Czujnik temperatury zewnętrznej G17 umiejscowienie.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
W11
- Nowy T4
- 5
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: multivan
- podziekowal za post: 4 razy
- Kontakt:
Czujnik temperatury zewnętrznej G17 umiejscowienie.
Witam serdecznie.
Od pewnego czasu borykam się z problemem. A mianowicie, posiadam T4 z Climatronic'em który błędnie pokazuje temperaturę zewnętrzną.
Zaraz po odpaleniu wyświetlana temperatura zewnętrzna zgadza się ze stanem faktycznym. Natomiast z czasem gdy rozgrzewa się silnik wskazania temperatury zewnętrznej na climatronicu wzrastają. Po kilkunastu minutach pokazuje nawet 28 stopni gdy na zewnątrz jest 5 stopni! <36>
I teraz do sedna. Auto jest po swapie, poprzedni właściciel wymieniał przedni zderzak (polift) i zamiast poprawnie umieścić ten czujnik koło tablicy rejestracyjnej zostawił go gdzieś "wewnątrz". (w zderzaku nie ma nawet otworu na czujnik G17)
I tu moje pytanie. Którędy powinna biec wiązka od czujnika G17 ? W sensie gdzie jest podłączony drugi koniec kabla, który biegnie od czujnika G17?
Chciałbym użyć pradawnej metody: po sznurku do kłębka. <slimak>
Od pewnego czasu borykam się z problemem. A mianowicie, posiadam T4 z Climatronic'em który błędnie pokazuje temperaturę zewnętrzną.
Zaraz po odpaleniu wyświetlana temperatura zewnętrzna zgadza się ze stanem faktycznym. Natomiast z czasem gdy rozgrzewa się silnik wskazania temperatury zewnętrznej na climatronicu wzrastają. Po kilkunastu minutach pokazuje nawet 28 stopni gdy na zewnątrz jest 5 stopni! <36>
I teraz do sedna. Auto jest po swapie, poprzedni właściciel wymieniał przedni zderzak (polift) i zamiast poprawnie umieścić ten czujnik koło tablicy rejestracyjnej zostawił go gdzieś "wewnątrz". (w zderzaku nie ma nawet otworu na czujnik G17)
I tu moje pytanie. Którędy powinna biec wiązka od czujnika G17 ? W sensie gdzie jest podłączony drugi koniec kabla, który biegnie od czujnika G17?
Chciałbym użyć pradawnej metody: po sznurku do kłębka. <slimak>
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Re: Czujnik temperatury zewnętrznej G17 umiejscowienie.
U mnie ten przewód wychodzi z wiązki wentylatorów pod reflektorem.
-
orel11
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 37 razy
- Kontakt:
Pewnie masz czujnik w komorze silnika a nie w zderzaku koło.rejestracji. Szukaj czerwonej lub czarnej wtyczki dwupinowej koło lewej lampy.
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 42
- Model:
- Auto: t4 caracelle
- podziekowal za post: 33 razy
- otrzymal podziekowanie: 201 razy
- Kontakt:
Odpowiedź na twoje pytanie nie jest jednoznaczne. Zależy od rocznika i wyposażenia. https://t4-wiki.de/wiki/Geber_G17_(Au%C ... emperatur) . Ja bym zrobił jak napisał orel11. Zrób otwór w zderzaku i czujnik na zewnątrz, będzie po kłopocie. Chyba że nie wiesz gdzie jest czujnik.
-
Eddiewolf7
- Początkujący T4
- 7
- Model:
- Auto: T4 Multivan 1999
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Miałem to samo po założeniu brakujących absorberów. Za pierwszym razem nie mogłem włożyć czujnika na swoje miejsce (to jest w otwór koło tablicy rej.) i postanowiłem go podczepić przy belce przedniej. Niestety po rozgrzaniu silnika zawyżał temp. o jakieś 10°C choć nie był w komorze silnika. Po powrocie na miejsce działa jak należy.
-
W11
- Nowy T4
- 5
- Model:
- Kontakt:
Obecnie busik jest u blacharza. Jak wróci to sprawdzę. Dzięki za odpowiedź :)Probe041 pisze:U mnie ten przewód wychodzi z wiązki wentylatorów pod reflektorem.
-
W11
- Nowy T4
- 5
- Model:
- Kontakt:
Panowie, problem rozwiązany.
Czujnik G17 i jego wiązka były związane w "kłębek" i przypięte niedaleko dogrzewacza.
Nie chciałem wiercić w zderzaku więc wybrałem najprostrzą medotę. Wepchnąłem go między szczebelki dolnego grilla, pasuje idealnie.
Temperatura wyświetlana na climatronicu zgada się ze stanem faktycznym :D
Czujnik G17 i jego wiązka były związane w "kłębek" i przypięte niedaleko dogrzewacza.
Nie chciałem wiercić w zderzaku więc wybrałem najprostrzą medotę. Wepchnąłem go między szczebelki dolnego grilla, pasuje idealnie.
Temperatura wyświetlana na climatronicu zgada się ze stanem faktycznym :D