Wygłuszenie T4
-
s.nestor
- Początkujący T4
- 3
- Last active: -
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- podziekowal za post: 19 razy
- Kontakt:
Re: Wygłuszenie T4
Temat jest o wyciszaniu ale pewnie przy okazji wielu robiło też termoizolację.
Czy lepiej kupić piankę wygłuszającą z aluminium od bitmat czy alufox?
Mój pomysł to maty butylowe + pianka kauczukowa + alufox.
Co myslicie? Alufox tańszy :D
Czy lepiej kupić piankę wygłuszającą z aluminium od bitmat czy alufox?
Mój pomysł to maty butylowe + pianka kauczukowa + alufox.
Co myslicie? Alufox tańszy :D
-
Patryk1011
- Forumowicz T4
- 2
- Model:
- Auto: Multivan T4
- podziekowal za post: 6 razy
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
https://www.youtube.com/watch?v=qGJFQ2Lm_4ws.nestor pisze:Co myslicie? Alufox tańszy :D
Masz tutaj test odnośnie różnych materiałów, co prawda jeśli chodzi o termoizolacje, natomiast widać też jak one wygłuszają
Sam parę razy stosowałem Alufoxa i dla mnie porażka, to praktycznie wyrzucone pieniądze w błoto..
-
s.nestor
- Początkujący T4
- 3
- Model:
- Kontakt:
Dzięki za linka, alufox faktycznie wypada słabo pomimo tego, że jest na forach zachwalany jako izolacja cieplna <zniesmaczony>Patryk1011 pisze:https://www.youtube.com/watch?v=qGJFQ2Lm_4ws.nestor pisze:Co myslicie? Alufox tańszy :D
Masz tutaj test odnośnie różnych materiałów, co prawda jeśli chodzi o termoizolacje, natomiast widać też jak one wygłuszają
Sam parę razy stosowałem Alufoxa i dla mnie porażka, to praktycznie wyrzucone pieniądze w błoto..
Mi właśnie chodzi tylko o izolację termicną...wygłuszanie to będzie butyl + mata kauczukowa...co w takim razie dać zamiast tego alufoxa jako izolację termiczną na 3 warstwę??
Przy okazji...oryginalnie t4 multivan ma izolację z jakiejś wełny czy czegoś takiego....dobre to?
-
Patryk1011
- Forumowicz T4
- 2
- Model:
- Kontakt:
Jak zobaczysz test Kapitana Przyczepy to właśnie wełna ma jedne z lepszych właściwości i o ile teczka jest szczelna to raczej daje radę! Plusem jest to że jest okrutnie tania!
Natomiast zauważ w tym pliku https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... =426298914
27mm maty kauczukowej ma lepsze właściwości termiczne od wełny a w teczce spokojnie zamiast wełny można dać grubej pianki
Sam osobiście na kolejnego kampera użyję raczej XPS
Natomiast zauważ w tym pliku https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... =426298914
27mm maty kauczukowej ma lepsze właściwości termiczne od wełny a w teczce spokojnie zamiast wełny można dać grubej pianki
-
s.nestor
- Początkujący T4
- 3
- Model:
- Kontakt:
Patryk1011 pisze:Jak zobaczysz test Kapitana Przyczepy to właśnie wełna ma jedne z lepszych właściwości i o ile teczka jest szczelna to raczej daje radę! Plusem jest to że jest okrutnie tania!
