Rozrząd - części - opinie

Płyny, filtry, paski, świeczki i inne rzeczy, o które warto dbać.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
maja
Administrator
Kierowca T4

Answers: 0
16
Last active: -
Tematy: 117
Model: Multivan, Caravelle , Syncro
Auto: t4/t4/t4/t4
Opis: ten co walczy od początku do końca
podziekowal za post: 21 razy
otrzymal podziekowanie: 43 razy
Kontakt:

Re: Rozrząd - części - opinie

Nieprzeczytany post autor: maja »

Wczoraj zacząłem rozkręcać a dziś skończyłem. Mam 2.5 AAF i kupiłem zestaw rozrządu ,ale pasek mam za krótki. Założyłem więc stary , który nie jest w najgorszym stanie. Szukałem na aukcjach ,ale wszystkie paski mają 122 zęby a ja potrzebuję o 11 więcej czyli 133.
Oprócz nazwy Contitech to nic więcej nie mam . Czy ktoś będzie tak dobry i wskaże mi chociaż symbol ?
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

Coś masz nieźle namieszane, dla AAF są tylko dwie opcje jeśli o pasek chodzi i jeden ma 122 a drugi 124 zęby zależnie od nr VIN. Koniec
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
maja
Administrator
Kierowca T4

16
Tematy: 117
Model: Multivan, Caravelle , Syncro
Auto: t4/t4/t4/t4
Opis: ten co walczy od początku do końca
podziekowal za post: 21 razy
otrzymal podziekowanie: 43 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: maja »

Tylko co namieszane ? Wiem ,że wcześniej była skrzynia automatyczna. Pompa , rolka na wale , rolka stała i napinacz oraz górne koło paska rozrządu.

Mała zmiana . Blok silnika pochodzi z Audi A6 S6 C4 4A o numerze 103011 046103021 i po sprawdzeniu w pierwszym linku jest to diesel. Ten sam blok Audi 100 , ale także diesel.
Jeszcze sprawdzę głowicę jakie ma numery i pewnie okaże się ,że to składak a nie AAF.
Pasek 133 zęby pasuje od Renault Laguna II , Scenic II lub Megane II . Super <zły>
Probe041

16
Model:
Kontakt:

Nie było S6 C4 w dieslu
kacper-k48
Początkujący T4

4
Tematy: 3
Model:
Auto: t4
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: kacper-k48 »

Hej!

Dostałem od poprzedniego właściciela zestaw INY do wymiany rozrządu. Słyszałem, żeby unikać rolek MADE IN ROMANIA. Czy rzeczywiście jest z nimi jakiś problem? Zastanawiam sie nad zamówieniem nowego kompletu, ale z drugiej strony może przesadzam i powinienem założyć ten co mam. Co sądzicie?
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Tematy: 45
Model:
Auto: Caravelle
Opis: niech moc będzie z wami
podziekowal za post: 49 razy
otrzymal podziekowanie: 659 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Kenobi »

To się ciesz. Jesli Romania to znaczy, że w zestawie masz rolki Lietensa, a nie ori INY z którymi są problemy.
kacper-k48
Początkujący T4

4
Model:
Kontakt:

A czy warto jednak kupić nowy zestaw?

- wzmocniona pompa HEPU P574
- rolki DAYCO ATB2213 - bo RUVILLE nie jest dostepne
- rolka DAYCO ATB2317 - bo RUVILLE nie jest dostepne
- rolka DAYCO ATB2316 - bo RUVILLE nie jest dostepne
- CONTITECH CT914
- CONTITECH CT939
- zestaw śrub koła pasowego CORTECO 80001243

Zestaw INA:
- pompa ze znakiem INA
- rolki lietens made in romana oraz jedna canada
- paski ina Made in Poland i Germany
- zestaw śrub nawet nie wiem jakiej firmy

Słyszałem, że części made in Romania są niepewne. Nowy zestaw wychodzi jakies 760zł.

