podgrzewanie siedzeń
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
rafflex
- profil zaufany

- Ikona forum
- 14
- Last active: -
- Tematy: 29
- Model:
- Auto: Transporter
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA sekcja "STARE WYGI"
- podziekowal za post: 139 razy
- otrzymal podziekowanie: 235 razy
- Kontakt:
Re: podgrzewanie siedzeń
Wróciłem do tematu grzanych foteli.
Po poszukiwaniach i rozważeniu wszystkich "za" i "przeciw" zdecydowałem się na montaż oryginalnych mat od T-4.
Na chwilę obecną jestem w posiadaniu mat na obydwa fotele i teraz po wstępnym sprawdzeniu kompletu na jeden fotel okazuje się, że oparcie mi grzeje, a siedzisko niestety nie.
Będę z tym walczył, ale na razie mam jeszcze pytanie z zakresu elektryki.
Gdzie podłączyć koniec kabelka, który jest oznaczony na poniższym schemacie jako "Entlastungsrelais"? Na schemacie, który wcześniej zamieszczał Probe wygląda to tak: Co to jest to J339?
W opisie do schematu jest "J339 - X contact relief relay II, above the relay plate"
A po polsku to co to znaczy?
Po poszukiwaniach i rozważeniu wszystkich "za" i "przeciw" zdecydowałem się na montaż oryginalnych mat od T-4.
Na chwilę obecną jestem w posiadaniu mat na obydwa fotele i teraz po wstępnym sprawdzeniu kompletu na jeden fotel okazuje się, że oparcie mi grzeje, a siedzisko niestety nie.
Będę z tym walczył, ale na razie mam jeszcze pytanie z zakresu elektryki.
Gdzie podłączyć koniec kabelka, który jest oznaczony na poniższym schemacie jako "Entlastungsrelais"? Na schemacie, który wcześniej zamieszczał Probe wygląda to tak: Co to jest to J339?
W opisie do schematu jest "J339 - X contact relief relay II, above the relay plate"
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
J339 czyli X-kontakt to przekaźnik, który w momencie pracy rozrusznika rozłącza odbiorniki o dużym poborze prądu. Wygląda na to, że grzane fotele też są odłączane przy rozruchu.
-
Patrick
- Specjalista T4
- 13
- Tematy: 28
- Model:
- podziekowal za post: 53 razy
- otrzymal podziekowanie: 73 razy
- Kontakt:
Z przekaźnika z pinu bezpiecznika od grzanych luster/szyb jest pociagnięty drugi kabelek do bezpiecznika foteli.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
W tłumaczeniu z angielskiego to jest: drugi ("II") przekaźnik X-contact, czyli taki który odłącza odbiorniki "po stacyjce" podczas odpalania. A że on jest drugi to nie jest w skrzynce (tam jest X-contact pierwszy) a nad tą skrzynką, tak jak większość tzw. opcji dodatkowychrafflex pisze:Co to jest to J339?
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 42
- Model:
- Auto: t4 caracelle
- podziekowal za post: 33 razy
- otrzymal podziekowanie: 201 razy
- Kontakt:
Podłącz pod 8 pin tego przekaźnika http://t4-wiki.de/wiki/Relais_J339_(Ent ... X-Kontakt) .
-
rafflex
- profil zaufany

- Ikona forum
- 14
- Model:
- Kontakt:
Dzięki.
Mam właśnie taki przekaźnik (53) dołożony nad głównym panelem z przekaźnikami. (Einbauort ab MJ1999)
Mam właśnie taki przekaźnik (53) dołożony nad głównym panelem z przekaźnikami. (Einbauort ab MJ1999)
-
Pifos
- Nowy T4
- 8
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: Multivan
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Witam
Od 2 miesięcy pracuję przy restauracji multivana z 1996 roku i po oddaniu siedzeń do tapicera okazuje się, że maty grzewcze są porwane. Czy można zastąpić je zamiennikami pod istniejącą instalację. Wtyczka 6pin.
W serwisie dostępne są maty oparcia i w zaporowej cenie.
Od 2 miesięcy pracuję przy restauracji multivana z 1996 roku i po oddaniu siedzeń do tapicera okazuje się, że maty grzewcze są porwane. Czy można zastąpić je zamiennikami pod istniejącą instalację. Wtyczka 6pin.
W serwisie dostępne są maty oparcia i w zaporowej cenie.
-
rafflex
- profil zaufany

