Antena w szybie...
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
TomekVW
- Początkujący T4
- 14
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: transporter
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Re: Antena w szybie...
Minęło parę dni, pochodziłem, popytałem i już wiem więcej . Oryginalne radyjka VW typu BETA GAMMA ALFA itp. podają napięcie pobudzające wewnętrzną żyłką kabla koncentrycznego . Po zmianie radia na SONY PHILIPS JVC i in. tego napięcia nie ma i wzmacniacz nie działa. Należy wtedy zastosowaćhttp://allegro.pl/wzmacniacz-separator- ... 83451.htmltakie gówienko. Robi to podobno tak żeby było dobrze i antena w szybie ponoć będzie działała. Ja na razie zamówiłem takowy separator . Jakie będą efekty dam znać.
Tomek.
Tomek.
-
mariuszgim
- Specjalista T4
- 16
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: T4
- Opis: Transporter 93 był
Multivan 95 był
Caravella 02 jest - Lokalizacja: Bydgoszcz / okolice
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
-
TomekVW
- Początkujący T4
- 14
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: transporter
- podziekowal za post: 3 razy
- Kontakt:
Proszę bardzo. Działa wszystko wyśmienicie <yes> . Nawet w takim trudnym i pagórkowatym terenie jak Kszuby. Lokalne stacje nadawane są z trójmiasta ,czyli z dolnych części mojego regionu . Takie miejscowości jak Żukowo znajdują się wyżej , ale po drodze są jest pas wzgórz morenowych otaczających całe 3city i jest to trudna przeszkoda dla fal nadawanych z dołu. Eskę łapałem ok. 40km a RMF Maxxx do 60km. Pewnie by było dalej ale wjechałem w dół i tam zgubiłem . Wg. mnie temat rozwiązałem ,myślę że inni skorzystają na tym , że jestem uparty. Poniżej zdjęcie takowego separatora z opisem dla potomnych , bo pewnie niedługo aukcja wyleci do archiwum.mariuszgim pisze:No to czekam z niecierpliwością na relację.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
waldisg
- Początkujący T4
- 12
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4 Caravell 1998
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 7 razy
- Kontakt:
Znalazłem taki tekst na stronie gościa od elektroniki, na temat montażu anteny:
Antena. W zasadzie podłączenie anteny jest sprawą bardzo prostą (chyba, że radio ma możliwość pracy z 2 antenami) i sprowadza się do włożenia wtyku antenowego do odpowiedniego gniazda. Czasem zdarza się, że odbiór radia jest zakłócany przez zapłon i nie pomaga filtr na zasilaniu. Należy wtedy połączyć masę kabla antenowego (przy wtyku) z masą zasilania (w większości przypadków skuteczne) bezpośrednio przy radiu. Niektóre radia miały takie połączenie zrealizowane fabrycznie (stare kieszeniowe Sony). Oczywiście nie wolno ciąć i przedłużać fabrycznych przewodów antenowych gdyż spowoduje to znaczne pogorszenie warunków odbioru. W przypadku konieczności przedłużenia kabla antenowego należy stosować odpowiednie przedłużacze tego samego producenta co antena. Tu jedynie uwaga do posiadaczy VW/Skoda z anteną dachową z wbudowanym wzmacniaczem("ogon jamnika"). Antena ta wymaga zasilania przez przewód antenowy. Jak mamy do czynienia z fabrycznym radiem wszytko to jest spełnione. Jeżeli stosujemy inne radio należy zastosować element umożliwiający zasilanie tej anteny (niektórzy nazywają to separatorem antenowym). Kosztuje to od 10 do 30 zł i wygląda jak metalowa rurka zakończona z jednej strony gniazdem antenowym a z drugiej wtykiem antenowym i kabelkiem, który podłączamy do naszego radia - do kabla sterującego anteną automatyczną.
