiłem zabudowę holenderską i muszę wstawić
szyby aby dokonać zmian w dowodzie rej. uprzednio odwiedzając stacje diagnostyczną.
<stop> <stop>
szyby aby dokonać zmian w dowodzie rej. uprzednio odwiedzając stacje diagnostyczną.
<stop> <stop>
-
emil_ck
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Auto:
- Kontakt:
Dokładnie mi chodzi o wstawienie szyb w drzwi odsuwane i w pole za kierowcą
-
emil_ck
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Auto:
- Kontakt:
myślę o szybach zwykłych pełnych nie odsuwanych choć może dobrze było by miećslimak pisze:Będziesz wstawiał szyby odsuwane czy zwykłe?
taką z tyłu ze względu na wysokie temp. latem wygodniej będzie pasażerom
-
b8tz
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: Transporter Kombi
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 30 razy
- Kontakt:
Re: Montaż szyb tylnych z wycieciem blach
W wersjach oryginalnie przeszklonych obie blachy (zwenętrzna i wewnętrzna) są zgrzewane ze sobą. W blaszankach pomiędzy jedną a drugą blachą jest masa uszczelniająca.
Andrewa1 - usuwasz tą masę i w jakiś sposób łączysz blachy po wycięciu np. puntowo je spawając?
Andrewa1 - usuwasz tą masę i w jakiś sposób łączysz blachy po wycięciu np. puntowo je spawając?
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Zamiast punktowego spawania lepiej wstawić suwane szyny zachowując umiar w dokręcaniu śrub aby nie pofalować zewnętrznego poszycia.
-
andrewa1
- Kierowca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
b8tz pisze:W wersjach oryginalnie przeszklonych obie blachy (zwenętrzna i wewnętrzna) są zgrzewane ze sobą. W blaszankach pomiędzy jedną a drugą blachą jest masa uszczelniająca.
coby nie bawić sie z lakierowaniem usuwam klej a potem na nowo łączę klejem dociskając na całej powiezchni na (0) metoda dość prosta a nie trzeba lakierować <england>
-
czechobil
- Forumowicz T4
- 16
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: czechobil :)
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
andrewa1 pisze:b8tz pisze:W wersjach oryginalnie przeszklonych obie blachy (zwenętrzna i wewnętrzna) są zgrzewane ze sobą. W blaszankach pomiędzy jedną a drugą blachą jest masa uszczelniająca.
coby nie bawić sie z lakierowaniem usuwam klej a potem na nowo łączę klejem dociskając na całej powiezchni na (0) metoda dość prosta a nie trzeba lakierować <england>
Andrewa, czy masz może jakieś fotki z takiego montażu? Po której lini wycinasz blachy? Tzn, jedziesz po lini wytłoczenia czy niżej/wyżej?
-
andrewa1
- Kierowca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
czechobil pisze:andrewa1 pisze:b8tz pisze:W wersjach oryginalnie przeszklonych obie blachy (zwenętrzna i wewnętrzna) są zgrzewane ze sobą. W blaszankach pomiędzy jedną a drugą blachą jest masa uszczelniająca.
Andrewa, czy masz może jakieś fotki z takiego montażu? Po której lini wycinasz blachy? Tzn, jedziesz po lini wytłoczenia czy niżej/wyżej?
zapodam coś jutro
-
soundfinder
- Nowy T4
- 15
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
Re: Montaż szyb tylnych rozsuwanych z wycieciem blach ??????
witam :) kupilem niedawno komplet szyb rozsuwanych od caravelle, prosze o pomoc w jaki sposob je zamontowac do dostawczego t4 ??? czy sie w ogęóle da ?? czy naprawde jest tak ciezko jak to niektorzy mowia :d ?? z gory dziekuję za jakies fotki i porady
-
danny180
- Stały bywalec
- 15
- Tematy: 76
- Model:
- Auto: multivan
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Witam, muszę wstawić szyby do tyłu, czyli pierw wyciąć blachy i zwykłe na odsuwane, podpowie ktoś jak to zrobić ?
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
A czytałes ten temat od początku do końca ??