Mam też pytanie o koło zębate (wału?), bo w poście nie było konkretnie wymienionych sprawdzonych firm oraz który model wychodził w wersji ACV? Z kwadratem czy z trapezem?
Probe041

16
Model:
Kontakt:

Ruville dla mnie jako marka jest na równi z topranem czyli nie istnieje. Kenobi dobrze radzi, nie wiem czemu się upierasz?
kacper-k48
Początkujący T4

4
Model:
Kontakt:

Po 1 się nie upieram tylko pytam :) Po drugie nie widzę żadnej rady do pytania o rolki robione w Rumunii.

W międzyczasie i tak kupiłem drugi zestaw z myślą, że ew. go oddam. Co ciekawe paski dostałem
- CONTITECH CT914 - made in germany
- CONTITECH CT939 - Romana
A w rolkach firmy DAYCO jedna jest Litensa made in canada :)
kacper-k48
Początkujący T4

4
Model:
Kontakt:

Hej. Kupiłem 2 uszczeniacze uniwersalne 325.155. Teraz zobaczyłem, że ten od strony rozrzadu (nie pompy) ma taką metalowa tulejkę. Przejrzałem ten wątek i wiem, że są 2 rodzaje: kierunkowe oraz uniwersalne. Czy osoby które zakładały uniwersalne erlinga mogą wyrazić o nich opinie? Warto je zakładać czy kupic we wtorek kierunkowe?
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Model:
Kontakt:

Ja zawsze zakładałem i zakładam tylko uniwersalne i nie mam żadnych problemów.
kacper-k48
Początkujący T4

4
Model:
Kontakt:

Hej

Wspominałem wcześniej, że mam wątpliwości co do rolek Litensa Made in Romania. Przy montażu tej rolki dokladnie porównałem dwie i znalazłem ciekawa rzecz. W starej rolce sprężyna jest w specjalnym rowku. W nowej rowek jest pusty, a sprężyna jest zaczepiona w zupełnie innym miejscu w nacięciu na kołnierza. Szczerze mówiąc bardziej ufam pierwszemu rozwiązaniu.

Czy ma ktoś może taka rolke pod ręką i byłby w stanie sprawdzić jak to wygląda u niego?

Ciekawe jest też to, że rolka produkowana w Canadzie ma kod 979479, nowa 979277.
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Model:
Kontakt:

Dziwne te numery z tej kanadyjskiej. Może znajdę jakąś starą po wymianie. 10 lat temu kiedy jeszcze nie było rolek produkowanych w Rumunii mam spisane na kartce nr. litensa trzech rolek do 2.5 TDI: Litens 979278 , Litens 979277 , Litens 979279,
LITENS 979479 to jest rolka od AXG/AHY, Litens 979277 jest od ACV więc to jest nie tyle kraj produkcji co rodzaj rolki do silnika.
kacper-k48
Początkujący T4

4
Model:
Kontakt:

Byłbym wdzięczny. Dodałem post na grupie t4 na Facebooku i kilka osób miało problem z tymi produkcji Rumunskiej.. Więc na pewno nie będę ich zakładał, za dużo zrobiłem w tym silniku żeby ryzykować.

Zamówiłem kolejne rolki. GATES, FEBI i 2x INA w różnych sklepach. Febi przyszło made in Canada, INA 2x Rumunia.

W pudelku Febi znajduje się rolka Litensa o numerze 979287, niestety mocowanie jest takie samo jak w rolce made in Romania, czyli w nacięciu w kołnierzu, a nie specjalnym rowku tak jak mojej starej rolce.

Moim zdaniem nie wyglada to dobrze. Scianka jest na tyle cienka, ze moze sie odkształcić... w dodatku przetloczenie blach wyglada inaczej w starej kanadyjskiej, niz nowej. Nowa wyglada jakby byla produkowana w Rumunii, a jedynie napis bylby wskazujacy kanade. Na dole dorzucam fotkę.