Antena. W zasadzie podłączenie anteny jest sprawą bardzo prostą (chyba, że radio ma możliwość pracy z 2 antenami) i sprowadza się do włożenia wtyku antenowego do odpowiedniego gniazda. Czasem zdarza się, że odbiór radia jest zakłócany przez zapłon i nie pomaga filtr na zasilaniu. Należy wtedy połączyć masę kabla antenowego (przy wtyku) z masą zasilania (w większości przypadków skuteczne) bezpośrednio przy radiu. Niektóre radia miały takie połączenie zrealizowane fabrycznie (stare kieszeniowe Sony). Oczywiście nie wolno ciąć i przedłużać fabrycznych przewodów antenowych gdyż spowoduje to znaczne pogorszenie warunków odbioru. W przypadku konieczności przedłużenia kabla antenowego należy stosować odpowiednie przedłużacze tego samego producenta co antena. Tu jedynie uwaga do posiadaczy VW/Skoda z anteną dachową z wbudowanym wzmacniaczem("ogon jamnika"). Antena ta wymaga zasilania przez przewód antenowy. Jak mamy do czynienia z fabrycznym radiem wszytko to jest spełnione. Jeżeli stosujemy inne radio należy zastosować element umożliwiający zasilanie tej anteny (niektórzy nazywają to separatorem antenowym). Kosztuje to od 10 do 30 zł i wygląda jak metalowa rurka zakończona z jednej strony gniazdem antenowym a z drugiej wtykiem antenowym i kabelkiem, który podłączamy do naszego radia - do kabla sterującego anteną automatyczną.
-
mjanusz69
- Samodzielny mechanik
- 15
- Tematy: 61
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 29 razy
- otrzymal podziekowanie: 51 razy
- Kontakt:
Witajcie odkopię temat ,otóż mam szybę z widoczną'' nitką'' w środkowej części ,szyba jest zdemontowana ,gdzie są jakieś przewody do podłączenia anteny ,wiem że powinny być w prawym dolnym rogu lecz jest tam klej i nie wiem czy nie zostały urwane podczas demontażu ,dysponuje może ktoś jakąś fotografią jak one wglądają?
-
mjanusz69
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Kontakt:
Patrick to widziałem ale to jest widok na podszybiu a ja potrzebuję widok przy samym szkle jak to wygląda czy to są kable czy jakieś styki ,bo nie wiem czego szukać
Jednak Twoja informacja była trafna , to moja nieuwaga sprawiła że nie dopatrzyłem szczegółów <dzięki>
Jednak Twoja informacja była trafna , to moja nieuwaga sprawiła że nie dopatrzyłem szczegółów <dzięki>
Ostatnio zmieniony 26 paź 2017, 15:45 przez mjanusz69, łącznie zmieniany 1 raz.
-
rafflex
- profil zaufany

- Ikona forum
- 14
- Tematy: 29
- Model:
- Auto: Transporter
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA sekcja "STARE WYGI"
- podziekowal za post: 139 razy
- otrzymal podziekowanie: 235 razy
- Kontakt:
Obejrzyj dokładnie to zdjęcie po prawej. Widać tam szybę, gniazdo ("Anschluss Scheibe"), wtyk, klej do szyby.
-
mjanusz69
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Kontakt:
Czyli po klockach niema nic takiego pewnie przy wycinaniu koleś urwał wtykę beksa
-
Dizel
- Początkujący T4
- 15
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- Kontakt:
cyt. "" ja od ogrzewania "" ?? To VW T4 ma podgrzewaną szybę ??Kenobi pisze:antena w szybie to mniej więcej taki pasek ja od ogrzewania
zaczyna się w prawym dolny rogu poniżej deski rozdzielczej ( dostęp tylko od spodu ) idzie ku górze prawym brzegiem, potem górą w kierunku środka i na wysokości wstecznego lusterka schodzi w dół tak do połowy wysokości
nie da się tego nie zobaczyć
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 42
- Model:
- Auto: t4 caracelle
- podziekowal za post: 33 razy
- otrzymal podziekowanie: 201 razy
- Kontakt:
Czepiasz się że klawiatura nie wybiła litery k. U Ciebie też nie wybiło drugiego m. Ten pasek wygląda jak od ogrzewania szyby, ale nim nie jest. Jest to drut wtopiony w szybę.
