Powolniak

Twoje auto, Twoja historia. Zdjęcia, zmiany, mody i codzienność z T4.
ODPOWIEDZ
Zglanowany
Początkujący T4

Answers: 0
5
Last active: -
Tematy: 4
Model:
Auto: T4 Multivan 1994
otrzymal podziekowanie: 2 razy
Kontakt:

Powolniak

Nieprzeczytany post autor: Zglanowany »

Cześć wszystkim,

Przedstawiam Wam mojego Multika - Powolniaka. Jest to jego oficjalna nazwa, którą dostał po kilku trasach, kiedy to przez 400 km, był w stanie wyprzedzić tylko pojedyncze samochody.

Multik z '94 z fabrycznie zamontowanym dachem Westfalii. Razem z dachem jest jeszcze zamontowana jedna wisząca nad tylną kanapą szafka. VW jest napędzany przez potężną jednostkę 1.9 TD, która podobno ma 68 koni, ale biorąc pod uwagę osiągi, to są to raczej chomiki mechaniczne. Prędkość nie jest jego najmocniejszą stroną. W sumie, to nie jest jego żadną stroną. Dowozi mnie na miejsce i na tym temat jazdy można zakończyć.

Lista rzeczy, która została w nim zrobiona jest cholernie długa i zawiera w sobie tematy takie jak:
- Zawieszenie
- Rozrząd
- Układ hamulcowy
- Pierwsze podejście pod blacharkę
- Wymiana głowicy
- Uszczelnianie układu chłodniczego
- itd

W planach dalsze tematy, które wymagają drobnych poprawek, ale nic się poważnego nie dzieje, więc mam nadzieje, że nie będzie musiał stać w warsztacie przez najbliższe miesiące.

Pojawiają się kolejne problemy
- skrzypiące sprzęgło
- wysoka temperatura pracy silnika
- problemy z ręcznym
- problemy ze wstecznym
- ataki rudej

Póki co, jest to mój najwspanialszy zakup, który doceniam każdego dnia, kiedy nie muszę siedzieć w upalnej Warszawie, tylko pracuje sobie w spokoju w lesie. Póki co, samochód przejechał ze mną 13kkm i końca jeszcze nie widać. Licznik wskazuje na 434kkm, więc mogę chyba założyć, że nie był jakoś dramatycznie kręcony. Poza wymianą dodatkowego fotela na szafkę z Ikei i zapakowaniem samochodu w celach biwakowych, nie planuje żadnych modyfikacji, bo zdecydowanie wolę nim jeździć niż budować :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
MAZZY137
Stały bywalec

10
Tematy: 3
Model:
Auto: MK1
podziekowal za post: 2 razy
otrzymal podziekowanie: 37 razy
Kontakt:

Re: Powolniak

Nieprzeczytany post autor: MAZZY137 »

Jak na pół kampera to niezły start. Możesz lekko podkręcić turbo i dawkę, to będzie lepiej szedł, ale szału nadal nie będzie.
Zglanowany
Początkujący T4

5
Model:
Auto: T4 Multivan 1994
otrzymal podziekowanie: 2 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Zglanowany »

Nie chcę aż tam w niego ingerować :) Poza dodatkami na kempingi - jakieś zadaszenie (oczywiście prowizorka na podstawie tarta z Decathlonu :)), panele na dach z podpięciem większego akumulatora pod siedzeniem, dodanie większego oświetlenia w środku i wykombinowaniem ogólnej koncepcji trzymania bagaży.

W przyszłości pewnie tapicer, bo po tylu latach, fotele i kanapa nie są w perfekcyjnym stanie.

Silnikowo, to dokręci szczęśliwie do pół miliona kilometrów i lece na rozbebeszanie silnika. Miałem plany, żeby to poszło przy wymianie głowicy, ale koszt był jak na ten czas za duży.

A co do braku mocy, to dzięki temu nie pcham się na autostrady i ekspresówki (o ile tylko mam taką opcję) i zwiedzam sobie Polskę w oparciu o drogi wojewódzkie i powiatowe :)
adi84
Forumowicz T4

12
Model:
Auto: Caravelle
podziekowal za post: 70 razy
otrzymal podziekowanie: 7 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: adi84 »

Piękna sprawa :)
gommez_a
Nowy T4

5
Tematy: 3
Model:
Auto: T4 California Coach
podziekowal za post: 1 raz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: gommez_a »

Piękna sztuka, radości z użytkowania :)
fromel
Początkujący T4

5
Tematy: 1
Model:
Auto: Multivan 1995
podziekowal za post: 3 razy
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: fromel »

Zglanowany pisze:
(...)
A co do braku mocy, to dzięki temu nie pcham się na autostrady i ekspresówki (o ile tylko mam taką opcję) i zwiedzam sobie Polskę w oparciu o drogi wojewódzkie i powiatowe :)
Mam podobne założenia i cieszę się, że nie jestem sam. Powodzenia!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój Bus”