z tego wychodzi, że pianka kauczukowa np 3-6 mm niewiele da jeżeli chodzi o izolację termiczną podłogi...trzeba by dać min. 25 mm :D dobrze wypada styrodur ale tam jest błąd w pliku bo to nie jest 3 mm tylko 30 mm :D
Czyli żeby izolacja termiczna miała sens to chyba trzeba dać czegokolwiek min. 25 mm., styrodur wypada dużo taniej :)
Dzięki za pomoc:)
-
Patryk1011
- Forumowicz T4
- 2
- Model:
- Kontakt:
W praktyce to nawet te 9mm daje radę w pewnym stopniu odizolować powierzchnię, może nie za wiele natomiast zawsze coś, natomiast osobiście zamiast 9mm kauczyku wolał bym dać już alufox, oczywiście pod warunkiem że teczka jest szczelna(w mojej ciekło oknem i okazało się że woda stała w rogu za fotelem kierowcy)
-
s.nestor
- Początkujący T4
- 3
- Model:
- Kontakt:
Wolałbyś dać alufoxa mimo, że wcześniej pisałeś, że to porażka i wyrzucone pieniądze w błoto? :DPatryk1011 pisze:W praktyce to nawet te 9mm daje radę w pewnym stopniu odizolować powierzchnię, może nie za wiele natomiast zawsze coś, natomiast osobiście zamiast 9mm kauczyku wolał bym dać już alufox, oczywiście pod warunkiem że teczka jest szczelna(w mojej ciekło oknem i okazało się że woda stała w rogu za fotelem kierowcy)
-
Patryk1011
- Forumowicz T4
- 2
- Model:
- Kontakt:
zaskoczę Cię, ale tak! Zauważ w pliku jaką izolację termiczną ma mata kauczukowa 9mm(dużo droższa) po 2h a jaką ma alufox, w przypadku cienkiej warstwy tak o żeby sobie pomóc to jak najbardziej jestem za! natomiast bazować tylko i wyłącznie na alufoxie to pieniądze wyrzucone w błoto, ponieważ można całość wykonać lepiej i niewiele drożej, tym bardziej jak np. w miejsce możemy założyć np. gruby kauczuk lub xpss.nestor pisze:Wolałbyś dać alufoxa mimo, że wcześniej pisałeś, że to porażka i wyrzucone pieniądze w błoto? :D
Minusem jest też to że alufox pije wodę
-
s.nestor
- Początkujący T4
- 3
- Model:
- Kontakt:
Chyba spróbuje dać poprostu butyl + pianka kauczukowa + alufox...ciekaw jestem tylko ile uda mi się cm wcisnąć pod oryginalną podłogę żeby udało się to poskładać ;]
Myślę, że za tydzień będę już wiedział, to dam znać.
Miałem też pomysł żeby dać zamiast oryginalnej podłogi z tyłu butyl + styrodur 2-3 cm + alufox + 1 cm sklejka + jakieś lioleum na to. W takim rozwiązaniu miałbym chyba jednak problem żeby poskładać tapicerki boczne, przedni nawiew i przymocować oryginalne łóżko....próbował ktoś może??
Myślę, że za tydzień będę już wiedział, to dam znać.
Miałem też pomysł żeby dać zamiast oryginalnej podłogi z tyłu butyl + styrodur 2-3 cm + alufox + 1 cm sklejka + jakieś lioleum na to. W takim rozwiązaniu miałbym chyba jednak problem żeby poskładać tapicerki boczne, przedni nawiew i przymocować oryginalne łóżko....próbował ktoś może??
-
s.nestor
- Początkujący T4
- 3
- Model:
- Kontakt:
Zrobiłem podłogę i boki więc podzielę się informacjami.
Na ok. 50% podłogi dałem 2mm butyl + nadkola przód i tył 100% butyl 2,5 mm. Na to pianka kauczukowa podłoga przód 6 mm, nadkola 6mm, podłoga tył 3 mm.
Boki dałem punktowo butyl + pianka kauczukowa 25 mm. Słupki i nad oknami dałem punktowo butyl 2mm i pianka 6mm lub 3mm (to co mi zostało).
Mam oryginalną zabudowę multivan i i ledwo udało mi się to złożyć do kupy. Zwłaszcza boczki z tyłu przy nadkolach (niektóre śruby były za krótkie i całość jest trochę naprężona) i ten boczek gdzie jest stolik ledwo weszło...ale weszło. Plastiki wokół okien też ciężo i w niektórych miejscach musiałem lekko zerwać piankę na brzegach żeby się udało. Nie mam niestety żadnych zdjęć ;]
Efekt? Na postoju lub wolnej jeździe chyba jest trochę ciszej ale na autostradzie przy min 110 km/h belki na dachu tak hałasują, że nie wiem czy jest lepiej ;D
W przyszłości zrobię jeszcze drzwi i może wtedy będzie lepiej bo póki co to kupa roboty i dupy nie urwało:D Wcześniejsza wersja miała już jakieś wyciszenia więc może dlatego :)
Pozdrawiam
Na ok. 50% podłogi dałem 2mm butyl + nadkola przód i tył 100% butyl 2,5 mm. Na to pianka kauczukowa podłoga przód 6 mm, nadkola 6mm, podłoga tył 3 mm.