-
zychu88
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: t4 multivan
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
Z tego co wiem przednie też były ale na Skandynawii. Powiedzieli mi to montażyści przy wymianie mojej ,szkoda że tak późno , bo bym poczekał i założył .
Miałem przód ogrzewany w osobówce rewelacja na zimę
Miałem przód ogrzewany w osobówce rewelacja na zimę
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Bzdur Ci nagadali. Jedyna dostępna ogrzewana szyba przednia do T4 to zamiennik produkowany przez jakąś firmę w Angli za bodajże 400 funtów. W oryginale nigdy takiej nie było.
-
Łukasz12502
- Aktywny T4
- 8
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 13 razy
- otrzymal podziekowanie: 22 razy
- Kontakt:
ha! i wszystko jasne,a ja się zastanawiałem co to za czarna "nitka" w firmowym T4 na przedniej szybie po środku.wystarczyło poszperać na forum i już mam odpowiedź <taktak>Kenobi pisze:antena w szybie to mniej więcej taki pasek jak od ogrzewania
zaczyna się w prawym dolny rogu poniżej deski rozdzielczej ( dostęp tylko od spodu ) idzie ku górze prawym brzegiem, potem górą w kierunku środka i na wysokości wstecznego lusterka schodzi w dół tak do połowy wysokości
nie da się tego nie zobaczyć
-
Kur2
- Początkujący T4
- 6
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: 3x T4
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Odkopie temat. Z racji iż mam urwany wtyk antenowy w szybie chcę zamontować antenę wysuwaną. Czy taka podejdzie?
https://allegro.pl/oferta/do-vw-transpo ... h4QAvD_BwE jeśli tak to następne pytanie potrzebuję również kabel (przedłużacz) bo takiego nie widzę u mnie w aucie czy chodzi o numerek vw 7D0035550D ? Dodam że radio to vw alpha
https://allegro.pl/oferta/do-vw-transpo ... h4QAvD_BwE jeśli tak to następne pytanie potrzebuję również kabel (przedłużacz) bo takiego nie widzę u mnie w aucie czy chodzi o numerek vw 7D0035550D ? Dodam że radio to vw alpha
-
slawi75td
- profil zaufany

- Aktywny T4
- 10
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
https://allegro.pl/oferta/antena-fm-tel ... d6604cf017
Weź taką i nie potrzebujesz żadnej przedłużki.
Weź taką i nie potrzebujesz żadnej przedłużki.
-
Kur2
- Początkujący T4
- 6
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: 3x T4
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Ktoś na forum pisał że ta antena średnio pasuje. Nigdy radia vw alpha nie widziałem z tyłu na żywo, ale wnioskując ze zdjęć trzeba będzie przej trzeba będzie przejsciówke/adapter do tego kabla. Czy ktoś może podrzucić jakiś link która przejsciówka będzie pasować? Google pokazuje mi coś o nazwie fakra, ale mam obawy że nie o to chodzi
Edit
Coś takiego? https://allegro.pl/oferta/adapter-anten ... v8QAvD_BwE
Edit
-
Patrick
- Specjalista T4
- 13
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 53 razy
- otrzymal podziekowanie: 73 razy
- Kontakt:
miałem założoną identyczną przez jakiś czas i była ok, ładnie pod kątem szła jak oriKur2 pisze:Ktoś na forum pisał że ta antena średnio pasuje. Nigdy radia vw alpha nie widziałem z tyłu na żywo, ale wnioskując ze zdjęć trzeba będzie przej trzeba będzie przejsciówke/adapter do tego kabla. Czy ktoś może podrzucić jakiś link która przejsciówka będzie pasować? Google pokazuje mi coś o nazwie fakra, ale mam obawy że nie o to chodzi
Edit