Jezli ktoś ma stare napinacze produkcji Kanadyjskiej to byłbym wdzięczny za info.

Ewentualnie czy są jakieś alternatywy? Chciałbym już złożyć auto ale blokuje mnie aktualnie ten temat.
Kur2
Początkujący T4

6
Tematy: 6
Model:
Auto: 3x T4
podziekowal za post: 1 raz
otrzymal podziekowanie: 2 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Kur2 »

Sterciu pisze:
Zauwazyłem ze rolki litensa napinające od paska pompy wtryskowej lubią pękać , tzn odlamuje się ten język ze "strzałka" z częsci aluminiowej pomimo prawidlowego napięcia paska.... naszczęscie uwzgledniają zawsze reklamacje na tą przypadłość... Co ciekawsze dotyczy to glownie rolek Made in China , Made in Korea nie ma tej przypadłości tak często...

Dodam coś od siebie. NIE polecam napinaczy firmy litens, choć wszędzie je do zestawów ładują. Mam silnik axg oraz ajt. W obu pękły sprężyny i odłamał się kawałek o którym kolega pisze, napinacze się rozleciały i to po niskim przebiegu od wymiany. Obejrzałem filmy i trochę poczytałem. Ponoć problem dotyczy tylko tych made in RUMUNIA nie tylko do naszych t4, ale wszystkich napinaczy do vw. Ile w tym prawdy nie wiem, ale u mnie dwie się rozleciały. Proszę oto zdjecie kawałka mojego napinacza, niestety zdjęć popękanych sprężyn nie mam.
Sterciu
Ekspert T4

16
Tematy: 189
Model:
Auto: T5.1 , T6.0
podziekowal za post: 24 razy
otrzymal podziekowanie: 210 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Sterciu »

Ja ostatnio założyłem Contitecha i chyba po raz ostatni... pasek zaczął zaraz po odpaleniu auta piszczeć, po polaniu rolki napinającej wodą przestawał na jakiś czas... myślałem, że to się uspokoi ale gdzie tam... jak silnik zimny to pasek piszczy, jak się zagrzeje to się robi cicho i jest ok.... Napinacz ocechowany jako Continetal więc nie wiadomo co to za badziewie w zestawie było....
Probe041

16
Model:
Kontakt:

Ja już dawno się na dayco przerzuciłem z conti :D
Sterciu
Ekspert T4

16
Tematy: 189
Model:
Auto: T5.1 , T6.0
podziekowal za post: 24 razy
otrzymal podziekowanie: 210 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Sterciu »

Wracając do Rozrządu Conti o którym pisałem , okazało się , że rolka ocechowana jako Contitech to nic innego jak Gates. Dalej.... Okazało się , że odsadzenie rolki od bloku silnika jest inne przez co pasek tarł po racie który miała rolka. Po wymianie zestawu rozrządu na INA z rolką Litens problem ustąpił. Reklamacja zestawu Contitech odrzucona bo oni nie widzą problemu i wszystko jest ok według nich....

Na foto poniżej widac róznicę.... z prawej to co było w Contitechu , z lewej nowa z zestawu INA Litens.
https://photos.app.goo.gl/GUqZNaVzmvmYZmBD6

Na foto tego nie widać , i może się wydawać , że rolka ma węższą częśc stuky paska , ale dolna krawędz też jest przesunięta. Zestaw dobierany po numerze referencyjnym OE, także tutaj błędu nie doboru nie ma.

Co do pękających rolek Litensa, zapewne to rolka od pompy paliwa to już od dawna jest z tym problem i to tak samo potrafią pękac rolki Gates niestety. Kolega z odłamanym języczkiem w rolce przejchał 50 tys km , u mnie 20 tys auto przejechało jak to się odłamało, jedyna wkurzająca rzecz to bylo dzwonienie tej rolki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Eksploatacja i obsługa”