Boki dałem punktowo butyl + pianka kauczukowa 25 mm. Słupki i nad oknami dałem punktowo butyl 2mm i pianka 6mm lub 3mm (to co mi zostało).
Mam oryginalną zabudowę multivan i i ledwo udało mi się to złożyć do kupy. Zwłaszcza boczki z tyłu przy nadkolach (niektóre śruby były za krótkie i całość jest trochę naprężona) i ten boczek gdzie jest stolik ledwo weszło...ale weszło. Plastiki wokół okien też ciężo i w niektórych miejscach musiałem lekko zerwać piankę na brzegach żeby się udało. Nie mam niestety żadnych zdjęć ;]
Efekt? Na postoju lub wolnej jeździe chyba jest trochę ciszej ale na autostradzie przy min 110 km/h belki na dachu tak hałasują, że nie wiem czy jest lepiej ;D
W przyszłości zrobię jeszcze drzwi i może wtedy będzie lepiej bo póki co to kupa roboty i dupy nie urwało:D Wcześniejsza wersja miała już jakieś wyciszenia więc może dlatego :)
Pozdrawiam
-
Norbi108
- Forumowicz T4
- 4
- Tematy: 14
- Model:
- Kontakt:
A jak robiłeś przód nadkola i podłogę to jechałeś z butylem i pianką do góry pod deskę rozdzielczą? Drzwi słyszałem że to ważne żeby wyciszyć. No i pytanie co do grodzi.
Na dniach będę wyciągał kokpit/deskę rozdzielczą, żeby zrobić klapy z których wylatuje pianka kratkami. I przy okazji chcę ogarnąć temat wyciszenia pod deską rozdzielczą(butyl i pianka kauczukowa), nie wiem jak to będzie wyglądać bez deski, ale wtedy bym wykleił ile się da i szedł bym w dół do przednich foteli, czyli tam dokąd mam wykładzinę dywanową. Do tego chcę wyciszyć drzwi też butylem i pianką kauczukową z tym że, w drzwiach dam więcej pianki kauczukowej (chcę tam za jakiś czas zamontować lepsze nagłośnienie w drzwiach) Do tego jak wcześniej ktoś pisał bym wykleił maskę od środka i wannę/osłonę silnika nie wiem czy tym samym sposobem co reszta (butyl i pianka)?? I na koniec nadkola od środka przód i tył .
Czy ktoś kto to przerabiał mnie gdzieś poprawi?
Może ktoś ma lepszy patent, lub inaczej coś robi?
Jakiś czas temu rozmawiałem z kimś kto wygłuszał nadkola od środka i zewnątrz, nie chce też przesadzać ale też nie chcę wywalić kasy i dużo czasu, żeby stwierdzić że nie jestem pewien czy coś to dało :-) Chyba bym płakał
Na dniach będę wyciągał kokpit/deskę rozdzielczą, żeby zrobić klapy z których wylatuje pianka kratkami. I przy okazji chcę ogarnąć temat wyciszenia pod deską rozdzielczą(butyl i pianka kauczukowa), nie wiem jak to będzie wyglądać bez deski, ale wtedy bym wykleił ile się da i szedł bym w dół do przednich foteli, czyli tam dokąd mam wykładzinę dywanową. Do tego chcę wyciszyć drzwi też butylem i pianką kauczukową z tym że, w drzwiach dam więcej pianki kauczukowej (chcę tam za jakiś czas zamontować lepsze nagłośnienie w drzwiach) Do tego jak wcześniej ktoś pisał bym wykleił maskę od środka i wannę/osłonę silnika nie wiem czy tym samym sposobem co reszta (butyl i pianka)?? I na koniec nadkola od środka przód i tył .
Czy ktoś kto to przerabiał mnie gdzieś poprawi?
Może ktoś ma lepszy patent, lub inaczej coś robi?
Jakiś czas temu rozmawiałem z kimś kto wygłuszał nadkola od środka i zewnątrz, nie chce też przesadzać ale też nie chcę wywalić kasy i dużo czasu, żeby stwierdzić że nie jestem pewien czy coś to dało :-) Chyba bym płakał
-
Gregor 74
- Nowy T4
- 4
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: California
- Kontakt:
Hallo.Witam.Po 3latach poszukiwań kupiłem w końcu t4 z końca produkcji.Czy ktoś ma może do sprzedania wygłuszenie maski przedniej do 151nki?? Pozdrawiam Grzesiek Głuchołazy