Najprościej , wiercisz otwór , wkładasz w niego brzeszczot wyrzynarki i tniesz wyrzynarką. Tylko ze po wycieciu nie bedziesz miał zgrzanych blach poszycia zewnetrznego z wewnatrznym. Najlepiej aby to miało ręce i nogi to złączyc ze sobą za pomoca spawów. Mozna to zrobic tak ze nie uszkodzisz lakieru na zewnętrznej częsci poszycia ale troche trzeba sie przyłozyc do tego spawania , pózniej tylko wymalujesz ramę okienną w miejscu gdzie uszczelka przychodzi lub klej. Spawając tez musisz chłodzic zaraz spawy aby nie powciągało Ci blachy i na poszyciu zewnętrznym nie zrobiły się fale dunaju...
http://imageshack.us/photo/my-images/401/dsc1499l.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/140/dsc1523e.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/19/dsc1531m.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/94/dsc1532ch.jpg/
Najprościej , wiercisz otwór , wkładasz w niego brzeszczot wyrzynarki i tniesz wyrzynarką. Tylko ze po wycieciu nie bedziesz miał zgrzanych blach poszycia zewnetrznego z wewnatrznym. Najlepiej aby to miało ręce i nogi to złączyc ze sobą za pomoca spawów. Mozna to zrobic tak ze nie uszkodzisz lakieru na zewnętrznej częsci poszycia ale troche trzeba sie przyłozyc do tego spawania , pózniej tylko wymalujesz ramę okienną w miejscu gdzie uszczelka przychodzi lub klej. Spawając tez musisz chłodzic zaraz spawy aby nie powciągało Ci blachy i na poszyciu zewnętrznym nie zrobiły się fale dunaju...
http://imageshack.us/photo/my-images/401/dsc1499l.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/140/dsc1523e.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/19/dsc1531m.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/94/dsc1532ch.jpg/
-
piotrszym80
- Nowy T4
- 13
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 2 razy
- Kontakt:
Witam,
zleciłem wstawienie bocznych środkowych szyb, panowie wycięli otwory elektrycznymi nożycami do cięcia blachy. Blacha w tym miejscu była tylko jedna (blaszak long 1996). wyprostowali troszkę przegięcia tak aby przyklejona szyba nie wystawała na zewnątrz auta. Przykleili szybę na wcześniej oczyszczoną powierzchnię. Od środka gdzie była druga blacha od konstrukcji założyli uszczelkę aby się nikt nie kaleczył. Cena za 2 szyby(przyciemniane folią) z montażem to 600 zł netto.
Wymiary szyb to 520x1120, otwór w drzwiach przesuwanych 475x1025, otwór z drugiej strony 475x1080.
zleciłem wstawienie bocznych środkowych szyb, panowie wycięli otwory elektrycznymi nożycami do cięcia blachy. Blacha w tym miejscu była tylko jedna (blaszak long 1996). wyprostowali troszkę przegięcia tak aby przyklejona szyba nie wystawała na zewnątrz auta. Przykleili szybę na wcześniej oczyszczoną powierzchnię. Od środka gdzie była druga blacha od konstrukcji założyli uszczelkę aby się nikt nie kaleczył. Cena za 2 szyby(przyciemniane folią) z montażem to 600 zł netto.
Wymiary szyb to 520x1120, otwór w drzwiach przesuwanych 475x1025, otwór z drugiej strony 475x1080.
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Zwykły TRANSPORTER
- podziekowal za post: 55 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Witam. Mam pytanie, czy szyby boczne: drzwi przesówane i szyba za kierowcą są zamienne, czy mają takie same wymiary czy jednak się różnią. Wie ktoś coś na ten temat ?
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Szyby pasują zamiennie (nie wiem jak przesuwne) ale różnią się zaczernionym obszarem po obwodzie jednak słabo to wygląda jak się je zamieni miejscami ;)
-
Mieszko
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: Multisporter
- Opis: Strażacy płakali jak wyprzedawali.
- Kontakt:
Pytanie jak zrobić operację w odwrotną stronę? da w ogóle radę?
-
Mieszko
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: Multisporter
- Opis: Strażacy płakali jak wyprzedawali.
- Kontakt:
tak dokładnie, to właśnie chcę zrobić ;-)Probe041 pisze:Chcesz zaspawać okna?
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Ja tego nie widzę, prędzej zaklej okna lub jakieś pleksi. Notri tak z tyłu dal czarną folię na skrzydełka z tego co pamiętam
-
Viking
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 13
- Model:
- Auto:
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 27 razy
- Kontakt:
Poliweglan,akryl lub nawet polakierowany ocynk,ale dotnij na ksztalt szyb i wklej,bez spawania