- Ikona forum
- 14
- Model:
- Kontakt:
Jakieś przykłady może?
Bo mi nie udało się znaleźć.
Ja kupiłem całe fotele podgrzewane i jestem na etapie przekładki samych mat.
Z braku czasu prace stoją w miejscu, ale jak szukałem samych mat, to albo stan był opłakany albo cena zaporowa.
Bo mi nie udało się znaleźć.
Ja kupiłem całe fotele podgrzewane i jestem na etapie przekładki samych mat.
Z braku czasu prace stoją w miejscu, ale jak szukałem samych mat, to albo stan był opłakany albo cena zaporowa.
-
MAZZY137
- Stały bywalec
- 10
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: MK1
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 37 razy
- Kontakt:
Te też możesz podpiąć - powinny działać pod ori przekaźnikiem.
Ja szukałem fabrycznych bo mają jeszcze oczki grzane ;)
Możesz kupić same maty - na innych aukcjach są bez przełączników 0 będzie taniej.
Ja szukałem fabrycznych bo mają jeszcze oczki grzane ;)
Możesz kupić same maty - na innych aukcjach są bez przełączników 0 będzie taniej.
-
Pifos
- Nowy T4
- 8
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: Multivan
- Kontakt:
No i upór się opłacił zdobyłem oryginalne maty w atrakcyjnej cenie ale teraz jest problem. W moim multivanie są kostki 6 pin a w pozyskanych matach 4 i 2 piny ktoś podpowie jak podłączyć? Czy jest bez różnicy gdzie te 2 przewody w wolne miejsce wepniemy, życie miejsce ma znaczenie
-
MAZZY137
- Stały bywalec
- 10
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: MK1
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 37 razy
- Kontakt:
Masz przekaźniki podpięte przed matami?
Jak idzie wiązka pod dywanem w przedlifcie? --> Pomocne byłoby foto którędy idą kable :)
Jak idzie wiązka pod dywanem w przedlifcie? --> Pomocne byłoby foto którędy idą kable :)
-
Moro
- Nowy T4
- 8
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T4
- Kontakt:
Mam pewną zagwostkę.
Do swojego transportera jakiś czas temu kupiłem przednie siedzenia podgrzewane wraz z kompletną instalacją i włączniki, kwadratowymi, po jednym na fotel. Wszystko było proste do podłączenia i działało super.
Miesiąc temu kupiłem multivana z 97r jako dawce.
Zleciłem kompletną przekładkę środka - wszystkie boczki, podsufitkę, komplet foteli. Kazałem zostawić tylko deskę ponieważ moja jest z końca 99, są inne zegary itd.
Zostały również pasujące, kwadratowe włączniki podgrzewanych foteli. Prawdopodobnie kompletna wiązka kabli równiez. No i fotele nie grzeją. Nie wierzę w to żeby maty w jednym i drugim fotelu były zdechłe.
Dobrze rozumiem, że fotele z roku 1997 nie będą działały podłączone pod instalację z 1999/2000? Jak to dziadostwo odpalić? Zima idzie dużymi krokami :)
Do swojego transportera jakiś czas temu kupiłem przednie siedzenia podgrzewane wraz z kompletną instalacją i włączniki, kwadratowymi, po jednym na fotel. Wszystko było proste do podłączenia i działało super.
Miesiąc temu kupiłem multivana z 97r jako dawce.
Zleciłem kompletną przekładkę środka - wszystkie boczki, podsufitkę, komplet foteli. Kazałem zostawić tylko deskę ponieważ moja jest z końca 99, są inne zegary itd.
Zostały również pasujące, kwadratowe włączniki podgrzewanych foteli. Prawdopodobnie kompletna wiązka kabli równiez. No i fotele nie grzeją. Nie wierzę w to żeby maty w jednym i drugim fotelu były zdechłe.
Dobrze rozumiem, że fotele z roku 1997 nie będą działały podłączone pod instalację z 1999/2000? Jak to dziadostwo odpalić? Zima idzie dużymi krokami :)
-
Patrick
- Specjalista T4
- 13
- Tematy: 28
- Model:
- podziekowal za post: 53 razy
- otrzymal podziekowanie: 73 razy
- Kontakt:
Wszystko inne. Maty 99-03 maja wtyczke 4 pin i 2 pin , instalacja do mat jest 3 pinowa (kostka 4 pin), a maty 96-98 sa połaczone ze soba (oparcie i siedzisko) i kostka jest 6 pin, instalacja do mat 6 pin. Do ogarnięcia.
-
adi84
- Forumowicz T4
- 12
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 70 razy
- otrzymal podziekowanie: 7 razy
- Kontakt:
Szukam ori mat grzewczych dl fotela kierowcy, ktoś coś ma w zapasie? Da się to kupić jeszcze?